Wat is het verschil tussen een klassieke aanbouw en een veranda?

Wanneer je kiest voor het creëren van extra ruimte heb je verschillende opties. Zo kan je kiezen voor een aanbouw of voor het plaatsen van een veranda. Het verschil tussen beide is niet erg groot.

Een aanbouw zorgt voor een uitbreiding van de woning en is compleet nieuwe ruimte. Het grootste verschil is dat de bestaande woning moeiteloos overloopt in het aangebouwde gedeelte. Dezelfde stijl van de woning wordt in de aanbouw volledig doorgetrokken.

Wanneer je kiest voor het plaatsen van een aanbouw dien je het kadastraal inkomen van je woning opnieuw te laten berekenen. Want bij een aanbouw vergroot je jouw woonopppervlakte, waardoor het kadastraal inkomen stijgt.

Bij een veranda daarentegen hoef je het kadastraal inkomen niet opnieuw te laten berekenen. Een veranda wordt gezien als een aparte ruimte en vergoot het woonoppervlak niet. Daarbij heb je keuze tussen een open of een gesloten veranda.

Verder kan je een veranda herkennen aan het aantal ramen. Meestal heeft een veranda zelfs een glazen dak, waardoor het de sfeer van een (smeedijzeren) serre oproept. Zo kan je ook in de winter in je tuin vertoeven.

Een gesloten veranda typeert zich door de vele ramen en doorkijkopties.

Wat zijn de voordelen van een aanbouw en veranda?          

veranda maken met grote raampartijen

Zowel het plaatsen van een veranda als het aanbouwen van een stukje woning heeft zijn voordelen. We lijsten graag de voordelen van beide voor jou op.

1. Voordelen aanbouw

 • Zelfde stijl doorheen de hele woning
 • Je ziet bijna niet dat er een stuk is bijgebouwd
 • Woning blijft één geheel
 • Nieuwe ruimte
 • Creëert een meerwaarde voor jouw woning

2. Voordelen veranda

 • Dicht contact met de natuur
 • Extra lichtinval en glazen karakter
 • Geeft karakter aan je woning
 • Uiteenlopende mogelijkheden
 • Creëert een meerwaarde voor jouw woning
 • Aparte ruimte
aanbouw of veranda

Aanbouw versus veranda: prijs en leveringstermijn

Het verschil tussen een aanbouw en een veranda zit niet alleen in het uiterlijk. Daarnaast verschillen een aanbouw en een veranda in kostprijs en opleveringstermijn.

1. Verschil in kostprijs

Het plaatsen van een veranda kost gemiddeld 1.250 euro per vierkante meter. Bij een aanbouw betaal je gemiddeld rond de 1.400 euro per vierkante meter.

De prijzen veranderen en stijgen naargelang de gemaakte keuzes en voorkeuren. Ook worden er bij een aanbouw meerdere partijen betrokken. Je hebt onder meer een schilder, vloerder, elektricien en andere vaklui nodig. Zo loopt de prijs snel op.

De betrokkenheid van de verschillende partijen is niet nodig bij het plaatsen van en veranda, vandaar de lagere prijs. Wel is er een prijsverschil in het gekozen materiaal voor een veranda. Een aluminium veranda heeft een hoge kostprijs per vierkante meter.

Wanneer je bijvoorbeeld voor een aluminium veranda kiest, ligt de prijs gemiddeld twee keer zo hoog dan voor een pvc veranda.

Opzoek naar een specialist?
Ontvang offertes

2. Verschil in opleveringstermijn

Het verschil in oplevertermijn tussen een aanbouw en een veranda is groot. Bij het plaatsen van een aanbouw moet er gewerkt worden met verschillende aannemers en partijen, waardoor de werken vaak langer duren. Bij een veranda is dit allemaal niet nodig.

Het bouwen van een veranda kan al op enkele dagen voltooid worden. Omdat het de taak is van 1 partij, namelijk een verandabouwer. Er is dus 1 verantwoordelijke voor de uitvoering van de werken.

Fouten kunnen bijgevolg niet zomaar naar andere partijen doorgeschoven worden.

grootste verschil zijn de grote raampartijen

Aanbouw of veranda? Vraag advies aan vakmannen en vergelijk gratis offertes 

Heb je bijkomende info en advies op maat nodig? Vraag via onderstaand formulier advies aan specialisten en ontvang tegelijk gratis vrijblijvende offertes voor een aanbouw en een veranda. Zo kan je snel en eenvoudig prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw droomproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda