Water ontkalken met een magneet: hoe werkt het?

Een magnetische waterontharder is een toestel dat op de waterleiding wordt geplaatst. Het principe van een magnetische waterontharder is te voorkomen dat de in het water opgeloste deeltjes zich vermengen met carbonaat. Wat slecht oplosbaar is in water. Wanneer water en carbonaat toch samenkomen, ontstaat kalksteen.

Dit type ontkalker werkt volgens een sterk magnetisch veld en dus niet op zout zoals een meerderheid van de traditionele waterverzachters. Kortom, deze waterbehandeling voegt geen chemische producten toe aan het water. Aan de samenstelling van het water zelf verandert evenmin iets. Dat maakt van een magnetische waterontharder een milieuvriendelijke techniek.

In vergelijking met een traditionele waterontharder is een magnetische waterontharder ook veel goedkoper.

voordelen en nadelen afwegen

Kan een magneet kalk uit het water halen?

Een magnetische waterontharder is een systeem dat werkt onder een sterk magnetisch veld, opgewekt door een sterke magneet. De magneetplaat is samengesteld uit samariumkobalt en wordt doorgaans in een huls om de hoofdleiding geplaatst. De magneet vernietigt de samenstelling van de watermoleculen die stromen door de buis.

Het is een compact toestel, verbruikt geen stroom en zout, en is eenvoudig te plaatsen. Er zijn ook geen extra waterleidingen nodig. Magnetische waterontharders functioneren enkel met een sterk magnetisch veld.

Hoe sterk moet de magneet zijn?

Het onderzoek naar de werking van de antikalk magneet is onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het systeem werkt volgens onafhankelijke onderzoekers alleen onder een voldoende sterk magnetisch veld. Dat wil zeggen: de magneten genereren minimaal 500+ Gaus. Wat onmogelijk is met de huidige magneten op de markt.

Bovendien blijven de kalkdeeltjes, zolang het water stroomt, een negatieve lading hebben. Als het water stilstaat, verliezen ze hun lading en vormen ze weer kalk met carbonaat. Geen enkel systeem op basis van magnetisme kan de vorming van kalkaanslag dus volledig voorkomen.

Daarnaast is deze vorm van waterbehandeling de afgelopen decennia quasi onveranderd gebleven. Er hebben zich geen noemenswaardige evoluties in de techniek voorgedaan.

Kortom: Er is geen duidelijk bewijs wat betreft de effectiviteit van magnetische waterontharders. De werking van de magnetische waterontharder wordt gezien als onbewezen. De positieve verhalen steunen volgens diezelfde onderzoekers vooral op klantenbeoordelingen of reviews. Nader onderzoek heeft aangetoond dat de oplossing voor kalkproblemen vaak elders lag dan dat het te verklaren viel door de magnetische waterverzachter.

Prijs magnetische waterontharding

De prijs van een waterontharder magneet ligt veel lager dan die van andere waterontharders. Een antikalk magneet op je waterleiding plaatsen kost je gemiddeld 20 tot ongeveer 180 euro. Juist het goedkope prijskaartje verklaart het succes van magnetische waterverzachters vandaag.

Vergelijk gratis offertes
Vind de beste prijs op maat van jouw budget

Alternatief: waterontharder met filter

Traditionele waterontharders zonder magneten zijn duurder, ja. Dat komt omdat het in vergelijking met goedkope magneten inderdaad kalk kan voorkomen. De waterontharder bestaat uit een filter bekleed met kunsthars en een reservoir gevuld met onthardingszout.

De hars vormt een ionenwisselaar waardoor positief geladen kalkdeeltjes stromen. De kalkdeeltjes gaan vasthangen aan de filter en kunnen niet ontsnappen, terwijl onschadelijke natriumionen met het kraanwater blijven stromen. Al het water dat door de waterverzachter gaat, is nu onthard, kalkvrij water.

Waterontharders met filter hebben geen zout nodig om kalk in kraanwater te verwijderen. De filter neemt calcium- en magnesiummineralen op en zet deze om in minuscule deeltjes die niet meer aan het oppervlak kunnen hechten. De prijzen van waterontharders met filters starten vanaf 500 euro en kunnen oplopen tot 1.000 euro.

Hou er wel rekening mee dat het (afhankelijk van het model) nodig kan zijn om de filter een paar keer per jaar te vervangen.

Elektrische waterverzachter met filter

Wanneer een waterontharder plaatsen?

Waterontharders bieden heel wat belangrijke voordelen. Zo bespaar je geld en blijft het huis langer schoon. Daarnaast zijn harde reinigingsmiddelen overbodig en is schoonmaken eenvoudiger.

Gebruik een waterontharder om geld te besparen. Waardevolle huishoudelijke apparaten zoals boilers, wasmachines en espressomachines gaan langer mee omdat de interne onderdelen niet meer verkalken.

Een ander voordeel van een waterontharder is dat tegels langer hun glans behouden. Door het gebruik van zacht water blijven de glazen douchewand en doucheruimte langer helder en schoon.

De douches en kranen in huis zijn niet meer verkalkt. Ze behouden langer hun oorspronkelijke glans. En je hebt geen azijn of speciale antikalkmiddelen meer nodig om kalkaanslag te verwijderen.

Als je zacht water gebruikt, heb je ook geen sterke reinigingsmiddelen meer nodig om kalkaanslag te verwijderen. Deze producten zijn over het algemeen schadelijk voor je huid en voor het milieu.

Als je schrobt met zacht water, zal er geen kalk meer verschijnen op de vloer, werkbladen, tegeloppervlakken of ramen. Er zijn geen doffe plekken meer, die je later met speciale methoden moet verwijderen.

Vraag gratis een vrijblijvende offerte
contacteer installateurs uit jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Nadelen van overdreven kalk in het leidingwater

  • Door hard water wordt de huid dof en geïrriteerd. Kalk spoelt namelijk de beschermende vetlaag op de huid weg. Je huid wordt rood, ruw en gaat jeuken of je kan zelfs eczeem krijgen.
  • Je hebt twee keer zoveel wasmiddel nodig. Kalkdeeltjes minimaliseren het effect van zepen, wasmiddelen, wasverzachters en de meeste andere reinigingsmiddelen. Hierdoor wordt er overbodig veel schoonmaakmiddel verspild.
  • De leidingen en kranen raken verstopt. De kalkaanslag die zich in je leidingen vormt, verlaagt de waterdruk in je huis. De douchekop en kraan kunnen verstopt geraken en de cv-ketel kan kapot gaan.
  • Onveilig voor witgoed. Kalk zet sneller af op hete metalen, zoals kachels in witgoed. Dan kunnen ze geen warmte meer overdragen aan het water, scheuren en in twee helften breken. Waardoor ze veel elektriciteit verspillen vanwege de afnemende efficiëntie.
  • Er komt kalkaanslag op leidingen, keukens en ramen door hard water.
kalkaanslag op kraan

Overzicht kosten voor een waterontharder

Er zijn verschillende modellen niet-magneetwaterontharders. Onthardingszout heeft ook een kostprijs.

De installatie- en onderhoudskosten van technici zijn duur, maar het verlengt de levensduur van de waterontharder. Je kunt de waterverzachter ook zelf installeren en onderhouden. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor waterontharders.

PrijsInstallatieOnderhoudZuinigheid
Mechanische ontharder600 – 900 euro150 euro70 euroMatig
Elektronische ontharder700 – 1200 euro120 euro80 euroHeel goed

Ontharder kopen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Over de effectiviteit van de waterontharder magneet bestaan dus de nodige twijfels. Redenen om er alsnog eentje aan te schaffen en te plaatsen?

  • Positieve reviews: je vindt en leest op het internet heel wat positieve verhalen en beoordelingen van klanten.
  • Prijs: voor minder dan 200 euro heb en plaats je zelf een magnetische waterverzachter.
  • Milieuvriendelijk: je hebt geen zout of andere chemische producten nodig.
  • Kostenbesparend: juist door zijn scherpe prijs en het feit dat het geen energie verbruikt of bepaalde producten nodig heeft, spaar je veel geld uit.

Laat je alvast adviseren door professionals door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Vergelijk de adviezen en prijzen om je keuze te maken. Via onderstaand offerteformulier vind je makkelijk vakmannen in je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

ook interessant om te weten

Wat zegt de magnetische waterontharder test? Is het onzin?

+
Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de werking van de magnetische waterontharder aan te tonen. De test wijzen er eerder op dat de manier van ontharden niet werkt.

Wat is de beste waterontharder?

+
Ionenwisselaars en omgekeerde osmose systemen worden over het algemeen als meest betrouwbaar beschouwd. Vraag advies aan een expert en ontdek welke ontkalker het beste past bij jouw woning.

Hebben klanten goede ervaringen met goedkope antikalk toestellen?

+
De ervaringen bij goekope antikalk toestellen variëren. Sommige klanten zijn enorm tevreden, terwijl anderen slechts een beperkte effectiviteit ervaren. Lees beoordelingen en vraag advies aan experten wanneer je een ontharder wilt aankopen.

Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter