Wat betekent de wachttijd van een hospitalisatieverzekering?

De wachttijd is de periode tussen het moment waarop je het verzekeringscontract ondertekent, en het moment waarop je recht hebt op een tussenkomst van de verzekering.

Waarom werken verzekeraars met een wachttijd? Je gaat een hospitalisatieverzekering aan om je financieel te dekken tegen hoge, medische kosten. Ook ambulante medische kosten kunnen gedekt worden. Door een periode in te lassen tussen het moment van aansluiting en de eigenlijke dekking wordt misbruik vermeden.

Zou er geen wachttijd gelden? Dan zou iemand bijvoorbeeld een verzekering kunnen afsluiten net voor je gehospitaliseerd wordt, een eenmalige premie betalen, van de dekking genieten, en de verzekering weer opzeggen. Op die manier zijn verzekeringen niet realiseerbaar.

Dankzij de wachttijd kunnen verzekeraars hun premies betaalbaar houden. Zo blijven hospitalisatieverzekeringen voor iedereen toegankelijk.

Hoelang duurt de wachttijd? De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd van gemiddeld drie maanden à zes maanden. Er zijn uiteraard enkele uitzonderingen waarin de wachttijd vervalt of zelfs geschrapt wordt. Daarover lees je hieronder meer.

Wachttijd van een hospitalisatieverzekering

Wanneer gaat de wachttijd voor een hospitalisatieverzekering van start?

Er is een algemene wachttijd van drie maanden die ingaat op de datum van aansluiting. 

Meestal gaat de wachttijd in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je de verzekering aanvraagt. De gemiddelde drie maanden zijn afhankelijk van papierwerk, enzovoort.

Een voorbeeld. Je vraagt op 20 januari een hospitalisatieverzekering aan. De wachttijd gaat in op 1 februari.

Gedurende de wachttijd betaal je wel premies, maar kan je nog geen terugbetaling ontvangen indien er tijdens deze wachttijd een opname zou plaatsvinden.

Benieuwd welke hospitalisatieverzekering je het beste uitkomt?
Contacteer gratis verzekeraars en ontvang prijsvoorstellen op maat
arrow Vergelijk prijzen

Een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd: kan dat?

Er zijn enkele gevallen waarin je geen rekening moet houden met de wachttijd.

1. Bij de overstap naar een nieuwe verzekering

Had je al een hospitalisatieverzekering (met een gelijkaardige dekking), maar stap je over naar een andere verzekeraar? Dan zal je nieuwe verzekeraar de wachttijd in veel gevallen schrappen. Je hebt daarvoor doorgaans wel een attest van de vorige verzekeraar nodig.

Dat kan bij veel verzekeraars ook wanneer je bijvoorbeeld aangesloten was bij een hospitalisatieverzekering via je vorige werkgever.

Stap je over naar een hospitalisatieverzekering met een ruimere dekking? Dan geldt de wachttijd in veel gevallen nog deels. Je kunt bij een eventuele opname rekenen op een tussenkomst die gelijk is aan de tussenkomst die je bij je vorige verzekering zou ontvangen. Eens de wachttijd vervalt geniet je van de volledige dekking voorzien door je nieuwe verzekering.

2. Bij een ongeval

Bij een ongeval zal de wachttijd in de meeste gevallen niet gelden. Een ongeval gebeurt natuurlijk onverwacht, en wordt veroorzaakt door factoren die buiten jouw invloed liggen.

In het geval van een ongeval zal de wachttijd meestal niet gelden

Bestaat een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd?

Bepaalde verzekeraars bieden een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd. Je krijgt in de meeste gevallen wel een medische vragenlijst voorgelegd. Zo kan de verzekeraar je medische toestand inschatten. Informeer je bij de verzekeraar over de voorwaarden en dekkingen.

Wachtverzekering

Ben je via je werkgever aangesloten bij een hospitalisatieverzekering? Dan is een wachtverzekering of wachtpolis een interessante optie. Zodra je contract bij je werkgever ten einde loopt, vervalt ook je verzekering.

Een wachtpolis verzekert twee zaken wanneer je tewerkstelling bij je werkgever en dus ook je verzekering afloopt:

  • Je kunt je hospitalisatieverzekering verderzetten zonder een hogere premie te moeten betalen. Hoe ouder je bent wanneer je een verzekering afsluit, hoe hoger je premie. Je nieuwe premie wordt berekend rekening houdend met de leeftijd waarop je de verzekering via je werkgever aanging.
  • De verzekeraar kan je niet weigeren omwille van gezondheidsredenen.

Een wachtverzekering biedt dus geen voordelen wat de wachttijd betreft. Die wachttijd vervalt doorgaans wanneer je meteen na het beëindigen van de collectieve hospitalisatieverzekering een nieuwe hospitalisatieverzekering aangaat als particulier. Op dat moment kan je dan, zonder een nieuwe wachttijd, een nieuwe hospitalisatieverzekering afsluiten. 

Je neemt de hospitalisatieverzekering van je werkgever over als particulier. De nieuwe hospitalisatieverzekering ga je aan bij de verzekeraar waarbij je de wachtverzekering hebt afgesloten.

Het is dus niet nodig om de wachtpolis aan te sluiten bij de verzekeraar die de collectieve hospitalisatieverzekering van je werkgever voorziet.

Val niet onverwachts zonder hospitalisatieverzekering
Contacteer vrijblijvend verzekeraars en ontvang gratis advies op maat van je situatie
arrow Ontvang advies & offertes

Wanneer is een wachtpolis interessant?

Enkele gevallen waarin een wachtverzekering van pas kan komen:

  • Je neemt ontslag, of wordt ontslagen. Bij het beëindigen van je contract stopt je hospitalisatieverzekering automatisch. Je kunt als particulier een nieuwe verzekering afsluiten. Een wachtverzekering zorgt er onder meer voor dat je die nieuwe verzekering kunt aangaan aan een meer voordelige premie.
  • Je gaat met pensioen of brugpensioen. De kans op weigering door verzekeraars is hoog. Veel verzekeraars hanteren een maximumleeftijd bij aansluiting.
  • Je had al een aanvullende hospitalisatieverzekering. Had je al een hospitalisatieverzekering voor je jouw contract aanging en een hospitalisatieverzekering kreeg via je werkgever? Dan kun je bij sommige verzekeraars je instapleeftijd laten ‘bevriezen’. Loopt je contract af, dan kun je aan een voordeligere premie je vorige hospitalisatieverzekering heropnemen.
  • Je verhuist naar het buitenland. Verhuis je voor meer dan 3 maanden naar het buitenland? Dan kan een wachtverzekering er opnieuw voor zorgen dat je jouw hospitalisatieverzekering weer opneemt met dezelfde instapleeftijd wanneer je terugkeert.

Kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten tijdens de zwangerschap?

Je kunt een hospitalisatieverzekering afsluiten wanneer je zwanger bent. In dat geval geldt er een verhoogde wachttijd tot negen maanden.  Soms is er geen wachttijd voor een zwangere vrouw, maar wel een medische vragenlijst.

In de meeste gevallen kun je dan wel vanaf de 7de maand rekenen op een tussenkomst voor je verblijf in het ziekenhuis. Je neemt voor informatie op maat best contact op met je verzekeraar.

Wil je tijdens je zwangerschap overstappen naar een andere verzekeraar? Dan neem je opnieuw best contact op met de verzekeraar. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan de wachttijd vervallen, deels vervallen, of blijven gelden.

Extra wachttijd hospitalisatieverzekering bij zwangerschap

Meer weten over de wachttijd? Stel je vragen aan specialisten

Heb je nog vragen over de wachttijd van je hospitalisatieverzekering? Of ben je op zoek naar een hospitalisatieverzekering die past bij jouw noden? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend exacte prijsvoorstellen, en advies van specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende verzekeraars
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.