Waarom kiezen voor een smeedijzeren terrasoverkapping? 

Een smeedijzeren terrasoverkapping geeft een klassieke en stijlvolle uitstraling. In een landelijke omgeving is deze klassieke stijl helemaal op zijn plaats. Smeedijzer wordt het meest gekozen voor een losstaande terrasoverkapping. Er bestaan verschillende soorten terrasoverkappingen uit verschillende materialen op de markt. Andere mogelijkheden zijn aluminium, pvc, hout of staal.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies aan vakmannen in jouw buurt

Wat zijn de voordelen? 

Indien je op zoek bent naar een originele stijl gemaakt van materialen die niet veel meer gebruikt worden, zit je met een terrasoverkapping van smeedijzer goed. 

Naast de originaliteit heeft een terrasoverkapping van smeedijzer ook een grote draagkracht. Aan een smeedijzeren afdak kun je gerust allerlei toevoegingen maken. Je kunt het ook combineren met andere materialen zonder vrees dat het te zwaar zal zijn voor het smeedijzer. 

Met de stijl van je smeedijzeren overkapping kun je veel kanten op. Ondanks dat het van robuust materiaal gemaakt is, kun je jouw overkapping elegant en sierlijk laten maken. Het is bovendien op maat gemaakt. Het wordt dus naar jouw smaak en stijl in elkaar gesteld. 

De stevigheid van smeedijzer zorgt ervoor dat je smeedijzeren terrasoverkapping zo lang meegaat als je wilt. 

Wat zijn de nadelen? 

Overweeg je om een overkapping van smeedijzer te kopen? Dan is het verstandig om zowel de voor- als de nadelen ervan te onderzoeken. 

Roest is een van de nadelen van smeedijzer. Koop je een smeedijzeren pergola, dan moet je bereid zijn het regelmatig een verflaagje te geven. Het is ook belangrijk de overkapping regelmatig te reinigen. Als je hem lang wil houden, moet je de terrasoverkapping blijven onderhouden. 

Het andere nadeel is de prijs. Een met de hand gemaakt overkapping zal ongetwijfeld meer kosten dan een overkapping uit een ander materiaal. 

Deze nadelen moeten worden overwogen alvorens te overwegen een smeedijzeren terrasoverkapping aan te schaffen. Wanneer de langere levensduur en de andere voordelen naast de nadelen worden bekeken, blijft een dergelijke overkapping een goede investering.

smeedijzeren terrasoverkapping voordelen

Wat is de prijs van een smeedijzeren terrasoverkapping? 

Als je geïnteresseerd bent in een terrasoverkapping uit smeedijzer, dan vraag je je wellicht af wat zoiets je zal kosten. De prijs is afhankelijk van een aantal zaken. Zo bepaalt de grootte van je pergola voor het grootste deel de prijs. Indien je bijkomende verlichting of een duur dak wenst, zal dit de prijs ook beïnvloeden. 

In het algemeen kost zo’n overkapping rond de 2000 euro. Dit is zowat de basisprijs voor een smeedijzeren overkapping met een eenvoudige vorm en zonder extra montages. Voor een smeedijzeren overkapping van twintig vierkante meter of meer ligt de overkapping prijs ergens tussen 3000 en 5000 euro

Zoals je ziet, is de terrasoverkapping uit smeedijzer niet de goedkoopste. Het heeft echter voordelen die je niet snel vindt bij overkappingen van andere materialen. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de beste vakmannen in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Alternatieven van smeedijzer 

Alternatief 1: Gietijzer 

De gietijzeren overkapping kun je sterk vergelijken met de pergola van smeedijzer. Toch zijn er een aantal verschillen. Zo wordt smeedijzer gemaakt door letterlijk ijzer te smeden. Het ijzer wordt dan in een steelkolenvuur geplaatst. Daarna boort of hamert de smid deze tot de gewenste vorm. Dat zorgt voor de vele mogelijkheden in maat, stijl en vorm. 

Het maken van een gietijzeren overkapping verloopt een beetje anders. Gietijzer bevat naast ijzer namelijk ook nog zo’n 2% koolstof. Nadat het ijzer smelt, wordt het in een mal gegoten. Ook bij de gietijzeren overkapping kan je dus voor verschillende vormen kiezen. Toch zijn er meestal minder details en keuzemogelijkheden beschikbaar dan als je voor smeedijzer zou gaan. Het voordeel is hier wel dat de gietijzeren overkapping goedkoper is. 

Alternatief 2: Staal 

Een stalen terrasoverkapping bestaat net zoals de gietijzeren variant uit ijzer en koolstof. Met staal heb je echter een veel stevigere overkapping dan wanneer je voor smeedijzer of gietijzer zou kiezen. 

Helaas heeft een stalen terrasoverkapping niet veel mogelijkheden qua stijl of vorm. Het nadeel is dat er hier niet zo veel speciale vormen mogelijk zijn. Het is een goede indien je op zoek bent naar industrieel en modern. 

Heb je een vergunning nodig om een overkapping te plaatsen ?

Wil je zelf een smeedijzeren terrasoverkapping plaatsen in je tuin of terras? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. In sommige gevallen zal je bijvoorbeeld een vergunning nodig hebben. Gelukkig is dat nog in veel situaties niet verplicht. Als de geschatte oppervlakte van jouw overkapping geen veertig vierkante meter overschrijdt, dan heb je bijvoorbeeld geen vergunning nodig. Let wel op dat andere bijgebouwen hierin worden meegeteld. 

Wanneer de terrasoverkapping niet hoger is dan drie en een halve meter en je het binnen dertig meter van je woning bouwt, is een vergunning ook niet nodig. Hou je de overkapping binnen je perceelgrenzen, dan geldt hetzelfde. Wanneer smeedijzeren terrasoverkappingen niet aan deze voorwaarden voldoet en je bij het bouwen ervan hier geen rekening mee houdt, dan is de kans groot dat je wel een vergunning nodig zal hebben. Je kan best informeren bij jouw gemeente om zeker te zijn van je zaak. 

smeedijzeren terrasoverkapping

Een smeedijzeren afdak zelf plaatsen of een vakman inschakelen?

Als je goed bent in klussen en handige werkjes, kun je je overkapping zelf installeren. Het blijft hard en nauwkeurig werk. Omdat smeedijzer zwaar is, zal je meerdere mensen moeten inschakelen om te helpen. Bovendien moet je om een smeedijzeren afdak te kunnen bouwen voldoende tijd voorzien. 

Daarom is een professional inschakelen geen slecht idee. Je bespaart extra kosten, energie en tijd. Bovendien kan je rekenen op een nauwkeurig resultaat en zo beter genieten van je terrasoverkapping. 

Extra info of advies nodig? Stel je vragen aan specialisten 

Dankzij onze vrijblijvende offertes, kun je gerust prijzen vergelijken voor smeedijzeren terrasoverkappingen. Vraag gratis jouw offerte aan en vind de beste oplossing voor jouw specifieke situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Terrasoverkapping
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Terrasoverkapping