Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvulling op de ziekteverzekering bij je mutualiteit. De verzekering dekt hoge kosten bij opname in het ziekenhuis en andere ziekenhuiskosten die niet gedekt worden door je gewone ziekteverzekering

Met een hospitalisatieverzekering geniet je een ruimere financiële bescherming. Bijvoorbeeld bij een bevalling, na een ongeval of door zware ziekten.

Je krijgt met dit soort verzekering een groter percentage van de kosten voor een opname terugbetaald. Ook de kosten voorafgaand aan de opname alsook de nabehandeling worden gedekt.

Twee handen in blauwe latex handschoenen om een icoon van een familie met vader, moeder, zoon en dochter. De handen behoren toe aan een dokter in witte doktersjas met stethoscoop rond de nek. De afbeelding symboliseert wat een hospitalisatieverzekering doet: families beschermen tegen medische kosten.

Hoe werkt het?

Je kunt zelf een persoonlijke hospitalisatieverzekering afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. Daarbij kun je kiezen of je enkel jezelf, of ook andere leden van je gezin aansluit.

Op zoek naar de hospitalisatieverzekering die écht bij je past?
Vergelijk eenvoudig polissen bij verschillende verzekeraars
arrow Ontvang offertes

Verzekering voor hospitalisatie via werkgever

Daarnaast kun je via je werkgever aangesloten worden bij een collectieve hospitalisatieverzekering. In sommige gevallen kunnen ook andere leden van je gezin langs deze weg verzekerd worden.

Wie wordt er als ‘lid van het gezin’ beschouwd?

  • Een partner waarmee je samenwoont. Je moet daarvoor niet getrouwd zijn, en je hebt ook geen samenlevingscontract nodig.
  • Kinderen ten laste, ook wanneer die niet op je adres (bijvoorbeeld kotstudenten of bij co-ouderschap).
  • De kinderen van je partner.

Voor zelfstandigen

Ook voor zelfstandigen is een hospitalisatieverzekering interessant. Houd er rekening mee dat je de premie niet fiscaal in mindering kunt brengen. 

Hoe werkt terugbetaling via hospitalisatieverzekering?

Bij een ziekenhuisopname komt eerst en vooral je ziekteverzekering tussen. Je ontvangt dus in eerste instantie een tussenkomst van je mutualiteit. Vervolgens worden de resterende kosten doorgegeven aan je hospitalisatieverzekering. De kosten die daarna eventueel overblijven, betaal je zelf.

In veel gevallen betaalt je verzekeraar het ziekenhuis rechtstreeks. In uitzonderlijke gevallen moet je de rekening eerst zelf betalen. Je krijgt dan achteraf een percentage van dat bedrag terugbetaald.

Wat dekt het?

Wat je hospitalisatieverzekering precies dekt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Je informeert je daarover best voor je een hospitalisatieverzekering afsluit.

Over het algemeen gaat bij de meeste hospitalisatiepolissen het om deze kosten:

  • Hospitalisatiekosten. De kosten voor raadplegingen en het verblijf door de zware ziekten, alsook de honoraria van de betrokken artsen.
  • Medische kosten. Kosten die gelinkt kunnen worden aan de aandoening waarvoor je opgenomen wordt. Vaak zijn deze beperkt in tijd. De te betalen supplementen kunnen hoog oplopen als je bijvoorbeeld in een eenpersoonskamer ligt.
  • Ambulante medische kosten. Dat zijn medische kosten die worden aangerekend buiten de ziekenhuisopname.
  • Bevallingen.
  • Medisch vervoer.

Wat valt niet onder de hospitalisatieverzekering?

  • Gevolgen van een bestaande ziekte.
  • Gevolgen van een ongeval dat plaatsvond voor je aangesloten was bij de verzekeraar.
  • Zelfmoordpogingen.
  • Geweld gepleegd door de verzekerde.

Houd rekening met de maximale jaarlijkse terugbetaling

Doorgaans hanteert de verzekeraar een plafond voor de terugbetaalde kosten. Dat maximumbedrag verschilt van verzekeraar tot verzekeraar en van polis tot polis.

Een hoger maximumbedrag resulteert vaak in een hogere verzekeringspremie.

Zwangerschap en hospitalisatieverzekering

Een zwangerschap en bevalling brengen vaak hoge kosten met zich mee. Gelukkig kun je steeds beroep doen op je verplichte ziekteverzekering. Daarmee zijn een deel van de kosten alvast gedekt.

Toch blijven er, na tussenkomst van je mutualiteit, vaak nog heel wat kosten over die je zelf moet dragen. Denk aan je persoonlijk aandeel of het remgeld en de supplementen op het ereloon als je een eenpersoonskamer neemt. Een hospitalisatieverzekeraar komt wel tussen in die kosten voor een zwangerschap. Ook de kosten voor voor- en nazorg kunnen gedekt zijn, afhankelijk van je polis.

Een zwangere dame in roze t-shirt en lichtroze trui met de handen op de buik, op bezoek bij haar arts, de kosten gedekt door een hospitalisatieverzekering die tussenkomt bij hoge kosten voor zwangerschap en bevalling.

Hospitalisatieverzekering versus ziekteverzekering

De ziekteverzekering dekt een deel van de hospitalisatiekosten. Het gaat om een beperkt gedeelte van de bedragen.

Bovendien wordt slechts een deel van de verschillende soorten kosten die je maakt tijdens je opname gedekt. Zaken die bijvoorbeeld niet gedekt worden door de ziekteverzekering zijn:

  • Labokosten
  • Raadplegingen
  • Medicatie
  • Bloedtransfusies
  • Supplement eenpersoonskamer

De kosten van een ziekenhuisopname kunnen zo al gauw oplopen. Zonder aanvullende hospitalisatieverzekering sta je er alleen voor.

Dankzij een hospitalisatieverzekering heb je recht op een grotere tussenkomst. Er worden meer verschillende soorten kosten terugbetaald. Het dekkingspercentage is ook groter. Aan het eind van de rit ontvang je dus een (vaak aanzienlijk) hogere terugbetaling.

Regels rond hospitalisatieverzekeringen: is het verplicht?

Een hospitalisatieverzekering afsluiten is niet wettelijk verplicht. Volgens het Belgisch recht is een gewone ziekteverzekering wél bij wet verplicht,

Wel heeft de wetgever een aantal regels voorzien ter bescherming van verzekerden:

  • De verzekeraar kan de verzekering niet zomaar beëindigen.
  • De verzekeraar kan je premie niet zomaar wijzigen. Ook de gedekte prestaties en de vrijstellingen mogen niet zomaar worden aangepast. Dat kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden.

De meeste verzekeringen worden bovendien gecontroleerd door de nationale bank.

Prijs: Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering?

Hoeveel je betaalt voor een hospitalisatieverzekering, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Je leeftijd. Hoe ouder je bent op het moment van aansluiting, hoe hoger je maandelijkse of jaarlijkse premie.
  • Je gezondheid. Een hospitalisatieverzekering is duurder wanneer je kans op een ziekenhuisopname in de toekomst groter is.
  • Gekozen franchise. Je kunt grotendeels zelf bepalen welke deel van de hospitalisatiekosten je zelf betaalt. Hoe hoger je eigen aandeel, hoe lager je premie. Je betaalt dan zelf wel een hoger bedrag wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis.
  • Gezinskorting. Veel verzekeraars bieden een gezinskorting aan. Als jij je samen met de rest van je gezin aansluit, betaal je gezamenlijk een lagere premie.
  • Jaarlijkse of maandelijkse premie. In veel gevallen komt een jaarlijkse premie goedkoper uit.
  • Verzekeraar. Tot slot hanteren verschillende aanbieders van hospitalisatieverzekeringen verschillende premies.

Hoe jonger je bent wanneer je de verzekering afsluit, hoe voordeliger je premie.

Snel en eenvoudig premies vergelijken?
Ontvang en vergelijk gratis voorstellen op maat
arrow Ontvang offertes

Voordelen van een hospitalisatieverzekering

Een ziekenhuisopname is doorgaans geen welkome verrassing. Na je opname krijg je daarbovenop vaak een hoge rekening opgestuurd. Een tweede onwelkome verrassing.

Een hospitalisatieverzekering beschermt je tegen de hoge kosten die gepaard gaan met een ziekenhuisopname.

  • Een hospitalisatieverzekering dekt een groter aantal soorten behandelingen, ingrepen en bijkomende kosten. Je verplichte ziekteverzekering biedt bijvoorbeeld niet altijd een tussenkomst in de kosten voor raadplegingen of een bezoek aan een specialist. Je hospitalisatieverzekering kan die kosten wel dekken.
  • Een hospitalisatieverzekering dekt een groter deel van de kosten. Het dekkingspercentage is hoger dan dat van de verplichte ziekteverzekering.
Een dame in een ziekenhuisbed steekt haar duim op terwijl een arts haar onderzoekt: ze hoeft dankzij haar hospitalisatieverzekering niet in te zitten met hoge kosten voor een ziekenhuisopname.

Heb je echt een hospitalisatieverzekering nodig?

Wat als je geen hospitalisatieverzekering hebt? Dan moet je een groot deel van de kosten volledig zelf dragen. Je kunt wel steeds terugvallen op je gewone ziekteverzekering.

Enerzijds krijg je, vanuit de verplichte ziekteverzekering, niet voor elke kost een terugbetaling. Je ontvangt bijvoorbeeld geen terugbetaling voor de supplementen die je betaalt voor een eenpersoonskamer. Anderzijds dekt je gewone ziekteverzekering een kleiner percentage van de kosten.

In ruil voor een maandelijkse premie zorgt een hospitalisatieverzekering ervoor dat je, als je in het ziekenhuis belandt, minder kosten zelf hoeft te dragen.

Nood aan verzekeringsadvies?
Ontvang informatie en advies op maat

Hoe kun je hospitalisatieverzekeringen vergelijken? Welke hospitalisatieverzekering kiezen?

De juiste hospitalisatieverzekering kiezen? Let dan onder meer op deze zaken:

1. Wachttijd

De meeste hospitalisatieverzekeringen werken met een wachttijd. De wachttijd is de periode tussen het moment waarop je de verzekering afsluit, en het moment waarop je een terugbetaling kunt ontvangen. Die wachttijd verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

2. Dekkingen en dekkingspercentage

Niet elke hospitalisatieverzekering dekt dezelfde kosten. Let op de dekkingen en uitsluitingen van je verzekeringscontract. Ook de dekkingspercentages kunnen verschillen voor de verschillende soorten zorg.

3. Maximale jaarlijkse terugbetaling

De meeste verzekeringen werken met een maximale jaarlijkse terugbetaling. Je kunt jaarlijks niet meer dan dat bedrag terugbetaald krijgen van je hospitalisatieverzekering.

4. Premie: Hoeveel kost de hospitalisatieverzekering per maand of per jaar?

Niet onbelangrijk is je verzekeringspremie. Die kan maandelijks, jaarlijks of per kwartaal aangerekend worden. Je premie kan stijgen naarmate je ouder wordt.

Via het formulier onderaan deze pagina kun je verschillende hospitalisatieverzekeringen en hun premies vergelijken. 

6. Ziekenfonds versus privéverzekeraar

Daarnaast is er een verschil tussen een hospitalisatieverzekering bij een ziekenfonds, en bij een privéverzekeraar. Een privéverzekeraar biedt over het algemeen meer dekkingen, en betaalt vaak 100 % van het remgeld terug.

7. Waar ben je gedekt?

Geldt je verzekering enkel voor voorvallen in het binnenland, of ook in het buitenland?

Een dame zit in een rolstoel terwijl ze vriendelijk glimlacht naar de arts die een hand op haar schouder legt tijdens een opname in het ziekenhuis, waarvoor ze een tussenkomst van haar hospitalisatieverzekering geniet.

Beste hospitalisatieverzekering in België: vergelijk vrijblijvend aanbieders en polissen

Hoe kies je de beste hospitalisatieverzekering? Door goed te vergelijken! Snel en eenvoudig meerdere hospitalisatieverzekeringen vergelijken doe je via onderstaand formulier. Vervolgens ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende prijsvoorstellen op maat.

Krijg op die manier een overzicht van hospitalisatieverzekeringen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Jij hoeft er enkel nog de meest voordelige aanbieder uit te kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).