Werking waterontharder (+ voordelen)

Er zijn drie verschillende technieken van waterontharding. Waterverzachters zetten hard water om in zacht water via:

  • Ionenuitwisseling: de meeste waterontharders gebruiken dit systeem.
  • Omgekeerde osmose: haalt ook zouten, mineralen en andere afvalstoffen uit het water.
  • Elektromagnetisme: magneten zorgen ervoor dat je water ontkalkt.

Optie 1: Ionenuitwisseling

De meeste waterverzachters zetten hard water om in zacht water op basis van ionenuitwisseling. Bij dit proces worden in een cilinder met harskorrels calcium- en magnesium ionen die in het water zitten uitgewisseld voor natrium ionen. De harskorrels ontkalken dus het water.

In de waterverzachter zit een harskolom gevuld met harsbolletjes, waar drinkwater doorheen kan stromen. Dankzij die harsbolletjes wordt de kalk uit het water verwijderd.

Na een tijd zijn de harskorrels verzadigd. De harscilinder moet dan schoongespoeld of geregenereerd worden door zout water. Dat doet het systeem automatisch via het zoutreservoir.

De kalk (calcium ionen en magnesium ionen) worden dus door het zoute pekelwater van de hars gespoeld. Daarna worden ze via de riool afgevoerd. Vervolgens is de harsfilter weer schoon en kan de waterverzachter weer optimaal werken en zacht water produceren.

Waterverzachters die werken met ionenuitwisseling worden als het meest efficiënt beschouwd.

De voordelen van een waterverzachter die werkt op ionenuitwisseling zijn:

  • Meest efficiënt om zacht water te verkrijgen
  • In één keer grote hoeveelheden water zuiveren
  • Relatief goedkoop
Vergelijk prijzen en bespaar
Vraag gratis offertes voor een waterverzachter

Optie 2: Omgekeerde osmose

Waterverzachters die werken volgens het principe van omgekeerde osmose verwijderen naast kalk ook andere zouten, mineralen en afvalstoffen. Het leidingwater gaat door verschillende filters en wordt onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan geleid.

Na filtering zijn er bijna geen opgeloste stoffen over. Daarom worden waterontharders die werken via omgekeerde osmose vooral gebruikt voor industriële toepassingen.

Ze kunnen ook thuis gebruikt worden. Dat is dan vaak in combinatie met een espressomachine of als waterkoeler. Een waterverzachter die via het omgekeerde osmosesysteem werkt heeft meer tijd nodig om hard water te ontkalken. Het is dus lastiger om meteen grote hoeveelheden zacht water te hebben.

De voordelen van een waterverzachter die met omgekeerde osmose werkt zijn:

  • Deze soort waterverzachter levert het meest zuivere zacht water.
  • Een waterverzachter die met omgekeerde osmose werkt haalt ook zouten, mineralen en afvalstoffen uit het water. Geen ongewenste stoffen dus.
omgekeerde osmose

Optie 3: Magnetische waterontharder

Waterverzachters die werken via elektromagnetisme hebben sterke magneten. Die worden om de waterleiding geklemd. Fabrikanten van deze methode beweren dat het magnetisch veld een positief effect heeft op het water en zo het water zacht maakt. Zo heb je minder kalkgehalte in het water. Er is geen wetenschappelijk bewijs van de werking van dat elektromagnetisch veld.

Het aantal calcium en magnesium in het water zijn verantwoordelijk voor kalkaanslag. Deze hoeveelheden blijven hetzelfde.

Magnetische waterverzachters zijn wel vrij goedkoop. Ondanks de aantrekkelijke kostprijs is het niet aangeraden voor waterontharders via elektromagnetisme te kiezen. Het is niet bewezen dat door een elektromagnetisch veld je water zacht wordt.

Welke techniek kiezen?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat waterverzachters die werken via elektromagnetisme daadwerkelijk werken.

Waterverzachters via omgekeerde osmose dienen vooral voor industriële toepassingen, zoals in fabrieken en laboratoria. Ze eisen ook meer onderhoudstijd en kunnen minder zacht water produceren. Daarnaast zijn de membranen vrij duur. Deze methode is niet aan te raden voor thuisgebruik.

Daarom is in de meeste gevallen een systeem dat werkt op ionenwisseling het meest aangeraden. Je kan grote hoeveelheden water ontharden en het onderhoud is vrij goedkoop.

Soorten waterverzachters

Er zijn 2 soorten waterverzachters, een elektronische en een mechanische waterverzachter:

Type 1: Elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Dat wil zeggen dat er dus extra energiekosten gemaakt zullen worden. Een elektronisch besturingssysteem zorgt voor meer instelmogelijkheden dankzij programma’s. Die maken het mogelijk om de regeneratie af te stemmen op het waterverbruik.

De richtprijs van een elektronische waterontharder ligt rond de 1.600 euro. Bij dit soort waterverachter komen ook nog verbruiks- en onderhoudskosten bij. Een elektronische waterverzachter is prijziger dan het alternatief. Voor deze hogere prijs krijg je wel meer opties, deze soort waterverzachter is flexibeler.

Offerte aanvragen voor een elektrische waterontharder? Advies vragen aan meerdere vakmannen tegelijkertijd kan makkelijk via de knop hieronder.

Kom gratis in contact met installateurs
Krijg vrijblijvend advies en offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Type 2: Mechanische waterverzachter

Een mechanische of hydraulische waterverzachter werkt via waterdruk. Hierdoor zijn er geen bijkomende kosten, wat je bij een elektrische waterverzachter wel hebt. De regeneratie gebeurt na verloop van een vooraf bepaalde tijd of na een vooraf bepaald volume.

De richtprijs van een mechanische waterontharder ligt rond de 1.000 euro. Daarnaast heb je bij deze waterontharder minder onderhoudskosten en helemaal geen verbruikskosten. Qua budget is deze soort waterontharder de voordeligste keuze.

Wat is de beste waterontharder?

Welke waterverzachter is de beste? Het is vaak een persoonlijke keuze welke waterontharder nu het meest aan de verwachtingen voldoet. Het is afhankelijk van je budget en de eisen die je stelt.

Onderstaande tabel vergelijkt de specificaties:

Elektronische waterverzachterMechanische waterontharder
Regeneratie Tijd- of volumegestuurdHoge flexibiliteit, veel instellingen mogelijk
Verbruikskosten Besturing met waterdruk, geen bijkomende verbruikskostenWerkt op elektriciteit, bijkomende verbruikskosten
Onderhoud Minder onderhoudskosten Meer onderhoudskosten
Prijs 1.000 euro 1.600 euro

Het is in de meeste gevallen aan te raden een waterverzachter aan te schaffen die werkt op basis van ionenuitwisseling.

werking waterontharder

Hoe weet je of je waterontharder werkt?

Om zeker te zijn dat een waterontharder werkt na installatie is het interessant de waterhardheid te testen alvorens je het aansluit. Nadat je alle stappen van de installatie hebt overlopen kan je de waterhardheid opnieuw testen. Hier zou je al een verschil moeten merken, tenzij anders aangegeven door de fabrikant.

Houd de volgende dagen en weken de oppervlakten die eerder gevoelig waren voor kalkaanslag in het oog. Je zou hier na verloop van tijd minder of geen aanslag meer mogen zien.

Heb je twijfels over de werking van jouw waterverzachter? Neem dan zeker contact op met de fabrikant of installateur.

Waterverzachter kopen? Vraag offertes en vind de beste prijs voor jouw waterontharder

Interesse om een nieuwe waterverzachter aan te schaffen? Via onderstaand offerteformulier vraag je snel en eenvoudig professioneel advies. Vergelijk gratis vrijblijvende offertes van meerdere specialisten tegelijk en bepaal welk aanbod je het meeste aanspreekt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter