Dekt een hospitalisatieverzekering een bevalling?

Een hospitalisatieverzekering komt tussen in de medische kosten bij ziekenhuisopnames. Daarbij zijn de kosten voor de opname gekoppeld aan een ziekte, ongeval of bevalling gedekt.

Welke kosten precies gedekt worden, verschilt uiteraard per verzekeraar. Voor de meest juiste en up-to-date informatie neem je best contact op met een verzekeraar.

Indien je een hospitalisatieverzekering onderschrijft wanneer je al zwanger bent, zal die zwangerschap uitgesloten worden omdat het een al bestaande medische toestand is. Ook kosten bij eventuele complicaties zijn lang niet altijd gedekt. Informeer je steeds bij je verzekeraar.

Hoe je pasgeborene verzekeren?

Een pasgeboren kind sluit je altijd eerst aan bij een ziekenfonds. Daarna kan je jouw kind mee opnemen in de aanvullende hospitalisatieverzekering. Je pasgeborene geniet zo direct de nodige bescherming.

  • Ziekenfonds. Om je pasgeborene in te schrijven bij je ziekenfonds heb je een uittreksel uit de geboorteakte nodig. De geboorteakte ontvang je van de burgerlijke stand van jouw gemeente. Meer info omtrent de inschrijving van je eerste kindje bekom je via jouw ziekenfonds.
  • Hospitalisatieverzekering.  Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering op de wettelijk verplichte ziekteverzekering. Na de bevalling kun je een pasgeboren kind mee opnemen in jouw hospitalisatieverzekering. Breng daarvoor je verzekeraar op de hoogte van de geboorte en meld dat je de pasgeborene mee wilt verzekeren. Er bestaan verschillende hospitalisatieverzekeringen waaruit je kan kiezen.

Houd bij aansluiting op een hospitalisatieverzekering wel rekening met de voorwaarden en termijnen die jouw verzekeraar hanteert.

  • Breng je verzekeraar binnen de opgelegde termijn op de hoogte van de geboorte en de wens tot aansluiting van de pasgeborene. Meestal bedraagt die termijn 30 dagen. De termijn is afhankelijk van je verzekeraar en kan ook afwijken.
  • Vaak geldt de voorwaarde dat de ouders zelf een bepaalde termijn ingeschreven bij en gedekt door de verzekering moeten zijn. Die termijn varieert doorgaans tussen de 3 en 9 maanden. Informatie op maat vind je bij jouw verzekeraar.
  • In de meeste gevallen is de pasgeborene na inschrijving meteen gedekt door de hospitalisatieverzekering. De meeste verzekeraars hanteren daarbij geen wachttijd. Doorgaans is een medisch onderzoek evenmin nodig.
Bescherm ook je pasgeborene na je bevalling
Vergelijk meerdere verzekeraars en en kies de beste verzekering op maat.
arrow Ontvang gratis offertes

Is het verstandig om een hospitalisatieverzekering af te sluiten tijdens je zwangerschap?

Je sluit jezelf best aan bij een hospitalisatieverzekering een ruime tijd voordat je effectief zwanger bent. Zo ben je gegarandeerd gedekt voor de bevallingskosten. Alsook de kosten die gepaard kunnen gaan bij eventuele complicaties.

Jezelf tijdig aansluiten is natuurlijk niet altijd mogelijk. Niet elke zwangerschap is vakkundig ingepland. Wat als je pas na het begin van je zwangerschap een hospitalisatieverzekering afsluit?

Hospitalisatieverzekeringen hanteren doorgaans een wachttijd van 6 maanden. Sluit je jezelf aan tijdens de zwangerschap? Dan kan die wachttijd afwijken.

Wat is de wachttijd bij een hospitalisatieverzekering die je afsluit wanneer je zwanger bent? De wachttijd kan oplopen tot 7 of 9 maanden. De wachttijd kan uiteraard verschillen per situatie. Je verzekeraar bezorgt je de meest accurate inlichtingen voor jouw specifieke situatie.

Dokter onderzoekt zwangere vrouw

Kan je veranderen van hospitalisatieverzekering tijdens je zwangerschap? 

Je kan veranderen van hospitalisatieverzekering tijdens je zwangerschap, maar je moet wel met enkele punten rekening houden. Ten eerste heb je de wachttijd vooraleer je aanspraak kan maken op de volledige dekking van kosten. Die wachttijd kan wel vervallen, als je oude verzekering ongeveer dezelfde dekking heeft als de nieuwe. 

Ten tweede heb je verschillen tussen de verschillende verzekeringen wat de dekking van de kosten betreft. Informeer je dus op voorhand en vergelijk alle verzekeringen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Hoeveel is de wachttijd van een hospitalisatieverzekering? 

De wachttijd is een periode waarin de hospitalisatieverzekering al van kracht is, maar waarin je nog geen dekking hebt. De wachttijd werd ingevoerd om opportunisme tegen te gaan in het geval van bestaande aandoeningen. De verzekering dient vooral om je te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen en niet tegen voorgaande gebeurtenissen of gebeurtenissen die op korte termijn te voorzien zijn.  

De duur van de wachttijd verschilt per verzekering en duurt gemiddeld 3 tot 6 maand. Je hebt de algemene en aanvullende wachttijd, die van toepassing kan zijn op verschillende dekkingen. 

Overzicht van de kosten die je mag verwachten

Hoeveel een bevalling kost, is afhankelijk van heel wat factoren.

Waar beval je?

De kostprijs van een geboorte hangt af van waar en hoe je gaat bevallen. Kies je voor een bevalling in het ziekenhuis, of liever thuis? In het ziekenhuis wordt je verblijf gefactureerd. Gemiddeld overnachten nieuwe moeders 3 nachten in het ziekenhuis. Bij een thuisbevalling betaal je voor de vroedvrouw of arts die de bevalling assisteert.

Kies je voor een ziekenhuisbevalling, dan is ook het kamertype relevant. Voor een eenpersoonskamer rekenen de meeste ziekenhuizen een kamersupplement en vaak ook een ereloonsupplement aan. Bij een tweepersoonskamer vraagt het ziekenhuis geen extra toeslagen.

Daarnaast is er de vraag: welk ziekenhuis kies je? De prijzen voor een ziekenhuisverblijf verschillen sterk. Informeer je daarover bij je arts, en bij het ziekenhuis waar je wenst te bevallen.

Hoe wil je bevallen?

Kies je voor een natuurlijke bevalling of bijvoorbeeld voor een onderwaterbevalling? De kosten voor de bevalling liggen doorgaans niet hoger wanneer je voor de ene of de andere optie kiest.

Die keuze kan wel een invloed hebben op de duur van je opname in het ziekenhuis. Dat heeft dan weer wel een invloed op de kosten. Een keizersnede gaat bijvoorbeeld gepaard met een ziekenhuisverblijf van gemiddeld 5 nachten.

Kosten na de bevalling

Ook na de geboorte kan een zwangerschap kosten met zich meebrengen. Denk aan kraamzorg, kinesitherapie en eventuele nabehandelingen.

Verzekeringen

In België is een aansluiting bij een ziekenfonds verplicht. Je ziekenfonds betaalt een groot deel van de meest courante bevallingskosten. Bepaalde mutualiteiten bieden eventuele extra dekkingen.

Een hospitalisatieverzekering zorgt voor een extra financiële tussenkomst. Ben je voor je de zwangerschap aanvat al aangesloten bij een hospitalisatieverzekering? Dan komt je verzekering tussen in de kosten die overblijven na tussenkomst door het ziekenfonds. Verschillende verzekeraars voorzien bovendien extra polissen die van pas kunnen komen tijdens je zwangerschap en bevalling.

Controleer ook of je de ziekenhuisfactuur moet voorschieten dan wel of de verzekeraar de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis betaalt.

Een pasgeboren baby kan opgenomen worden in de hospitalisatieverzekering van de ouders zonder medische vragenlijst of onderzoek op voorwaarde dat: de ouders zelf lang genoeg aangesloten zijn bij de hospitalisatieverzekering vóór de geboorte van het kind. Meld je de geboorte later, dan moet je eerst een medische vragenlijst voor jouw kind invullen. 

Welke bevallingskosten dekt de verplichte ziekteverzekering niet?

Je mutualiteit komt niet in alle kosten tussen. Het gaat vooral om de supplementen die worden aangerekend. Denk bijvoorbeeld aan het eenpersoonskamersupplement, of een eventueel ereloonsupplement.

Ben je bezorgd om de mogelijke kosten? Dan kun je contact opnemen met de sociale dienst van het ziekenhuis waar je bevalt.

zwangere vrouw zit op bed

Andere interessante verzekeringen voor je pasgeboren kind

Een nieuw gezinslid brengt vaak heel wat extra kosten met zich mee. Ook na de bevalling! Voor een nog uitgebreider financieel voordeel zijn ook onderstaande verzekeringen het overwegen waard.

1. Familiale verzekering

Met kinderen in huis is een familiale verzekering financieel interessant. Een familiale verzekering dekt onoptzettelijke schade aan derden veroorzaakt door jou of een van je gezinsleden.

Al aangesloten bij een familiale verzekering? Breng dan je verzekeraar op de hoogte bij de geboorte van een nieuw kind.

Een gebroken raam bij een spelletje voetbal, of een ongelukje tijdens het spelen zijn al gauw gebeurd. Met een familiale verzekering hoef je niet in te zitten met die kosten.

2. Ongevallenverzekering

Ook een ongevallenverzekering kan handig van pas komen. Die verzekering biedt financiële dekking bij ongevallen. Met een ongevallenverzekering zijn zowel jij als je gezinsleden gedekt.

Heb je al een ongevallenverzekering? Breng bij de geboorte van een kind je verzekeraar op de hoogte. Zo kan het kind mee opgenomen worden in de verzekering.

Ontvang extra info en advies + vergelijk gratis beste verzekeraars tegelijk

Heb je nog vragen over je hospitalisatieverzekering, en hoe die tussenkomt wanneer je zwanger bent? Ben je van plan om een kleine spruit te verwelkomen met open armen, en ben je nog op zoek naar een hospitalisatieverzekering? Er bestaan verschillende hospitalisatieverzekeringen waaruit je kan kiezen.

Vul onderstaand formulier in. Zo ontvang je naast gratis advies op maat ook vrijblijvende prijsvoorstellen. Het is de eenvoudigste manier om de hospitalisatieverzekering te vinden die perfect past bij jouw noden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Welke verzekering afsluiten of aanvragen als je zwanger bent? 

+
De verplichte ziekteverzekering dekt al een groot deel van de ziekenhuis- en bevallingskosten, maar zeker niet alles. Sluit een hospitalisatieverzekering af als je bijvoorbeeld ook bepaalde supplementen terugbetaald wil. 

Wat kost een bevalling zonder tussenkomst hospitalisatieverzekering? 

+
Een bevalling in een éénpersoonskamer zonder hospitalisatieverzekering kost in België over het algemeen 5.299 euro.De prijs is voordeliger in een tweepersoonskamer: 3.471 euro. Een bevalling met keizersnede kost gemiddeld 7.633 euro in een éénpersoonskamer, 5.140 euro in een tweepersoonskamer. Met een hospitalisatieverzekering liggen deze bedragen een stuk lager. 

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.