Hospitalisatieverzekeringen bij Helan: wat kiezen? 

Helan Onafhankelijk ziekenfonds biedt drie hospitalisatieverzekering formules aan: de basisverzekering Hospitalia, de comfortverzekering Hospitalia Medium en de verzekering Hospitalia Plus met een nog uitgebreider aanbod van diensten en voordelen. We gaan hieronder uitgebreider in op elk van de drie Hospitalia formules.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met verzekeraars uit jouw regio.

1. Hospitalia

De Hospitalia hospitalisatieverzekering is een betaalbare en kwaliteitsvolle basisverzekering die je een degelijke bescherming tegen hoge ziekenhuiskosten garandeert. Voor een minimale maandelijkse bijdrage vanaf 4,43 euro per maand ben je tot 25.000 euro per jaar verzekerd.

Bovendien staat er op de Hospitalia basisformule geen leeftijdsgrens. Zelfs na je 65ste verjaardag kan je je op deze hospitalisatieverzekering nog steeds inschrijven.    

2. Hospitalia Medium

De Hospitalia Medium hospitalisatieverzekering is een comfortverzekering: de rust van een eenpersoonskamer, de uitgebreide voor- en nazorg en het extra servicepakket geven je een gerust hart voor, tijdens én na je opname. 

Vanaf 6,83 euro per maand geniet je met deze hospitalisatieverzekering een hoge bescherming bij een operatie, bevalling en ziekte. Je kan rekenen op hogere terugbetalingen voor kamer- en ereloonsupplementen bij een éénpersoonskamer, een langere periode voor de voor- en nazorg en een extra servicepakket met Hospitalia Assist.

Zonder plafond- of grensbedrag ben je ook ongelimiteerd beschermd. Je hoeft geen rekening te houden met een jaarlijks maximum op je terugbetalingen De terugbetalingen kan je zowel voor als na je ziekenhuisopname aanvragen. 

3. Hospitalia Plus

De hospitalisatieverzekering Hospitalia Plus is de meest uitgebreide formule. Zonder jaarlijks grensbedrag heb je met deze verzekering recht op terugbetalingen tot 300 % voor ereloon- en supplementen. Je geniet bovendien de rust en privacy van een eenpersoonskamer, een bijkomend servicepakket Hospitalia Assist en een uitgebreide voor- en nazorg periode. 

Hospitalisatieverzekering hospitalia

Tarieven hospitalisatieverzekeringen Hospitalia  

Afhankelijk van het type hospitalisatieverzekering dat je kiest, verschilt de maandelijkse bijdrage. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de premies per Hospitalia formule.  

Soort hospitalisatieverzekering Maandelijkse bijdrage* 
Hospitalia hospitalisatieverzekeringVanaf € 4,43 
Hospitalia Medium hospitalisatieverzekeringVanaf € 6,94  
Hospitalia Plus hospitalisatieverzekeringVanaf € 7,93
*Inclusief tarief optie waarborg zware ziektes

Wat dekt de hospitalisatieverzekering Hospitalia bij Helan?  

Alle hospitalisatieverzekeringen bij Helan leggen elk afzonderlijk hun eigen accenten. Dat zorgt ervoor dat je qua dekkingsgraad de formule kan kiezen die het beste bij jouw huidige situatie en gezin past. Hieronder bespreken we de dienstverlening en de voordelen van elke afzonderlijke hospitalisatieverzekering Hospitalia-formule. Zo kan je ze makkelijker onderling vergelijken.

Hospitalia 

Hospitalia omvat de volgende diensten en terugbetalingen: 

