Kosten van een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen

De manier waarop je premie als zelfstandige bepaald wordt, is grotendeels gelijk aan de premiebepaling voor particulieren. Relevant is of je de hospitalisatieverzekering afsluit als zelfstandige met een eenmanszaak, of als zelfstandig bedrijfsleider.

Sluit je een hospitalisatieverzekering af als zelfstandige met een eenmanszaak om je medische kosten te dekken? Dan zijn onder meer volgende factoren relevant:

 • Instapleeftijd. Dat is de leeftjd waarop je de verzekering afsluit. Hoe ouder je bent bij aansluiting, hoe hoger je premie.
 • Huidige leeftijd. Naarmate je ouder wordt, stijgt het risico op een ziekenhuisopname en bijgevolg je premie voor je medische kosten.
 • Franchise of vrijstelling. Dat is het deel van de kosten dat je zelf betaalt. Hoe hoger je franchise, hoe lager je premie.
 • Type polis. Verzekeraars kunnen verschillende soorten verzekeringen aanbieden. Hoe ruimer de dekking, hoe hoger je premie.
 • Gezin. Je gezin mee opnemen in de verzekering zal de premie doen stijgen.
 • Extra’s. Kies je voor extra tussenkomst bij bijvoorbeeld tandzorg? Dan zal je premie verder stijgen.
 • Verzekeraar. Verschillende verzekeraars hanteren verschillende premies.

Je kunt als bedrijfsleider met medewerkers kiezen voor een collectieve hospitalisatieverzekering. Je kunt daarbij onder meer kiezen om de gezinsleden van je medewerkers mee te verzekeren. De premies zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd van je medewerkers, het aantal meeverzekerde gezinsleden, en de gekozen franchise.

Bij een collectieve verzekering wordt het risico verspreid over de verschillende medewerkers. De premies zijn dus erg voordelig. Daarbij komt ook dat een collectieve verzekering een extralegaal voordeel vormt. De verzekering is niet fiscaal aftrekbaar, maar je betaalt geen RSZ op de betaalde premies.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Voor wie is het geschikt?

Een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen is zowel nuttig voor zelfstandigen met een eenmanszaak als bedrijfsleiders met medewerkers. Je kunt zowel je eigen gezinsleden als die van eventuele medewerkers mee opnemen in de verzekering.

Om een collectieve hospitalisatieverzekering aan te kunnen bieden, moet je wel minstens 3 werknemers tewerkstellen.

Wat houdt een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen juist in?

Niet elke hospitalisatieverzekering dekt dezelfde dingen.

Je bent hiermee verzekerd voor…

Een overzicht van de meest voorkomende dekkingen van een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen:

 • Medische kosten verbonden aan een ziekenhuisopname. Het gaat onder meer om de kosten voor je verblijf, raadplegingen, onderzoeken, operaties en behandelingen.
 • Bevallingen. Zowel de kosten voor een bevalling in het ziekenhuis als een thuisbevalling worden gedekt.
 • Protheses en implantaten die nodig zijn na een ongeval of ziekte.
 • Verzorging van zware ziektes. Verzekeraars hanteren een lijst met zware ziektes waarvoor de behandelingen al dan niet gedekt worden.
 • Palliatieve zorgen en mortuariumkosten.
 • Ambulante kosten. De meeste verzekeraars bieden een tussenkomst bij de kosten verbonden aan je ziekenhuisverblijf. Denk aan een voorafgaand onderzoek, of nabehandelingen. Verzekeraars hanteren daarbij wel een bepaalde termijn, bijvoorbeeld tot 3 maanden voor en 6 maanden na je ziekenhuisopname.

Kijk bij het vergelijken van hospitalisatieverzekeringen goed naar de dekkingen. Niet elke verzekeraar komt tussen in dezelfde kosten.

Je bent hiermee niet verzekerd voor…

Je verzekeraar zal bepaalde kosten niet dekken. Elke verzekeraar hanteert een eigen lijst met uitzonderingen. Een overzicht van de meest voorkomende uitzonderingen:

 • Opname na ongeval door misbruik van alcohol of andere drugs.
 • Vruchtbaarheidsbehandelingen en contraceptieve behandelingen.
 • Experimentele behandelingen.
 • Niet-medische protheses.
 • Opname omwille van een professioneel sportongeval.

Net als de gegarandeerde dekkingen verschillen ook de uitzonderingen van verzekeraar tot verzekeraar. Je doet er dus goed aan het overzicht met welke kosten al dan niet gedekt worden goed te bekijken voor je een verzekering afsluit.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

Waarom is hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen nuttig?

Beland je als zelfstandige in het ziekenhuis? Dan kan een extra vangnet zeer handig van pas komen. Je inkomen is namelijk niet gegarandeerd wanneer je tijdelijk arbeidsongeschikt bent. Een ziekte-uitkering ontvang je als zelfstandige bijvoorbeeld pas als je minstens 8 dagen ziek bent. Daarbij komt dat die ziekte-uitkering vaak niet volstaat om al je kosten te dekken.

Tijdelijk of langdurige arbeidsongeschiktheid als zelfstandige zorgt voor slechte financiële gevolgen. Met een hospitalisatieverzekering hoef je alvast niet in te zitten met een torenhoge ziekenhuisfactuur bij zware ziekten. Dit geeft je toch heel wat meer sociale zekerheid en een wereldwijde dekking.

Ook als bedrijfsleider is het aanbieden van een collectieve hospitalisatieverzekering voordelig. Enerzijds geniet je van een voordelige premie en de dekking van je hospitalisatieverzekering. Anderzijds maak je jezelf als werkgever erg aantrekkelijk voor nieuwe werknemers. Daarbovenop komt dat een het aanbieden van zo’n verzekering ook fiscaal interessant is. De betaalde premies mag je dan wel niet aftrekken van de belastingen, je betaalt geen RSZ-bijdrage op de premies.

Tot slot kunnen zelfstandigen ook genieten van een hospitalisatieverzekering op maat. Vanaf een bepaald aantal werknemers kun je met veel verzekeraars goed onderhandelen over de waarborgen en premies. En dat is natuurlijk mooi meegenomen! Voor bijkomende vragen kan je terecht bij een verzekeringsexpert. Indien je contact opneemt met een expert wil dat niet zeggen dat je per definitie een verzekering moet afsluiten. Het blijft een vrije keuze, maar het is wel geen overbodige luxe!

Van plan om een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen af te sluiten? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

Op zoek naar de beste hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis advies op maat, maar ook volledig vrijblijvende prijsvoorstellen. In enkele klikken krijg je een overzicht waarmee je verschillende aanbieders in een oogopslag kunt vergelijken. Snel, en eenvoudig!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.