Inhoud
Is het verplicht om een asbestdak te vervangen?
Voor een particuliere woning ben je in feite niet verplicht om het asbestdak te vervangen. De Vlaamse overheid streeft er wel naar om zoveel mogelijk asbest te laten verwijderen met het actieplan ‘Asbestafbouw. Dit houdt in dat alle asbestdaken, gevels en niet-hechtgebonden asbest in Vlaanderen tegen 2034 vervangen zijn. Tegen 2040 zouden alle andere asbesttoepassingen in slechte staat moeten volgen.
Wil je een woning verkopen die voor 2001 gebouwd is? Dan ben je wel verplicht om een asbestattest aan te vragen.
Zit er asbest in mijn dak?
Een asbestdak bevat altijd een laag asbestcement, bestaande uit cement, kalk en asbestvezels. Het materiaal is sterk, duurzaam en goedkoop. Asbestdaken zijn daarom erg populair geweest in de jaren 1960 en 1970. De hoeveelheid asbest in asbestcement schommelt van minder dan 10% tot zelfs 50%. Typische voorbeelden van asbest dakbedekking zijn de klassieke golfplaten, maar ook asbestleien komen vaak voor.
Er zijn 6 indicatoren om een asbestdak te herkennen: visueel, via het jaartal, de NT-markering, de merknaam, met de vuurtest of op basis van het formaat.
Optie 1: Asbestcement op het zicht herkennen
Bij asbestdaken gaat het meestal om asbestplaten met de volgende kenmerken:
- grijze kleur binnenin
- wafelstructuur
- grote witte vezels
Soms gaat het maar om een heel lichte afdruk van deze wafelstructuur, zoals bij “Glasal” of “Massal” asbestplaten het geval is. De Glasal platen zijn bijvoorbeeld erg goed bestand tegen vocht en werden daarom gebruikt onder ramen of als gevelbescherming. Ook de aanwezigheid van grote witte vezels in de golfplaten geven aan dat je te maken hebt met een asbestdak.
Optie 2: Asbestdak herkennen op basis van bouwjaar
Het jaartal waarin de asbestplaten gekocht en geplaatst zijn, geeft ook aan of je dak asbest bevat. Zo zijn asbestgolfplaten die voor 1990 geplaatst werden zeker asbesthoudend. Pas sinds 1998 was asbest verboden. Maar, als je dak na 1998 geplaatst werd, kan het nog altijd asbest bevatten. Sommige bedrijven hebben namelijk tot in 2001 asbesthoudende golfplaten gebruikt.
Optie 3: NT-markering bij asbestleien en golfplaten
Hebben je golfplaten of dakleien een N of NT-markering? In dat geval zijn ze zeker asbestvrij. De NT-markering staat voor New Technology en is een garantie dat het product asbestvrij is.
Optie 4: Merknaam
Ook de productnaam kan helpen. Zijn de leien na 1990 maar voor 1996 gemaakt? Dan zijn Alterna of Stonit leien veilig, maar bevatten leien van het type Big Ben, Country, Eterna of Multex asbest.
Optie 5: Vuurtest
Asbest is zeer brandveilig: het ontbrandt pas bij erg hoge temperaturen. Twijfel je of iets asbest is? Ga met een vlam langs het breukvlak van de materie. Vezels die gloeien, zijn waarschijnlijk asbestvezels. Andere materialen vliegen in brand en smelten.
Optie 6: Formaat van asbestleien
Asbestleien zijn kleiner dan asbestvrije leien. Leien van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm bevatten asbest, in tegenstelling tot grotere leien (60 x 40 cm, 60 x 32 cm of 45 x 32 cm).
Hoe lang gaat een asbest dak mee? En wanneer vervang ik het dak best?
Asbestcementen daken kunnen tot 50 jaar meegaan, maar na verloop van tijd kunnen ze gaan lekken of scheuren. Daarom is het aangewezen om ze na 30 jaar te vervangen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker en duurder het wordt om asbest veilig te laten verwijderen.
Hoe asbest in het dak verwijderen en vervangen?
Het dak coaten is geen optie, want door het schuren en ontmossen komen de schadelijke asbestvezels vrij. Daarom is een asbestdak coaten verboden. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een overzetdak. Het asbestdak vervangen is de enige veilige oplossing. Maar hoe doe je dit het best?
Stap 1: Asbestverwijdering: zelf doen of uitbesteden?
Je mag asbest zelf verwijderen in Vlaanderen – op eigen risico. Zonder geschikt gereedschap en de juiste knowhow is de kans groot dat er veel asbestvezels vrijkomen. De veilige optie is daarom een professionele asbestverwijderaar in te schakelen. Zij beschikken over een specifieke opleiding en weten daardoor perfect wat ze moeten doen, welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen en waar ze op moeten letten.
Opgeleide dakwerkers maken de asbestplaten heel voorzichtig los en verzamelen al het asbesthoudend materiaal in een gesloten container. Ze gebruiken bij voorkeur een lift om de golfplaten of asbestleien van het dak te laten zakken. Zo voorkomen ze dat de panelen tegen elkaar schuiven en er vezels vrijkomen. Ook het afvoeren van de asbest dakbedekking is geen eenvoudige opdracht. Ons advies is dus om dit allemaal over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf in asbestverwijdering.
Stap 2: Dakbedekking vernieuwen
Nu het dak asbest vrij is, is het tijd om een nieuwe dakbedekking te kiezen en plaatsen. Er is een breed scala aan opties voor dakbedekkingsmaterialen. Kies een materiaal met de gewenste uitstraling binnen het beschikbare budget. Het spreekt voor zich dat de dakbedekking geschikt moet zijn voor het type dak (dus geen dakpannen op een plat dak of EPDM op een schuin dak).
Is het dak nog niet (voldoende) geïsoleerd? Combineer dan het vervangen van het asbestdak met dakisolatie langs buiten. Door het dak te isoleren via de buitenkant verminder je de kans op koudebruggen en moeten er geen breekwerken gebeuren op zolder.
Wat kost een asbestdak vervangen per m²?
In het algemeen liggen de kosten voor het verwijderen van een asbestdak tussen de 40 euro en 80 euro per vierkante meter. Het kostenplaatje van het verwijderen van een asbestdak hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van het dak, de toegang tot het dak, de hoeveelheid asbest en de staat van het dak. Het is het beste om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven om de beste prijs te krijgen voor het verwijderen van jouw asbestdak.
FAQ
Is er een premie of subsidie voor het vervangen van een asbestdak?
Wie asbest in zijn dak laat verwijderen, komt in aanmerking voor de algemene renovatiepremie van de Vlaamse Overheid: Mijn VerbouwPremie. Of u deze subsidie ontvangt en hoe hoog het bedrag is, hangt wel af van enkele voorwaarden, zoals je inkomen.
In sommige gevallen biedt netbeheerder Fluvius een premie van 12 euro per m² asbestverwijdering als je dit combineert met de plaatsing van zonnepanelen op het gesaneerde dak (of op een ander dak op hetzelfde perceel). De premie geldt enkel voor niet-verwarmde niet-residentiële gebouwen en minstens 10% van het dak moet met zonnepanelen bedekt worden.
Mag ik zonnepanelen plaatsen op een asbestdak?
Het is wettelijk verboden om zonnepanelen te plaatsen op een asbestdak. Bij de installatie van zonnepanelen moet er in de dakbedekking geboord worden. De dakbedekking wordt daardoor beschadigd of losgemaakt, wat het risico op blootstelling aan asbest vergroot.
Wil je echt zonnepanelen installeren? Dan moet de asbest eerst uit de dakbedekking en/of onderdak verwijderd worden.
Hoe lang mag asbest nog blijven liggen?
In principe mag je asbest laten liggen, tenzij de asbest in slechte staat is of door verbouwingswerken bloot komt liggen. Asbest laten liggen is wel volledig op eigen risico, want het is een giftig en potentieel gevaarlijk materiaal. Vermoed je dat er asbest aanwezig is in de woning? Raadpleeg dan een erkende asbestverwijderaar, gespecialiseerd in het verwijderen van asbest.
Moet ik een asbest onderdak verwijderen of niet?
Je bent niet verplicht om een onderdak met asbest te vervangen, als het nog in goede staat is en niet bloot ligt door renovatiewerken. Omdat er door slijtage en ouderdom na verloop van tijd wel asbestvezels kunnen vrijkomen, wordt het wel aangeraden om een oude onderdaken met asbest te saneren.