Kan je zomaar veranderen van hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering op je ziekenfonds en is niet verplicht in België. Heb je geen behoefte meer aan deze aanvullende verzekering of wil je van verzekering veranderen omdat je betere tarieven hebt gevonden? Dan is het aan te raden je hospitalisatieverzekering stop te zetten.

Je bent vrij om je hospitalisatieverzekering op te zeggen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden wat de opzeg van je hospitalisatieverzekering betreft.

Zo hanteren de meeste verzekeraars een opzegtermijn. Hoe lang op voorhand moet je een hospitalisatieverzekering opzeggen? Doorgaans zijn er twee mogelijkheden:

  • Je bent niet langer tevreden met je verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars moet je de opzeg minstens 3 maanden voor de vervaldatum doorgeven.
  • Je verzekeraar kondigt een tariefwijziging aan. Bij die aankondiging staat een termijn voor opzeg vermeld. In de meeste gevallen kun je dan je opzeg ten laatste binnen de 3 maanden na de aankondiging doorgeven.
  • Meestal kan je ook jouw hospitalisatieverzekering voor de jaarlijkse vervaldatum opzeggen. Die jaarlijkse vervaldag is bij elk verzekeraar verschillend.
Opzeg hospitalisatieverzekering

Hoe hospitalisatieverzekering opzeggen?

De opzeg van je hospitalisatieverzekering doe je bij voorkeur via een aangetekende brief. Daarin vermeld je volgende zaken:

  • Voor- en achternaam
  • Volledig adres
  • Polisnummer
  • Verzekeringsmaatschappij (je ziekenfonds of privéverzekeraar)
  • Type verzekering
  • Hoofdvervaldatum
  • Vermelding van opzeg
  • Je handtekening

Verzekering opzeggen met een brief 

De opzeg van je hospitalisatieverzekering doe je bij voorkeur via een aangetekende brief. Daarin vermeld je volgende zaken:

  • Voor- en achternaam
  • Volledig adres
  • Polisnummer
  • Verzekeringsmaatschappij (je ziekenfonds of privéverzekeraar)
  • Type verzekering
  • Hoofdvervaldatum
  • Vermelding van opzeg
  • Je handtekening

Te treffen voorzorgsmaatregelen

Waar je op moet letten bij het opzeggen van je hospitalisatieverzekering:

  • De opzeggingsperiode. Doorgaans betreft het 3 maanden, maar de effectieve termijn kan anders zijn bij jouw verzekeraar.
  • Vraag om bevestiging van je opzeg.
  • Vraag naar de datum waarop je dekking afloopt.

Stap je over naar een andere (private) verzekeraar? Dan moet je in sommige gevallen opnieuw een wachttijd doorlopen. Je bent dan dus een periode onverzekerd.

Bepaalde (private) verzekeraars hanteren geen wachttijd wanneer je overstapt van een gelijkaardige verzekering. Je nieuwe verzekeraar zal je daarover informeren. Veel verzekeraars voorzien bovendien begeleiding bij het overzetten van je hospitalisatieverzekering.

Bescherm jezelf en je familie tegen hoge medische kosten
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis het aanbod van meerdere verzekeraars.
arrow Ontvang gratis offertes op maat

Hospitalisatieverzekering opzeggen specifieke omstandigheden

Zeg je jouw verzekering op vanwege een tariefwijziging? Dan neem je die informatie mee op in je aangetekende brief. Breng ook je eventuele nieuwe verzekeraar op de hoogte.

Meerdere personen

Geef je de opzeg voor een hospitalisatieverzekering die meerdere personen dekt? Dan moet je in sommige gevallen de opzeg voor elke verzekerde apart doorgeven. Sommige verzekeraars dekken enkel je hele gezin. Neem contact op met je verzekeraar voor informatie op maat.

Verschillende polissen

Heb je meerdere verzekeringspolissen bij dezelfde verzekeraar? Dan laat je in de aangetekende brief weten welke verzekeringen je wilt opzeggen. Neem ook daarover contact op met je verzekeraar. De richtlijnen omtrent de opzeg kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Verplichte ziekteverzekering

Zit je hospitalisatieverzekering verplicht inbegrepen bij je wettelijk verplichte ziekteverzekering? Dan kun je de verplichte ziekteverzekering niet zomaar opzeggen. Je moet steeds aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Je blijft lid van de hospitalisatieverzekering tot je van ziekenfonds verandert.

Ga niet alleen een kijkje nemen op de markt van de private verzekeringen maar neem ook de maatschappijen van onderlinge bijstand bij een ziekenfonds in overweging die jouw risico kunnen verzekeren. De overeenkomst is levenslang voor zover de verzekeringnemer lid blijft van het ziekenfonds dat via de maatschappij van onderlinge bijstand de verzekeringsproducten aanbiedt. Wanneer de aansluiting bij de dienst hospitalisatie van een ziekenfonds verplicht is, blijft u lid van deze dienst zolang u aangesloten blijft bij het ziekenfonds. 

Ziekenhuispersoneel op een rij met apratuur en een clip board

Kan je verzekeraar jouw hospitalisatieverzekering opzeggen?

Zowel privéverzekeraars als ziekenfondsen kunnen hun premies aanpassen. Maar kan je verzekeraar jouw hospitalisatieverzekering beëindigen?

  • Ziekenfonds. Een ziekenfonds kan je dekking in het kader van de aanvullende hospitalisatieverzekering niet stopzetten omwille van ziekte of leeftijd. Het ziekenfonds kan de statuten wel aanpassen mits goedkeuring van de Controledienst voor de Ziekenfondsen. Dat kan gevolgen hebben voor je dekking. Je dekking blijft wel verbonden aan je premie. Een verminderde dekking resulteert dus in een lagere premie.
  • Privéverzekeraar. Een privéverzekeraar gaat een levenslange overeenkomst aan met de verzekerde. Enkel de verzekerde kan de hospitalisatieverzekering stopzetten. Ziekte noch leeftijd zijn redenen voor het beëindigen van de overeenkomst. Enkel bij fraude kan de privéverzekeraar het contract beëindigen.
  • Hospitalisatieverzekering via werkgever. Een verzekering waar je via jouw werkgever bij bent aangesloten, loopt af wanneer jouw contract bij de werkgever eindigt. Je kunt de verzekering wel als particulier overnemen. In dat geval verandert de premie. De verzekeraar mag bij het veranderen van je premie geen rekening houden met een verandering in je gezondheidstoestand.

Het is dus steeds aangewezen om je verzekeraar te contacteren wanneer je jouw hospitalisatieverzekering wilt beëindigen.

Meer weten over opzeg? Stel je vragen nu!

Plan je de opzeg van je hospitalisatieverzekering, maar zit je nog met vragen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan persoonlijk advies van vakspecialisten. Je krijgt ook gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen om je zoektocht naar een nieuwe verzekeraar te vereenvoudigen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe hospitalisatieverzekering DKV opzeggen?

+
Je kan jouw verzekering op de jaarlijkse vervaldatum opzeggen door een schriftelijk verzoek naar DKV te sturen. De opzegtermijn is 3 maanden en gaat in op de eerste dag van de maand na ontvangst van je aanvraag.

Hoe hospitalisatieverzekering CM opzeggen?

+
De verzekeringnemer kan het contract beëindigen door een aangetekende brief te sturen, een deurwaardersexploot te gebruiken of door de opzegbrief persoonlijk af te geven en een ontvangstbewijs te krijgen.

Hoe hospitalisatieverzekering Ethias opzeggen?

+
De hospitalisatieverzekering bij Ethias kan je op drie manieren opzeggen: via aangetekende brief, bij de deurwaardersexploot of door een opzeggingsbrief te schrijven. Hou bij de laatste optie rekening met de opzeggingstermijn van drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag van de verzekering. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.