Geen hospitalisatieverzekering: wat zijn de gevolgen?

Wat gebeurt er als je zonder hospitalisatieverzekering wordt opgenomen in het ziekenhuis? De verplichte verzekering komt deels tussen in de medische kosten. Je zal echter een aanzienlijk deel van de medische kosten zelf moeten dragen. De verplichte verzekering dekt lang niet alle kosten die gepaard gaan met een opname.

Juist daarom is het verstandig om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Want het beschermt je tegen de ziekenhuiskosten die buiten de sociale zekerheid vallen.

Let op: een hospitalisatieverzekering betaalt alleen de kosten voor de verzorging terug. Niet-medische uitgaven, zoals telefoongesprekken, wifi of de huur van een televisietoestel of koelkast worden meestal niet terugbetaald.

Wat te doen als je geen hospitalisatieverzekering hebt?

Je verplichte verzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling van de opnamekosten. Contacteer jouw ziekenfonds voor informatie op maat.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met ziekenfondsen en verzekeraars
arrow Ontvang offertes

Is een hospitalisatieverzekering verplicht in België?

Een ziekteverzekering is verplicht in België, maar een hospitalisatieverzekering is dat niet. Een hospitalisatieverzekering zorgt wel voor een aanzienlijk financieel voordeel wanneer je toch wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Wat zijn de kosten van een operatie of andere ingreep zonder hospitalisatieverzekering?

Hoeveel kost een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering? Dat is afhankelijk van heel wat factoren. De verplichte ziekteverzekering komt deels tussen in de kosten. Die kosten hoef je niet zelf voor te schieten. De betaling van het deel dat je ziekenfonds dekt, gebeurt rechtstreeks.

Maar wat betaal je zelf? Wat bepaalt de prijs? En, hoe vermijd je financiële problemen bij een ziekenhuisopname?

facturen

1. Keuze kamer

Wens je een eenpersoonskamer? Dan rekent het ziekenhuis een kamersupplement aan. Hoeveel dat supplement bedraagt, is afhankelijk van het ziekenhuis. Een eenpersoonskamer kan tot vijf keer zo duur zijn als een gemeenschappelijke kamer. Je verplichte ziekteverzekering betaalt geen kamersupplementen.

Om te besparen op je ziekenhuisfactuur is het dus raadzaam om een gemeenschappelijke kamer te kiezen.

2. Overnachtingen en eten

Verblijf je meerdere dagen in het ziekenhuis? Dan betaal je ook voor de overnachting en jouw eten. De prijs verschilt per ziekenhuis.

3. Persoonlijk aandeel

Naast de dekking door de verplichte ziekteverzekering betaal je een deel van de kosten zelf. Dat is je persoonlijk aandeel.

Je persoonlijk aandeel is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld je statuut en of je al dan niet personen ten laste hebt. Het bedrag omvat onder meer de kosten voor geneesmiddelen, verzorging en verpleging.

In veel ziekenhuizen kost de eerste dag van je opname meer. Ze hanteren veelal een vast bedrag voor de daarop volgende dagen. Ook dit verschilt natuurlijk per ziekenhuis.

4. Bijkomende kosten

Je ziekenfonds betaalt niet alle kosten. De kosten voor bepaalde geneesmiddelen, het materiaal dat gebruikt wordt tijdens een operatie, protheses of hechtingen vallen bijvoorbeeld niet onder de dekking van het ziekenfonds. Ook die kosten draag je zelf wanneer je geen hospitalisatieverzekering hebt.

Deskundig advies nog?
Stel je vragen voor advies op maat

Op wat kan je rekenen als je wel een hospitalisatieverzekering hebt?

Een hospitalisatieverzekering betaalt een groot deel van de kosten die je anders op jezelf zou moeten nemen. Van welke dekking geniet je met een hospitalisatieverzekering?

  • Extra terugbetaling na tussenkomst ziekenfonds. Je hospitalisatieverzekering biedt een tussenkomst in het persoonlijke aandeel. Een ziekenhuis betaalt echter zeker niet alles terug. 
  • Erelonen voor artsen. Een hospitalisatieverzekering komt (deels) tussen in de betaling van het ereloon van de betrokken artsen.
  • Ambulante zorg. Verschillende verzekeraars bieden een dekking voor ambulante kosten. Dat zijn de kosten die je maakt buiten je opname. Het betreft de kosten voor voor- of nazorg. Denk aan een nabehandeling, medische beeldvorming, preoperatieve consultaties of een voorafgaand onderzoek.
  • Zware ziektes. Wordt een zware ziekte vastgesteld? Dan voorziet je hospitalisatieverzekering een dekking van de kosten die daarmee gepaard gaan. Verzekeraars hanteren daarbij wel een lijst met ‘zware ziektes’. Die lijst verschilt per verzekeraar. Kosten voor de vermelde ziektes worden niet vergoed.
  • Directe tussenkomst. Bepaalde verzekeraars betalen je ziekenhuisfactuur rechtstreeks. Je hoeft de kosten met zo’n hospitalisatieverzekering niet eerst zelf te betalen. Andere verzekeraars voorzien dan weer een terugbetaling.
  • Eenpersoonskamer. Je kunt ervoor kiezen een hogere premie te betalen om de kamersupplementen voor een eenpersoonskamer alsnog te laten dekken.
gezond gezin

Ontvang advies op maat en vergelijk gratis meerdere verzekeraars

Je zou kunnen denken dat in een land waar de sociale zekerheid zo sterk is uitgebouwd, de hospitalisatieverzekering een overbodige luxe is. Toch is het verstandig om eentje af te sluiten.

Je gezondheid is je kostbaarste goed.Wie in het ziekenhuis ligt, wil zich kunnen focussen op het herstel. Met een hospitalisatieverzekering geniet je een financieel voordeel. Zo hoef je tijdens die moeilijke periode niet al te veel in te zitten met de gemaakte kosten.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een hospitalisatieverzekering? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.