Welke zonnepanelen op je terrasoverkapping plaatsen?

Bij het kiezen van zonnepanelen voor je terrasoverkapping is het handig om te weten welke zonnepanelen er bestaan. Hieronder vind je een overzicht van de opties voor op je terrasoverkapping.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

1. Doorzichtige of dichte zonnepanelen

Een terrasoverkapping staat de hele dag onder de zon. Bij het kiezen van zonnepanelen voor op je terrasoverkapping heb je keuze tussen doorzichtige en dichte zonnepanelen. Ook bestaande daken kunnen worden voorzien van dichte of doorzichtige zonnepanelen.

Goed om te weten is dat de dakbedekking van de terrasoverkapping sowieso intact blijft. Het is aan jou om zelf te beslissen of het licht nog door het dak kan, of dat het dak helemaal verduisterd mag worden. Zonnepanelen nemen wel ruimte in beslag, maar bedekken vaak niet het volledige dak. Zelfs met zonnepanelen kan je kan dus van het meeste zonlicht blijven genieten onder je overkapping.

Transparante zonnepanelen zijn anders opgebouwd dan gesloten zwarte of witte panelen. Bij transparante fotovoltaïsche panelen is er meer ruimte tussen de zonnecellen. Dit in combinatie met de transparante achtergrond laten deze panelen meer licht door.

Hou er rekening mee dat de opbrengst per vierkante meter van transparante zonnepanelen iets lager ligt dan die van gesloten zonnepanelen. Dit komt doordat er minder zonnecellen per vierkante meter zijn. Oplossing: monokristallijne fotovoltaïsche panelen. Met dit type zonnepaneel ligt de opbrengst per vierkante meter in beste omstandigheden tot 10 % hoger.

2. Transparante zonnepanelen

terrasoverkapping met zonnepanelen

Veel mensen die een terrasoverkapping met zonnepanelen willen kopen, kiezen voor transparante zonnepanelen. Nu zijn er ook “dunne film transparante zonnepanelen”. Dit type panelen wordt gemaakt van cadmium telluride (CdTe). Met dergelijke zonnepanelen wordt er grotendeels meer licht doorgelaten, maar kunnen ook als zonwering worden gebruikt.

In vergelijking met dichte panelen zien de dunne film zonnepanelen er glad en egaal uit. Traditionele zonnepanelen worden gemaakt van verschillende polykristallijne of monokristallijne delen, wat bij cadmium telluride zonnepanelen niet het geval is.

Daarnaast is er nog een belangrijke reden om te kiezen voor transparante dunne film zonnepanelen. Dit type is 100 keer gevoeliger voor licht dan andere varianten. Er wordt ook meer groene stroom opgewekt. Zelfs als het bijna donker is, als er veel bewolking of mist is, blijven deze zonnepanelen groene energie produceren.

Hou er wel rekening mee dat dit soort zonnepanelen een stuk duurder zijn.

Op zoek naar een specialist?Vergelijk gratis meerdere offertes tegelijk

Hoeveel kosten zonnepanelen op een terrasoverkapping?

terrasoverkapping met transparante zonnepanelen

1. De kosten

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De prijs is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, omdat er meer vraag naar is geworden en het gemakkelijker is geworden om zonnepanelen te produceren. Over het algemeen kan je zonnepanelen zelf op je terrasoverkapping plaatsen. De kosten per Wp bedragen ongeveer € 1,20.

Wanneer een vakman wordt ingehuurd om de panelen te plaatsen, bedragen de kosten € 1,50 per Wp. Wanneer je aan de slag gaat met zonnepanelen, kun je een lening aanvragen met een lagere rente. Je betaalt dan bijvoorbeeld slechts 2 % of helemaal geen rente.

Heb je nog geen terrasoverkapping? Hou dan rekening met de kosten voor een terrasoverkapping.

Op zoek naar een specialist?Vergelijk gratis offertes op maat

2. De opbrengsten en terugverdientijd

Zonnepanelen kopen voor op een terrasoverkapping kan een flinke investering zijn. Daarom is het belangrijk om vooraf te berekenen hoe snel de opbrengst van zonnepanelen zich terug verdient. Dit noemen we de terugverdientijd. De terugverdientijd is natuurlijk sterk afhankelijk van het rendement, maar ook van de kostprijs, apparatuur- en montagekosten, fluctuerende elektriciteitsprijzen en de levensduur van de zonnepanelen.

Een goed zonnepaneel gaat ongeveer 25 jaar mee. De omvormer wordt tussen de panelen geplaatst. Omvormers hebben een veel kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf. De gemiddelde levensduur van een omvormer is ongeveer tien jaar. Normaal gesproken duurt het ongeveer tien jaar voordat de investering volledig is terugverdiend.

Lijkt je dat lang? Dankzij overheidssubsidies kan de terugverdientijd nog verder ingekort worden. Bijgevolg kan je jouw investering in groene energie al na zeven of acht jaar terugverdienen.

3. Premies

Vind je de prijs van zonnepanelen en installaties niet erg aantrekkelijk? Dan kan je eerst kijken of er ook subsidies beschikbaar zijn. Zonnepanelen kopen is populair in Vlaanderen. Daarom is een vergoeding voor aanschaf mogelijk. Of mensen je in aanmerking komt voor subsidies van zonnepanelen op je terrasoverkapping is afhankelijk van de regelgeving in jouw gemeente.

Bovendien moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Informeer je alvast eerst uitgebreid bij je gemeente. Sommige gemeenten en steden bieden premies of extra vergoedingen aan voor het plaatsen van zonnepanelen op een terrasoverkapping.

Raadpleeg steeds een ervaren professional en bij je gemeente. De voorwaarden vind je meestal ook op websites van de overheid.

zonnepanelen als afdak

Vind plaatsers van zonnepanelen voor op je terrasoverkapping in jouw regio: vergelijk gratis offertes

Vraag gratis naar 1 of meerdere vrijblijvende offertes voor op maat gemaakte terrasoverkappingen met zonnepanelen via onderstaand offerteformulier. Vergelijk offertes en vind de beste vakman(nen) voor jouw project.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Terrasoverkapping
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Terrasoverkapping