Ziekteverzekering versus hospitalisatieverzekering

Wat is het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering? De belangrijkste verschillen op een rijt.

Wat houdt een ziekteverzekering precies in?

Dankzij je verplichte ziekteverzekering heb je recht op een tussenkomst in heel wat medische kosten die hoog kunnen oplopen. Je ziekteverzekering dekt de erelonen van artsen, tandartsen, medisch materiaal en andere gezondheidsverleners, bijvoorbeeld verpleegkundigen en kinesisten. Zowel grote als kleine risico’s zijn gedekt door de ziekteverzekering.

  • Kleine risico’s: onder meer voorgeschreven geneesmiddelen, doktersbezoeken en tandverzorging.
  • Grote risico’s: onder meer heelkundige ingrepen, ziekenhuisopnames, en röntgenfotografie.

Je krijgt gemiddeld tot 75 % van de kosten terugbetaald. Het resterende bedrag dat je zelf betaalt, heet het remgeld. De dekking is dezelfde voor werknemers en zelfstandige ondernemers en bedrijfsleiders. Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek aan een specialist of een ziekenhuisopname maar gedeeltelijk terugbetaald.

De verplichte ziekteverzekering zorgt ook voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en zwanger- of moederschapsverlof. Zo’n uitkering is vaak beperkt in grootte en tijd.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Wat vergoedt de hospitalisatieverzekering?

De ziekteverzekering dekt jammer genoeg niet de volledige medische kosten waardoor die soms hoog kunnen oplopen. Na de tussenkomst van de ziekteverzekering blijft, zeker bij een ziekenhuisopname, nog een resterende bedrag over.

Met een hospitalisatieverzekering geniet je van een tweede tussenkomst in de kosten, waardoor de eigen bijdrage verkleint of zelfs verdwijnt. Een hospitalisatieverzekering is dus een aanvullende verzekering.

Welke kosten vallen onder de dekking van je hospitalisatieverzekering?

  • Kosten voor ziekenhuisopname. Zowel na bijvoorbeeld een ongeval als bij ziekte, zwangerschap of palliatieve zorg. Daaronder vallen je verblijfskosten, de kosten voor medisch noodzakelijk materiaal en de erelonen van de betrokken artsen.
  • Ambulante kosten. Dat zijn de medische kosten die je maakt in een bepaalde periode voor en na je hospitalisatie. Denk aan een voorafgaand onderzoek voor een operatie of een vervolgafspraak bij een specialist.
  • Ernstige ziektes. De kosten van behandelingen bij ernstige ziektes, zoals kanker of multiple sclerose, kunnen erg hoog oplopen. Verzekeraars hanteren een lijst met ‘zware ziektes’ waarvoor de kosten al dan niet gedekt worden. Heb je een ernstige ziekte? Dan is een hospitalisatieverzekering geen overbodige luxe.
  • Extra’s. In veel gevallen kun je ook aanvullende verzekeringen toevoegen. Denk maar aan een tandverzekering, de terugbetaling van een kamersupplement, of tussenkomsten voor behandelingen en ziekenhuisopnames in het buitenland.

Is de premie vast of betaal je meer naarmate je ouder wordt? Verschillende aanbieders hanteren verschillende dekkingen en premies. Bovendien kan eenzelfde verzekeraar meerdere formules of polissen aanbieden. Zo is elke verzekering iets anders. Hoe ruimer je dekking, hoe hoger je premie.

Elke hospitalisatieverzekering biedt ook andere formules. De ene verzekeraar zal bijvoorbeeld een derdebetalersregeling hanteren, terwijl je bij de andere de factuur eerst zelf moet betalen om later een terugbetaling te ontvangen. Veel (private) verzekeraars bieden interessante premies wanneer je meerdere gezinsleden aansluit.

Sommige hospitalisatieverzekeringen gaan nog veel verder en dekken een heel pakket van andere kosten. Denk aan de verblijfskosten van een ouder op de kamer van een kind, geneesmiddelen die jouw mutualiteit niet terugbetaalt of alternatieve behandelingen.

