Voordelen versus nadelen waterverzachter

Heb je interesse in het installeren van een waterverzachter, dan is het belangrijk dat je de voor- en nadelen tegenover elkaar plaatst. Voor jou wordt er in dit artikel een balans opgemaakt van de voor- en nadelen van een waterontharder.

De vergelijking bestaat uit de omschrijving van enkele nadelen, met daarnaast een nuance aan de hand van de voordelen. Na het lezen van dit artikel kan je voor jezelf een oordeel vellen of het aanschaffen van een waterverzachter al dan niet iets voor jou is. Onderaan het artikel kan je vervolgens een offerte aanvraag indienen.

Vergelijk gratis offertes

1) De prijs: is een waterverzachter kopen duur?

Het plaatsen van een waterverzachter is best een serieuze investering. Daarnaast hangt er ook een prijskaartje vast aan het onderhoud. Het is belangrijk om deze twee nadelen van een waterontharder ook tegenover de voordelen van een waterverzachter te plaatsen. Enkel op die manier kom je erachter of een waterverachter iets voor jou is.

Prijs waterontharder

Voor het plaatsen van een waterverzachter betaal je alleen al tussen de € 1.000 en € 1.500. Dit is wel een eenmalig bedrag. Bovendien kan je naast dit eenmalige bedrag ook kiezen voor een garantie- en onderhoudsovereenkomst met je vakman. Hieraan hangt dan een jaarlijks bedrag vast.

Indien je kiest voor een garantieovereenkomst, ben je er wel van verzekerd gedekt te zijn indien er schade optreedt en je waterverzachter defect raakt. Daarnaast is de prijs van de waterverzachter afhankelijk van het type dat je kiest.

De prijs van een elektronische waterontharder bedraagt tussen de € 1.600 en € 2.000. De som die je neer dient te tellen voor een mechanische waterontharder ligt wat lager, namelijk tussen de € 1.000 en € 1.400.

Kosten van het onderhoud

Als je kiest voor een onderhoudsovereenkomst, dan is een goed onderhoud een zekerheid. Het is belangrijk dat je zorg draagt voor je waterontharder. Hier hangt om de één of twee jaar een prijskaartje aan. Op jaarbasis kost je dit tussen de € 60 à € 100.

De prijs kan verschillen naargelang je er ook voor kiest om het zout aan te vullen of een onderdeel aan vervanging toe is. Voor het zout bijvullen reken je best zo’n € 30 à € 50. Je kan dit zelf doen of laten doen door de vakman tijdens het onderhoud van de waterverzachter.

Wegen de kosten op tegenover de voordelen?

Natuurlijk zijn er ook tal van voordelen verbonden aan het plaatsen van een waterontharder. Zo profiteer je bijvoorbeeld van:

 • Huishoudelijke apparaten die tot 30 % langer meegaan
 • Tot 50 % minder verbruik van zeepproducten
 • 20 % minder stroomverbruik

Als je dit samen optelt kom je aan een aanzienlijk bedrag, dat je uitspaart door het plaatsen van een waterontharder. Je kan dus stellen dat dit een investering is die loont en na verloop van tijd zichzelf terugbetaalt.

Waterverzachter met zout

2) Waterontharder afstellen en onderhouden

Waarom is het belangrijk dat je jouw waterontharder op regelmatige basis onderhoudt? En wat houdt zo’n onderhoud in?

Een veilige werking van het toestel is enkel gegarandeerd indien er ook daadwerkelijk een onderhoud plaatsvindt. Je kijkt je waterverzachter best eens om de één à twee jaar na. Indien je zelf handig bent, kan je dit zelf doen. Dit bespaart al gauw zo’n € 50 tot € 100 op jaarbasis uit. Indien je niet handig bent, is het aangeraden om een vakman te raadplegen.

Tijdens een onderhoud worden er enkele activiteiten uitgevoerd, namelijk:

 • De ontharder ontsmetten
 • De ontharder correct afstellen
 • Kapotte onderdelen vervangen
 • Aangekoekt zout verwijderen

Is het onderhoud van de ontharder de moeite waard?

Indien je waterontharder naar behoren werkt, ervaar je een groot aantal voordelen. Waaronder:

 • Vermindering van het stroomverbruik
 • Voorkomen van kalkafzetting
 • Huishoudelijke apparaten zullen langer meegaan

Het onderhouden van je waterverzachter biedt je tal van voordelen. Met deze voordelen spaar je op termijn een groot bedrag uit. Daarnaast ondersteunt het onderhoud de optimale werking van jouw waterontharder en ben je je sneller bewust van mogelijke schade. Het is belangrijk om er snel bij te zijn als er iets stuk is. Zo kan er meteen ingegrepen worden en de kosten lopen niet te hoog op.

3) “Een waterverzachter maakt veel geluid”

Gedurende de nacht kan een waterontharder voor geluidshinder zorgen. De geluidsoverlast treedt niet op tijdens de normale werking, maar wel tijdens het regenereren. Tijdens dit proces wordt de harscilinder in de waterverzachter schoongespoeld. Dit gebeurt door de cilinder te spoelen met zout water.

Hoe dit probleem te verhelpen?

Om het geluid te beperken plaats je jouw ontharder best op een strategische plek in huis. Kies bijvoorbeeld voor een afgeschermde ruimte, zoals een kelder of een garage.

Je waterontharder is zo opgebouwd, dat je kan kiezen wanneer die het regeneratieproces zal doorlopen. Er is een tijdsklok geïntegreerd in een elektronische verzachter. Deze toegevoegde waarde is ook van toepassing bij een mechanische ontharder. Een mechanische ontharder werkt ook enkel als er een verzoek is naar nieuw zacht water. Er bestaan meerdere methodes om het regeneratiemoment van de waterverzachter in te stellen.

 • Tijdsgestuurd regenereren
 • Volume gestuurd regenereren
 • Regenereren via een sensor

Hoe deze methodes exact te werk gaan, lees je hieronder.

Methode 1: Tijdsgestuurd genereren

Dit is de meest optimale methode om geluidshinder tegen te gaan. Bij tijdsgestuurd genereren genereert de waterontharder na een aantal dagen, op een vast gekozen tijdstip. Je kan jouw waterverzachter dus zo instellen, dat die enkel genereert op een moment dat het geluid voor jou geen overlast betekent.

Methode 2: Volume gestuurd genereren

Je waterontharder start pas met genereren nadat een bepaalde hoeveelheid water is onthard.

Methode 3: Regenereren via een sensor

De hardheid van je water wordt gemeten door een sensor. Aan de hand van die meting kan het systeem bepalen wanneer de harscilinder verzadigd raakt en generatie dringend nodig is.

Waterverzachter tijd instellen

4) Je hebt een afvoer nodig

Indien je een waterverzachter wil plaatsen, houd je best rekening met een goede afvoer. Als je daarover bezit, dan stelt er zich geen probleem. Heb je geen ruimte naast je afvoer, is het belangrijk dat je dit wel voorziet. Op deze manier kan het zoute spoelwater naar het riool gevoerd worden.

Daarbovenop heb je ook een verbinding met de waterleiding zelf nodig. Als je dit niet hebt, dan kan zo een installatie vervelend zijn. Dit vormt namelijk een extra uitgave en arbeidsuren. Op termijn blijkt zo een installatie dan wel gunstig uit te komen.

Weegt dat op tegenover de voordelen?

Je kan jezelf afvragen of dit nadeel opweegt tegen het voordeel. Het plaatsen van een afvoer is even een lastige karwei, maar is wel zeer gunstig op lange termijn. Zeker iets om in het achterhoofd te houden!

5) Zout van de waterverzachter bijvullen

Een waterverzachter op basis van zout werkt met een ionenwisselaar, ook wel de harscilinder genoemd. Daarin zitten harskorrels. Die harskorrels zullen de kalk- en magnesiumionen uit het hard water filteren en inruimen voor natriumionen, afkomstig van het zout.

Gaandeweg zullen deze harskorrels verzadigd raken. De harskorrels moeten geregenereerd worden, wat gelijk staat aan het schoonspoelen met zout water. Dit komt er op neer dat zo een voorraad genereerzout ook slinkt. Je moet dus geregeld zout bijvullen in het zoutreservoir. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de intensiteit van je gebruik.

Het aanvullen van het zoutreservoir kan een zware taak zijn. Eén zak zout weeg 25 kilogram. Een huishouden van vier personen verbruikt op jaarbasis zo’n 50 tot 100 kilogram.

Is er een alternatief?

In plaats van zoutzakken te gebruiken, kan je ook kiezen voor zout in een blokvorm. Het gewicht slinkt, maar de prijs niet. De prijs van een blokvorm zout ligt per kilo hoger dan die voor een zak zout. Hier staat als voordeel tegenover dat je de filter niet zal moeten reinigen.

Je kan er voor kiezen om het zout te laten vervangen gedurende een onderhoudsbeurt. Je bespreekt dit best eerst even op voorhand met de installateur tijdens het installeren van de waterverzachter. De prijs van het zout zelf valt heel goed mee. Je kan al 25 kilogram zout aanschaffen voor zo’n €12,50.

Prijzen-waterverzachter.jpg

Misverstanden over waterverzachters

Er bestaan tal van misverstanden omtrent waterverzachters. Maar wat is waar en wat is niet waar? Hieronder vind je enkele misverstanden terug, die aan de hand van een duidelijke uitleg ontkracht kunnen worden.  

1. “Onthard water is slecht voor je leidingen”

Er wordt gesteld dat onthard water bijtend zou zijn voor de metalen leidingen en het warmwaterappartatuur. Daar staat tegenover dat kalkaanslag de metalen leidingen juist zou beschermen tegen deze corrosie, die veroorzaakt wordt door onthard water.

Dit klopt gedeeltelijk. Er is namelijk een aanzienlijk verschil tussen zacht water uit een waterontharder en natuurlijk zacht water. Dat natuurlijke water heeft van nature een hoge zuurtegraad. Zuur water is wel corrosief en slecht voor de metalen leidingen. Daarentegen is het leidingwater dat niet. Deze is niet zuur en is pH-neutraal. Onthard water van een waterverzachter is dus niet slecht voor je leidingen.

Ontvang gratis offertes

2. “Zacht of onthard water is slecht voor het milieu”

Het spoelwater komt via de riolering in de rivieren terecht. Dit maakt dat een waterverzachter schadelijk zou zijn voor het milieu.

Ook deze fabel kunnen we de wereld uithelpen. Alvorens het zoute spoelwater de rivier bereikt, gaat er nog een ander proces aan vooraf. Het zoute spoelwater wordt samengevoegd met ander afvalwater. Dit zorgt ervoor dat de substantie verdund wordt.

Daarbovenop komt er nog bij dat zout een natuurlijk product is en door de natuur zelf kan worden afgebroken. Tenslotte zijn er ook tal voor positieve effecten van een waterontharder op het milieu. Denk maar aan een lager gebruik van schadelijke schoonmaakproducten en detergenten, minder stroomverbruik en apparaten die langer mee gaan.

Wat is het nadeel van zacht water?

Heel zacht water – lager dan 10 Franse graden – tast leidingen uit koper, zink of lood aan, waardoor deze metalen in het drinkwater terecht komen. Dit is inderdaad schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast haalt de ontharder calcium en magnesium uit drinkwater, iets wat ons lichaam nodig heeft.

Gelukkig stelt de Wereldgezondheidsorganisatie ons gerust. Zij stellen dat onthard water via ionenuitwisseling bruikbaar is voor consumptie.

Wat met de smaak?

Aangezien de samenstelling van het water verandert, is het normaal dat de smaak van onthard water ook licht verschilt dan die van hard water. De smaak van zacht water is eerder wat zachter en minder bitter. Dit komt echter neer op jouw eigen voorkeuren of je zacht water al dan niet als onsmakelijk ervaart.

Waterverzachter drinkbaar water

Is een waterverzachter een zinvolle investering?

Nadelen zoals het installeren van een goede afvoer en het periodiek aanvullen van het zout, worden teniet gedaan door de voordelen die er tegenover staan. Zo zijn de voordelen voor jouw huishoudelijke apparaten aanzienlijk.

Ook zal de installatie van een nieuwe waterontharder goed uitkomen voor jouw portemonnee. Het is een investering die zich op termijn terugbetaald en er voor zorgt dat andere kosten zo beperkt mogelijk blijven.

Veelgestelde vraag: wat zijn de nadelen van een magnetische waterontharder?

Velen vragen zich af wat de nadelen zijn van een magnetische waterontharder heeft. Een magnetische waterontharder werkt zonder zout en zonder afvoer.

Hier staat als voordeel tegenover dat ze goedkoper zijn, makkelijker te plaatsten en ze hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Daarnaast is het nadeel dat de doeltreffendheid van dit type waterontharder nog onvoldoende bewezen is.

Adviezen en offertes vergelijken loont

Wil je graag meer weten over het plaatsen van een waterontharder of een waterontharder kopen? Een professionele installateur geeft je advies op maat.

Dit maakt dat je in staat bent om gericht een goede keuze te maken voor jouw situatie. Aarzel dus zeker niet om een offerte aanvraag in te dienen. Op deze manier kan je vlot besparen op je kosten en een vakman op maat onder de arm nemen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter