Wat houdt een individuele hospitalisatieverzekering in?

Een collectieve hospitalisatieverzekering is een verzekering die je via je werkgever afsluit. Je werkgever betaalt je premie in de meeste gevallen volledig zelf.

Een individuele hospitalisatieverzekering daarentegen is een verzekering die je als individu op individuele basis afsluit. Je betaalt de premie zelf.

De individuele verzekering biedt waarborgen die gelijkaardig zijn, niet noodzakelijk identiek, aan de collectieve verzekering. 

Een hospitalisatieverzekering komt tussen in de kosten verbonden aan een ziekenhuisopname. Welke kosten precies gedekt worden, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

Je hospitalisatieverzekering garandeert een levenslange dekking. De voorwaarden mogen slechts onder uitzonderlijke omstandigheden worden aangepast door de verzekeraar.

Was je eerst bij een collectieve verzekering en wil je nu overgaan naar een individuele verzekering? Dat kan. Indien je kan aantonen dat er gedurende meer dan 2 jaar voorafgaand aan het verlies van de collectieve dekking, onafgebroken verzekeringsdekking was bij een of meerdere privéverzekeraars, dan kan deze individuele verderzetting zonder medische formaliteiten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag prijsvoorstellen en advies

Aandachtspunten bij het individuele voortzetting van je verzekering

Kies je voor een individuele voorzetting van je hospitalisatieverzekering, bijvoorbeeld na een ontslag of bij je pensioen? Meestal gebeurt dit zonder bijkomende medische formaliteiten in te vullen en er geldt geen wachttijd. Dan houd je rekening met onderstaande punten.

 • De termijn waarbinnen je jouw wens tot individuele voortzetting van de hospitalisatieverzekering moet doorgeven is beperkt.
 • Verhuis je naar het buitenland? Dan bestaat de kans dat je de polis niet kunt verderzetten. Informeer je daarover goed bij jouw verzekeraar.

Daarbij komt dat de premie die je als individu betaalt een stuk hoger is. Omdat het om een collectief risico gaat, is de premie die je werkgever betaalt lager. Het risico is verspreid over alle aangesloten werknemers. Zo is er een balans tussen de werknemers met een goede en de werknemers met een minder goede gezondheid.

Je kunt je op voorhand indekken tegen de premieverhoging door een wachtverzekering te nemen. In sommige gevallen kan dat bij de verzekeraar die de collectieve hospitalisatieverzekering uitkeert.

Je kunt ook kiezen voor een dubbele hospitalisatieverzekering: één via jouw werkgever en één via je ziekenfonds. Na je pensioen of ontslag val je dan terug op de hospitalisatieverzekering van het ziekenfonds. De premie is in dat geval voordeliger omdat:

 • Je instapleeftijd bepaald wordt op het moment dat je aansluit op de verzekering bij het ziekenfonds. Hoe hoger je instapleeftijd, hoe hoger je premie.
 • Ziekenfondsen doorgaans lagere premies hanteren. Je geniet met het ziekenfonds wel van een minder ruime dekking dan wanneer je aangesloten bent bij een privéverzekeraar.
verzekeringen

Collectieve hospitalisatieverzekering individueel verderzetten bij pensioen of ontslag

Vele werknemers genieten van een collectieve dekking dankzij hun werk. Als je door een ontslag, pensioen of echtscheiding niet langer aangesloten bent bij de collectieve hospitalisatieverzekering heb je het recht die individueel verder te zetten.

Als je jouw collectieve hospitalisatieverzekering verliest door echtscheiding, vertrek uit de ouderlijke woonst enzovoort, kan je die individueel voortzetten. Hoe verloopt de individuele voortzetting bij het verlies van het collectieve contract nu precies?

 1. Eerst en vooral is je werkgever verplicht je binnen de 30 dagen na het beëindigen van je contract op de hoogte brengen van je recht tot individuele verderzetting.
 2. Vervolgens heb jij 30 dagen de tijd om de verzekeraar te informeren over je wens tot verderzetting. Je kunt die termijn verlengen met 30 dagen, maar daarvoor moet je de verzekeraar rechtstreeks contacteren.
 3. Geef je jouw wens door? Dan heeft de verzekeraar 15 dagen tijd om je een verzekeringsvoorstel te doen.
 4. Vanaf dat ogenblik heb jij 30 dagen de tijd om aan de verzekeraar te laten weten of je de hospitalisatieverzekering individueel wil verderzetten.

Je hebt bij individuele voortzetting het recht op een gelijkwaardige waarborg. De waarborg moet dus niet identiek zijn aan die van het collectieve contract. Het gaat om volgende elementen:

 • Kamerkeuze. Bijvoorbeeld terugbetaling van het kamersupplement voor een eenpersoonskamer.
 • Terugbetalingsformule. Bijvoorbeeld volledige versus procentuele terugbetaling.
 • Ambulante kosten. Het al dan niet dekken van de ambulante kosten gebonden aan de ziekenhuisopname in een bepaalde periode voor of na de opname. Denk aan nabehandelingen of voorgaande onderzoeken voor een operatie.
 • Zware ziekten. Dezelfde lijst met zware ziekten waarvoor de kosten al dan niet worden gedekt.

Mogelijke complicaties

Er zijn enkele belangrijke voordelen verbonden aan de individuele voortzetting van de hospitalisatieverzekering.

 • Je geniet van een gelijkwaardige, maar niet altijd identieke waarborgen.
 • Je hoeft geen wachttijd te doorlopen.
 • De verzekeraar legt je geen medische formaliteiten op. Er is geen medische vragenlijst en geen medisch onderzoek.

Om van de voordelen van een individuele verzekering te kunnen genieten, moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

 • Je moet de hospitalisatieverzekering binnen de opgegeven termijn individueel overnemen.
 • Je was minstens 2 jaar ononderbroken aangesloten bij een individuele hospitalisatieverzekering of collectieve verzekering. Je mag tijdens die 2 jaar tewerkgesteld zijn bij verschillende werkgevers, en aangesloten zijn bij verschillende verzekeraars.

Advies nodig voor het verderzetten van je individuele hospitalisatieverzekering? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat

Heb je nog vragen over de individuele voortzetting van je hospitalisatieverzekering? Ontvang via onderstaand formulier gratis vrijblijvende prijsvoorstellen van verzekeraars voor een individuele verzekering.

Wil je meer informatie omtrent de voordelen van een collectieve verzekering? Stel nu je vragen en krijg al binnen enkele dagen antwoord van specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.