Cv-ketel voeden met warm water van de boiler

Een handige methode om de efficiëntie van een verwarmingssysteem te verhogen, is door je cv-ketel te voorzien van warm water afkomstig uit een warmtepompboiler. Op deze manier kun je genieten van warm water met een zo laag mogelijk energieverbruik.

Maar hoe werkt dit precies en hoeveel kWh verbruikt een boiler met een warmtepomp per dag? Laten we dit eens in detail kijken.

Warmtepomp combineren met een cv-ketel?
Vraag hier de offertes aan en ontdek wat er mogelijk is
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Werking van de combinatie

Een warmtepompboiler en een cv-ketel kunnen uitstekend samenwerken om zo efficiënt mogelijk te zijn. Dit werkt als volgt:

De warmtepompboiler levert warm water dat wordt ingeschakeld voor huishoudelijk gebruik. Als deze zelfstandig voldoende warm water kan leveren wanneer dat nodig is, hoeft de cv-ketel niet ingeschakeld te worden om water te verwarmen. Wanneer er echter extra warmte nodig is om de ruimte te verwarmen, kan de cv-ketel worden geactiveerd.

Installateur inschakelen voor een warmtepompboiler

De warmtepompboiler en de cv-ketel werken optimaal samen om warm water te leveren en de ruimte te verwarmen. Hierbij heeft de warmtepompboiler de voorkeur vanwege zijn hogere efficiëntie op het gebied van energie.

Op deze manier kun je genieten van een comfortabele binnentemperatuur en bespaar je maximaal op energiekosten. Het regelsysteem speelt een essentiële rol bij de coördinatie en verdeling van deze functies.

Hoeveel kWh verbruikt de boiler met warmtepomp per dag?

Het energieverbruik van een boiler met een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. Een warmtepompboiler verbruikt meestal 3 tot 5 kWh per dag. De volgende factoren hebben hier veel invloed op:

  • Het type aansluiting van de warmtepompboiler: een warmtepompboiler is een duurzaam toestel dat warmte haalt uit omgevingslucht. In tegenstelling tot minder moderne toestellen, maakt een warmtepompboiler geen gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas, propaan of stookolie.
  • De werking van een warmtepompboiler: temperatuurregeling of efficiëntieoptimalisatie
  • De temperatuur van de omgeving: is er sprake van koude lucht en is er een grote behoefte aan constante warmte in de ruimte? Dan zal de warmtepomp harder en langer moeten werken om de ruimte te verwarmen.
  • De isolatie van de woning: het isoleren van je woning is een slimme oplossing om op een duurzame manier te besparen op energiekosten. Goede isolatie is bovendien relatief eenvoudig te plaatsen en leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen in vergelijking met het constante gebruik van de warmtepompboiler.
Specialist inschakelen voor de plaatsing van een warmtepompboiler

Kostprijs warmtepompboiler met cv

Het aanschaffen van een warmtepompboiler vergt een aardige investering. Er zijn verschillende modellen op de markt waardoor het moeilijk is om een vaste prijs te delen. Je kunt ervan uitgaan dat de prijs van een warmtepompboiler er in de meeste gevallen uitziet als volgt:

WarmtepompboilerGemiddelde prijs
Installatie door een vakman€ 2.000 – € 3.000
Installatie zelf voltooien€ 1.200 – € 2.000
Specialist nodig voor een warmtepompboiler?Kom in contact met professionals en vergelijk de prijzen

Terugverdientijd

Het kiezen voor een warmtepompboiler is een duurzame investering. Het voordeel van dit toestel is dat je binnen 5 à 6 jaar je investeringskosten al hebt terugverdiend.

Alles wat je daarna minder verbruikt kun je als winst beschouwen. Dit gaat meestal om een bedrag dat ligt tussen de € 300,- en € 500,- per jaar.

Warmtepompboiler

Is het aansluiten van de warmtepompboiler op zonnepanelen ook een interessante optie?

Ja, het is wel degelijk een interessante optie. Zonnepanelen en een warmtepompboiler zijn twee energie-efficiënte systemen die bij samenwerken elektriciteit kunnen opwekken uit zonne-energie en er water mee opwarmen. De voordelen zijn:

  1. Milieuvriendelijk: zonnepanelen maken gebruik van zonne-energie. Het opwekken van elektriciteit door middel van deze hernieuwbare bron is een zeer milieuvriendelijke manier om je woning van warmte te voorzien.
  2. Energiebesparend: zonnepanelen kunnen, vooral op zonnige dagen, overtollige elektriciteit genereren. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om de warmtepompboiler in staat te stellen warm water te produceren, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen op elektriciteit.
  3. Energie-efficiëntie: door zonnepanelen en een warmtepompboiler te combineren, creëer je een energie-efficiënte manier om van beide systemen te genieten. Dit is overigens veel efficiënter dan een toestel dat werkt op gas, olie of propaan.
  4. Zelfvoorzienend: een warmtepompboiler en zonnepanelen kunnen prima gecombineerd worden om jezelf te voorzien van warm water en elektriciteit. Hierdoor ben je niet alleen goedkoper uit, maar ook minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het vereiste aantal zonnepanelen voor je warmtepomp is afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Voor een “hybride warmtepomp” heb je minder zonnepanelen nodig dan voor een “all-electric warmtepomp“:

Soort warmtepompAantal zonnepanelen
Hybride5 – 7
All-electric7 – 9
Zonnepanelen gecombineerd met elektrische warmtepompboiler

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in en krijg advies

Door het offerteformulier in te vullen kom je in contact met verschillende erkende installateurs. Zij kunnen advies op maat geven voor jouw specifieke situatie om de beste oplossing te vinden. Het budget bepaal je volledig zelf. Vergelijk de prijzen in de offertes en maak gemakkelijk zelf een keuze.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.