Inhoud
Geen hospitalisatieverzekering: wat zijn de gevolgen?
Wat gebeurt er als je zonder hospitalisatieverzekering wordt opgenomen in het ziekenhuis? De verplichte verzekering komt deels tussen in de medische kosten. Je zal echter een aanzienlijk deel van de medische kosten zelf moeten dragen. De verplichte verzekering dekt lang niet alle kosten die gepaard gaan met een opname.
Juist daarom is het verstandig om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Want het beschermt je tegen de ziekenhuiskosten die buiten de sociale zekerheid vallen.
Let op: een hospitalisatieverzekering betaalt alleen de kosten voor de verzorging terug. Niet-medische uitgaven, zoals telefoongesprekken, wifi of de huur van een televisietoestel of koelkast worden meestal niet terugbetaald.
Wat doen als je geen hospitalisatieverzekering hebt?
Je verplichte verzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling van de opnamekosten. Contacteer jouw ziekenfonds voor informatie op maat.
Heeft iedereen een hospitalisatieverzekering nodig in België?
Een ziekteverzekering is verplicht in België, maar een hospitalisatieverzekering is dat niet. Een hospitalisatieverzekering zorgt wel voor een aanzienlijk financieel voordeel wanneer je toch wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Wat zijn de kosten van een operatie of andere ingreep zonder hospitalisatieverzekering?
Hoeveel kost een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering? Dat is afhankelijk van heel wat factoren. De verplichte ziekteverzekering komt deels tussen in de kosten. Die kosten hoef je niet zelf voor te schieten. De betaling van het deel dat je ziekenfonds dekt, gebeurt rechtstreeks.
Maar wat betaal je zelf? Wat bepaalt de prijs? En, hoe vermijd je financiële problemen bij een ziekenhuisopname?
1. Keuze kamer
Wens je een eenpersoonskamer? Dan rekent het ziekenhuis een kamersupplement aan. Hoeveel dat supplement bedraagt, is afhankelijk van het ziekenhuis. Een eenpersoonskamer kan tot vijf keer zo duur zijn als een gemeenschappelijke kamer. Je verplichte ziekteverzekering betaalt geen kamersupplementen.
Om te besparen op je ziekenhuisfactuur is het dus raadzaam om een gemeenschappelijke kamer te kiezen.
Hospitalisatieverzekering eenpersoonskamer
Met een hospitalisatieverzekering heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een eenpersoonskamer. Dit kan wel afhangen van de specifieke polis en de dekking die je hebt gekozen.
Meestal biedt een duurdere verzekering meer opties en uitgebreidere dekking, inclusief de mogelijkheid om in een eenpersoonskamer te verblijven tijdens je hospitalisatie.
2. Overnachtingen en eten
Verblijf je meerdere dagen in het ziekenhuis? Dan betaal je ook voor de overnachting en jouw eten. De prijs verschilt per ziekenhuis.
3. Persoonlijk aandeel
Naast de dekking door de verplichte ziekteverzekering betaal je een deel van de kosten zelf. Dat is je persoonlijk aandeel.
Je persoonlijk aandeel is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld je statuut en of je al dan niet personen ten laste hebt. Het bedrag omvat onder meer de kosten voor geneesmiddelen, verzorging en verpleging.
In veel ziekenhuizen kost de eerste dag van je opname meer. Ze hanteren veelal een vast bedrag voor de daarop volgende dagen. Ook dit verschilt natuurlijk per ziekenhuis.
4. Bijkomende kosten
Je ziekenfonds betaalt niet alle kosten. De kosten voor bepaalde geneesmiddelen, het materiaal dat gebruikt wordt tijdens een operatie, protheses of hechtingen vallen bijvoorbeeld niet onder de dekking van het ziekenfonds. Ook die kosten draag je zelf wanneer je geen hospitalisatieverzekering hebt.
Op wat kan je rekenen als je wel een hospitalisatieverzekering hebt?
Een hospitalisatieverzekering betaalt een groot deel van de kosten die je anders op jezelf zou moeten nemen. Van welke dekking geniet je met een hospitalisatieverzekering?
- Extra terugbetaling na tussenkomst ziekenfonds. Je hospitalisatieverzekering biedt een tussenkomst in het persoonlijke aandeel. Een ziekenhuis betaalt echter zeker niet alles terug.
- Erelonen voor artsen. Een hospitalisatieverzekering komt (deels) tussen in de betaling van het ereloon van de betrokken artsen.
- Ambulante zorg. Verschillende verzekeraars bieden een dekking voor ambulante kosten. Dat zijn de kosten die je maakt buiten je opname. Het betreft de kosten voor voor- of nazorg. Denk aan een nabehandeling, medische beeldvorming, preoperatieve consultaties of een voorafgaand onderzoek.
- Zware ziektes. Wordt een zware ziekte vastgesteld? Dan voorziet je hospitalisatieverzekering een dekking van de kosten die daarmee gepaard gaan. Verzekeraars hanteren daarbij wel een lijst met ‘zware ziektes’. Die lijst verschilt per verzekeraar. Kosten voor de vermelde ziektes worden niet vergoed.
- Directe tussenkomst. Bepaalde verzekeraars betalen je ziekenhuisfactuur rechtstreeks. Je hoeft de kosten met zo’n hospitalisatieverzekering niet eerst zelf te betalen. Andere verzekeraars voorzien dan weer een terugbetaling.
- Eenpersoonskamer. Je kunt ervoor kiezen een hogere premie te betalen om de kamersupplementen voor een eenpersoonskamer alsnog te laten dekken.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen mutualiteit en hospitalisatieverzekering?
Daarom kan een aanvullende hospitalisatieverzekering voordelig zijn. Omdat deze extra kosten dekt die niet door de mutualiteit worden vergoed.
Wat gebeurt er als je niet verzekerd bent?
Is een hospitalisatieverzekering echt nodig? Wat dekt het?
Is de CM een goede hospitalisatieverzekering?
Ontvang advies op maat en vergelijk gratis meerdere verzekeraars
Je zou kunnen denken dat in een land waar de sociale zekerheid zo sterk is uitgebouwd, de hospitalisatieverzekering een overbodige luxe is. Toch is het verstandig om eentje af te sluiten.
Je gezondheid is je kostbaarste goed.Wie in het ziekenhuis ligt, wil zich kunnen focussen op het herstel. Met een hospitalisatieverzekering geniet je een financieel voordeel. Zo hoef je tijdens die moeilijke periode niet al te veel in te zitten met de gemaakte kosten.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een hospitalisatieverzekering? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat.