Wat bepaalt de prijs van een hospitalisatieverzekering?

Meerdere aanbieders hanteren verschillende premies. De hoogte van je premie is in grote mate afhankelijk van welke verzekeraar je kiest. Daarnaast speelt de leeftijd waarop je de verzekering afsluit een rol. Tot slot verhoogt je premie naarmate je ouder wordt, omdat het risico op hospitalisatie verhoogt.

In de meeste hospitalisatieverzekeringen zit voor- en nazorg inbegrepen zodat je je geen zorgen moet maken over de financiële en administratieve kosten.

Een Hospitalisatieverzekering bespaart veel kosten

Ziekenfondsen/Mutualiteiten versus privéverzekeraars

Zowel privéverzekeraars als ziekenfondsen bieden hospitalisatieverzekeringen aan. Beide hebben hun voor- en nadelen. Er zijn uiteraard onderlinge verschillen tussen zowel verzekeraars als hun verschillende polissen.

De meeste verzekeringsondernemingen naar Belgisch recht zijn onder toezicht van de Nationale bank van België.

Privéverzekeraars (zoals DKV en KBC)

Privéverzekeraars hanteren over het algemeen hogere premies. Dergelijke hospitalisatieverzekeringen bieden doorgaans wel een meer uitgebreide dekking. Veel privéverzekeraars dekken bijvoorbeeld de overige ziekenhuiskosten, het remgeld dat bij ziekenfondsen door de verzekerde zelf betaald moet worden. Hieronder twee voorbeelden:

DKV biedt verschillende verzekeringen aan, waaronder hospitalisatieverzekeringen.

KBC Verzekeringen biedt ook hospitalisatieverzekeringen aan als onderdeel van hun verzekeringsaanbod.

Ziekenfonds (zoals CM)

Over het algemeen hanteert een ziekenfonds lagere premies. Ook zijn de verzekeringen van een ziekenfonds laagdrempeliger. Daartegenover staat dat ze doorgaans een minder uitgebreide dekking bieden. Een bekend voorbeeld:

CM (Christelijke Mutualiteit)biedt een hospitalisatieverzekering aan als aanvulling op hun ziekenfondsactiviteiten.

Neem gratis contact op met meerdere verzekeraars
Vergelijk verschillende prijsvoorstellen om de voordeligste verzekering te vinden
arrow Ontvang offertes

Particulier versus werkgever

Werknemers kunnen door hun werkgever aangesloten worden bij een hospitalisatieverzekering. Het gaat dan om een collectief contract, een extralegaal voordeel voor de werknemer bovenop het loon.

Bij zo’n collectief contract wordt in de meeste gevallen geen medische vragenlijst voorgelegd. Er wordt ook geen rekening gehouden met de leeftijd van de verzekerde. Ook het gezin van de werknemer kan in veel gevallen opgenomen worden in het contract.

Dergelijke verzekering is geldig zolang je bij de werkgever tewerkgesteld bent. Loopt je contract bij de werkgever af, dan wordt de hospitalisatieverzekering ook beëindigd. Je kunt de verzekering in sommige gevallen wel overnemen als particulier.

Je kunt natuurlijk ook als particulier, zonder inmenging van een werkgever, een hospitalisatieverzekering afsluiten. In dat geval krijg je doorgaans wel een medische vragenlijst voorgelegd.

Voorwaarden voor een hospitalisatieverzekering

Elke verzekeraar hanteert bepaalde voorwaarden voor het afsluiten van een hospitalisatie- of andere verzekering. Vaak gaat het om volgende zaken:

  • Leeftijd. De meeste hospitalisatieverzekeringen hanteren een maximumleeftijd. Vaak ligt die tussen de 65 en 69 jaar. Boven die leeftijd kun je uitgesloten worden van de verzekering. Ga je het contract vroeger aan? Dan blijft dat natuurlijk ook na die leeftijd lopen, tenzij je de verzekering opzegt.
  • Medische vragenlijst. Je algemene gezondheid kan een invloed hebben op de hoogte van je premie. Maar ook kan je gezondheid een reden zijn tot uitsluiting van de verzekering.

Wat dekt een hospitalisatieverzekering niet?

Zelfs een hospitalisatieverzekering met ruime dekking dekt niet alle kosten. Een verzekeringscontract bevat steeds een lijst met uitsluitingen. Enkele veel voorkomende uitsluitingen:

  • Bestaande aandoeningen en ziektes. Sommige verzekeraars bieden geen dekking voor de behandeling van ziektes en aandoeningen die je al had voor je het contract afsloot. Stap je over van een andere verzekeraar die deze kosten wel dekte? Dan kan je doorgaans wel nog van die dekking blijven genieten.
  • Kamertype. Een ziekenhuisopname met eenpersoonskamer is een stuk prijziger dan een opname in een twee- of meerpersoonskamer. Veel verzekeraars beperken de terugbetaling bij het verblijf in een eenpersoonskamer. Andere verzekeraars voorzien een premiekorting wanneer je de voorkeur geeft aan een tweepersoonskamer. Lig je om medische redenen op een eenpersoonskamer? Dan geldt de beperking uiteraard niet.
  • Vruchtbaarheid. Niet alle verzekeraars dekken de kosten voor vruchtbaarheidsbehandelingen, sterilisatie of andere vormen van contraceptie.
  • Uitzonderingen. Veel verzekeraars komen niet tussen bij hospitalisatie als gevolg van alcoholmisbruik, drugsverslavingen, zelfmoordpogingen en misbruik van geneesmiddelen. Dat geldt ook voor esthetische ingrepen, aangezien dit een overbodige luxe is. Daarom kan je best een aanvullende hospitalisatieverzekering nemen voor jezelf en je gezinsleden.
ziekenhuis bed

Wat is de beste hospitalisatieverzekering voor jou?

De “beste” hospitalisatieverzekering hangt af van je persoonlijke situatie, zoals je gezondheid en budget.

Bij het kiezen van de beste hospitalisatieverzekering let je best op dekking en premie. Let op eventuele eigen risico’s en aanvullende voordelen zoals wereldwijde dekking. Ten slotte kijk je best ook naar klanttevredenheid. Op die manier kan je een goed overzicht hebben.

Meer weten over verzekeringspremies? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk prijsvoorstellen

Hoeveel een hospitalisatieverzekering kost is grotendeels afhankelijk van welke verzekeraar je kiest. De beste manier om een hospitalisatieverzekering te vinden die past bij jouw budget en behoeften, is aanbieders vergelijken! De beste hospitalisatieverzekering is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Indien je meer informatie wilt verkrijgen, kan je altijd contact opnemen met jouw verzekering per telefoon.

Vul onderstaand formulier in en ontvang via je e-mailadres gratis vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering gemiddeld per maand?

+
De kosten van een hospitalisatieverzekering kunnen sterk verschillen. Het is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dekking, de leeftijd van de verzekerde enzovoort. Gemiddeld liggen de maandelijkse premies tussen de € 20 en € 50 per persoon.

Wat is inbegrepen in een hospitalisatieverzekering?

+
Een hospitalisatieverzekering dekt de kosten van ziekenhuisopname. Inclusief het verblijf, medische behandelingen. Daarnaast dekt het ook operaties en medicatie.  Elke hospitalisatieverzekering heeft zijn eigen voorwaarden. Je informeert je best bij verzekeraars.

Eenpersoonskamer in begrepen bij gemiddelde verzekering van hospitalisatie? 

+
De gemiddelde hospitalisatieverzekering dekt enkel een tweepersoonskamer. De supplementen die je betaalt voor een eenpersoonskamer betaal je daarom zo goed als altijd zelf. Voor uitzonderingen contacteer je best verzekeraars en vraag je een prijsofferte op maat van je wensen.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.