Dekt je hospitalisatieverzekering medische kosten door ziekte of ongeval in het buitenland?

Ja, veel hospitalisatieverzekeringen voorzien ook een dekking bij hospitalisatie in het buitenland. Maar…

  • De dekking geldt enkel voor een effectieve ziekenhuisopname en noodzakelijke medische zorg.
  • Ambulante medische kosten worden niet door elke verzekeraar vergoed. Onder ambulante medische kosten vallen onder meer de kosten voor nabehandelingen, doktersbezoeken en medicatie.
  • Reddingsacties, repatriëring en andere kosten worden meestal niet gedekt.

Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt tussen een medisch probleem dat zich voordoet in het buitenland, en een medisch probleem dat voor je vertrek al bestond.

Vertrek je naar het buitenland met een bestaand medisch probleem? Dan vraag je best op voorhand advies aan je dokter. Die kan bepalen of je in staat bent om te reizen. Het is ook aan te raden om een aanvullende hospitalisatie- en/of reisverzekering te voorzien voor je vertrekt.

Neem je medicatie? Contacteer dan zowel je dokter als de luchthaven. Zij informeren je over de nodige stappen. Reizen met medicatie is niet altijd mogelijk.

Neem steeds je Europese ziekteverzekeringskaart mee wanneer je binnen Europa reist. Daarmee bewijs je dat je in orde bent met je verplichte ziekteverzekering. Zo geniet je al van een zekere dekking.

Met een hospitalisatieverzekering is de dekking in het buitenland vaak al wat ruimer. Verschillende verzekeraars hanteren wel uiteenlopende richtlijnen wat hospitalisaties in het buitenland betreft. Bovendien kunnen de medische kosten gemaakt in België tot drie maanden na de opname in het buitenland terugbetaald worden via de hospitalisatieverzekering. 

Let er wel op dat jouw verzekering een wereldwijde dekking biedt en niet enkel in de Europese Unie. Voor medische uitgaven in landen buiten de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Noorwegen of Liechtenstein is er geen tegemoetkoming door de Belgische ziekteverzekering voor grensarbeiders en personen ten hunne laste die in België wonen.

Er zit vaak echter een aantal nadelen aan lokaal verzekeren. Er is bijvoorbeeld geen dekking voor de heen- en terugreis, reizen buiten het land waar je verblijft, repatriëring, vaak beperkte dekking voor ziektekosten, geen of beperkte dekking voor kosten bij terugkomst in België enzovoort.

1. Ziekteverzekering en reisverzekering

Je hospitalisatieverzekering zal in veel gevallen tussenkomen bij een hospitalisatie in het buitenland. Een reisverzekering zorgt voor een extra financieel voordeel.

‘Reisverzekering’ is een overkoepelende term. Daaronder vallen verschillende verzekeringen die handig zijn op reis:

  • Reisbijstandsverzekering. Die verzekering komt tussen bij medische kosten, en problemen met je wagen.
  • Annulatieverzekering. Een tussenkomst wanneer je jouw reis annuleert, bijvoorbeeld door ziekte.
  • Bagageverzekering. Een vergoeding wanneer je bagage beschadigd raakt of gestolen wordt.
Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en prijsvoorstellen

2. Hospitalisatieverzekering versus Reisbijstandsverzekering

Ook in het buitenland komt je verplichte ziekteverzekering tussen in heel wat medische kosten. Je hospitalisatieverzekering zal in veel gevallen een aanvullende dekking bieden. Toch worden niet alle medische kosten in het buitenland gedekt door je aanvullende hospitalisatieverzekering.

Een reisbijstandsverzekering is inbegrepen in een reisverzekering. De verzekering komt tussen bij kosten gelinkt aan gezondheidsproblemen, ongevallen of autopech in het buitenland. Je moet er wel op letten dat de ambulante kosten er altijd bij zijn.

Er zijn verschillende reisbijstandsverzekeringen beschikbaar. Ze verschillen onderling wat de voorwaarden, uitsluitingen en dekkingen betreft.

Enkele medische kosten die onder de meeste reisbijstandsverzekeringen vallen en een aanvulling vormen op je hospitalisatieverzekering:

  • Tussenkomst bij reddings- en opsporingskosten.
  • Vergoeding bij eventuele repatriëring bij een ziekenhuisopname of overlijden.
  • Bijstand wanneer een tolk nodig is.
  • Bijstand bij gerechtelijke vervolging in het buitenland.

Verhuis je naar het buitenland, wat met je hospitalisatieverzekering?

Een definitieve verhuis naar het buitenland brengt heel wat administratie met zich mee. Dat geldt ook voor je hospitalisatieverzekering. Voor advies op maat neem je best rechtstreeks contact op met je ziekenfonds en verzekeraar.

Ook bij een niet definitief, maar langdurig vertrek naar het buitenland komt heel wat administratie kijken. In veel gevallen vervalt je recht om aanspraak te maken op de Belgische sociale zekerheid.

Hoe je best te werk gaat is afhankelijk van de duur van je verblijf, je huidige zorgverzekering en je persoonlijke situatie. Neem dus ook bij een langdurig vertrek contact op met je ziekenfonds en eventueel aanvullende verzekeraar.

Een alternatief op een Belgische ziekteverzekering is een expat of internationale ziekteverzekering.

Extra info nodig? Vraag gratis advies aan 1 of meerdere verzekeraars

Ziekte of ongeval in het buitenland? Om zeker te zijn van een zo breed mogelijke dekking in het buitenland, is het aan te raden om verschillende verzekeringen te bekijken. Vul onderstaand formulier in voor gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen, alsook advies op maat van specialisten.

Met specifiek advies vermijd je verzekeringen die elkaar overlappen, en voorkom je dat belangrijke dekkingen ontbreken. Zo vertrek jij met een gerust hart naar het buitenland!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.