Hoeveel kWh verbruikt een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers zijn een interessant alternatief om water te verwarmen. Maar, hoeveel kWh/jaar verbruiken ze eigenlijk? Dat hangt voornamelijk af van de efficiëntie, uitgedrukt in de COP-waarde.

In tegenstelling tot traditionele elektrische boilers waarbij 1 kWh elektriciteit 1 kWh warmte maakt, zal een warmtepompboiler met dezelfde energie wel 3 tot 4 keer zo veel warmte kunnen maken. De warmteboiler werkt dus 3 tot 4 keer efficiënter dan klassieke waterverwarmingssystemen. 

Het gemiddelde verbruik van een warmtepompboiler is afhankelijk van allerlei factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van jouw watergebruik. Werkt de boiler enkel voor sanitair water of wil je er ook vloerverwarming op laten werken? De grootte van het vat en de omgevingstemperatuur bepalen ook deels het totale energieverbruik. 

Contacteer vrijblijvend installateurs in jouw buurt
Ontvang gratis 1 of meerdere offertes en vergelijk kosten
arrow Ontvang offertes

Bereken makkelijk zelf het stroomverbruik

Het stroomverbruik van jouw warmtepompboiler berekenen is heel gemakkelijk met de volgende formule:

Totale jaarlijkse energieverbruik kWh / COP-waarde = stroomverbruik warmtepomp

Concreet wil dit zeggen dat wanneer je een jaarlijks verbruik hebt van bijvoorbeeld 20.000 kWh, je dit gewoon moet delen door de COP-waarde. Van een warmtepompboiler kan dit al snel 4 zijn. Het verbruik is in dit voorbeeld 5.000 kWh.

20.000 kWh per jaar / 4 = 5.000 kWh verbruik

Rendement warmtepompboiler: COP-waarde

Het stroomverbruik van een warmtepomp wordt bepaald door het rendement van de warmtepomp. Dat wordt uitgedrukt in de coëfficiënt van prestatie (COP). De COP-waarde geeft aan hoeveel warmte een warmtepompboiler kan genereren in verhouding tot de energie die het zelf verbruikt. Hoe hoger de COP-waarde, hoe energiezuiniger de warmtepompboiler.

Specialist inschakelen voor de plaatsing van een warmtepompboiler

Wat kost een warmtepompboiler per jaar?

Om te weten wat een warmtepompboiler jou per jaar zal kosten moet je rekening houden met het jaarlijkse waterverbruik van jouw huishouden, de COP-waarde van de warmtepompboiler en de energieprijs. 

De COP-waarde kan je terugvinden in de specificaties van jouw apparaat. Energieprijzen verschillen per regio, dus bekijk jouw jaarlijkse energiefactuur voor een exacte prijs. Heb je alle waarden, dan kan je de jaarlijkse kost makkelijk berekenen met onderstaande formule:

Jaarlijkse kosten = jaarlijks warmwaterverbruik (liter) / (COP-waarde x 1.000) x energieprijs

Wil je zeker zijn wat de warmtepompboiler jou per jaar zal kosten? Vraag gerust ook advies aan een professionele installateur. Hij zal jou kunnen vertellen welk toestel perfect geschikt is in jouw situatie.

Ontvang gratis info en advies
Ontdek wat jij kan besparen met een warmtepompboiler

Is een warmtepompboiler goedkoper dan gas?

Is een warmtepompboiler goedkoper dan sanitair water opwarmen met gas? Dat is afhankelijk van enkele factoren, zoals: de energieprijzen, de effciëntie van de warmtepompboiler en het waterverbruik. Over het algemeen zijn warmtepompboilers heel wat goedkoper dan gasgestookte boilers. 

Warmtepompboilers bieden heel wat voordelen. Ze zijn naast kosteneficiënter ook een milieuvriendelijke manier om water te verwarmen. Ze veroorzaken geen directe uitstoot van broeikasgassen. Het maakt de installatie van een warmtepompboiler een goede keuze om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Combineer een warmtepompboiler met zonnepanelen

Een warmtepompboiler is een energiezuinige oplossing. Wil je de kosten nog meer verlagen, dan kan je overwegen zonnepanelen op je dak te laten installeren. De stroom die de panelen genereren uit de energie van de zon kan in dat geval gebruikt worden om water op te warmen.

Op die manier kan je jouw jaarlijkse kosten aanzienlijk verminderen en de milieuvriendelijkheid van je warmwatervoorziening vergroten. 

Extra besparing met zonnepanelen

Meer weten? Laat je professioneel adviseren en vergelijk gratis offertes

Als je overweegt een warmtepompboiler aan te schaffen en eventueel te combineren met zonnepanelen is het altijd interessant om een professional te raadplegen. Hij beantwoordt al jouw vragen over warmteboilers.

Een professionele installateur helpt jou met het kiezen van het juiste systeem voor de aanmaak van warm water. Ook geeft hij je een nauwkeurige schatting van de kosten en besparingen.

Vul onderstaand offerteformulier gratis in en ontvang advies en offertes van 1 of meerdere erkende installateurs. Door het vergelijken van offertes kan je alvast enkele honderden euro’s besparen aan aanschaf- en installatiekosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Hoeveel energie gebruikt een warmtepomp tegenover een elektrische boiler?

+
Een elektrische boiler is over het algemeen niet zo energiezuinig als een warmtepompboiler. De warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht om sanitair water te verwarmen, terwijl de elektrische boiler elektriciteit direct omzet in warmte.

Hoe werkt een hybride warmteboiler?

+
Wanneer een apparaat hybride is, slaat dit meestal op een combinatie van twee handige kenmerken. Dat is ook hier het geval. Een hybride warmteboiler combineert twee verwarmingstechnologieën om energie-efficiëntie te maximaliseren. Het bestaat uit een warmtepompboiler die energie uit de lucht haalt, gecombineerd met een elektrisch verwarmingselement. Op die manier is er altijd voldoende warm water beschikbaar. Door het betrouwbare karakter kan het een goede keuze zijn voor huishoudens.

Welke prijs vraagt een installateur om een warmtepompboiler te installeren?

+
Installatiekosten kunnen enorm variëren. Een professionele installateur kan tussen 500 en 1.500 euro vragen. Het is daarom aangewezen meerdere offertes aan te vragen. Je ontvangt naast offertes ook advies op maat en je kan een expert kiezen op maat van jouw situatie en budget.

Wat is de terugverdientijd van de beste boiler met warmtepomp?

+
De terugverdientijd van een warmtepompboiler hangt af van het verbruik, de aankoopprijs en de besparing ten opzichte van het oude toestel. In aankoop is de warmtepompboiler vaak wat duurder dan een minder zuinig toestel. De initiële kosten verlagen wel dankzij de verlaagde btw en het premiebedrag dat de Vlaamse overheid ter beschikking stelt. Bij veel gezinnen is een warmtepompboiler dan ook al terugverdiend op zo’n 5 jaar.
Belangrijk is advies op maat te vragen bij een expert, zodat je zeker bent dat je de beste warmtepompboiler voor jouw situatie laat installeren.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.