Welke elementen bepalen de prijs van een ziekenhuisopname?

De kosten voor een ziekenhuisopname verschillen van situatie tot situatie. Toch zijn er een aantal elementen die op elke ziekenhuisfactuur verschijnen. Hieronder vind je een overzicht van de meest courante kosten, en waar mogelijk een beeld van de tarieven.

1. Aantal verpleegdagen

Een eerste prijsbepalende factor is het aantal dagen dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Onder de kosten voor je verblijf vallen onder meer:

  • Maaltijden
  • Bed
  • Verpleegkundige zorg

Het aantal verpleegdagen wordt pas in rekening gebracht wanneer je in het ziekenhuis overnacht.

De huidige verblijfkost bedraagt 632,73 per dag. Voor een verblijf op de SP-dienst ligt dat bedrag op 472,60 per dag. Die bedragen gelden enkel voor een verblijf waarvoor geen kamersupplementen worden aangerekend. Daarover lees je hieronder meer.

Het ziekenfonds komt grotendeels tussen in de kosten voor je verblijf. Je statuut bepaalt welk percentage je zelf betaalt. Verder in dit artikel vind je een handig overzicht.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan specialisten en vind jouw hospitalisatieverzekering
arrow Ontvang offertes

2. Geneesmiddelen en andere diensten

Daarnaast betaal je ook een aandeel van de zogenaamde farmaceutische kosten. Daaronder vallen de nodige geneesmiddelen, noodzakelijke implantaten, technische verstrekkingen of medische hulpmiddelen.

Bij je opname worden forfaitaire kosten aangerekend. Dit is een wettelijk vastgelegd bedrag. Je betaalt zelf een forfaitair bedrag van 0,62 euro per verpleegdag voor de geneesmiddelen die je ziekteverzekering dekt. De farmaceutische kosten die je mutualiteit niet dekt, betaal je volledig zelf. Soms komt een eventuele hospitalisatieverzekering daar nog (deels) in tussen. Bij een dagopname wordt geen persoonlijk aandeel aangerekend.

3. Kamersupplementen

Voor een gemeenschappelijke kamer betaal je geen kamersupplement. Kies je voor een eenpersoonskamer? Dan betaal je wel een kamersupplement. Het ziekenhuis kan ook een honorariumsupplement aanrekenen aan patiënten die in een eenpersoonskamer verblijven.

De prijzen van de kamer- en honorariumsupplementen verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Je mutualiteit komt niet tussen in de supplementkosten. Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan kun je opteren voor een contract waarin de kamersupplementen worden gedekt. Dan komt die aanvullende verzekering wel tussen in de supplementen.

Let wel: Verblijf je om medische redenen in een eenpersoonskamer (bv. op de dienst intensieve zorg)? Dan mag het ziekenhuis daarvoor geen kamer-, honorarium- of ander supplement aanrekenen.

4. Erelonen

Een laatste kost zijn de honoraria of erelonen van de (verschillende) artsen en erkende zorgverleners. De artsen kunnen wettelijk gezien een ereloonsupplement aanrekenen tot 200% van het RIZIV-tarief. Zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde artsen mogen dat supplement aanrekenen.

Je ziekenfonds betaalt het ereloonsupplement niet altijd volledig terug. Het remgeld (wettelijk persoonlijk aandeel) blijft dus voor de rekening van de patiënt.

Opgelet: Het ziekenhuis mag dit supplement enkel aanrekenen op je ziekenhuisfactuur wanneer je op een eenpersoonskamer verblijft.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier prijsvoorstellen en advies!

Wanneer komt het ziekenfonds tussen?

De wettelijk verplichte ziekteverzekering komt grotendeels tussen in de kosten voor je ziekenhuisopname. Je statuut, de duur van je opname, rechthebbende op verhoogde tegemoetkoming en je kamerkeuze bepalen mee welk bedrag je zelf moet betalen. Prijzen verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis. Het ziekenhuis factureert de kosten rechtstreeks door naar je ziekenfonds. Zij doen de eerste betaling.

Heb je een aanvullende hospitalisatieverzekering? Dan komt die tussen in. De aanvullende hospitalisatieverzekering betaald groot deel van de diverse kosten, die je anders volledig zelf zou moeten betalen. Je brengt hen bij het begin van je opname zo snel mogelijk op de hoogte. Ook als je niet in het ziekenhuis wordt opgenomen, voorziet een hospitalisatieverzekering extra financiële steun (bv. bij verschillende ziektes). 

Om een tussenkomst van je mutualiteit (en hospitalisatieverzekering) te kunnen genieten, moet je wel in regel zijn met die instantie. Je moet dus de nodige premies tijdig betaald hebben, en aan eventuele andere voorwaarden voldoen. Je hospitalisatieverzekering hanteert voorwaarden en uitsluitingen die je terugvindt in je contract.

Heb je geen Belgische ziekteverzekering? Of ben je niet in orde met jouw ziekenfonds? Dan zal je de kosten van jouw raadpleging, opname of onderzoek volledig zelf betalen. Dit bedrag kan al snel oplopen.

genieten van de tussenkomst van mutualiteit en hospitalisatieverzekering voor je ziekenhuisopname

Richtprijzen volgens statuut en aantal verpleegdagen

In onderstaande tabel vind je een overzicht van je eigen bijdrage afhankelijk van jouw situatie.

Kostprijs Je hebt
personen ten laste
en/of betaalt
alimentatie
(tarieven gelden
ook voor personen ten laste)
Je bent kind
ten laste
Je bent
werkloos en hebt
personen
ten laste
(tarieven gelden
ook voor personen ten laste)
Je bent werkloos
en hebt geen
personen
ten laste
Jij en je personen
ten laste
hebben
recht op
een verhoogde
tegemoetkoming
(tarieven gelden
ook voor personen ten laste)
Je hebt
recht op een
verhoogde
tegemoetkoming
en geen
personen
ten laste
Andere
Situatie
Vanaf dag 1 € 44,51 € 33,39 € 33,39* € 33,39* € 6,12 € 6,12 € 44,51
Vanaf dag 2 € 17,24 € 6,12

€ 6,12 € 6,12 € 6,12 € 6,12 € 17,24
Vanaf dag 91 € 6,12 € 6,12 € 6,12 € 6,12 € 6,12 € 6,12 € 17,24
Voor verblijf
in psychiatrisch
ziekenhuis vanaf
het 6de jaar
€ 6,12 € 6,12 € 6,12 € 17,24 € 6,12 € 17,24 € 28,74

*Voorwaarde: De eerste dagopname kost je 33,39 euro wanneer je sinds 12 maanden volledig werkloos bent. Voldoe je niet aan die voorwaarde? Dan kost de eerste opnamedag je 44,51 euro.

Volgt een nieuwe opname binnen de 90 dagen na je vorige ziekenhuisopname? Dan vervalt een bijkomende eigen bijdrage van 33,04 euro voor de eerste opnamedag.

de wettelijke verplichte ziekteverzekering komt grotendeels tussen in de kosten voor een ziekenhuisopname

Meer weten over hospitalisatieverzekeringen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

Nu je een overzicht hebt van de kosten voor een ziekenhuisopname, lijkt een hospitalisatieverzekering mogelijk geen overbodige luxe.

Op zoek naar een hospitalisatieverzekering die bij jou past, of advies van specialisten nodig? Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel het ziekenfonds terugbetaalt? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.