Hoe kind aansluiten op hospitalisatieverzekering?

Bij de geboorte van je kinderen wil je natuurlijk zeker zijn dat ook zij zijn aangesloten bij je hospitalisatieverzekering. Meld de geboorte van je baby aan je verzekeraar, binnen de termijn van de algemene voorwaarden. Zo is jouw kind gedekt zonder medisch onderzoek, wachtperiode of medische vragenlijst. Hoe ga je te werk?

Optie 1: Individuele polis van ouder

Heb je een individuele hospitalisatieverzekering, en is er een kindje op komst? Dan contacteer je de verzekeraar rechtstreeks. Over het algemeen geldt een termijn waarbinnen je de geboorte moet aangeven, en de wens tot aansluiting moet communiceren. Doorgaans kun je die wens al tijdens de zwangerschap aangeven.

Optie 2: Collectieve polis van werkgever

Heb je een collectieve hospitalisatieverzekering via je werkgever? Dan breng jij de werkgever op de hoogte van de geboorte. De werkgever zal op diens beurt de verzekeraar op de hoogte brengen zodat het kind mee verzekerd wordt. Meestal wordt er geen medische vragenlijst gevraagd.

Let wel, niet elke collectieve hospitalisatieverzekering neemt kinderen en gezinsleden mee op in de verzekering.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier prijsvoorstellen en advies

Hospitalisatieverzekering kinderen: wat vanaf 25 jaar?

Hoe lang vallen je kinderen onder jouw hospitalisatieverzekering? Daarop staat geen leeftijdsgrens. Zolang je kind fiscaal ten laste blijft, kan het aangesloten blijven bij je hospitalisatieverzekering.

Wanneer het kind gaat werken krijgt het recht op een individuele voortzetting van de polis bij dezelfde verzekeraar, zonder medische acceptatie. De procedure voor deze individuele voortzetting is verschillend naargelang het al dan niet een beroepsgebonden verzekering betreft. 

Meestal wordt het voorstel binnen de 60 dagen aanvaard en begint de dekking van de nieuwe polis retroactief vanaf het moment dat de dekking van de vorige polis verloren is gegaan. 

Polis individueel hospitalisatieverzekering

Heb je een individuele hospitalisatieverzekering en verlaat je kind jouw woonst? Dan moet de hoofdverzekerde de verzekeraar daarover informeren. De hoofdverzekerde geeft de verzekeraar het nieuwe verblijfsadres van het kind.

De verzekeraar heeft vervolgens 30 dagen de tijd om je kind een verzekeringsvoorstel te versturen.

Accepteert het kind het voorstel binnen de 60 dagen? Dan zorgt de verzekering voor een retroactieve dekking. Een nieuwe medische selectie is niet nodig.

Wordt het voorstel niet binnen die termijn aanvaard? Dan vervalt het aanbod.

Collectieve verzekering

Geniet je een collectieve verzekering die ook je gezin mee verzekert, maar verlaat één van de kinderen het huis? Wanneer het kind zelfstandig gaat wonen, heeft het 105 dagen om de verzekeraar tijdig te informeren over zijn voornemen om de polis individueel verder te zetten.

De hoofdverzekerde moet de verzekeraar informeren over het tijdstip waarop de bijverzekerde (jouw kind) het gezin heeft verlaten en van zijn nieuwe verblijfplaats.

De verzekeraar heeft vervolgens 15 dagen de tijd om een voorstel te doen. Daarbij wordt geen medische selectie gehanteerd.

Het kind heeft vervolgens 30 dagen de tijd om het voorstel te aanvaarden. Na acceptatie binnen die termijn geldt ook een retroactieve dekking.

Verstrijkt de termijn? Dan vervalt het recht op individuele voortzetting van de verzekering, alsook de retroactieve dekking en aanvaarding zonder medische selectie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Welke verzekeringen zijn onmisbaar?

gezond gezin

Kindje op komst? Dan doe je er goed aan om op voorhand al even stil te staan bij de verzekeringen die van pas kunnen komen voor je gezin.

1. Bij de geboorte

Bij de geboorte breng je alvast enkele formaliteiten op orde. Onderstaande verzekeringen zijn het overwegen waard (of, in het geval van de ziekteverzekering, verplicht), of moeten worden aangepast bij een geboorte binnen het gezin.

Ziekteverzekering

De verplichte ziekteverzekering is een must voor je pasgeboren kindje. Bezorg je mutualiteit zo snel mogelijk het geboorteattest. Dat krijg je wanneer je het kind inschrijft bij de Burgerlijke Stand. Zo is je kind onmiddellijk verzekerd.

Hospitalisatieverzekering

De hospitalisatieverzekering is niet wettelijk verplicht, maar biedt wel een interessant financieel voordeel. De verzekering zorgt voor een tussenkomst bij ziekenhuisopname.

Heb je zelf een collectieve of individuele hospitalisatieverzekering? Dan kun je het kind mee op laten nemen in de polis. Daarover lees je hierboven meer.

Ongevallenverzekering

Heb je een ongevallenverzekering? Bij de geboorte van je eerste kind breng je de verzekeraar op de hoogte. Zo kan het kind bijgeschreven worden op de ongevallenverzekering.

Bij de geboorte van een tweede kind hoeft de polis niet opnieuw aangepast te worden.

Familiale verzekering

Een familiale verzekering komt tussen wanneer jij of een van de leden van je gezin per ongeluk schade berokkent aan derden. Denk maar aan een ongelukje bij het voetballen waarbij het kind een raam breekt.

Had je al een familiale verzekering? Breng de verzekeraar op de hoogte bij de geboorte van je eerste kindje. Zo kom je onder het gezinstarief.

Daarna maakt het niet uit hoeveel kinderen je hebt. Alle inwonende kinderen vallen onder de ongevallenverzekering zodra je onder het gezinstarief belandt.

Goed om te weten: Doe je regelmatig beroep op een babysit? Dan moet je die ook verzekeren voor arbeidsongevallen.

Woningverzekering, autoverzekering en rechtsbijstandsverzekering

De geboorte van een kind heeft geen invloed op je woning-, auto- of rechtsbijstandsverzekering. Je hoeft de verzekeraar dus niet op de hoogte te brengen van de geboorte.

Meer weten?Vraag advies aan specialisten

2. Voor gezinnen

Ook met onderstaande verzekeringen geniet je gezin van een interessant financieel voordeel.

Tip: Nieuw samengesteld gezin? Overloop al je geldige polissen om te vermijden dat je onnodige, dubbele verzekeringen hebt lopen.

Auto- en fietsverzekering

Gebruikt je volwassen kind je wagen? Dan geef je dat door aan de verzekeraar. In sommige gevallen zal je premie dan aangepast worden. Je bent dan verzekerd voor schadegevallen wanneer je kind de auto gebruikte.

Als het kind een eigen wagen heeft, moet het kind daarvoor een eigen verzekering afsluiten.

Ook een fietsverzekering voor je kind kan interessant zijn. Die verzekering biedt dekking bij diefstal of schade aan de fiets.

Levensverzekering

In het contract van een levensverzekering staan één of meerdere begunstigden aangegeven. Bij de geboorte van een kind kun je het kind toevoegen aan de lijst met begunstigden.

Uitvaartverzekering

Heb je zelf een uitvaartverzekering? Sommige aanbieders van uitvaartverzekeringen dekken kinderen tot 18 jaar gratis mee. Je kunt het kind ook als begunstigde opgeven.

ziekenhuis bed

Kom in contact met verzekeraars en vergelijk offertes

Heb je nog vragen, of nood aan advies op maat? Stel in onderstaand formulier je vragen en krijg antwoord van specialisten. Je ontvangt ook prijsvoorstellen van 1 of meerdere aanbieders. Zo vind je gegarandeerd de beste hospitalisatieverzekering voor je hele gezin.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.