Wat is collectieve hospitalisatieverzekering?

Het collectieve contract richt zich tot loontrekkenden en zelfstandige bedrijfsleiders.

Naast een individuele hospitalisatieverzekering kun je als werknemer ook aangesloten worden bij een collectieve hospitalisatieverzekering, zonder dat er een medische vragenlijst ingevuld moet worden, voor jou en inwonende gezinsleden. Het is een verzekering die je werkgever als extralegaal voordeel kan aanbieden, bovenop je loon.

In de meeste gevallen betaalt de werkgever de verzekering volledig zelf. In een enkel geval vraagt de werkgever een beperkte bijdrage van de aangesloten werknemers.

De individuele verzekering biedt waarborgen die gelijkaardig zijn aan de collectieve verzekering.Toch zijn ze niet noodzakelijk identiek.

Voor wie is het geschikt?

Bedrijfsleiders kunnen een collectieve hospitalisatieverzekering aanbieden aan hun werknemers. Vaak is het ook mogelijk om de echtgenoot of de wettelijk samenwonende partner van de werknemer mee op te nemen in de polis. Ook (geadopteerde) kinderen die kinderbijslag genieten worden in veel gevallen opgenomen in de verzekering. Alle inwonende gezinsleden komen dus in aanmerking.

Wanneer je aangenomen wordt bij een bedrijf dat een collectieve hospitalisatieverzekering aanbiedt, word je daarvan op de hoogte gebracht. Vaak gebeurt de aansluiting via de werkgever zelf, maar soms verloopt de aansluiting via de dienst Human Resources (HR).

Wat te doen bij ontslag of pensioen?

Ga je met pensioen, of neem/krijg je ontslag? Dan kun je de collectieve hospitalisatieverzekering omzetten naar een individuele hospitalisatieverzekering. Je geniet van gelijkwaardige waarborgen, je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen en je hoeft doorgaans niet opnieuw de wachttijd te doorlopen.

Als je jouw collectieve hospitalisatieverzekering verliest door echtscheiding, vertrek uit de ouderlijke woonst, of een andere reden, hebben jij en ook de inwonende gezinsleden die aangesloten zijn bij jouw collectieve verzekering het recht om die individueel verder te zetten.

De premie die je zelf betaalt, zal wel aanzienlijk hoger liggen dan de premie die je werkgever betaalde. Met een wachtpolis kun je jezelf grotendeels indekken tegen een hogere premie na je pensioen.

Op die manier hebben jij en je verzekerde gezinsleden de mogelijkheid tot het afsluiten van een individuele verzekering zonder wachttijd en zonder dat je een medische vragenlijst hoeft in te vullen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan ons offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Wat wordt er met een collectieve hospitalisatieverzekering wel of niet gedekt?

De collectieve hospitalisatieverzekering biedt een ruime dekking van de medische kosten die gepaard gaan met een ziekenhuisopname. Een overzicht van de medische kosten die doorgaans wel of net niet gedekt worden, vind je hieronder.

Waarvoor komt de verzekering tussen?

Een collectieve hospitalisatieverzekering biedt over het algemeen dekking voor de medische kosten van:

  • Ziekenhuis verzorging.
  • Medisch vervoer van en naar het ziekenhuis.
  • Onderzoeken en raadplegingen.
  • Geneesmiddelen en behandelingen.
  • Behandelingen en onderzoeken van pasgeboren baby’s tijdens het ziekenhuisverblijf van de moeder.
  • Ziekenhuisverblijf van ouders of voogden bij de ziekenhuisopname van een kind.
  • Protheses.
  • Orthopedische toestellen.
  • Noodzakelijke tandimplantaten en tandprotheses die nodig zijn na een ziekte of ongeval.
  • Plastische, reconstructieve en niet-reconstructieve heelkunde na een ziekte of ongeval.
  • Hospitalisatiekosten voor een (aanverwante) donor.
  • Palliatieve zorgen.
  • Mortuariumkosten.

Ook volgende ambulante kosten worden gedekt.

  • Verzorging voor een bepaalde periode voor en na een ziekenhuisopname. Denk aan voorafgaande onderzoeken voor en nabehandelingen na een operatie.
  • Medisch noodzakelijke kosten bij zware ziektes.
  • Thuisbevalling of ambulante bevallingen.

Voor een overzicht van welke kosten jouw hospitalisatieverzekering precies dekt, kun je terecht bij je verzekeraar of werkgever. Veel verzekeraars betalen bijvoorbeeld geen eenkamersupplementen, of het verblijf in een zogenoemd duur ziekenhuis.

Meestal wordt de factuur rechtstreeks betaald door de verzekering zelf.

Wat dekt de verzekering niet?

De meeste collectieve hospitalisatieverzekeringen komen niet tussen bij de kosten voor…

  • Vruchtbaarheidsbehandelingen en contraceptieve behandelingen.
  • Experimentele behandelingen.
  • Protheses die niet medisch noodzakelijk zijn.
  • Ziekenhuisopname na professionele sportongevallen.
  • Ziekenhuisopname na een ongeval of ziekte als gevolg van overmatig drank- en/of druggebruik.
  • Ziekenhuisopname na een zelfmoordpoging.

Verzekeraars hanteren verschillende lijsten met uitsluitingen en voorwaarden. Voor een concreet overzicht van welke kosten jouw verzekeraar niet dekt, kun je terecht bij jouw verzekeraar of werkgever.

Extra info of advies nodig?
Vraag advies aan specialisten

Voordelen van collectieve hospitalisatieverzekering

Een collectieve hospitalisatieverzekering biedt voor zowel de werkgever als de werknemer een heleboel interessante voordelen. Niet enkel voor jou persoonlijk, maar ook voor inwonende gezinsleden.

Eerst en vooral biedt zo’n hospitalisatieverzekering een interessant financieel voordeel. Een ziekenhuisopname komt vaak onverwacht, en kan gepaard gaan met erg hoge kosten. Een hospitalisatieverzekering helpt je te focussen op jouw herstel, en niet zozeer op de kosten.

Voor de werkgever gaat het om een interessant fiscaal voordeel. Een collectieve verzekering aanbieden zorgt voor minder hoge socialezekerheidsbijdragen dan het aanbieden van een hoger loon. Op de premie die de werkgever betaalt hoeft die namelijk geen RSZ-bijdrage te betalen.

Ook is de premie voor een collectieve verzekering aanzienlijk voordeliger dan een individuele premie. De verzekeraar spreidt het risico namelijk over alle aangesloten werknemers. Zo ontstaat een balans tussen de werknemers met een goede, en de werknemers met een minder goede gezondheid. Daardoor blijven de kosten laag.

Daarnaast is zo’n collectieve hospitalisatieverzekering een grote meerwaarde voor potentiële werknemers. Veel werknemers geven de voorkeur aan een tewerkstelling die gepaard gaat met zo’n extra voordeel.

Verschillende verzekeraars bieden tot slot dekking binnen heel Europa. Enkele verzekeraars bieden zelfs dekking buiten Europa. Vaak is de dekking in het buitenland minder ruim, en wordt ook een kleiner percentage terugbetaald.

Door verschillende verzekeraars te vergelijken vind je gegarandeerd de meest interessante aanbieder voor een collectieve verzekering.

Een collectieve hospitalisatieverzekering voor je personeel afsluiten? Ontvang gratis advies en offertes op maat

Op zoek naar de juiste collectieve verzekering voor jou, je inwonende gezinsleden en je werknemers? Of, ontvang je graag advies van specialisten? Vul snel onderstaand formulier in. Je kan rekenen op advies op maat en 1 of meerdere prijsvoorstellen van interessante aanbieders. Op die manier vind je gegarandeerd de beste optie voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.