Terrasoverkapping met lamellendak, wat is dat?

Een lamellen overkapping, één van de vele soorten overkappingen, bestaat uit panelen die individueel 160 graden om hun as te draaien en vaak ook nog eens uitschuifbaar zijn. Op die manier kan je het dak van je terrasoverkappingen naar eigen voorkeur openen en sluiten.

Omdat kantelbare lamellen best wel wat wegen, worden ze op een stevige constructie geplaatst, gemaakt van bijvoorbeeld hout of aluminium. Je hebt voor lamellen terrasoverkappingen bovendien ook nog de keuze uit houten lamellen of de iets lichtere aluminium lamellen. De voorkeur voor een terrasoverkapping met lamellen gaat uiteraard naar een iets lichter materiaal, zoals aluminium. 

De bediening van jouw lamellen terrasoverkapping kan je op twee manier regelen: gewoon handmatig en via een afstandsbediening. 

Deze laatste manier biedt bovendien de mogelijkheid tot een ander snufje: de regensensor. Dankzij deze sensor hoef je je geen zorgen meer te maken over pakweg doorregend meubilair dat onder je terras overkapping staat. Je lamellen zullen automatisch kantelen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk prijzen voor lamellen op maat

Hoeveel kost een lamellen terrasoverkapping?

Aangezien een lamellendak zo goed als altijd maatwerk is, is het moeilijk een betrouwbare richtprijs te geven. De prijs van een terrasoverkapping met lamellen is afhankelijk van diverse factoren. Zo zullen kleine terrasoverkappingen zonder snufjes minder kosten dan een grote lamellen overkapping met led strips.

Lamellen Overkapping

Factoren die de prijs beïnvloeden

1. Lamellendak afmetingen

De grootte van jouw lamellen terrasoverkapping zal een grote rol spelen in de prijsbepaling, grotere oppervlaktes kosten meer geld. Je bouwt in functie van je terrasoverkapping, de lamellen zijn een bijkomstige factor. Je zal dus altijd moeten rekening houden met de afmetingen van terras overkappingen.  

2. Moeilijkheidsgraad van de lamellendak plaatsing

De plaatsing van lamellendak terrasoverkappingen op gras of klinkers vraagt heel wat arbeidsuren. Bij dit soort ondergrond moet er in de ondergrond een fundering voor terrasoverkappingen gegoten worden. Enkel op die manier kan er kwaliteitsvol gebouwd worden. 

Wil je de overkapping laten plaatsen op keramische tegels, dan is het iets eenvoudiger. Het bevestigingssysteem van je overkapping sluit naadloos aan op de tegels. 

Terrasoverkapping Met Lamellen

3. Btw 

De btw op het plaatsen van een terrasoverkapping met lamellen is afhankelijk van zowel de leeftijd van jouw woning als van de plaats waar je jouw lamellen overkapping plaatst. 

Je zal telkens 21 % btw betalen als jouw woning jonger is dan 10 jaar. In dat geval maakt het niet uit of je de overkapping tegen je gevel plaatst of niet. 

Je betaalt slechts 6 % btw als je woning ouder is dan 10 jaar en je de terrasoverkapping met lamellen tegen de gevel plaatst. Voor woningen ouder dan 10 jaar waarbij je een vrijstaande lamellen overkapping wil plaatsen, zal je de standaard 21 % btw betalen. Aangezien de vrijstaande overkapping in die situatie geen impact heeft op de bestaande woning.

4. Verdere afwerkingen

Een lamellen terrasoverkapping op maat biedt de mogelijkheid tot heel wat verschillende soorten afwerkingen en extra’s. Zo kan je ervoor kiezen om verlichting of een geluidsinstallatie te laten inbouwen in je terras overkapping voor extra sfeer en gezelligheid.

Wil je de kantelbare lamellen overkapping doorheen het jaar graag wat langer kunnen gebruiken? Voeg dan bijvoorbeeld een verwarmingselement toe. Een automatische bediening is ook altijd mooi meegenomen.

Al deze lamellen opties brengen natuurlijk wel een extra prijskaartje met zich mee. 

Lamellen Overkapping

Richtprijzen 

Elke terrasoverkapping met lamellen is op maat. Je neemt best contact op met 1 of meerdere erkende installateurs voor een offerte en een prijs op maat van jouw terrasoverkappingen project. 

Het is dus moeilijk om een duidelijke prijs te geven voor een lamellen terrasoverkapping op maat. Neem als vuistregel ongeveer € 750 per vierkante meter, exclusief btw voor een terrasoverkapping met kantelbare lamellen. 

Voordelen en nadelen van een lamellen terrasoverkapping

Voordelen

1. In weer en wind

Een terrasoverkapping met lamellen beschermt je niet alleen tegen regen en zon. Maar ook kan je meer zon of licht naar binnen trekken in je buitensalon. En met een glazen wand onder je lamellen terrasoverkapping, ben je extra beschermd tegen volle zon en regen.

2. Prijsvoordeel

In vergelijking met een volwaardige veranda overkapping, zijn een terrasoverkappingen een goedkope oplossing die bovendien vaak geen bouwvergunning nodig heeft. Zo schiet er nog wat extra geld over, met dat geld kan je dan onder je overkapping verlichting voorzien of de nieuwste uitvoering zonwering.

Kantelbare Lamellen Terrasoverkapping

3. Opties lamellen dak 

Een laatste voordeel is de eenvoud waarmee de verschillende opties en afwerkingen geïntegreerd kunnen worden in terrasoverkappingen met lamellen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en offertes voor terras overkappingen

Nadelen

Wanneer je een grote dakoppervlakte zou willen bedekken met lamellen ben je quasi gedwongen om voor een automatisch bedieningssysteem te kiezen. Dit omdat het gewoonweg te lastig is om bij grotere oppervlaktes alle lamellen manueel te verdraaien. 

Opties inzake afwerking

Optie 1: Combineren met screens

Een lamellen terrasoverkapping met screens is een ideale optie als je graag de mogelijkheid wil om de zijwanden van je overkapping volledig weg te halen. Screens zijn een soort van dunne doeken die je kan ophalen via een besturingssysteem.

Wil je vanuit je terrasoverkapping wat meer van het uitzicht genieten? Dan haal je ze op. Wil je beschutting tegen een felle zon of dat de zijkanten wind stoppen? Laat de screens van je lamellen overkapping neer. 

Houten Lamellen Overkapping Zonwering

Optie 2: Glazen zijwanden

Wanneer je glazen zijwanden laat installeren in terrasoverkappingen, kan je het uitzicht behouden en toch voor de nodige beschutting kiezen. In veel gevallen zijn ze wel niet volledig inklapbaar. Met glazen schuifdeuren en glazen wanden creëer je een binnen gevoel in je tuin, onder de overkapping. Je zit meteen goed beschut tegen het weer en je kan ook in de winter wat warmer zitten. Als bonus zullen de zijkanten wind opvangen, het is een minder kwaliteitsvolle zonderwering dan lamellen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag en vergelijk prijzen op maat

Optie 3: Lamellen schuifdak

Wil je optimaal kunnen genieten van de zon en tegelijk ook beschutting hebben op terras? Dan kan een lamellen schuifdak wel een goede oplossing zijn voor jou. Wanneer de lamellen open staan is er de mogelijkheid ze tegen elkaar te schuiven en zo je hele dak open te trekken. Sluit je ze dan dient je terrasoverkapping als zonwering.

Lamellen Overkappingen Schuifdak

Optie 4: Afstandsbediening

Lamellen kunnen natuurlijk niet achterblijven in de hedendaagse domotica. Wil je het dak van je terras overkapping sluiten met je smartphone omdat je bijvoorbeeld op je werk merkt dat het weer toch wat omslaat en anders je salon nat zal worden? Of wil je rustig kunnen tafelen en tegelijk met de afstandsbediening de lamellen verder open zetten of sluiten. het kan allemaal! 

Ook verlichting en verwarming van terrasoverkappingen kunnen aangesloten worden op de afstandsbedening.

Verlichting en verwarming voor je terrasoverkapping

Je wil natuurlijk op een mooie zomeravond lang kunnen genieten van je buitensalon onder jouw lamellen overkapping, zonder een lamp naar buiten te hoeven sleuren. Bekijk zeker ook eens de mogelijkheden voor ingewerkte verlichting voor jouw lamellen. Het kan eenvoudige led verlichting zijn, maar ook stijlvolle hanglampen. Een lamellen terrasoverkapping staat nagenoeg altijd goed met led strips.

Uiteraard wordt het in de avond wat frisser. In die situatie zou wat verwarming goed van pas komen om nog langer te kunnen blijven genieten onder je mooie terrasoverkapping. 

Terrasoverkapping Lamellen

Terrasoverkapping met lamellendak laten plaatsen: vind plaatsers in jouw regio en vergelijk offertes

Een lamellen terrasoverkapping op maat is natuurlijk iets heel persoonlijks. Wil je een goede prijs voor jouw project? Vergelijk meerdere offertes tegelijk bij diverse erkende vakmannen. 

Via onderstaand formulier kan je gratis meerdere vrijblijvende offertes in één keer aanvragen voor een terrasoverkapping met lamellen. Want prijzen vergelijken loont! Zo bekom je snel en eenvoudig de beste oplossing en prijs voor jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Terrasoverkapping
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Terrasoverkapping