Stappenplan voor installatie van waterverzachter

We leggen je in verschillende stappen uit hoe de waterverzachter geplaatst kan worden. Dit doet een installateur, maar je kan het ook zelf. Als voorbereiding kan je onderstaand filmpje bekijken.

Stap 1: Waar kan een waterontharder geplaatst worden?

De beste plek om een waterverzachter te installeren is in de meterkast. Het is een centraal punt in het huis waar de waterleiding het huis binnekomt. Zo staat de waterverzachter ook niet in de weg. Andere geschikte locaties voor de installatie van de waterverzachter zijn bijvoorbeeld de berging, garage of kelder.

Hou er wel rekening mee dat je een ontharder best makkelijk bereikbaar houdt en laat deze nooit dicht bij een warmtebron staan.

Vul het offerteformulier in
Krijg advies van waterverzachterexperts

Stap 2: Bypass installeren

Met de bypass kan je het toestel tijdelijk uitschakelen, maar nog altijd watertoevoer hebben. Bij het plaatsen van de bypass wordt eerst het stuk leiding verwijderd waar de bypass moet komen en wordt deze vervolgens aangesloten.

Stap 3: Waar sluit je de waterontharder aan?

Een waterontharder heeft twee aansluitingen die achter de watermeter aangesloten worden op de hoofdwaterleiding. De twee leidingen zijn de aanvoerslang en de retourslang:

  • Aanvoerslang: deze wordt via de bypass op de waterleiding aangesloten. Zo kan het leidingwater door de waterverzachter stromen.
  • Retourslang: deze leiding bevat het ontkalkte water en loopt van de waterverzachter via de bypass naar alle waterleidingen binnen in je woning.

Stap 4: Sluit de afvoer van de waterverzachter aan

De afvoer aansluiten is nodig zodat de ontharder kan regenereren. Regenereren is het spoelen van de onthardingshars. Tijdens dit proces komt er vuil water vrij. Dit water moet naar het riool geraken. 

Daarom is het essentieel om de afvoerslang op de waterontharder aan te sluiten en vervolgens de afvoerkoppeling aan te sluiten op de riolering.

Kleine tip: maak voor het aansluiten van de afvoer gebruik van een sifon. Op die manier wordt rioolgas tegengehouden en worden ontploffingen voorkomen.

Is een afvoer echt nodig?

Je moet een afvoer voorzien bij de installatie van een waterontharder op zout. De afvoerslang kan het spoelwater tot 5 meter ver wegvoeren, maar dan moet het vanzelf kunnen wegstromen.

Er bestaan wel waterontharders zonder zout die geen afvoer nodig hebben. Deze modellen werken op basis van een ander principe en hebben geen spoelwater dat afgevoerd moet worden.

waterontharder installeren

Stap 5: Sluit de overloop aan

Iedere waterverzachter heeft minstens één overloopaansluiting. Op die manier kan als er iets fout loopt het overtollige water weg via de overloop. De overloopslang moet aangesloten worden op de afvoer van de riolering.

Stap 6: Start de waterverzachter op

Als alle vorige stappen afgerond zijn, is het tijd om de ontharder op te starten. Dit doe je als volgt:

  • Open de bypasskraan
  • Sluit de aan- en afvoerkraan
  • Open de aftapkraan en sluit de bypasskraan
  • Aan- en afvoerkraan terug openen
  • Controleer het waterniveau in de waterverzachter (dit mag tot 1 cm boven het zoutniveau komen)
Persoonlijk advies en offertes op maat?
Contacteer onze experten en ontvang gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Waarop letten het kopen van een waterverzachter?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt bij de installatie van een waterontharder.

1. Kies de juiste capaciteit

Het is essentieel dat je een toestel hebt waarvan de capaciteit overeenkomt met je waterverbruik en de waterhardheid. Als je een waterverzachter hebt met een grotere capaciteit dan je nodig hebt, zal je hier flink wat geld mee verliezen.

2. Vergelijk meerdere waterverzachter merken

Het is belangrijk om een aantal merken van waterontharders te vergelijken. Op die manier vindt je de perfecte waterontharder voor jouw situatie. Vraag offertes aan en vergelijk vakmannen via het offerteformulier.

3. Onderhoud waterverzachter

Het is aangeraden om een jaarlijks onderhoud van de waterverzachter te laten doen. Zo ben je zeker dat de waterverzachter optimaal werkt en een langere levensduur heeft. Een waterverzachter onderhoud kost gemiddeld € 60 à € 85.

Specialist waterontharder

Zelf waterverzachter plaatsen? Of laten plaatsen?

Je kan perfect zelf de waterontharder plaatsen, maar het is sowieso wel interessanter om de waterverzachter te laten plaatsen door een professionele installateur. Moest je toch zelf de waterverzachter willen plaatsen, dan kan je het stappenplan volgen.

Als je zelf een waterverzachter plaatst, betaal je enkel voor de waterontharder. Het is goedkoper dan het laten plaatsen. Een waterontkalker laten plaatsen heeft wel een aantal voordelen:

  • Je bent zeker van een correcte plaatsing
  • De installateur zal het toestel programmeren

Wat een waterverzachter laten installeren kost in vergelijking met het zelf plaatsen, zie je in onderstaande tabel:

Type toestelPrijs (incl. btw)Prijs (incl. btw & plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 700 – € 1.000 € 1.000 – 1.400
Elektronische waterontharder€ 900 – € 1.500 € 1.600 – € 2.000

Hoe lang duurt het om een waterontharder te plaatsen?

Een waterontharder laten plaatsen duurt anderhalf tot drie uur. Het hangt echter af van het type waterontharder, hoe makkelijk de leidingen te bereiken zijn en de bekwaamheid van de professionele installateur.

installatie waterverzachter

Maak je keuze uit de verschillende soorten waterverzachters

Er zijn 2 grote groepen waterverzachters: Systemen met zout en waterontharders zonder zout. Er zijn nogal wat verschillen tussen beiden. Het is dus best belangrijk hier rekening mee te houden bij het kiezen van een waterverzachter.

Krijg advies en maak de juiste keuze
Moeilijk kiezen tussen de verschillende types waterverzachters?
arrow Ontvang offertes

1. Waterverzachter met zout

De waterverzachter met zout is populair. Dit komt doordat die waterverzachter een ionenwisselaar met harskorrels heeft en daarmee hard water naar zacht water omzet. Na een tijdje raakt de ionenwisselaar vol en moet wisselaar gespoeld worden (regeneren). Dit spoelen gebeurt met zout water.

Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
Prijs (excl. btw incl. plaatsing) € 1.000 – € 1.400€ 1.600 – € 2.000
VerbruikWerkt op waterdruk
(geen bijkomende verbruikskosten)
Werkt door middel van elektriciteit
(bijkomende verbruikskosten)
RegeneratieVolume- of tijdgestuurdSlim volumegestuurd
OnderhoudRegelmatig zout bijvullen
+ periodiek onderhoud
Regelmatig zout bijvullen
+ periodiek onderhoud
+ dure herstellingskosten bij schade van elektrische onderdelen

2. Waterverzachter zonder zout

Systemen zonder zout zijn minder populair, omdat ze minder efficiënt zijn. Ze zetten hard water niet echt om naar zacht water, dus het zijn eigenlijk geen echte waterverzachters. De waterverzachter zonder zout verwijdert geen kalk uit het harde water, maar laat de kalk rondzweven, waardoor je er geen last van hebt op de leidingen.

waterverzachter

3. Variabel versus stabiel waterverbruik

Is jouw waterverbruik variabel? Dan kies je best voor een elektronische waterverzachter, omdat die gecontroleerd werkt en je minder waterverbruik hebt.

Als je watergebruik stabiel is, kies je best voor een mechanische waterontharder, omdat de regeneratie in een vaste periode gebeurt.

Installatie door een specialist?
Wees zeker van een optimale werking zonder problemen

Wat kost een waterontharder?

Als je een gemiddeld waterverbruik hebt met een gezin van 4, betaal je voor een waterverzachter € 1.000 à € 2.000 (exclusief btw, en inclusief plaatsing.) Er is echter geen vaste prijs voor het plaatsen van een waterverzachter, omdat sommige erkende installateurs andere prijzen hanteren.

Ook de prijs van de waterverzachter kan verschillen naargelang de capaciteit en de soort. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de kosten.

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 – € 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 – € 1.400

Waterverzachter laten plaatsen door installateur? Vergelijk offertes en vind de beste prijs

Je laat de waterverzachter best plaatsen door een specialist. Op die manier krijg je advies op maat, garantie, periodiek onderhoud en werkt de waterverzachter naar behoren. Vergelijk daarom offertes van verschillende professionele installateurs via onderstaand formulier en vind de beste waterverzachter en erkend installateur. Vul het offerteformulier in en stel extra vragen zonder kosten, zo ontdek je welk systeem bij jouw woning past

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter