Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een aanvulling op de ziekteverzekering en dekt hoge ziekenhuiskosten. Volgens het Belgisch recht is een gewone ziekteverzekering bij wet verplicht.

Met een hospitalisatieverzekering geniet je van een ruimere bescherming voor medische kosten bij een ziekenhuisopname. Bijvoorbeeld bij een bevalling, na een ongeval of door zware ziekten.

Je krijgt met dit soort verzekering een groter percentage van de kosten voor een opname terugbetaald. Ook de kosten voorafgaand aan de opname alsook de nabehandeling worden gedekt.

Opgelet: De meeste hospitalisatieverzekeringen werken met een wachttijd. De wachttijd is de periode tussen het moment waarop je de verzekering afsluit, en het moment waarop je een terugbetaling kunt ontvangen. Die wachttijd verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

De meeste verzekeringen worden trouwens gecontroleerd door de nationale bank.

Ontvang je graag persoonlijk advies en een voorstel op maat?
Vul het formulier in en vergelijk gratis het aanbod
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt het?

Je kunt zelf een persoonlijke hospitalisatieverzekering afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. Daarbij kun je kiezen of je enkel jezelf, of ook andere leden van je gezin aansluit.

Daarnaast kun je via je werkgever aangesloten worden bij een collectieve hospitalisatieverzekering. In sommige gevallen kunnen ook andere leden van je gezin langs deze weg verzekerd worden.

Wie wordt er als ‘lid van het gezin’ beschouwd?

 • Een partner waarmee je samenwoont. Je moet daarvoor niet getrouwd zijn, en je hebt ook geen samenlevingscontract nodig.
 • Kinderen ten laste, ook wanneer die niet op je adres (bijvoorbeeld kotstudenten of bij co-ouderschap).
 • De kinderen van je partner.
klein meisje in een ziekenhuisbed met haar moeder die over haar waakt.

Hoe werkt terugbetaling via hospitalisatieverzekering?

Bij een ziekenhuisopname komt eerst en vooral je ziekteverzekering tussen. Je ontvangt dus in eerste instantie een tussenkomst van je mutualiteit. Vervolgens worden de resterende kosten doorgegeven aan je hospitalisatieverzekering. De kosten die daarna overblijven, betaal je zelf.

In veel gevallen betaalt je verzekeraar het ziekenhuis rechtstreeks. In uitzonderlijke gevallen moet je de rekening eerst zelf betalen. Je krijgt dan achteraf een percentage van het bedrag terugbetaald.

Regels rond hospitalisatieverzekeringen

Een hospitalisatieverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch heeft de wetgever een aantal regels voorzien ter bescherming van verzekerden:

 • De verzekeraar kan de verzekering niet zomaar beëindigen.
 • De verzekeraar kan je premie niet zomaar wijzigen. Ook de gedekte prestaties en de vrijstellingen mogen niet zomaar worden aangepast. Dat kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden.

Wat dekt het?

Wat je hospitalisatieverzekering precies dekt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Je informeert je daarover best voor je een hospitalisatieverzekering afsluit. Over het algemeen gaat bij de meeste hospitalisatiepolissen het om bepaalde kosten:

 • Hospitalisatiekosten. De kosten voor raadplegingen en het verblijf door de zware ziekten, alsook de honoraria van de betrokken artsen.
 • Medische kosten. Kosten die gelinkt kunnen worden aan de aandoening waarvoor je opgenomen wordt. Vaak zijn deze beperkt in tijd. De te betalen supplementen kunnen hoog oplopen als je bijvoorbeeld in een eenpersoonskamer ligt. 
 • Ambulante medische kosten. Dat zijn medische kosten die worden aangerekend buiten de ziekenhuisopname.
 • Bevallingen.
 • Medisch vervoer.

Wat valt niet onder de hospitalisatieverzekering?

 • Gevolgen van een bestaande ziekte.
 • Gevolgen van een ongeval dat plaatsvond voor je aangesloten was bij de verzekeraar.
 • Zelfmoordpogingen.
 • Geweld gepleegd door de verzekerde.

Doorgaans hanteert de verzekeraar ook een plafond voor de terugbetaalde kosten. Dat maximumbedrag verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Een aanvullende hospitalisatieverzekering is dus geen overbodige luxe.  Je behoudt evenwel steeds het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden, indien het nodig is.

Hospitalisatieverzekering versus ziekteverzekering

De ziekteverzekering dekt een deel van de hospitalisatiekosten. Het gaat om een gedeelte van de bedragen. Bovendien wordt slechts een deel van de verschillende soorten kosten die je maakt tijdens je opname gedekt. Zaken die bijvoorbeeld niet gedekt worden door de ziekteverzekering zijn:

 • Labokosten
 • Raadplegingen
 • Medicatie
 • Bloedtransfusies
 • Supplement eenpersoonskamer

De kosten van een ziekenhuisopname kunnen al gauw oplopen. Zonder aanvullende hospitalisatieverzekering sta je er alleen voor.

Met een hospitalisatieverzekering heb je recht op een grotere tussenkomst. Er worden meer verschillende kosten terugbetaald. Bovendien is het dekkingspercentage groter, waardoor je terugbetaling hoger is dan met een gewone ziekteverzekering.

hospitalisatieverzekering versus ziekteverzekering

Voordelen van een hospitalisatieverzekering

Een ziekenhuisopname is doorgaans geen welkome verrassing. Na je opname krijg je daarbovenop vaak een hoge rekening opgestuurd. Een tweede onwelkome verrassing.

Een hospitalisatieverzekering beschermt je tegen de hoge kosten die gepaard gaan met een ziekenhuisopname. Zo gaat jouw ziekenhuisfactuur rechtstreeks naar de verzekeraar en kan je op beide oren slapen.

 • Een hospitalisatieverzekering dekt verschillende soorten behandelingen, ingrepen en bijkomende kosten. Je verplichte ziekteverzekering biedt bijvoorbeeld geen tussenkomst in de kosten voor raadplegingen. Je hospitalisatieverzekering doet dat wel.
 • Een hospitalisatieverzekering dekt een groter deel van de kosten. Het dekkingspercentage is hoger dan dat van de verplichte ziekteverzekering.

Wat als je geen hospitalisatieverzekering hebt? Dan zul je een groot deel van de kosten volledig zelf moeten dragen. Enerzijds krijg je niet voor elke kost een terugbetaling. Je ontvangt bijvoorbeeld geen terugbetaling voor bloedtransfusies. Anderzijds wordt een kleiner percentage van de kosten gedekt.

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering?

Hoeveel je betaalt voor een hospitalisatieverzekering, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Je leeftijd. Hoe ouder je bent op het moment van aansluiting, hoe hoger je maandelijkse of jaarlijkse premie.
 • Je gezondheid. Een hospitalisatieverzekering is duurder wanneer je kans op een ziekenhuisopname in de toekomst groter is.
 • Gekozen franchise. Je kunt grotendeels zelf bepalen welke deel van de hospitalisatiekosten je zelf betaalt. Hoe hoger je eigen aandeel, hoe lager je premie. Je betaalt dan zelf wel een hoger bedrag wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis.
 • Gezinskorting. Veel verzekeraars bieden een gezinskorting aan. Als jij je samen met de rest van je gezin aansluit, betaal je gezamenlijk een lagere premie.
 • Jaarlijkse of maandelijkse premie. In veel gevallen komt een jaarlijkse premie goedkoper uit.
 • Verzekeraar. Tot slot hanteren verschillende aanbieders van hospitalisatieverzekeringen verschillende premies.

Tip: Hoe jonger je bent wanneer je de verzekering afsluit, hoe voordeliger je premie.

Extra info nodig? Tarieven vergelijken?
Ontvang gratis meerdere prijsvoorstellen

Waarop letten bij hospitalisatieverzekering?

Kies je een hospitalisatieverzekering? Let dan onder meer op deze zaken:

 • Welke schadegevallen worden gedekt
 • Maximale jaarlijkse terugbetaling
 • De wachttijd
 • Dekkingspercentage
 • Dekking enkel in binnenland, of ook in het buitenland?

Daarnaast is er een verschil tussen een hospitalisatieverzekering bij een ziekenfonds, en bij een privéverzekeraar. Een privéverzekeraar biedt over het algemeen meer dekkingen, en betaalt vaak 100 % van het remgeld terug.  

medische kosten

Beste hospitalisatieverzekering in België: vergelijk gratis meerdere aanbieders

Hoe kies je de beste hospitalisatieverzekering? Door goed te vergelijken! Snel en eenvoudig meerdere hospitalisatieverzekeringen vergelijken doe je via onderstaand formulier. Vervolgens ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende prijsvoorstellen op maat.

Krijg op die manier een overzicht van hospitalisatieverzekeringen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Je hoeft er enkel nog de meest voordelige aanbieder uit te kiezen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).