Elektrische verwarming

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Is elektrische verwarming duur?

Elektrische verwarming wordt vaak onterecht duur genoemd. In de realiteit is het zo dat er tegenwoordig zeer betaalbare opties bestaan als je kiest voor elektrische verwarming. Het aankopen van een installatie hoeft niet veel te kosten en je hebt de keuze uit verschillende soorten die ook kunnen variëren in prijs. Wel zal je natuurlijk moeten betalen voor het energieverbruik. De prijs van je energieverbruik is afhankelijk van je toestellen, hoe vaak je de verwarming gebruikt en of je al dan niet duurzame energiebronnen hebt zoals zonnepanelen.

Elektrische verwarming vs. gasverwarming

Net als bij gasverwarming komen er voor- en nadelen kijken bij elektrische verwarming. Op welke punten verschillen de twee soorten verwarming en waarom kies je al dan niet voor elektrische verwarming? 

Een van de grootste verschillen is het verschil in prijs en de prijsvorming. Wanneer je kiest voor elektrische verwarming, heb je nog eens keuze tussen de verschillende soorten en toestellen. Binnen deze categorie kunnen de prijzen ook enorm verschillen. Een infraroodverwarming zal iets duurder zijn in aanschaf dan een elektrische kachel, bijvoorbeeld. De elektrische verwarmingsinstallatie kost doorgaans niet al te veel, maar dan moet je het energieverbruik nog inrekenen. Die prijs is volledig afhankelijk van je verbruik, maar kan flink oplopen als je een toestel als hoofdverwarming gebruikt dat niet zuinig is.

Elektrische verwarming vs. gasverwarming

Je bekijkt dus best even naar het verbruik van een toestel. Een duur toestel met een lager verbruik zal je op lange termijn minder kosten dan een goedkoop toestel met een hoger verbruik.

Bij gasverwarming moet je letten op de kosten van de installatie, maar ook de prijzen van aardgas. Een gasketel laten installeren kan een dure investering zijn. De prijzen liggen tussen de €1.500 en €4.000. Daarbovenop moet je rekening houden met de verwarmingen.

Verwarmingstoestellen heb je in alle soorten en maten, en de prijs is variabel. Doorgaans betaal je voor één verwarming vanaf €100, waardoor je dus al snel €5.000 betaalt voor een installatie voor de volledige woning, en daar kunnen kosten bijkomen als er nog leidingen bij moeten geplaatst worden. Over het algemeen kan je de jaarlijkse kosten voor je verwarming op €1.300 schatten met aardgas ingerekend.

De aankoop van gasverwarming is duurder, maar het verbruik van een elektrische verwarming kan duur oplopen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel duurzame alternatieven om te besparen op je energieverbruik. Met zonnepanelen kan je je woning soms gratis verwarmen en er zijn tegenwoordig veel duurzame elektrische toestellen op de markt. 

Hoe werkt elektrische verwarming?

Er bestaan tegenwoordig veel soorten elektrische verwarming. Afhankelijk van het type verwarming dat je koopt, zal je een hoger of lager verbruik hebben. En dat ligt aan de manier waarop elektriciteit in warmte wordt omgezet. Zo heb je elektrische verwarming met accumulatoren, convectoren of infrarood. Een elektrische verwarming met infraroodstralingen is ideaal voor kleinere ruimtes die je niet voortdurend hoeft te verwarmen.

Een elektrische verwarming met accumulatoren is geschikt voor grotere ruimtes en frequenter gebruik. Deze zijn iets duurder wanneer je ze aankoopt, maar werken veel zuiniger dan de meeste toestellen. De energie wordt ‘s nachts aan een lager tarief verzameld en gelijkmatig gedurende de dag vrijgelaten.

Convectoren zijn meestal in kleinere en goedkopere toestellen te vinden. Deze vorm van elektrische verwarming is iets minder duurzaam en kan dus veel energie verbruiken. Dit soort toestellen gebruik je beter als bijverwarming. 

Veelgestelde vragen over elektrische verwarmingstoestellen

De meeste mensen kennen gasverwarming of verwarming op stookolie, maar weten niet goed waar ze zich aan moeten verwachten als het over elektrische verwarming gaat. We zetten de vaak voorkomende vragen op een rij, zodat je alvast een beter overzicht krijgt van de soorten elektrische verwarming, de voordelen ervan en hoe je het gebruikt.

Wat zijn de voordelen van een elektrisch verwarmingstoestel?

Elektrische verwarming brengt heel wat voordelen met zich mee. 

 • Eerst en vooral is elektrische verwarming zeer veilig. Er komt geen aardgas of stookolie aan te pas en er is dus geen risico voor lekkages en je hoeft geen rekening te houden met onderhoudskosten. 
 • Je woning warmt zeer snel op met elektrische verwarmingen. De ruimte komt snel tot een aangename temperatuur en als je goed isolatie hebt dan blijft dat ook lang zo. 
 • Elektrische verwarming is gemakkelijk in gebruik en het duurt ook niet lang om te installeren. Met een thermostaat kan je de temperatuur instellen en de verwarming regelen met een tijdschakelaar.
 • Aangezien je je woning niet verwarmd met fossiele brandstoffen, is het milieuvriendelijk om voor elektrische verwarming te kiezen, zeker als je zelf tegemoetkomt in het verbruik met zonnepanelen.

Waar kun je elektrische verwarming plaatsen?

Elektrische verwarming kan je overal in huis plaatsen. Vaak heb je er zelfs baat bij dat je een elektrische verwarming hebt. Met een elektrische verwarming kan je zeer snel een kamer goed op temperatuur krijgen, wat natuurlijk handig is als je een douche wilt nemen in een aangename badkamer zonder dat je de hele dag de verwarming daar moet laten aan staan. Vaak zie je in badkamers een handige handdoekradiator. Met een elektrische handdoekradiator krijg je snel een aangename badkamer, en heb je altijd droge en warme handdoeken.

Het is niet alleen fijn om de badkamer snel te kunnen verwarmen, je kan elektrische verwarming laten installeren in je volledige woning. Afhankelijk van hoe vaak je een kamer wilt verwarmen kan je toestellen kiezen op maat van het verbruik. Je kan ook de temperatuur in iedere kamer individueel instellen.

Een elektrische verwarming kan je overal plaatsen. Met de thermostaat en tijdschakelaar kan je instellen wanneer je slaapkamer moet verwarmd worden, of wanneer je bureau op temperatuur moet zijn. Op die manier heb je controle over je verbruik en is je woning volledig afgestemd op je leven.

Elektrische verwarming: welk toestel kiezen?

Kies je voor elektrische hoofd- of bijverwarming?

Bij elektrische verwarming kunnen de toestellen nogal verschillen op vlak van verbruik. Het is daarom interessant om te bekijken welke ruimtes je voortdurend gebruikt, en dus wilt verwarmen. Die ruimtes verwarm je best met een hoofdverwarming die iets duurzamer energie verbruikt. 

Voor ruimtes die je wat minder vaak wilt verwarmen kan je best een goedkoper toestel gebruiken dat misschien iets minder zuinig is. Er wordt dus een onderscheid gemaakt tussen hoofd- en bijverwarming.

De toestellen die het vaakst worden aangeraden als hoofdverwarming:

 • Accumulatoren
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Elektrische radiatoren

Elektrische verwarming als bijverwarming:

 • Vloerverwarming
 • Infraroodverwarming
 • Elektrische convectoren
 • Elektrische kachel

Welke elektrische verwarmingstoestellen bestaan er?

Als je kiest voor elektrische verwarming kan je kiezen tussen verschillende toestellen. We hebben al besproken dat sommige toestellen beter dienst doen als hoofdverwarming en andere als bijverwarming. Maar wat is het verschil tussen al die verwarmingstoestellen?

Accumulatoren

Elektrische accumulatoren zijn wat duurder bij aankoop, maar zijn zeer zuinig in verbruik. Je kan deze dus perfect gebruiken om grotere ruimtes te verwarmen, of als hoofdverwarming te gebruiken. 

Lucht-lucht warmtepompen

Deze vorm van elektrische verwarming zet buitenlucht om in warmte. Een lucht-lucht warmtepomp is een zeer milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Het kost iets meer bij aankoop, maar je hebt er nadien lang plezier van.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren kunnen als hoofdverwarming worden gebruikt, maar ook als bijverwarming. Elektrische radiatoren zie je vaak in de vorm van een handdoekradiator in de badkamer, of als een klassieke elektrische paneelradiator. 

Vloerverwarming

Vloerverwarming is ideaal als bijverwarming in ruimtes die je niet dag in dag uit wilt verwarmen. Een vloerverwarming in de badkamer wordt vaak aangeraden, niet is dan ook zo comfortabel als uit de douche stappen op een verwarmde tegelvloer. Je installeert vloerverwarming best niet op een te groot oppervlakte als je niet al te veel wilt verbruiken.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming werkt iets anders dan andere elektrische verwarmingen. Een infraroodverwarming zal niet de lucht of de ruimte opwarmen, maar de massa. Voorwerpen en mensen warmen op door de straling die vrijkomt. Tegenwoordig wordt infraroodverwarming steeds populairder. De panelen zien er modern uit en het is een duurzame manier om warmte te creëren.

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn gemakkelijk en snel te installeren en zijn bovendien helemaal niet duur. Wel zal je een hoger verbruik hebben als je elektrische convectoren gebruikt voor een te grote oppervlakte. Het wordt dus aangeraden om als bijverwarming te gebruiken.

Elektrische kachel

De klassieke elektrische kachel is een goedkope en snelle oplossing om je woning van warmte te voorzien. Een elektrische kachel gebruikt echter zeer veel energie en moet je dus niet al te veel gebruiken als je niet wilt dat de kosten te hoog worden.