Prijs: wat kost een stalen veranda of overkapping?

De gemiddelde prijs voor veranda’s in staal ligt tussen de 1.500 en 1.700 euro per vierkante meter. Dat is natuurlijk een richtprijs. De exacte prijs voor een veranda hangt af van verschillende factoren. 

Een moderne stalen veranda met lange, smalle profielen en een helder uitzicht op de omgeving. In de veranda ligt een houten vloer en staan verschillende zitmeubels.

Prijsbepalende factoren

Belangrijke factoren bij het bepalen van een exacte prijs zijn:

 • Type veranda en ontwerp
 • Oppervlakte en omvang
 • Afwerking
 • Moeilijkheidsgraad van het project
 • Isolatie
 • Prijs van de verandabouwer

Staal is een eerder prijzig materiaal. Dat komt onder meer door de hoge draagkracht, het gewicht van het materiaal en de kennis en expertise die nodig zijn om een stalen veranda correct te monteren. 

Offertes voor stalen en andere veranda’s vergelijken?
Ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen op maat
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van een veranda in staal

Aan het plaatsen van veranda’s in staal zijn voordelen en nadelen verbonden. We lijsten ze voor je op.

Voordelen van veranda’s in staal

Waarom kies je voor een stalen en bijvoorbeeld niet voor een aluminium veranda?

1. Sterk en stevig materiaal voor constructie met smalle profielen

De bekendste eigenschap van staal is zijn enorme stevigheid. Daardoor is het mogelijk om een sterke constructie met smalle, subtiele profielen te bouwen.

Die profielen worden in hoekverbindingen gelast waardoor ze het zware gewicht van de enorme glaspartijen aankunnen. Je geniet maximaal van het uitzicht op je omgeving – onbelemmerd door brede, zware profielen.

Een goed geïsoleerde stalen veranda? Kies dan voor stalen profielen met thermische onderbreking.

2. Onderhoudsvriendelijk

Naast de stevigheid en de elegante uitstraling van stalen veranda’s, heeft staal ook erg weinig onderhoud nodig. Waar je hout regelmatig moet behandelen, is dat bij staal niet nodig. Beits, vernis of lak hoef je niet in huis te halen.

3. Lange levensduur

Staal is een bijzonder duurzaam materiaal. Buitenstaal gaat minimaal 30 jaar mee.

4. Designopties: van een stoere, zwarte stalen veranda tot minimalistisch design

Staal biedt heel wat mogelijkheden wat de vorm, het ontwerp en de afwerking van je veranda betreft. De hoge draagkracht en grote sterkte maakt dat je gebruik kunt maken van smalle profielen.

Stalen veranda’s kunnen bijgevolg bijzonder minimalistisch ogen. Ook een meer robuuste, industriële uitstraling of zelfs een stevige vleug retro design zijn mogelijk. 

Een ruime witte woning met een grote stalen veranda met 2 verdiepingen en smalle, grijze profielen. Voor de veranda ligt een houten dek met zonnestoelen en een houten tafel met stoeltjes.

Nadelen van veranda’s in staal

Onderstaand lijstje geeft een mooi overzicht van de minpunten.

 • Duur: Aan de vele voordelen is natuurlijk een stevig prijskaartje verbonden. In vergelijking met andere materialen zoals pvc, hout en aluminium is staal een duur materiaal voor het bouwen van een veranda.
 • Moeilijk vormbaar: Staal is zodanig stevig dat het erg moeilijk is om het materiaal in afwijkende vormen te verwerken. Een bolvormig koepeldak uit staal is daarom bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk te realiseren.

Zonwering voor dak en ramen van je stalen veranda

Door het plaatsen van zonwering kan je jezelf en je veranda beschermen tegen de zon. Met een screen zorg je voor schaduw en verkoeling, en rem je het felste zonlicht.

Naast de beschermende functie, zijn screens ook windbestendig. Bepaalde uitvoeringen zijn zelfs stormbestendig.

Wanneer je bij het plaatsen van je veranda ook kiest voor het plaatsen van een screen, heb je keuze uit diverse opties. Zo heb je keuze tussen verschillende kleuren, designs en een manuele, elektrische of automatische bediening.

Automatische screens sluiten zichzelf bij stormachtig weer. Handig als je niet thuis bent tijdens een onweersbui!

Het dak van een stalen veranda met screens als zonwering.

Hoe veranda uit staal onderhouden?

Tijdens de productie wordt er aan het staal een beschermlaag toegevoegd, waardoor het beschermd blijft tegen vocht.

Let wel op dat je geen diepe krassen in het materiaalmaakt. Krassen beschadigen namelijk de beschermende laag, wat roest tot gevolg kan hebben.

Ook is het belangrijk dat het staal niet in contact komt met bijtende chemische stoffen. Die kunnen het materiaal en de beschermlaag aantasten. Gebruik dus neutrale reinigingsmiddelen of een reiniger voor stalen oppervlakken.

Gemiddeld dien je de veranda 2 tot 3 keer per jaar schoon te maken. Het kuisen zelf is heel eenvoudig: een zachte doek en water met een neutraal schoonmaakmiddel volstaan.

Budgetvriendelijke alternatieven

Ben je dol op de uitstraling en mogelijkheden van staal, maar werk je met een kleiner budget? Onderstaande alternatieven bieden een oplossing.

Optie 1: Veranda met stalen ramen of deuren

Het is perfect mogelijk om staal te combineren met andere, budgetvriendelijkere materialen. Kies bijvoorbeeld voor een houten of aluminium veranda met stijlvolle stalen ramen en deuren. Door materialen te combineren, bekom je bovendien een veranda die perfect past bij je wensen en de stijl van je woning.

Een veranda binnen je budget?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Optie 2: aluminium met steellook

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk alternatief voor een veranda uit staal? Dan is een steellook veranda de perfecte oplossing.

Steellook veranda’s zijn aluminium veranda’s met een stalen uitstraling. Het aluminium wordt zodanig bewerkt dat het materiaal nagenoeg niet van echt staal te onderscheiden valt.

Dit type veranda is een budgetvriendelijk alternatief op een veranda in staal. Zo creëer je met een kleiner budget de luxueuze uitstraling van een stalen veranda.

Naast het prijsaspect bieden steellook veranda’s ook tal van andere voordelen:

 • Moderne, retro of industriële uitstraling
 • Maximale lichtinval door dunne profielen
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lange levensduur
 • Hoogwaardige afwerking
Close-up van het profiel van een veranda uit aluminium met steellook - bijna niet te onderscheiden van een echte stalen veranda.

Een stalen veranda laten bouwen? Vind professionals in jouw regio

Wil je maximaal genieten van het uitzicht op je omgeving en het comfort van een stalen veranda? Wens je graag meer uitleg over de verschillende materialen, afwerkingsmogelijkheden en uitvoeringen? Of wil je graag prijzen voor stalen veranda’s kunnen vergelijken?

Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies. Op die manier vind je snel en eenvoudig de veranda die het beste bij jouw woning en je situatie past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda