Warmtepompboiler op zonnepanelen aansluiten

Een warmtepompboiler met zonnepanelen is een uitstekende combinatie. Door de warmtepompboiler aan te sluiten op zonnepanelen ben je onafhankelijk van fossiele brandstoffen voor je sanitair warm water. Je gebruikt groene, zelf opgewekte energie om de warmtepompboiler aan te drijven.

Voordelen

Waarom is de combinatie van zonnepanelen en warmtepompboiler zo interessant? De boiler gekoppeld aan de zonnepanelen is een duurzame oplossing, omdat je de zelf opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen gebruikt. Je kan een warmtepompboiler ook combineren met thermische zonnepanelen.

Met deze combinatie doe je je CO2-uitstoot dalen en ze helpt je besparen op je energiefactuur. Bovendien haalt de warmtepompboiler tot 75% van de energie die hij nodig heeft uit de warmte van de buitenlucht.

Warmtepompboiler installeren?
Ontvang tot 5 gratis offertes
warmtepompboiler zonnepanelen

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook enkele nadelen van de warmtepompboiler verbonden. De warmtepompboiler geeft bij de werking koude lucht af. Hierdoor zal de ruimte waar de klassieke elektrische boiler staat afkoelen.

Het is daarom aangeraden om de warmtepompboiler niet te plaatsen in leefruimtes zoals de woonkamer. Je hebt ook de mogelijkheid om de koele lucht rechtstreeks naar buiten te laten afvoeren.

Werkt een warmtepompboiler altijd op zonne-energie?

Kort antwoord: nee. Een warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingslucht om het sanitair water te verwarmen. Soms is die niet voldoende om het warm water tot de gewenste temperatuur op te warmen en is er naverwarming nodig.

De naverwarming van het sanitair water kan elektrisch gebeuren – via zonnepanelen – maar ook door een traditionele elektrische boiler of een verwarmingsketel op stookolie of aardgas.

warmtepompboiler met zonnepanelen voor warm water

Warmtepompboiler versus zonneboiler

Een warmtepompboiler op zonnepanelen aansluiten is één optie, maar je zou ook een zonneboiler kunnen plaatsen. Beide installaties zorgen voor warm water en gebruiken zonne-energie. Welk systeem kies je dan?

Er zijn een aantal verschillen tussen de warmtepompboiler en de zonneboiler. Hieronder een overzicht:

WarmtepompboilerZonneboiler
Premies beschikbaarPremies beschikbaar
Goedkoper in aanschafDuurder in aanschaf
Voorziet volledig in warmwaterbehoefteVoorziet gedeeltelijk in warmwaterbehoefte
Eenvoudige en snelle installatieComplexere installatie met meer breekwerken

1. Verschillen qua prijs?

De prijs van een zonneboiler is iets hoger dan de prijs van een warmtepompboiler. In beide gevallen kom je in Vlaanderen in aanmerking voor de premie op een warmtepompboiler en een zonneboiler.

2. Verschillen in warmwaterproductie

Een warmtepompboiler kan in de volledige warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin voorzien, terwijl een zonneboiler tot maximaal 60% van het sanitair water kan opwarmen.

3. Verschillen in installatie

Voor de installatie van een warmtepompboiler zijn er geen breekwerken vereist en kan het toestel volledig binnen geplaatst worden. De installatie van een zonneboiler is iets ingewikkelder. De installatie wordt deels op het dak geïnstalleerd. Hierdoor is er breekwerk vereist voor de aansluiting op de boilerinstallatie.

Zoals eerder vermeld, wordt een deel van de zonneboiler op het dak geïnstalleerd. Hierdoor is de oriëntatie van het dak cruciaal. Zo is het belangrijk dat de zonneboiler naar het zuiden gericht is.

Extra info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes

Een warmtepompboiler en zonne-energie zijn een goede combinatie. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog extra info nodig? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en een warmtepompboiler plaatsen voor de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.