Wat typeert een terrasoverkapping in landelijke stijl?

Voor een landelijke overkapping aan een bestaande woning, hou je best rekening met een aantal kenmerken. De landelijke stijl maakt vaak gebruik van hout door zijn natuurlijke en authentieke karakter. Hout heeft ook een neutrale maar toch warme kleur. Iets dat de landelijke stijl van je klassieke overkapping zeker probeert na te streven. In tegenstelling tot een moderne terrasoverkapping zal jouw landelijke veranda veel minder strak ogen.

De afwerking van een klassieke terrasoverkapping in hout en landelijke stijl is er één zonder al te veel vijzen en schroeven. Met het juiste zaag- en paswerk schuiven de balken netjes in elkaar door pen- en gatverbindingen. 

Terrasoverkapping Landelijk

Mogelijke materialen 

Terrasoverkappingen vind je in alle vormen en maten, en stijlen en kleuren. Voor een landelijke stijl kies je best voor een smeedijzeren of een houten terrasoverkapping. In het verleden werden deze materialen gebruikt om de natuur in je woning te integreren. Ook vandaag zien we die trend terugkeren. 

1. Smeedijzeren terrasoverkapping

Doorgaans zien we een smeedijzeren terrasoverkapping nog steeds als een decoratieve stijl uit de 19de eeuw, met versieringen en ronde vormen. De bekendste voorbeelden zijn prieeltjes. 

Dit is natuurlijk een uitgesproken landelijke stijl, waarbij de natuur in de versiering terugkomt. Ben je niet zo te vinden voor uitgesproken smeedijzeren terrasoverkappingen? Een smeedijzeren afdak kan ook heel wat eenvoudiger. 

Smeedijzeren terrasoverkapping landelijk

2. Houten terrasoverkapping

Hout is al eeuwenlang één van de populairste bouwmaterialen. Hout kenmerkt zich door zijn robuuste uitstraling en natuurlijke kleuren. Wil je een terrasoverkapping in landelijke stijl? Dan zal je zeker je gading vinden bij houten terrasoverkappingen. 

Een kleine tip: kies voor tropisch hout. Dit is wat duurdere maar veel onderhoudsvriendelijker.

Welke dakbedekking kiezen? Enkele opties

Er zal tal van opties om je landelijke terrasoverkapping te voorzien van de gepaste dakbedekking. Zowel ronde daken met een koepel als rechte daken met een eventuele helling. 

Voor de dakbedekking van je landelijke overkapping kan je ook kiezen of je een licht doorlatend dak wil of niet. Om extra van de zon te kunnen genieten, kan je een glazen of kunststoffen dak plaatsen. In dat geval is het wel aangeraden te kiezen voor een vorm van verduistering. Dit kunnen lamellen of een vouwdoek zijn. 

Lamellen kunnen zowel van hout als aluminium gemaakt zijn. Wil je echt voor een landelijke stijl gaan? Neem dan houten lamellen bij jouw houten terrasoverkapping om het natuurlijke element naar binnen te halen en te kunnen genieten van de zon. 

Inrichting van een terrasoverkapping in landelijk stijl

Ga aan de slag met onderstaande tips voor de inrichting van jouw open overkapping.

Tip 1: Kleur

Probeer felle kleuren zo veel mogelijk te vermijden. Een klassiek landelijk interieur moet gezellig en warm aanvoelen. Kies daarom voor zachte en natuurlijke tonen, zoals zwart of het hele spectrum van donkerbruin (over taupe tot beige). Bij een houten terrasoverkapping, zal je weinig moeten verven om die klassieke stijl te bekomen.

Wil je toch wat extra kleur toevoegen? Denk dan opnieuw aan zachte, natuurlijke kleuren zoals blauw of lichtroze. Een goed alternatief is het binnenhalen van planten in je landelijke terrasoverkapping. 

Tip 2: Meubels

Een landelijke inrichting vraagt om stevig materiaal. Kies liefst voor natuurlijke materialen zoals een grote robuuste eikenhouten tafel of een rieten mand. Houten meubels zijn de meest voor de hand liggende meubels in het geval van een landelijke terrasoverkapping. Deze passen dan ook zeer mooi bij een houten terrasoverkapping in klassieke stijl.

Tip 3: Inkleding

We hadden het al over planten. Planten kunnen kleur brengen in een anders monotoon interieur. Kies wederom voor de zachtere tinten, zoals eikvaren of hedera helix voor die klassieke uitstraling. Planten, groot of klein, zorgen meteen voor wat extra landelijkheid in je klassieke terrasoverkapping. 

Denk verder nog aan leuke relieken die werkelijk naar de sfeer van een ‘oude boerderij’ roepen. Bijvoorbeeld: een schapenvachtje over de stoelen en een oude werkbank als rek voor je planten, en die stronk of steen in een speciale vorm.

Landelijk Terrasoverkapping

Terrasoverkapping in landelijk stijl plaatsen? Vind vakmannen en vergelijk gratis offertes 

Ben je overtuigd dat een landelijke terrasoverkapping echt iets voor jou is? Wil jij optimaal van jouw terras genieten? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes. Zo kom je snel en eenvoudig in contact met de beste vakman in jouw regio voor jouw project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Terrasoverkapping
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Terrasoverkapping