Wat is een waterverzachter?

Het werkingsprincipe van de meeste waterverzachters steunt op ionenuitwisseling. De waterverzachter werkt als volgt: het harde water stroomt door de harskern in het toestel, waarbij calcium en magnesium worden vervangen worden door natriumionen. Dat resulteert in water zachter water. Het onthard water bevat geen kalk en kan veilig gebruikt worden door waterleidingen en boilers.

Soorten waterverzachters: overzicht

Onder de diverse soorten waterverzachters maken we een onderscheid tussen waterontharders met zout en waterontharders zonder zout.

Type 1: waterverzachters met zout en afvoer

Met waterontharders wordt meestal zouthoudende waterverzachters bedoeld. Die toestellen hebben een harscilinder (de ionenwisselaar). De harscilinder neemt magnesium- en calciumionen (de bestanddelen van kalk) uit het harde water en geeft een kleine dosis natriumionen af. Het resultaat? Zacht, stabiel water zonder kalkdeeltjes.

Wanneer de harscilinder verzadigd is, wordt deze gespoeld met een mix van leidingwater en onthardingszout uit het zoutreservoir. Dat “regeneratie”-proces kan op 2 manieren verlopen: elektronisch of mechanisch.

Zout en afvoer

Zowel mechanische als elektronische waterontharders werken dus met spoelingen met regeneratiezout. Bij het plaatsen van een zouthoudende waterontharder moet dus ook een afvoer worden aangelegd: anders kan het spoelwater niet worden afgevoerd naar het riool.

Nood aan persoonlijk advies over waterverzachters?
Stel je vragen aan specialisten en vergelijk het aanbod in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Werking elektronische waterontharder

Bij elektronische waterverzachters wordt de regeneratie geregeld op basis van jouw waterverbruik. Dit voorkomt onnodige verversingen. Ze regenereren dus op een vooraf bepaald tijd (tijdgestuurd) of vanaf er een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is (volumegestuurd).

Andere toestellen werken zowel volume- als tijdgestuurd. Ze regenereren zodra je een bepaalde hoeveelheid water hebt verbruikt én op een door jou bepaald tijdstip. Handig als je bijvoorbeeld met vakantie gaat. Een systeem dat te lang niet genereert, kan na verloop van tijd minder efficiënt werken.

Elektronische waterontharders zijn duurder dan mechanische toestellen.

Werking mechanische waterontharder

De regeneratie van een mechanische waterverzachter is volumegestuurd. Een rad in het systeem houdt bij hoeveel water de ontharder heeft ontkalkt. Eens een bepaald watervolume doorheen het systeem is gelopen, wordt de regeneratiecyclus opgestart.

Soorten waterverzachters

Type 2: waterverzachters zonder zout en zonder afvoer

Waterontharders zonder zout zijn minder efficiënt dan ontharders met zout. De efficiëntie van zoutvrije waterontharders is niet volledig bewezen. Daarom worden ze niet zo veel geïnstalleerd. 

Een waterverzachter zonder zout is eigenlijk geen échte waterverzachter, omdat het toestel hard water niet omzet naar zacht water. De ontharder verwijdert geen kalk uit het water, maar zorgt ervoor dat de kalk rondzweeft en daardoor niet afzet op de leidingen. Hoe dat gebeurt, hangt af van het type apparatuur. 

Zacht water bij jou thuis?
Vergelijk prijzen en ontvang advies.

Waterverzachter met polyfosfaten

Een waterverzachter met polyfosfaten gebruikt zout, maar geen regeneratie- of onthardingszout zoals de klassieke waterverzachter.

Het apparaat doet het leidingwater door een capsule met polyfosfaatzouten lopen. Wanneer het water in contact komt met die zouten, zorgt een chemische reactie ervoor dat de calcium- en magnesiumionen zich niet aan elkaar kunnen binden. Je plaatst het toestel daarvoor tussen 2 delen van een waterleiding of tussen 2 waterleidingen in.

Er kan zich dus geen of minder kalk vormen in de waterleidingen. De individuele kalkdeeltjes hechten zich niet aan elkaar, maar worden ook niet uit het water gehaald. Ze kunnen nog steeds kalkaanslag vormen in bijvoorbeeld je wasmachine of op je kranen. De waterleiding zelf is normaliter wel beter beschermd tegen kalkaanslag.

Beeld van een capsule met polyfosfaatzouten op een blauwe achtergrond.

Waterontharder met CO2-injectie

Ook een CO2-waterontharder voorkomt de hechting van calcium- en magnesiumionen. Daarvoor injecteert het toestel een kleine dosis CO2 of bonbongas in het leidingwater.

Waterverzachter met zinkanode

Je plaatst een waterontharder met zinkanode tussen 2 waterleidingen. Het toestel bestaat uit een metalen omhulsel en een zinkanode. Wanneer het harde water in contact komt met het toestel, vindt een elektrolytisch, galvanisch proces plaats tussen de zinkanode en het omhulsel. 

Tijdens dat proces wordt calciet omgezet wordt in aragoniet, een niet-hardnekkig en poederachtig soort kalk. Ook bij dit toestel blijven er dus kalkdeeltjes in het water zitten. Die poederachtige kalk zal zich in mindere mate afzetten op je waterleidingen, kranen en waterverbruikende apparaten. 

Magnetische waterverzachter

Magnetische waterontharders plaats je eenvoudig zelf. Je klemt het toestel rond de waterleiding. De magneet creëert een magnetisch veld, waarin calcium- en ionendeeltjes zich niet zo goed aan elkaar kunnen hechten.

De werking beperkt zich tot de reikwijdte van het magnetische veld. Elders in de leiding kan wél gewoon kalkaanslag ontstaan.

Welk type waterontharder heb ik nodig?

Als je echt hard water hebt (met een hardheid hoger dan 15 à 30 Franse graden), volstaat een waterontharder zonder zout en afvoer niet. Zoutloze toestellen maken het water niet zacht, en helpen dus ook niet bij een hardnekkig kalkprobleem. Als je de leidingen in je woning wilt beschermen maar voor de rest niet zoveel last hebt van kalkaanslag, kan zo’n toestel het probleem enigszins verlichten.

Zit je met hardnekkige kalkaanslag in je leidingen, warmwaterinstallatie en waterverbruikende toestellen zoals je wasmachine? En/of woon je in een regio met vrij tot zeer hard water (hardheid hoger dan 30 Franse graden)? Dan heb je een elektrische of mechanische waterontharder nodig.

Of je kiest voor een elektronische of mechanische waterontharder is afhankelijk van je waterverbruik. Het eerste wat je dus moet doen is jouw verbruik grondig analyseren. Aan de hand daarvan kies je best voor een huishoudelijk, professioneel/industrieel, compact, modulair of duplex toestel.

Waterontharder in huis

Huishoudelijke waterontharder

De waterontharder is een uitstekend hulpmiddel om je huis van zacht water te voorzien. Het volume van huishoudelijke ontharders is meestal 30 liter. Grotere gezinnen hebben grotere systemen nodig.

Professionele waterverzachters

Bedrijven zoals strijkateliers, wasserijen en voedingsbedrijven gebruiken dagelijks dure machines die gevoelig zijn voor hard water. De machines zullen een langere levensduur hebben bij gebruik van industriële ontharders.

Het juiste toestel voor jouw gezin?
Verken het aanbod aan waterontharders en bespaar!

Duplex en Simplex waterverzachters

Een duplex waterontharder bestaat uit twee cilinders. Terwijl de ene cilinder gespoeld wordt, is de tweede cilinder in gebruik voor de ontharding. Hierdoor duurt het regeneratieproces slechts 10 à 20 minuten.

Voor thuis kan je een simplex systeem gebruiken. Bij dit systeem kan je zelf het tijdstip voor regenereren instellen, maar omdat deze waterverzachter maar één cilinder heeft en er telkens één cilinder gespoeld kan worden, duurt het onthardingsproces langer.

Waterverzachters met aparte modules

Dit zijn waterverzachters die geen ombouw hebben. Het voordeel van deze waterontharders is dat het zoutreservoir losstaat van de cilinder.

Compacte waterverzachters

Dit zijn kleine waterontharders, die meestal gebruikt worden in gemiddelde huishoudens. Dankzij hun grootte passen ze gemakkelijk in de keukenkast.

Een waterontharder op maat van je woning

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Dan kun je het beste advies inwinnen bij een installateur.

Een expert kan via wateranalyse nauwkeurig bepalen welke soorten waterverzachters je best kan installeren op basis van je waterverbruik,. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes via onze offertepagina.

Compacte waterverzachter

Prijs waterverzachter kopen

De prijs van een waterverzachter begint rond de 700 euro. Een waterontharder in een gemiddeld huishouden van vier personen installeren kost gemiddeld tussen de 800 en 2.000 euro.

Houd er rekening mee dat elke waterverzachter installateur andere tarieven hanteert. Offertes op maat vergelijken, kan je heel wat onnodige kosten besparen.

In onderstaande tabel vind je een overzicht met richtprijzen.

Soort waterverzachter Richtprijs
Elektronische waterontharder € 1.000 – 1.500
Mechanische waterontharder € 750 – 1.000
Duplex waterontharder € 1.400 – 1.600
Graag een concrete prijs voor jouw situatie?
Ontvang en vergelijk vrijblijvende offertes voor waterverzachters op maat.
arrow Ontvang offertes

Wanneer een waterverzachter nodig?

Of je een waterverzachter nodig hebt wordt bepaald door de waterhardheid in de regio waar je woont. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (fH). Het wordt aangeraden een waterverzachter aan te schaffen als je waterhardheid hoger is dan 30 fH.

Waterhardheid

Wanneer is water hard?

Waterhardheid Soort water
0 – 7 fH Zeer zacht
7 – 15 fH Zacht
15 – 30 fH Gemiddeld
30 – 45 fH Hard
> 45 fH Zeer hard

Wat is de waterhardheid in jouw gemeente?

De hardheid van het water in jouw buurt, vind je terug op de site van je drinkwaterbedrijf. Als je nood hebt aan advies van een expert kan je altijd hulp inschakelen via ons offerteformulier.

Voordelen van een ontharder/ontkalker

De voordelen van een waterontharder zijn talrijk. Zo zal je energieverbruik tot wel 20 % dalen, zal je minder zeep nodig hebben en zullen je huishoudtoestellen langer meegaan, omdat je onthard water gebruikt. Ook zal je door onthard water minder last hebben van een droge huid.

1. Tot 20 % minder energieverbruik

Hard water zorgt ervoor dat de verwarmingsketel en huishoudtoestellen meer energie nodig hebben om op te warmen. Met een waterverzachter daalt het energieverbruik met maar liefst 20 % in 5 à 10 jaar.

2. Minder zepen nodig

Dankzij een waterverzachter zal je minder zeep, waspoeder en glansmiddel nodig hebben. Je kan hier per jaar 30 à 40 euro mee besparen.

3. Langere levensduur voor huishoudtoestellen

Kalk zorgt voor een slechtere werking en minder lange levensduur van de huishoudtoestellen. Verstoppingen kalksteen ontstaat als hard water verwarmd wordt. Toestellen geraken sneller defect en moeten vervangen worden.

Met een waterontharder kan je de kalkaanslag op de apparaten verminderen, waardoor ze langer optimaal zullen werken.

Waterverzachter huishoudtoestellen

Hoe vaak is onderhoud van een waterverzachter nodig?

Het is aangeraden om één keer per jaar een onderhoud van de waterverzachter te laten doen. Een expert kijkt het toestel en de configuratie grondig na en vervangt delen die eventueel aan vervanging toe zijn.

Een onderhoud van de waterverzachter kost gemiddeld 60 à 85 euro (inclusief btw). Het is ook aangeraden het zoutreservoir zelf 1 à 2 keer per jaar aan te vullen. Voor zout betaal je gemiddeld 30 à 50 euro per jaar.

Een mechanisch toestel laten nakijken en herstellen, is goedkoper dan de controle en reparatie van een elektronische waterverzachter. Een elektrisch toestel repareren is nu eenmaal complexer dan het herstellen van een toestel zonder elektrische componenten.

Waterverzachter plaatsen: zelf of door vakman? Offertes vergelijken loont

Het is duidelijk dat hard water schadelijk is. Een waterverzachter installeren is dus absoluut een goed idee. Je kan een waterverzachter zelf plaatsen, maar het sowieso beter om beroep te doen op een professionele installateur.

Zo ben je zeker dat alles juist geplaatst is en optimaal werkt. Vraag via onderstaand formulier gratis offertes aan en vergelijk vakmannen, diensten en prijzen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Waterverzachter