Hoe werkt een elektronische waterverzachter?

Een elektronische waterverzachter werkt als volgt:

 • Het water loopt door een cilinder met harskorrels.
 • De harskorrels onttrekken kalk en magnesium uit het water en geven natriumionen af. Zo wordt hard water zacht.
 • De harskorrels slaan steeds meer kalk en magnesium op. Na een tijdje raken ze verzadigd: een regeneratie van het systeem dringt zich op.
 • Op bepaalde tijdstippen regenereert de waterontharder. Het systeem wordt gespoeld met water en regeneratie- of onthardingszout. Dat zout spoelt de kalk en magnesium uit de harskorrels. 
 • Het spoelwater wordt afgevoerd naar het riool.

Je kunt zelf instellen wanneer het regeneratieproces plaatsvindt. Tijdens het regenereren van de harskorrels kun je even geen zacht water gebruiken (tenzij het systeem over 2 cilinders beschikt). Daarnaast gaat het regenereren gepaard met wat geluid. Zelf kiezen wanneer het systeem genereert, is dus best handig!

Goed om weten: De meeste waterverzachters werken op basis van ionenuitwisseling. Eenvoudig uitgelegd worden de kalk- en magnesiumionen uitgewisseld voor natriumionen. 

Volumegestuurde elektronische waterverzachters

Er zijn ook elektronische waterverzachters die zowel rekening houden met de door jou opgegeven tijdstippen als met het watervolume dat onthard wordt.

Daarmee combineert zo’n toestel de werking van een mechanische waterverzachter met die van de klassieke elektronische variant.

Een mechanische waterverzachter regenereert pas wanneer een bepaald volume aan water doorheen het systeem gestroomd is.

Een volumegerichte elektronische waterverzachter houdt met andere woorden bij hoeveel water het onthard heeft. Wanneer er voldoende water onthard werd en de harskorrels in theorie verzadigd zijn, start het systeem een regeneratiebeurt op.

Met een elektronische waterverzachter kun je daarbovenop zelf inplannen wanneer zo’n regeneratiebeurt plaatsvindt. Zo vermijd je onnodige spoelingen én verzeker je dat het systeem regelmatig genoeg gespoeld wordt.

Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld een langere periode weg van huis bent en dus geen water verbruikt. Door het systeem ook dan te reinigen, verzeker je een optimale werking van je waterontharder en verleng je de levensduur.

Elektronische waterontharder display

Prijs elektronische waterontharder

Een elektronische waterverzachter kost gemiddeld 1.500 tot 2.500 euro, inclusief installatie. Systemen die ook volumegericht werken, zijn doorgaans iets duurder. Een elektronische waterontharder is over het algemeen duurder dan een mechanische waterontharder. Die laatste kost, inclusief installatie, gemiddeld 1.000 tot 2.000 euro.

Contacteer vrijblijvend experten uit jouw buurt
Ontvang tot 5 offertes, vergelijk ze en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Extra kosten

Daarbovenop betaal je…

 • 100 tot 150 euro voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt.
 • Gemiddeld 40 tot 100 euro per jaar voor regeneratie- of onthardingszout.

Verschillende installateurs hanteren verschillende tarieven. Vergelijk vrijblijvende voorstellen van vakmensen in jouw regio om onnodige kosten te besparen!

Wat kost een elektronische waterontharder aan stroom?

Het elektriciteitsverbruik van een elektronische waterontharder ligt erg laag. Gemiddeld gaat het om 9 kWh per jaar: goed voor zo’n 3,60 euro elektriciteitskosten per jaar.

Zo kies je het juiste toestel

Er zijn heel wat waterontharders op de markt. Hoe kies je het juiste toestel?

Beste opties vergelijken

1. Waterhardheid: Is een waterverzachter wel nodig?

Bij een waterhardheid hoger dan 30 fH is de installatie van een waterverzachter aangeraden. Je verlengt met je investering de levensduur van elektrische waterverbruikende apparaten aanzienlijk. Denk maar aan je wasmachine of een stoomstrijkijzer. Ook voor je huid en haren is zacht water beter.

Welke waterontharder werkt echt?

Zowel elektronische als mechanische waterontharders halen kalk uit je water. In sommige huishoudens vind je een ander systeem terug: de magnetische waterontharder.

De werking van een magnetische ontharder wordt echter in twijfel getrokken. Eenvoudig gezegd is de magneet niet sterk genoeg om hard water effectief te ontharden. Grote voordelen zul je dus niet genieten als je een magnetische waterontharder plaatst.

Kalkaanslag in huishoudtoestellen

2. Capaciteit

Hoe meer water je verbruikt, hoe groter de capaciteit van je waterverzachter moet zijn. Een te grote capaciteit resulteert in onnodig hoge kosten, een te lage capaciteit betekent dat de ontharder niet genoeg water kan verzachten. 

3. Afvoer

De meeste waterontharders moeten aangesloten worden op een afvoer die uitgeeft op de riolering. Dat is echter niet altijd mogelijk. Bepaalde toestellen kunnen via een omweg alsnog op de riolering worden aangesloten. Een installateur gaat mee op zoek naar een geschikte oplossing.

4. Wat is beter: mechanische of elektronische waterontharder?

Een mechanische waterverzachter genereert wanneer een bepaald volume water doorheen het systeem is gestroomd. Een elektronische waterontharder genereert op aangegeven tijdstippen (tenzij het om een volumegericht toestel gaat: dat regenereert bij beide signalen).

Het belangrijkste voordeel van een mechanisch toestel, is dat die niet met een stekker in het stopcontact hoeft. Je vermijdt bovendien onnodige spoelingen en verspilling van water en zout omdat het systeem niet gespoeld wordt voor de onthardingscapaciteit is bereikt. 

Waterontharder zout

Het grote nadeel van een mechanische waterontharder, is dat je niet zelf bepaalt wanneer het toestel regenereert. Dat betekent dat, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, het toestel zichzelf niet schoonspoelt. Dat kan resulteren in stilstaand water in je leidingen (een broeihaard voor bacteriën) en problemen met je ontharder.

Als je regelmatig op reis gaat, kies je dus best voor een elektronische waterverzachter. Ben je niet vaak weg van huis, maar is je waterverbruik onregelmatig? Dan kan een mechanische waterverzachter de betere optie zijn. Over het algemeen is een waterontharder die zowel tijdgestuurd als volumegestuurd regenereert de beste optie voor huishoudens met een onregelmatig waterverbruik die regelmatig op reis gaan.

Een mechanische ontharder is iets goedkoper in aanschaf. Ook de onderhoudsbeurt (die plan je best 1 keer per jaar in) is goedkoper. Defecten aan een mechanisch toestel zijn daarnaast eenvoudiger én goedkoper te herstellen dan defecten aan een elektronisch apparaat. 

Kun je een elektronische waterontharder zelf plaatsen?

Een elektronische waterontharder plaats je beter niet zelf, tenzij je over de nodige technische kennis en ervaring beschikt. Enkele zaken waarmee een installateur rekening moet houden:

 • Juiste locatie. Een elektronische waterverzachter plaats je nabij een stopcontact, uit de buurt van warmtebronnen en op een goed bereikbare plek.
 • Bypass. In een degelijke waterverzachtende installatie is een bypass aanwezig. Deze bypass maakt het mogelijk om de waterontharder uit te schakelen zonder de watertoevoer naar de rest van het huis te belemmeren.
 • Afvoer. Het spoelwater met het regeneratiezout moet na elke regeneratiebeurt afgevoerd worden. Idealiter loopt het spoelwater zonder omwegen naar het riool, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms is een omweg met pompsysteem nodig.
 • Overloop. Om te vermijden dat het water in het zoutvat overloopt, plaatst de installateur een overloopaansluiting.
 • Configuratie en eerste opstart. De installateur controleert vervolgens of alle afzonderlijke delen en aansluitingen van het systeem naar behoren functioneren. Zij of hij checkt of het waterniveau klopt en controleert ook de waterdruk.
Installateurs waterontharder

Een elektronische waterontharder installeren, is dus niet zo eenvoudig. Omdat het over een systeem gaat waarbij zowel water als elektriciteit komen kijken, laat je de installatie best over aan een professionele en ervaren installateur. Die verzekert een veilige en correcte plaatsing.

Doe beroep op een erkend specialist

Tip: Voor woningen ouder dan 10 jaar betaal je slechts 6 procent btw op de aanschaf- en installatiekosten als je beroep doet op een specialist.

Waterontharder plaatsen? Ontvang advies en vergelijk offertes

Ben je op zoek naar een bekwaam installateur voor het plaatsen en aansluiten van je waterontharder? Heb je vragen over welk toestel het meest geschikt is voor jouw huishouden? Of heb je nood aan advies over het configureren van je waterverzachter? Vul dan onderstaand offerteformulier in.

Je ontvangt niet enkel gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen, maar ook advies van vakmensen in jouw regio. Zo kun jij snel en eenvoudig prijzen op maat vergelijken en de meest voordelige oplossing vinden voor jouw unieke situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter