Wat zijn de extralegale voordelen van een hospitalisatieverzekering via de werkgever?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die de dekking van je wettelijke ziekteverzekering verruimt. Het is in België niet bij wet verplicht, maar een hospitalisatieverzekering is ook geen overbodige luxe.

Ondanks de uitstekende sociale zekerheid in België, betaalt het ziekenfonds namelijk niet alle kosten terug als je in het ziekenhuis belandt. 

Bij een ziekenhuisopname komt de verplichte ziekteverzekering deels tussen. Een hospitalisatieverzekering dekt je tegen een groot deel van de medische kosten die anders op jouw schouders terecht komen. De medische kosten omvatten verblijf, onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen.

Ook via jouw werkgever kan je jezelf aansluiten bij een hospitalisatieverzekering. Er zijn enkele interessante voordelen verbonden aan de hospitalisatieverzekering die je via je werkgever ontvangt:

 • Gratis. Je kunt in de meeste gevallen gratis intekenen op de collectieve hospitalisatieverzekering. In sommige gevallen vraagt de werkgever een kleine bijdrage. Die eventuele bijdrage is echter aanzienlijk lager dan de premie voor een individuele verzekering.
 • Onbelast. Je betaalt geen belastingen op de collectieve hospitalisatieverzekering.
 • Gedekt bij hospitalisatie. De medische kosten voor je ziekenhuisverblijf (zowel dagopnames als langere opnames), onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen zijn gedekt.
 • Ambulante verzorging. Je kunt er vaak voor kiezen om de basisverzekering uit te breiden. Zo kan je collectieve hospitalisatieverzekering bijvoorbeeld ook ambulante kosten dekken. De meeste hospitalisatieverzekeringen dekken gemiddeld de kosten voor ambulante verzorging voor een bepaalde periode.
 • Geen medisch onderzoek. Bij een gewone hospitalisatieverzekering wordt rekening gehouden met je leeftijd en vaak ook met je gezondheidstoestand. Bij een hospitalisatieverzekering via de werkgever is dat niet het geval. Je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen, en ondergaat geen voorafgaand medisch onderzoek.
 • Gezin mee verzekerd. In veel gevallen kunnen je inwondende gezinsleden mee aangesloten worden bij de hospitalisatieverzekering, met de hulp van een bijkomende premie. Soms hanteert de verzekeraar daarvoor een lage meerkost, in andere gevallen is die aansluiting volledig gratis.

Als werkgever ben je niet verplicht je werknemers een hospitalisatieverzekering aan te bieden. Het aanbieden van zo’n verzekering is echter gekoppeld aan een interessant fiscaal voordeel. Je betaalt geen sociale bijdragen of belastingen op de verzekeringspremies. De premie wordt namelijk niet als loon beschouwd. Je kunt de premies wel niet aftrekken als beroepskosten. Meer weten over hospitalisatieverzekeringen voor zelfstandigen of werkgevers? Vraag meer info aan je huidige of toekomstige verzekeraar.

Je kan ook een hospitalisatieverzekering via een privéverzekeraar aangaan.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan het formulier in en kom in contact met verzekeraars
arrow Ontvang offertes

Persoonlijke versus collectieve verzekering

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een hospitalisatieverzekering via een privéverzekeraar en een hospitalisatieverzekering via je werkgever?

Hospitalisatieverzekering via privéverzekeraar Hospitalisatieverzekering via je werkgever
Maandelijkse premie berekend aan de hand van leeftijd en gezondheidstoestand. Premie wordt volledig of grotendeels betaald door je werkgever.
Vaak wordt een medische vragenlijst voorgelegd, of een medisch onderzoek gevraagd in geval van zware ziekte. Geen medische vragenlijst of medisch onderzoek.
Medische kosten voor een ziekenhuisopname zijn gedekt, optie deels eventuele ambulante verzorging. Medische kosten voor een ziekenhuisopname zijn gedekt, optie deels eventuele ambulante verzorging.

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering via de werkgever?

Je betaalt als werknemer doorgaans geen premie voor de hospitalisatieverzekering waar je via je werkgever bij bent aangesloten. Je betaalt ook geen belastingen op de premies die je werkgever betaalt.

In sommige gevallen vraagt de werkgever een kleine vergoeding voor de verzekering. Dat bedrag ligt lager dan de premies voor een individuele hospitalisatieverzekering.

Is er de optie om de medische kosten van inwonende gezinsleden mee te dekken? Dan betaal je daar in sommige gevallen een kleine bijdrage voor. In andere gevallen is de aansluiting van je gezinsleden gratis.

Wat gebeurt bij ontslag of de overstap naar een nieuwe job?

Een collectieve hospitalisatieverzekering is gebonden aan je contract bij de werkgever. Loopt het contract ten einde, dan wordt ook de verzekering beëindigd. Je hebt echter wel de mogelijkheid om de verzekering als particulier op te nemen, zodat je medische kosten nog steeds gedekt worden.

Loopt je contract bij de werkgever af? Dan is die verplicht om je binnen de 30 dagen te informeren over je optie om de verzekering over te nemen.

Het nadeel daarbij is dat je premie doorgaans een stuk hoger zal zijn wanneer je de verzekering individueel overneemt. Om dat te vermijden, bieden verschillende verzekeraars een wachtverzekering of wachtpolis aan.

Meer weten? Advies nodig?
Vraag advies aan specialisten

Wat is een wachtverzekering?

Een wachtpolis of wachtverzekering biedt heel wat voordelen wanneer je de hospitalisatieverzekering van je werkgever als particulier overneemt.

 • Premies worden bevroren. Bij het overnemen van de verzekering via de wachtpolis wordt je premie niet herberekend.
 • Geldt ook bij (brug)pensioen.
 • Kleine maandelijkse bijdrage.
 • Geen wachttijd. Je hoeft in de meeste gevallen geen wachttijd te doorlopen wanneer je via je wachtpolis een individuele hospitalisatieverzekering aangaat.
 • Soms inbegrepen als optie bij de collectieve hospitalisatieverzekering.
 • Extra voordelen. Verschillende verzekeraars die wachtpolissen aanbieden, bieden de verzekerde extra voordelen aan. Elke verzekeraar is vrij in het al dan niet aanbieden van die extra voordelen.

Je nieuwe, individuele verzekering ga je aan bij de verzekeraar waarbij je de wachtpolis neemt. Het betreft dus niet altijd dezelfde verzekeraar waar de collectieve hospitalisatieverzekering bij loopt.

gezond gezin

Meer weten? Stel je vragen 

Heb je bijkomende vragen of ben je op zoek naar een hospitalisatieverzekering die bij je past? Vul dan snel onderstaand formulier in. Krijg antwoord op je vragen en ontvang gratis vrijblijvende prijsoffertes.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.