Wat kost een tandvulling?

Een gaatje vullen kost je gemiddeld 27 tot 106 euro. Dat is natuurlijk geen gering verschil. Hoeveel het vullen van een tand effectief kost, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:

 • Aantal vlakken (1 tot 5)
 • Aantal gaatjes
 • Materiaal vulling
 • Verdoving of niet
 • Melktand of volwassen tand
 • Spoedtandarts of gewone tandarts
Patiënt bekijkt verzorgde tanden

Wie komt in aanmerking voor een tandvulling vergoeding?

Tot je 18de verjaardag dekt de verplichte ziekteverzekering de kosten voor het vullen van een tand volledig.

Na je 18de verjaardag is het dekkingspercentage afhankelijk van je participatie in het mondzorgtraject. Dat betekent dat, als je in het afgelopen verzekeringsjaar een terugbetaalde prestatie kreeg voor preventieve mondzorg (bijvoorbeeld voor je jaarlijkse of periodieke controle), je een grotere tussenkomst ontvangt. Dit is zeker nuttig voor mensen met een laag inkomen. Zo behoud je een gezond gebit en vermijd je hoge kosten aan je tanden.

Heb je een aanvullende tandverzekering? Dan ontvang je een tussenkomst op het bedrag dat je zelf moet betalen na tussenkomst door de verplichte ziekteverzekering. Welk dekkingspercentage je verzekeraar daarbij hanteert, verschilt van tandverzekering tot tandverzekering.

Benieuwd wat je terugkrijgt van je tandverzekering?
Vraag hier je prijsvoorstellen!
arrow Ontvang offertes

Behandelingsproces voor tandvulling

Hoe gaat het vullen van een tand er aan toe?

 1. Verdoving. Eerst en vooral maak je de keuze: verdoving of niet? Met een injectie verzorgt de tandarts indien gewenst plaatselijke verdoving. Zo voorkomt de tandarts ongemak en pijn tijdens de behandeling.
 2. Boren. Met een speciale tandboor verwijdert de tandarts het tandbederf. Als de tand al eens gevuld was, wordt de aanwezige vulling ook verwijderd.
 3. Drogen. Met het drogen of droogleggen van de tand zorgt de tandarts ervoor dat de vulling zich goed kan hechten.
 4. Vullen. De tandarts vult de tand met het gekozen materiaal en tandheelkundig cement of een speciale lijm.
 5. Afwerking. De tandarts werkt de tand af met de tandboor. Zo verzekert hij of zij dat de tand of kies gemakkelijk zit en je jouw gebit naar behoren kunt gebruiken.
Preventieve verzorging bij gezonde tanden

Wanneer heb je een vulling nodig?

Tandvullingen worden over het algemeen in twee situaties gebruikt:

 • Je hebt een gaatje in een tand of kies, ook wel tandbederf of cariës genoemd.
 • Je kies of tand is afgebroken of beschadigd.

Een tandvulling herstelt de vorm en functie van je kies of tand. Met een vulling kun je de tand weer gebruiken om te kauwen, en vermijd je pijn en gevoeligheid van de tand. Bovendien voorkom je de verspreiding van het tandbederf. Zo kun je bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling als gevolg van tandbederf voorkomen. Daarbovenop kan je ook vermijden dat je tand eruit moet getrokken worden.

Laat tandartskosten je tandgezondheid niet beïnvloeden
Vergelijk de meest voordelige tandverzekering op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Welke type tandvulling is het beste?

Een tandarts gebruikt verschillende soorten vulling. Er is geen type vulling dat voor iedereen en elk soort gaatje het meest geschikt is. Factoren die bepalen op welke manier het gaatje vullen zal verlopen en welke vulling geschikt is zijn onder meer:

 • Allergieën
 • Omvang van het gat
 • Waar de vulling terechtkomt
 • Budget

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen om je terug een gezond gebit te geven.

1. Gouden vullingen

Gouden vullingen worden op maat gemaakt in een laboratorium. De tandarts gebruikt tandheelkundig cement om de vulling te plaatsen.

Een gouden vulling gaat doorgaans meer dan 20 jaar mee. Daaraan hangt wel een prijskaartje: goud is het meest dure type vulling. Naast de lange levensduur heeft goud ook het voordeel weinig reacties uit te lokken. De meeste mensen verdragen gouden vullingen goed.

2. Porseleinen vullingen

Ook porseleinen vullingen worden op maat vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium. De tandarts plaatst de vulling met tandheelkundig cement. Vaak wordt daarbij een groot deel van de tand bedekt.

Een porseleinen vulling kost ongeveer evenveel als een gouden vulling. Porselein is goed bestand tegen verkleuring.

Senior patiënt blij met resultaat tandverzorging

3. Witte vullingen

Een witte vulling wordt ook wel een composietvulling genoemd. Zo’n vulling wordt ter plaatse gemengd en in de holte gegoten. Daar kan de vulling uitharden. Voor grotere gaatjes is een witte vulling minder geschikt. Ze zijn minder goed bestand tegen barsten en slijtage.

Een composietvulling is minder duur dan een porseleinen of gouden vulling. Ze gaan gemiddeld 3 tot 10 jaar mee, maar zijn gevoelig voor verkleuring. Wanneer je koffie, thee of tabak gebruikt, is de kans op verkleuring het grootst.

4. Amalgaamvullingen

Amalgaamvullingen worden meestal niet op de voorste of meer andere zichtbare tanden geplaatst. Ze zijn donkerder van kleur, en daarom meer opvallend. Vaak wordt dit gebruikt als tweevlaksvulling amalgaam. Maar soms komt het ook voor dat je een tweevlaksvulling composiet hebt.

Amalgaam is een budgetvriendelijk materiaal en is goed bestand tegen slijtage.

Advies nodig over terugbetaling?
Vind hier de beste tandverzekering voor jouw situatie

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na het vullen van de tand kan die nog enkele weken gevoelig zijn. Blijft die gevoeligheid aanslepen? Dan doe je er goed aan je tandarts te contacteren. Ook bij hevige pijn maak je best een afspraak voor controle. In deze situaties kan het zijn dat je tand eruit moet.

Tandarts bekijkt tandvulling

Dringt zich een tandvulling op? Sluit eerst een tandverzekering af

Extra tandverzekering nodig? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Zo kun jij verschillende aanvullende tandverzekeringen vergelijken. De makkelijkste en snelste manier om de tandverzekering te vinden die past bij jouw specifieke behoeften!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3*. Heeft u al een zorgverzekering?
4*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
5*. Wanneer wilt u een tandverzekering afsluiten?
6. Aanvullende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Tandverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.