Je doet er dus goed aan om meerdere verzekeraars te vergelijken voor je een hospitalisatieverzekering afsluit. Zo vind je gegarandeerd een uitgebreide hospitalisatieverzekering die aansluit bij jouw wensen en behoeftes.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk offertes!

Wat is het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering

Zoals je ziet dekt je ziekteverzekering lang niet alle medische kosten. Ook gaat het in de meeste gevallen niet om een volledige dekking. Zelf betaal je dus steeds een (aanzienlijk) deel van de rekening,  gemiddeld zo’n 25 % van de kosten. Moet je om medische redenen vaker opgenomen worden in het ziekenhuis? Dan verkleint ook de tussenkomst van de ziekteverzekering.

Een aanvullende hospitalisatieverzekering zorgt ervoor dat het resterende bedrag (drastisch) verkleint. Van de 25 % die je zelf draagt, is een heel deel voor de rekening van je hospitalisatieverzekeraar.

Nog een belangrijk verschil tussen een verplichte ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering is de uitkering. Je hospitalisatieverzekering zorgt niet voor een loon vervangende uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Enkel het ziekenfonds dat je ziekteverzekering uitbetaalt, zorgt voor je uitkering. Daarom kan je best een aanvullende verzekering nemen voor jezelf en je gezinsleden. 

Tot slot is de ziekteverzekering verplicht, maar de hospitalisatieverzekering niet. Daarover lees je hieronder meer.

ziekteverzekering

Welke verzekering is verplicht?

In België zijn alle inwoners bij wet verplicht zich aan te sluiten bij een mutualiteit. De ziekteverzekering is dus voor iedereen verplicht. Een hospitalisatieverzekering daarentegen is niet verplicht, maar is een aanvullende verzekering.

Je kiest dus zelf of je al dan niet een hospitalisatieverzekering afsluit. Dat is bijvoorbeeld interessant wanneer je door gezondheidsproblemen vaker dan gemiddeld opgenomen moet worden in het ziekenhuis of vaker operaties, behandelingen en ingrepen moet ondergaan.

Maar waarom is de ziekteverzekering verplicht? Door de verplichte aansluiting bij een ziekenfonds, en dus ook het verplichte betalen van een premie, is geneeskundige zorg voor iedereen toegankelijk. Naast de premies die de bevolking betaalt, zorgt de overheid voor subsidies. Zo blijft geneeskundige zorg niet enkel toegankelijk, maar ook kwalitatief.

Verzekering afsluiten bij ziekenfonds

Voor de verplichte verzekering heb je keuze uit meerdere ziekenfondsen. Ook voor je hospitalisatieverzekering kun je bij verschillende mutualiteiten terecht. Daarnaast kun je zo’n hospitalisatieverzekering ook afsluiten bij een privéverzekeraar. Maar wat is nu precies het verschil in aanbod?

Een ziekenfonds hanteert in de praktijk lagere premies. De hospitalisatieverzekering van je ziekenfonds zal wel een aanzienlijk minder ruime dekking bieden. Het ziekenfonds komt ook in mindere mate tussen. Je blijft dus een redelijk groot deel van de kosten zelf dragen.

Een privéverzekeraar hanteert hogere premies, maar biedt een veel ruimere dekking. Privéverzekeraars zullen in veel gevallen bijvoorbeeld het remgeld volledig terugbetalen.

verzekering afsluiten bij een ziekenfonds

Beste hospitalisatieverzekering afsluiten? Vergelijk offertes van verschillende verzekeraars

Op zoek naar de beste aanvullende hospitalisatieverzekering van België? Vul dan snel onderstaand formulier in. Welke verzekering het best bij je past, is afhankelijk van een heleboel factoren.

Na het invullen van het formulier ontvang je vrijblijvende prijsvoorstellen van meerdere aanbieders. Jij hoeft het aanbod enkel nog te vergelijken voor je een contract afsluit.

In enkele klikken ben je een stap dichter bij de hospitalisatieverzekering die perfect aansluit bij jouw wensen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.