Voordelen van een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd

Een ziekenhuisopname komt vaak onverwacht, en brengt onvoorziene kosten met zich mee. Die kosten kunnen vaak hoog uitdraaien, en zelfs na de tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering blijft een hoge factuur over.

Veel mensen zijn via hun werkgever aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Wie op zo’n moment nog niet is aangesloten bij een hospitalisatieverzekering moet zelf een grote bijdrage leveren. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd. Dat is periode waarin je wel een premie betaalt, maar nog geen tussenkomst ontvangt. Een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd kan, zeker in zo’n gevallen, handig van pas komen.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies en offertes

Enkele voordelen van een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd:

 • Onmiddellijke toegang tot dekking (na de medische aanvaarding) bij een (onverwacht) gezondheidsprobleem, zware ziekte, operatie of bevalling.
 • Je vermijdt financiële zorgen. Je hospitalisatieverzekering dekt (een groot deel) van de medische kosten die overblijven na tussenkomst door de verplichte ziekteverzekering. Denk maar aan de administratieve afhandeling, ambulante medische kosten, kinesitherapie, thuisverpleging en orthopedische toestellen.
 • Je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen en onderzoek te ondergaan om aangesloten te worden bij de hospitalisatieverzekering.
wachttijd

Verzekering bij (onvoorziene) zwangerschap

Hoeveel maanden bedraagt de wachttijd voor zwangere vrouwen? De meeste verzekeraars verlengen de wachttijd voor zwangere vrouwen van zes maanden naar zeven tot negen maanden.

Een hospitalisatieverzekering afsluiten voor je zwangerschap is dus voordelig. Helaas is dat niet altijd mogelijk, want niet elke zwangerschap wordt tot op de minuut gepland. Wil je tijdens je zwangerschap een hospitalisatieverzekering afsluiten? Dan is een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd interessant.

Op zoek naar hospitalisatieverzekering zonder wachttijd om tussen te komen in je bevallingskosten? Vul dan het formulier onderaan dit artikel in.

zwangerschap dokter

Wat zijn de kosten van een nieuwe hospitalisatieverzekering zonder wachttijd?

De premies voor hospitalisatieverzekeringen verschillen onderling. Hoe hoog je premie is, is afhankelijk van een heleboel factoren. Daaronder vallen onder meer:

 • Instapleeftijd. Dat is de leeftijd waarop je de verzekering afsluit.
 • Huidige leeftijd. Je premie zal stijgen naarmate je ouder wordt en het risico op ziekenhuisopname groter wordt.
 • Franchise of vrijstelling. Dat is het deel van de ziekenhuiskosten dat je op jaarlijkse basis zelf betaalt. Hoe hoger de franchise die je kiest, hoe voordeliger je premie.
 • Verzekeraar. Verschillende verzekeraars hanteren verschillende tarieven en berekeningen. Sommigen passen een ziekenhuissegmentatie toe, waardoor in het overgrote deel van de ziekenhuizen de medische kosten volledig worden vergoed, ongeacht het gekozen kamertype.
 • Gezondheidstoestand. Hoe groter het risico op hospitalisatie, hoe hoger je premie. In sommige gevallen moet je een medische vragenlijst invullen. Medische kosten voor de behandeling van 30 zware ziekten worden zelfs zonder ziekenhuisopname terugbetaald. 
 • Type polis. Verschillende verzekeraars bieden meerdere verzekeringsplannen aan. Hoe ruimer de dekking van je plan, hoe hoger de premie.
 • Type betaling. Een jaarlijkse premie is in veel gevallen voordeliger dan een maandelijkse premie.
 • Extra’s. Kies je bijvoorbeeld ook voor een aanvullende tandverzekering, de terugbetaling van een eenkamersupplement van duurdere universitaire ziekenhuizen ( meestal Brusselse ziekenhuizen) of een ander bijkomend voordeel? Dan stijgt je premie.
 • Regio. Waar je woont en wat de tarieven van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn, kan je premie beïnvloeden. De waarborg gaat met je mee over de grenzen . Zo kan je onbezorgd op vakantie of zakenreis. Bovendien is in het buitenland extra bijstand voorzien.

Houd er daarbij rekening mee dat veel verzekeraars je premie kunnen verhogen wanneer je kiest voor een verzekering zonder wachttijd.

facturen ziekenhuis en andere ziektekosten

Waar kan je je verzekeren voor hospitalisering zonder wachttijd?

Er zijn drie manieren om een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd af te sluiten.

 • Je had al een hospitalisatieverzekering, maar stapt over naar een nieuwe verzekeraar wanneer je bijvoorbeeld op pensioen gaat. In veel gevallen laat de verzekeraar de nieuwe wachttijd vallen wanneer je al een bepaalde tijd gedekt was door je vorige verzekeraar en de wachttijd bij je vorige verzekeraar al hebt doorlopen.
 • Je neemt een aanvullende hospitalisatieverzekering bij je mutualiteit. De voorwaarde daarbij is dat de mutualiteit een hospitalisatieverzekering aanbiedt. De mutualiteit mag bovendien zelf bepalen of zij bij dergelijke aansluiting een wachttijd hanteert of niet. Informeer je dus goed bij je verzekeraar.
 • Je sluit je aan bij een (privé)verzekeraar die een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd aanbiedt. Doorgaans hanteren ze daarbij wel een medische vragenlijst, maar geen medisch onderzoek.

Onder meer KBC en AG Insurance bieden hospitalisatieverzekeringen zonder wachttijd aan en betalen de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis. Soms kan het echter anders gebeuren. AG insurance betaalt jouw medische kosten terug op jouw rekeningnummer. De terugbetaling gebeurt, in tegenstelling tot andere verzekeraars en de ziekenfondsen, onbeperkt en zonder kostenplafond.

ziekenhuis

Interesse in hospitalisatieverzekering zonder wachttijd? Ontvang gratis advies en offertes op maat

Op zoek naar een nieuwe hospitalisatieverzekering (met of zonder wachttijd)? Vul onderstaand formulier en ontvang gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.