Wat is een terrasoverkapping?

Zoals het woord het zelf zegt: een terrasoverkapping overdekt je terras. Het is een eenvoudige manier om de functionele ruimte van je woning uit te breiden. De overkapping doet daarbij dan dienst als extra leefruimte. Het is in dat geval een verlengstuk of een bijgebouw van je woning.

Daarnaast heb je de vrijstaande terrasoverkapping. Die staat los van de bestaande woning. Meestal is dat in de tuin. Maar ook dan biedt een overkapping extra ruimte waar je het hele jaar kan genieten van het buitengevoel.

Met een terrasoverkapping heb je verschillende opties als het aankomt op design en functionaliteit. Zo kan je opteren om enkel een overkapping te plaatsen. Maar evengoed kan je glazen schuifdeuren en/of glazen schuifwanden toevoegen voor extra comfort. Hierdoor kun je het hele jaar onder je terrasoverkapping genieten van het buitengevoel.

Welke materialen zijn geschikt voor een overkapping of afdak?

Je hebt wat betreft materiaal en type overkapping keuze uit verschillende modellen. We zetten op een rij voor je.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en prijzen op maat

1. Aluminium

Een eerste mogelijk materiaal is aluminium, waarmee je voor een elegante en stevige oplossing kiest. Aluminium terrasoverkappingen vereisen weinig onderhoud en ogen modern.

Richtprijzen liggen tussen 1.200 en 2.600 euro. Als je gaat voor een glazen dak of een combinatie met hout kan het kostenplaatje hoger uitvallen.

terrasoverkapping aluminium

2. Hout

Met een houten terrasoverkapping opteer je voor een meer klassieke stijl. Dit type overkapping kan je laten plaatsen voor 500 à 2.500 euro.

Een groot voordeel aan een houten overkapping is dat je het makkelijk een andere kleur kan geven. De totaalprijs hangt af van de geselecteerde houtsoort (beuk, douglas, eik …).

houten terrasoverkapping

3.  Pvc of kunststof

Met een pvc terrasoverkapping heb je een overkapping die relatief weinig onderhoud vraagt. De profielen van de overkapping zijn wel wat dikker van vorm in vergelijking met aluminium en hout. Pvc is vaak goedkoop en zal je tussen de 800 en 2.000 euro kosten.

terrasoverkapping

4. Smeedijzer

Een terrasoverkapping van smeedijzer leent zich uitstekend voor woningen met een landelijke uitstraling. Vaak wordt een smeedijzeren terrasoverkapping niet aan de muren van de gevel bevestigd, maar functioneert het als een losstaand geheel.

Smeedijzer is een sterk materiaal. Het vervaardigen van dit type terrasoverkapping vraagt precisie en wordt doorgaans op maat gemaakt.

Bedragen starten vanaf 2.500 euro en kunnen oplopen tot 10.000 euro, afhankelijk van persoonlijke wensen en noden.

smeedijzeren terrasoverkappingen

Hoeveel kost een terrasoverkapping?

Gemiddeld schommelt het terrasoverkapping prijskaartje van een terrasoverkapping tussen 1.000 en 8.000 euro. De kostprijs wordt onder meer bepaald door de volgende factoren:

 • Materiaal
 • Afmetingen
 • Maatwerk
 • Beglazing
 • Elektrische installaties
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Verdere afwerkingen van terrasoverkappingen

1. Dakbedekking

Op het vlak van dakbedekking behoren een vast dak, lamellen, een doek, een glazen dak of een schuifdak tot de mogelijkheden.

Lamellen zijn smalle, dunne platen vervaardigd uit een stevige stof die dienst doen als zonwering. Je bepaalt volledig zelf wanneer je de lamellen opent en sluit. Voor overkappingen met vaste of kantelbare lamellen mag je rekenen op een prijskaartje tussen 3.000 en 3.500 euro, terwijl overkappingen met vast dak gemiddeld 2.500 euro kosten.

Een basis schaduwdoek voor een houten terrasoverkapping kost je gemiddeld 250 à 400 euro. Voor een harmonicadoek voor een pergola tel je dan weer om en bij 750 à 800 euro neer. Terwijl je voor een harmonicadoek voor een aluminium terrasoverkapping best zo’n 1.500 euro incalculeert.

glazen afdak

2. Wand

Je terrasoverkapping voorzien van een wand, meer bepaald een glazen wand, heeft verschillende voordelen. Het creëert extra privacy, extra lichtinval en biedt een goede bescherming tegen weersinvloeden en insecten. Het is bovendien de geknipte manier om van het uitzicht in je tuin te kunnen genieten zonder je daarvoor naar buiten te hoeven begeven.

Hou er rekening mee dat een glazen terrasoverkapping zonder de juiste voorzorgsmaatregelen al snel kan transformeren tot een ware sauna. Probeer dus zeker de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor voldoende koelte bij warme temperaturen.

Aangezien glazen wanden inbraakgevoelig kunnen zijn, opteer je best voor versterkt glas. Op die manier geef je inbrekers geen kans om binnen te breken.

stalen terrasoverkapping

3. Design en inrichting

Qua design en inrichting liggen alle opties open. Je bepaalt de vormgeving en het interieur volgens jouw wensen en creatieve ingevingen. Zowel een klassieke als een moderne terrasoverkapping komen bij heel wat woningen tot hun recht.

inrichting terrasoverkapping

Terrasoverkapping plaatsen: profiteer van de vele voordelen       

Aan het plaatsen van een terrasoverkapping zijn talrijke voordelen verbonden, meer bepaald de volgende:

 • Het is een stevige constructie met een duurzaam karakter
 • Het is warmtewerend
 • Biedt eindeloze opties om volledig op maat afgewerkt te worden
 • Kan in gebruik genomen worden als veranda door toevoeging van zijwanden en schuifdeuren: relatief goedkoop alternatief voor een veranda
 • Verhoogt de waarde van je woning
 • Beschermt tegen uiteenlopende weersomstandigheden
afdak terras

Terrasoverkapping: zelf plaatsen of toch liever een vakman inschakelen? Offertes vergelijken loont             

Optie 1: Zelf bouwen

Het spreekt voor zich dat je met een terrasoverkapping die je zelf bouwt een aanzienlijk bedrag kan uitsparen. De materialen die je nodig zal hebben, kunnen in een aantal gevallen duur uitvallen.

De bouw van je eigen terrasoverkapping kan een uitdagende klus zijn, maar is niet onmogelijk. Een goede voorbereiding op de klus is van cruciaal belang om de opdracht tot een goed einde te brengen.

Optie 2: Laten plaatsen

Als je effectief een terrasoverkapping wenst te plaatsen, adviseren we je om je eerst uitgebreid te informeren bij een vakman. Hij of zij bezorgt je steeds advies op maat. Laat je deze klus bovendien uitvoeren door een professional kan je vertrouwen op een perfecte afwerking.

Bij grote overspanningen en voor metalen terrasoverkappingen is het zeker aanbevolen om de deskundige hulp van een professionele vakman in te schakelen. Je hebt namelijk te maken met grote of lange verbindingsstukken en hoge gewichten. Ook de installatie van een glazen wand en een glazen bedekking vraagt veel precisie. In dit soort situaties komen de kennis en ervaring van een vakman goed van pas.

Via onderstaand offerteformulier kan je gratis 1 of meerdere vrijblijvend offertes aanvragen voor jouw toekomstige terrasoverkapping . Op die manier kan je diensten, materialen en prijzen makkelijk onderling vergelijken. Zo vind je snel en eenvoudig de beste oplossing en vakman voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Terrasoverkapping