 • Het verblijf in een tweepersoonskamer. Dit bedrag wordt zo goed als volledig terugbetaald. Gaat je voorkeur toch uit naar een eenpersoonskamer? Dan krijg je voor het kamersupplement een vergoeding van 80 euro per dag. Ereloonsupplementen worden tot 100 % terugbetaald. 
 • De extra zorgen voor en na een opname. De medische kosten (verbonden aan je opname) die je 30 dagen voor en 90 dagen na de opname hebt betaald, worden vergoed. Deze dekking omhelst de meeste remgelden voor consultaties, supplementen tot 100 % van het officiële tarief en geneesmiddelen die ook door de verplichte wettelijke ziekteverzekering gedekt worden. Tot slot worden maximaal 20 sessies kinesitherapie binnen 90 dagen na de ziekenhuisopname terugbetaald. 
 • De kosten van de opname zelf. Met Hospitalia ben je tot 25.000 euro per jaar verzekerd. De verblijfskosten, honoraria en legale voorschotten van een ziekenhuisopname worden terugbetaald. Bovendien betaal je geen franchise in het grootste deel van de Belgische ziekenhuizen. 
 • De optie waarborg zware ziekten. Mocht je ernstig ziek worden, dan zorgt deze verzekering ervoor dat je tot 7.000 euro extra per jaar krijgt. Dit bedrag kan je inzetten voor de medische kosten die niet verbonden zijn aan een ziekenhuisopname. De Optie Waarborg zware ziekten is al vanaf 0,30 euro per maand beschikbaar. De leeftijdsgrens is 65 jaar. In totaal zijn er 31 erkende zware ziekten. 
 • Meer terugbetalingen dan enkel de basiskosten van een ziekenhuisopname. De terugbetalingen zitten in het jaarlijkse plafond van 25.000 euro vervat. Deze dekking geldt voor de geneesmiddelen die op de opnamefactuur vermeld staan (tot maximaal 1.200 euro), dringend ziekenvervoer (tot 500 euro per jaar), steunkousen en rooming-in voor een ouder van een kind jonger dan 19 jaar. Thuisbevalling krijgt een forfait tot 300 euro. Alle kosten, inclusief voor- en nazorg van de bevalling, worden vergoed. 

Hospitalia Medium 

Hospitalia Medium heeft de volgende diensten en voordelen: 

 • Het verblijf in een eenpersoonskamer. Voor een dagopname wordt tot 80 euro voor de kamersupplementen en 100 % van de ereloonsupplementen terugbetaald. Duurt je ziekenhuisopname meerdere dagen? Dan krijg je een vergoeding van 125 euro per dag voor kamersupplementen. Bovendien wordt 200 % van de ereloonsupplementen terugbetaald. In het buitenland krijg je een vergoeding tot 360 euro per dag. 
 • De extra zorgen voor en na een opname. De medische kosten (verbonden aan je opname) die je 60 dagen voor en 180 dagen na de opname hebt betaald, worden vergoed. Hospitalia Medium geeft dezelfde terugbetalingen als Hospitalia. Er worden echter 45 sessies kinesitherapie binnen 180 dagen na de opname terugbetaald in plaats van 20 sessies binnen 90 dagen. 
 • De kosten van de opname zelf. Met Hospitalia Medium ben je zonder een jaarlijks grensbedrag voor dezelfde kosten verzekerd als Hospitalia. Ook bij deze hospitalisatieverzekering betaal je geen franchise. 
 • Hospitalia Medium biedt ook de optie waarborg zware ziekten aan.
 • Meer terugbetalingen. Hospitalia Medium doet dezelfde terugbetalingen als Hospitalia. Het vergoedt ook remgelden en supplementen tot 200 % van het officiële tarief, implantaten en prothesen tot 5.000 euro per jaar (met uitzondering van tandimplantaten of -prothesen) en niet-terugbetaalde honoraria tot 1.000 euro per ziekenhuisopname. Voor een thuisbevalling krijg je bovendien een forfait van 700 euro in plaats van 300 euro bij Hospitalia. 
 • Hospitalia Assist. Dit is een bijstand voor, tijdens en na je opname of wanneer je ernstig ziek bent. Tot twee keer per jaar kan je tot 1.000 euro hulp aanvragen. De inbegrepen diensten zijn hulp bij huishoudelijke taken, een oppas en pedagogische hulp voor kinderen, een oppas voor eventuele huisdieren, nachthulp voor alleenstaanden en bijstand voor ziekenvervoer. Tot slot kan je ook psychologische bijstand aanvragen. 

Hospitalia Plus 

Hospitalia Plus biedt volgend innovatief dienstenpakket aan: 

 • Het verblijf in een eenpersoonskamer. Bij deze hospitalisatieverzekering gelden dezelfde tarieven als bij Hospitalia Medium. Het verschil is dat er bij een ziekenhuisopname van meerdere dagen 300 % van de ereloonsupplementen wordt terugbetaald in plaats van 200 %. 
 • De extra zorgen voor en na een opname. De dekking komt overeen met die van Hospitalia Medium. 
 • De kosten van de opname zelf. Je bent zonder jaarlijks grensbedrag voor dezelfde kosten verzekerd als Hospitalia Medium. Je betaalt geen franchise. 
 • De optie waarborg zware ziekten
 • Meer terugbetalingen. De terugbetalingen zijn dezelfde als bij Hospitalia Medium, behalve dat je voor remgelden en supplementen tot 300 % van het officiële tarief terugbetaald krijgt. 
 • Tot slot is ook de bijstand van Hospitalia Assist in Hospitalia Plus inbegrepen. 
Moeder in ziekenhuis met baby

Hoe een hospitalisatieverzekering afsluiten? 

Heb je interesse in één van de Hospitalia hospitalisatieverzekeringen bij Helan? Het afsluiten van een hospitalisatieverzekering is gelukkig een eenvoudig en vlot proces. Er is echter één voorwaarde: je moet ook klant zijn bij Helan Ziekenfonds. Dit kan je makkelijk online in orde brengen. 

Wil je liever nog wat meer informatie over Helan? Of heb je hulp nodig bij je aansluiting? Dan kan je online een adviesgesprek inplannen. De medewerkers van Helan staan altijd klaar om je zowel via video als in een kantoor te adviseren. Je kunt er ook voor kiezen om je vragen in een formulier te stellen. Binnen de twee werkdagen belt Helan je dan op. 

Heb je je online kunnen inschrijven op één van de Hospitalia formules? Dan gaat je wachttijd in. Na die periode kan je pas terugbetalingen ontvangen. Iedere verzekering heeft verplicht een wachttijd. Bij Helan duurt die zes maanden. Bij een zwangerschap en bevalling geldt een wachttijd van negen maanden. 

Wat als je dringend medische hulp nodig hebt na een ongeval? Dan is de wachttijd niet meer van toepassing.  

Naast een wachttijd heeft iedere hospitalisatieverzekering ook een verplichte medische vragenlijst bij de aanvraag. Dit document brengt je medische gegevens en geschiedenis in kaart. Voor bepaalde medische aandoeningen is het bovendien vereist een medisch verslag in te dienen. Je huisarts of behandelende arts kan dit voor je opstellen. 

Daarna bezorg je het document aan Helan. Op basis van de medische vragenlijst en het medisch verslag beslist het ziekenfonds of je door de verzekering beperkt wordt of niet. Als je de lijst onvolledig invult of je vult niet alles naar waarheid in, dan krijg je geen uitkering.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

De Hospitalia Continuïteit wachtpolis 

Je kunt je niet alleen aansluiten bij één van de Hospitalia hospitalisatieverzekeringen, maar ook bij de Hospitalia Continuïteit wachtpolis. Dit is een goede optie wanneer je al een hospitalisatieverzekering via je werkgever hebt, maar je ook verzekerd wil zijn wanneer je van baan verandert, ontslagen wordt of op pensioen gaat. 

Bovendien biedt de Hospitalia Continuïteit wachtpolis een bijkomende dekking op de hospitalisatieverzekering die van je werkgever uitgaat. Niet alleen voor de opnamekosten, maar ook voor de voor- en nazorg die de verzekering van je werkgever niet terugbetaalt, ontvang je tot 50 euro extra per opnamedag. 

Stopt de groepsverzekering via je werkgever? Geen nood: de Hospitalia Continuïteit wachtpolis zorgt voor een overstap zonder wachttijd of medische vragenlijst.

Als je aangesloten bent bij Hospitalia Continuïteit vermijd je bovendien dat je een leeftijdstoeslag moet betalen wanneer je op latere leeftijd nog zelf een hospitalisatieverzekering afsluit. Overstappen van de wachtpolis naar een hospitalisatieverzekering kan ook na je 64 jaar. 

verpleegster neemt notities

Interesse in de hospitalisatieverzekering Hospitalia bij Helan? Verstuur je aanvraag en ontvang advies en een offerte op maat 

Heb je interesse in een hospitalisatieverzekering bij Helan? Of, ben je benieuwd naar de onderlinge verschillen tussen de hospitalisatieverzekeringen bij Helan en die van andere verzekeraars? 

Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende verzekeraars. Door meerdere offertes te vergelijken, vind je de hospitalisatieverzekering die het beste bij jouw wensen en situatie aansluit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.