Wat is een tuinoverkapping?

De woorden tuin- en terrasoverkapping worden vaak door elkaar gebruikt. Toch staat een tuinoverkapping niet synoniem voor een terrasoverkapping. In tegendeel, een tuinoverkapping staat altijd los van de woning. Je kan het ook gebruiken ter afdekking van je zwembad. Wat niet zo is voor een terrasoverkapping.

Beide kunnen van uiteenlopende materialen worden gemaakt. Toch is hout het meest gebruikte materiaal voor tuinoverkappingen. De grootste troef is daarbij de natuurlijke uitstraling van hout. Andere voordelen? Een tuinoverkapping geeft je woning een extra toegevoegde waarde. Ook is is het goedkoper dan het plaatsen van een terras en zijn de opties talrijker. Tot slot, tuinoverkappingen zijn onderhoudsvriendelijk.

Wat kost een tuinoverkapping?

Tuinoverkapping

De kostprijs van een tuinoverkapping hangt in de eerste plaats af van het materiaal dat je gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per materiaal.

1. Houten tuinoverkapping:

  • Prijs geïmpregneerd hout: vanaf € 850
  • Prijs hardhout: vanaf € 2.000

2. Aluminium tuinoverkapping:

Voor een aluminium overkapping schommelt de prijs gemiddeld rond de € 1.200 – 5.000.

3. Glazen tuinoverkapping:

Prijs: € 3.000 – 7.000

De hierboven vermelde prijzen zijn natuurlijk richtprijzen. Wil je graag een meer concrete of exacte prijs: voor een compleet bouwpakket of voor een overkapping op maat? Neem dan contact op met 1 of meerdere vakmannen. Of vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat
Contacteer in 1-2-3 vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Welke soorten tuinoverkappingen bestaan er?

overkapping tuin

1. Pergola

Met een pergola creëer je een schaduwplekje in je tuin waar je even tot rust kan komen. De structuur is gemaakt van aluminium, hout of kunststof. Ook zijn verschillende dakbedekkingen mogelijk.

Een glazen dak bied je beschutting zonder zicht en licht te verliezen. Extra zonwering is wel aan te raden om oververhitting onder de pergola te voorkomen. Lamellen zijn een ander populair dakbedekkingsmateriaal. Ze bieden beschutting tegen de zon en door de lamellen te draaien, kies je zelf hoeveel zonlicht er binnenkomt.

2. Prieel

Met een prieel schep je een romantisch toevluchtsoord in de tuin. Een prieel herken je aan de vaak ronde open structuur met spitsen. Net als andere tuinoverkappingen kun je hier heerlijk vertoeven. Daarnaast kan het dienstdoen als opbergruimte voor tuinmeubelen en gereedschap.

Van een tuinhuisje met gesloten wanden kan je bijvoorbeeld een gezellige hobbyruimte maken.

3. Vrijstaande overkapping

Met overkappingen die aan de woning gebouwd worden, heb je vaak minder ruime keuze qua plaatsing. Met een vrijstaande overkapping bestaat dit probleem niet. Niet alleen kan je eventuele beschadiging aan de buitenmuren door de constructie voorkomen. Een losse terrasoverkapping kan je ook plaatsen waar je zelf wenst.

Ook als afdekking voor jacuzzi, ontspanningsruimte achterin de tuin en andere toepassingen heb je een ruime keuze. Zo kan je in alle omstandigheden optimaal genieten van het uitzicht en de zon terwijl je voldoende beschut bent.

Mogelijke materialen

tuinoverkapping zwembad

1. Houten tuinoverkapping

Houten tuinoverkappingen zijn door hun natuurlijke uitstraling geschikt voor de meest uiteenlopende levensstijlen. Hout biedt ook tal van afwerkingsopties. Zo verander je eenvoudig het aanzicht met een laagje verf. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, zoals: geïmpregneerd hout, hardhout, Europees eiken, duurzaam hout en douglas.

2. Overkapping in aluminium

Een aluminium overkapping bestaat standaard uit aluminium profielen. Glas, kunststof en textiel zijn de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen. Aluminium zorgt voor een moderne uitstraling en wordt daarom in de meeste gevallen gebruikt voor moderne bouw of nieuwbouw.

Er zijn verschillende mogelijke afwerkingen en kleuren om uit te kiezen.

3. Overkapping in glas

Met een glazen tuinoverkapping geniet je in het voor- en najaar van het comfort van de tuin. Een van de grote voordelen van een glazen tuinoverkapping is dat het gemakkelijk te onderhouden is. Het glas is sterk en heeft een lange levensduur en luxueuze uitstraling. De transparantie van je glazen schuifwanden geeft je ook een groter ruimtegevoel.

Op zoek naar een specialist?
Laat je gratis adviseren door een expert

Hoe je tuinoverkapping inrichten?

tuin afdak

Uiteraard kun je jouw eigen tuinoverkapping dankzij het uitgebreid aanbod helemaal naar eigen wens inrichten. We geven je al enkele ideeën uit het ruime aanbod om in overweging te nemen voor een stijlvolle tuinoverkapping:

  • Verwarming: terrasverwarmers komen goed van pas bij frisser weer.
  • Verlichting: led verlichting, hanglamp … Geniet ook bij valavond en na zonsondergang van je tuinoverkapping.
  • Meubels: afhankelijk van de functie van je tuinoverkapping.
  • Originele gadgets: hangmatten, bloemen, decoraties, geurstokjes en meer.
  • Exclusief ontwerp: uitgerust met een jacuzzi of bar, creëer je het ultieme toevluchtsoord in de tuin.
  • Glazen schuifwanden: creëer beschutting tegen onder meer wind, regen en andere weersomstandigheden.

Vind plaatsers van tuinoverkappingen in jouw regio en vergelijk gratis vrijblijvende offertes

Vraag via onderstaand offerteformulier gratis naar vrijblijvende offertes voor een tuinoverkapping. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de juiste vakman voor jouw project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Terrasoverkapping
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Terrasoverkapping