Is je accumulatieverwarming aan vervanging toe? Check voor alternatieven

Een accumulatiekachel heeft een stenen kern met een weerstand. ’s Nachts wordt die weerstand verwarmd met elektriciteit en wordt de warmte opgeslagen in stenen. Overdag wordt dan de opgeslagen warmte geleidelijk afgegeven aan de omgeving.

Accumulatieverwarming is vandaag steeds minder populair. De redenen zijn heel divers, zoals: onzekerheid over de warmtebehoefte, grote omvang van de kachel en trage opwarming in vergelijking met andere alternatieven.

Niet onbelangrijk te vermelden zijn ook de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren.

Het kostenplaatje van accumulatieverwarming varieert naargelang het vermogen van de accumulatiekachel die je kiest, het merk en het type. De prijzen variëren tussen € 350 en € 2.000 per radiator. Het verbruik van accumulatieverwarming hangt af van het aantal accumulatieradiatoren dat je aanschaft en het vermogen van de accumulatiekachel.

Het totale verbruik van accumulatieverwarming hangt af van het aantal accumulatieradiatoren dat je aanschaft en het vermogen van de accumulatiekachel. Ondanks dat accumulatie verwarming goedkoper is dan elektrische verwarming kan het je nog altijd een flinke elektriciteitsrekening opleveren.

Voorbeeld van een accumulator in een lege ruimte

Mogelijke alternatieven voor accumulatieverwarming

Klaar om afscheid te nemen van je verouderde accumulatieverwarming en om efficiëntere opties te onderzoeken? Zoek niet verder, hieronder vind je een overzicht van alle mogelijk opties. Heb je interesse in zonnepanelen of elektrische radiatoren? Er zijn verschillende opties mogelijk volgens je behoeften en budget.

De verwarming van de toekomst zal naar alle waarschijnlijkheid gebruik maken van duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Hieronder lichten we alvast een paar verwarmingssystemen van de toekomst toe.

Optie 1: Zonnepanelen of PV-panelen

Zonnepanelen of PV-panelen gebruiken om je huis te verwarmen is een vanzelfsprekend alternatief. Zonnepanelen kunnen worden gebruikt om de elektriciteit te leveren die nodig is om bijvoorbeeld de warmtepomp te laten werken, waardoor een duurzaam verwarmingssysteem ontstaat. 

Je bespaart op je energierekening en houdt tegelijk rekening met je ecologische voetafdruk door deze optie te kiezen. 

Optie 2: Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Het werkt door warmte uit de buitenlucht te halen en die te gebruiken om je huis te verwarmen. Zo hoef je geen fossiele brandstoffen te gebruiken en bespaar je op je energierekening. Een waardig alternatief voor accumulatieverwarming dus.

Optie 3: Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een energiezuinige optie als je jouw woning wil verwarmen. Het werkt door het uitstralen van onzichtbare elektromagnetische golven die omgezet worden in warmte.

Infraroodverwarming is geruisloos en heeft geen luchtcirculatie en onderhoud nodig. Bovendien is het een veilige optie voor wie last heeft van allergieën en astma. Omdat het geen stofdeeltjes of pollen in de lucht verspreidt.

Optie 4: Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn in vergelijking met andere verwarmingssystemen de minst interessante optie. Ze werken op elektriciteit en maken geen gebruik van het nachttarief in tegenstelling tot accumulatieverwarming. Bovendien hebben ze een lager rendement en zijn ze minder energiezuinig dan bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen.

Daarom zijn elektrische radiatoren alleen aan te raden als je bijvoorbeeld een kleine ruimte wilt verwarmen waar je niet vaak komt en geen andere opties mogelijk zijn.

Optie 5: Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een comfortabele manier om je huis te verwarmen. Het werkt door middel van elektrische kabels of matten onder de vloer die warmte afgeven aan de ruimte erboven.

Het is eenvoudig te installeren en kan worden ingezet als hoofdverwarming of als bijverwarming. Let op, het verbruikt wel veel elektriciteit en kan duur zijn in gebruik. We raden aan om het te combineren met zonnepanelen om de kosten te drukken en het milieu te sparen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Waarop letten als je de accumulatie-installatie vervangt?

Ten eerste is het handig om te weten of je accumulatie installatie wel degelijk aan vervanging toe is. Als je installatie ouder is dan 20 jaar is ze zeker aan vervanging toe. 

Nu je weet of je installatie aan vervanging toe is, zal je je wel afvragen waarop je nog hoort te letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de veiligheid van de installatie. Op die manier beperk je de risico’s op brandgevaar. 

Ook denk je best eens na naar welk nieuw soort type verwarming je wil overstappen. Zoals we hierboven reeds besproken hebben, zijn er verschillende opties. Je kan natuurlijk ook gewoon kiezen voor nieuwe accumulatoren. Dit komt je vaak goedkoper uit omdat een volledige verandering van je verwarmingsinstallatie vrij duur is. 

Soorten accumulatieverwarming

Meer weten? Vraag advies op maat aan 1 of meerdere specialisten in jouw regio

Ben je benieuwd welke verwarmingsoplossing het beste aansluit bij jouw huis? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw regio! 

Door offertes te vergelijken en prijzen te onderzoeken, kun je niet alleen de beste verwarmingsoplossing voor jouw situatie vinden, maar ook flink besparen op de lange termijn. Zo kun je lekker warm blijven tijdens de koude wintermaanden, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Kan accumulatieverwarming overdag opladen?

+
Nee, accumulatieverwarming kan alleen ’s nachts opladen wanneer de elektriciteit goedkoper is. Overdag geeft de kachel de opgeslagen warmte af aan de omgeving.

Kan accumulatieverwarming worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen?

+
Ja, accumulatieverwarming kan worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Als de zonnepanelen voldoende elektriciteit opwekken, kan de kachel overdag worden opgeladen met behulp van deze energiebron in plaats van het duurdere dagtarief. Dit kan de kosten verder verlagen en het energieverbruik verminderen.

Hoe lang duurt het voordat de kachel warmte afgeeft?

+
Dat hangt af van het vermogen van de kachel en de grootte van de stenen kern. Over het algemeen duurt het enkele uren voordat de kachel warmte begint af te geven nadat ze is opgeladen.
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel