Is elektrische verwarming duur?

Elektrische verwarmingen worden onterecht duur genoemd. In de realiteit is het zo dat er vandaag heel wat betaalbare opties bestaan als je kiest voor elektrische verwarming. Het plaatsen van dit soort verwarmingssysteem hoeft dus niet veel te kosten. Zeker als je weet dat je keuze hebt uit verschillende types die sterk variëren in prijs.

Uiteraard zal je moeten betalen voor het energieverbruik. De prijs van je energieverbruik in dat geval is afhankelijk van het soort toestel, hoe vaak je de verwarming gebruikt en al dan niet de aanwezigheid van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen.

Elektrische verwarmingstoestellen prijs

Gemiddeld schommelt de prijs voor elektrische verwarming tussen de 30 en 2.000 euro.

In onderstaande tabel vind je een meer gedetailleerd overzicht van de gemiddelde prijzen van de systemen of toestellen die elektrisch verwarmen.

Type verwarming Richtprijs
Accumulator vanaf 30 euro
Elektrische vloerverwarming ca. 50 euro per vierkante meter
Lucht-lucht warmtepomp ca. 2.000 euro
Infrarood verwarming ca. 100 euro
Elektrische kachel vanaf 30 euro

Elektrische verwarmingen versus gasverwarmingen

Net zoals gasverwarming kent elektrische verwarming voor- en nadelen. Wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten verwarming? Waarom zou je kiezen voor elektrische verwarming? 

Een van de grootste verschillen tussen gasverwarming en elektrische verwarming is het verschil in prijs. Wanneer je kiest voor elektrische verwarming heb je bovendien keuze uit verschillende soorten systemen en toestellen die op hun beurt enorm verschillen qua prijs. Bijvoorbeeld: een infrarood verwarming zal iets duurder zijn in aankoop dan een elektrische kachel of keramische kachel.

Een elektrische verwarmingsinstallatie zelf kost doorgaans niet veel. Je moet er dan wel nog het energieverbruik bijrekenen of incalculeren. Dat bedrag is volledig afhankelijk van je persoonlijke verbruik. In een aantal gevallen kan dat flink oplopen. Zeker als je kiest voor een niet zo energiezuinig systeem of toestel als hoofdverwarming (of centrale verwarming).

Je controleert dus best op voorhand het verbruik van een toestel. Een duur toestel met een lager energieverbruik zal je op lange termijn minder kosten dan een goedkoop toestel met een hoger verbruik.

Bij gasverwarming hou je naast de kosten van de installatie ook best rekening met de prijzen van aardgas zelf. Een gasketel laten installeren kan een dure investering zijn. De prijzen schommelen gemiddeld tussen de € 1.500 en € 4.000. Daarbovenop komen dus ook nog de kosten om te verwarmen.

We overlopen hieronder kort de voor-en nadelen van elektrische verwarmingen en gasverwarmingen.

Voordelen elektrische verwarmingen versus gasverwarmingen

  • Gasverwarming is zeer energie-efficiënt. De opbrengst van een gasketel kan oplopen tot 110%. Dit wil zeggen dat deze gasketels meer warmte leveren dan dat er energie nodig is om te produceren.
  • Elektrisch verwarmingssysteem is goedkoper en eenvoudiger. Er hoeft geen grote installatie te gebeuren.

Nadelen elektrische verwarmingen versus gasverwarmingen

  • De aankoopprijs van gasverwarming is hoog. Zo moet je eerst een gasketel kopen, maar ook laten installeren. Bovendien kunnen de gasprijzen van jaar tot jaar verschillen.
  • De gebruikskosten van elektrisch verwarmingssysteem zijn hoog. De prijs van elektriciteit per kWh is hoger dan die van gas.
elektrische verwarming

Hoe verwarmen op elektriciteit?

Bij elektrische verwarming bestaan er tussen de toestellen nogal wat verschillen op vlak het van verbruik. Het is daarom interessant om goed te bekijken welke ruimtes je voortdurend gebruikt, en dus wilt verwarmen.

Je kan je elektrische verwarming alvast op twee manieren inzetten in je woning.

Optie 1: als hoofdverwarming

Zo kan je het systeem of toestel inzetten als elektrische hoofdverwarming. Zo kan je iedere ruimte in je woning verwarmen. De gewenste temperatuur van de elektrische verwarming kan je eenvoudig instellen met een slimme thermostaat of via een app op je smartphone.

De toestellen die het vaakst worden aangeraden als hoofdverwarming zijn:

  • accumulatoren
  • lucht-lucht warmtepomp
  • elektrische radiatoren
  • vloerverwarming: zorgt voor de gehele warmtevraag

Optie 2: als bijverwarming

Voor ruimtes die je heel snel wil verwarmen biedt een elektrische bijverwarming de ideale oplossing. De systemen of toestellen die het vaakst worden aangeraden als elektrische verwarming zijn:

  • vloerverwarming: zorgt een andere warmtebron voor de meeste warmte in huis (vb. radiator)
  • infrarood verwarming
  • elektrische convector
  • elektrische kachels

Welke verwarmingtoestellen zijn er?

Er bestaat vandaag een enorm brede waaier aan elektrische verwarmingtoestellen. Afhankelijk van het soort verwarming dat je koopt, zal je een hoger of lager verbruik hebben. Dat ligt aan de manier waarop elektriciteit in warmte wordt omgezet.

Zo heb je elektrische verwarming met accumulatoren, convectoren of infrarood. Een elektrische verwarming met infraroodstralingen is de ideale oplossing voor kleinere ruimtes die je niet voortdurend hoeft te verwarmen.

Een elektrische verwarming met accumulatoren is geschikt voor grotere ruimtes en frequenter gebruik. Ze zijn iets duurder in aankoop, maar werken veel zuiniger dan de meeste andere elektrische toestellen. Daarbij wordt de energie ‘s nachts aan een lager tarief verzameld en gelijkmatig gedurende de dag vrijgelaten.

Convectoren zijn meestal kleine en goedkopere toestellen. Die vorm van elektrische verwarming is minder duurzaam en kan dus veel energie opslorpen. Dit soort toestellen gebruik je beter als elektrische bijverwarming.

Nood aan een expert?

Aarzel niet om via het onderstaand formulier professioneel advies te vragen en tegelijk een offertes aan te vragen om prijzen en dienstverlening te kunnen vergelijken.

Soorten elektrische verwarmingstoestellen

Als je kiest voor elektrische verwarming kan je kiezen tussen verschillende toestellen. We hebben al besproken dat sommige toestellen beter dienst doen als hoofdverwarming en andere als bijverwarming.

Maar wat is het verschil tussen al die verwarmingstoestellen? We overlopen ze hieronder.

1. Accumulatoren

Elektrische accumulatoren zijn wat duurder in aankoop, maar zeer zuinig in verbruik. Je kan ze dus perfect gebruiken om grotere ruimtes te verwarmen of als hoofdverwarming. 

2. Lucht-lucht warmtepompen

Deze vorm van elektrische verwarming zet buitenlucht om in warmte. Een lucht-lucht warmtepomp is een zeer milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Het is eerder duur in aankoop. Dat weegt weliswaar niet op tegen het genot en de snelle terugverdientijd van dit soort verwarming.

3. Elektrische radiatoren

Een elektrische radiator kan als hoofdverwarming worden gebruikt, maar ook als bijverwarming. Een elektrische radiator zie je vaak in de vorm van een handdoekradiator in de badkamer of als een klassieke elektrische paneelradiator. De elekrische radiatoren zijn makkelijk in gebruik. Bovendien zijn elektrische radiatoren perfect voor ruimtes waar geen centrale verwarming is.

Elektrische radiatoren zijn te verkrijgen in uiteenlopende kleuren en vormen.

elektrische radiatoren

4. Vloerverwarming

Vloerverwarming is ideaal als bijverwarming in ruimtes die je niet dag in dag uit wilt verwarmen. Een vloerverwarming in de badkamer wordt vaak aangeraden, niet is dan ook zo comfortabel als uit de douche stappen op een verwarmde tegelvloer. Je installeert vloerverwarming best niet op een te groot oppervlakte als je niet al te veel wilt verbruiken.

5. Infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt iets anders dan andere elektrische verwarmingen. Een infrarood verwarming zal niet de lucht of de ruimte opwarmen, maar de massa. Voorwerpen en mensen warmen op door de straling die vrijkomt.

Tegenwoordig wordt infrarood verwarming steeds populairder. De panelen zien er modern uit en het is een duurzame manier om warmte te creëren.

6. Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn gemakkelijk en snel te installeren en zijn bovendien helemaal niet duur. Wel mag je rekenen op een hoger verbruik als je de elektrische convectoren gebruikt voor een te grote oppervlakte. Het wordt daarom vooral aangeraden als bijverwarming.

7. Elektrische kachels

De klassieke elektrische kachels zijn een goedkope en snelle oplossing om je woning van aangename warmte te voorzien. Kachels die elektrisch zijn, gebruiken echter heel veel energie. Best dus niet al te veel gebruiken als je wil vermijden dat de kosten te hoog oplopen.

Let op: een keramische kachel is niet hetzelfde als een elektrische kachel. Een keramische kachel werkt net zoals een elektrische kachel ook op elektriciteit. Het verschil tussen beide kachels zit in het verwarmingselement. Een elektrische kachel heeft een ijzeren verwarmingselement terwijl een keramische kachel een keramische verwarmingselement heeft.

Veelgestelde vragen over elektrische verwarmingstoestellen

De meeste mensen kennen gasverwarming of verwarming op stookolie, maar weten niet goed waar ze zich aan kunnen verwachten als het gaat over elektrische verwarmingtoestellen.

We zetten de meest gestelde vragen even op een rij. Zo krijg je een beter idee van de voordelen van elektrische verwarmingtoestellen en hoe je ze het best gebruikt.

Wat zijn de voordelen van een elektrisch verwarmingstoestel? 

  • Eerst en vooral is elektrische verwarming heel veilig. Er komt geen aardgas of stookolie aan te pas en er is dus geen risico voor lekkages. Ook hoef je geen rekening te houden met onderhoudskosten. 
  • Je woning warmt snel op met elektrische verwarming. De ruimte bereikt snel een aangename temperatuur en als je huis goed geïsoleerd is, dan blijft dat ook lang zo. 
  • Elektrische verwarming is gemakkelijk in gebruik en het duurt meestal ook niet lang om te installeren. Met een thermostaat kan je de temperatuur instellen en de verwarming regelen via een tijdschakelaar.
  • Aangezien je de woning niet verwarmt met fossiele brandstoffen, is het milieuvriendelijk om voor elektrische verwarming te kiezen. Zeker als je zelf tegemoetkomt in het verbruik via zonnepanelen. Het is dus propere energie.
  • Een elektrisch verwarmingssysteem kan bijna overal worden geïnstalleerd.

Waar kun je elektrische verwarming plaatsen?

Elektrische verwarming kan je overal in huis plaatsen. Vaak heb je er zelfs baat bij dat je over een elektrische verwarming beschikt. Met een elektrische verwarming kan je zeer snel een kamer goed op temperatuur krijgen. Wat natuurlijk handig is als je een douche wil nemen in een aangename badkamer, zonder dat je de hele dag de verwarming daar hoeft te laten aanstaan. Vaak zie je in badkamers een handige handdoekradiator. Met een elektrische handdoekradiator krijg je snel een aangename badkamer, en heb je altijd droge en warme handdoeken.

Daarnaast kan je centrale elektrische verwarming laten installeren voor de volledige woning. Afhankelijk van hoe frequent je een kamer wil verwarmen, kan je toestellen kiezen op maat van het verbruik. Je kan ook de temperatuur in iedere kamer individueel instellen.

Een centrale elektrische verwarming kan je overal plaatsen. Met de thermostaat en tijdschakelaar kan je instellen wanneer je slaapkamer moet verwarmd worden, of wanneer je bureau op temperatuur hoort te zijn. Op die manier heb je controle over je verbruik en is je woning volledig afgestemd op je dagelijkse leven.

elektrisch verwarmingssysteem

Elektrische verwarming: vergelijk gratis offertes

Vraag gerust via onderstaand formulier naar professioneel advies en offertes om prijzen en diensten makkelijk te kunnen vergelijken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel