Welke temperatuur instellen voor maximaal rendement?

De ideale temperatuurinstelling voor je verwarmingssysteem hangt af van verschillende factoren, zoals het afgiftesysteem en de tijd van de dag.

Als afgiftesysteem heb je enkel sanitair water, maar ook vloerverwarming is een optie. De juiste temperatuur zorgt voor een efficiëntie en een gelijkmatige warmteverdeling.

Het is belangrijk om te weten dat het handhaven van een boiler op de hoogst mogelijk temperatuur niet efficiënt is. Dit is in de meeste gevallen gewoon energieverspilling. Een lagere instelling is dan een interessantere oplossing.

Preventieve thermische desinfectie

Preventieve thermische desinfectie tegen bepaalde bacteriën maakt het nodig de warmtepompboiler regelmatig 5 tot 10 minuten op te warmen tot 60 à 70 graden. Daarnaast is een jaarlijkse spoeling onder hoge druk aanbevolen.

1. Afhankelijk van het afgiftesysteem

De keuze van de juiste watertemperatuur voor je verwarmingssysteem is een essentiële factor voor een efficiënte werking en energiebesparing.

Een van de belangrijkste overwegingen bij het instellen van de temperatuur is het type afgiftesysteem dat in je huis is geïnstalleerd.

De warmtepompboiler wordt meestal enkel gebruikt om sanitair water op te warmen. Uitzonderlijk kan ook een (deel van) de vloerverwarming warm water van de boiler gebruiken.

Vloerverwarming

Een warmtepompboiler kan je inzetten om water te verwarmen voor de vloerverwarming. De warmtepomp op de boiler is tot wel 4 keer zuiniger dan een elektrische boiler. Het werkt ook efficiënter dan een op gasgestookte ketel. Een warmtepompboiler werk wel trager dan klassieke boilers. Daarom wordt er een boiler geïnstalleerd als buffer.

Vloerverwarming leent zich goed voor lage temperatuurverwarming en een warmtepompboiler is ideaal voor een afgiftesysteem op lage temperatuur.

De temperatuur zal hier maar tussen 22 en 35 graden moeten zijn. Er is echter te veel warm water nodig voor vloerverwarming in de volledige woning. 

Het is interessanter om een warmtepompboiler enkel voor sanitair water te gebruiken of bijvoorbeeld alleen voor de vloerverwarming in de badkamer.

Warmtepomp Radiator Vloerverwarming

Sanitair water

Voor het verwarmen van sanitair water, zoals voor douches en kranen, is een hogere temperatuur nodig dan voor vloerverwarming.

Klassieke boilers verwarmen tot gemiddeld 65 graden, maar bij de warmtepompboiler is 50 °C meer dan warm genoeg. Indien je een hogere temperatuur wenst, dan zal de elektrische weerstand moeten bijspringen. Dit maakt de warmtepomp heel wat minder rendabel door het verhoogde energieverbruik.

2. Hoeveel graden blijft het water ’s nachts? 

De temperatuur van het water in je verwarmingssysteem kan ’s nachts variëren. Moderne thermostaten kunnen worden geprogrammeerd om de temperatuur te verlagen wanneer er minder warmtebehoefte is, zoals tijdens het slapen of wanneer je op vakantie bent.

Het is raadzaam om de temperatuur niet te laag te laten zakken om te voorkomen dat de warmtepompboiler te hard moet werken het water terug op de goede temperatuur te krijgen.

Ontvang persoonlijk advies op maat van jouw situatie
Contacteer 1 of meerdere installateurs, vergelijk offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Hoe warmt de warmtepomp water op in de boiler?

Warmtepompen hebben de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen als een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om sanitair water te verwarmen.

Maar hoe werkt dit proces eigenlijk? De warmtepompboiler is een systeem dat warm water produceert door warmte uit de lucht te halen.

De koelvloeistof die zich in de boiler bevindt zal zich op deze lage temperatuur al omzetten naar een gas. Door middel van een compressor wordt de druk verhoogd wat de temperatuur laat stijgen. Deze warmte zal aan het water afgegeven worden.

Het is een energie-efficiënt mechanisme dat resulteert in lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot vergeleken met traditionele waterverwarmingssystemen.

Buitenlucht versus binnenlucht

Warmtepompen onttrekken warmte aan de lucht. Afhankelijk van het model gebruiken ze binnenlucht of buitenlucht. Buitenluchtwarmtepompen hebben over het algemeen een lagere efficiëntie bij lage buitentemperaturen, terwijl binnenluchtwarmtepompen minder afhankelijk zijn van externe omstandigheden.

Het is essentieel om het type warmtepomp te kiezen dat het beste past bij je klimaat en behoeften.

Warmtepompboiler met buitenunit

Nadelen

Zowel een boiler op binnenlucht als een boiler op buitenlucht heeft nadelen.

De binnenluchtwarmtepomp heeft een effect op de ruimte waar je het laat installeren. Doordat hij warme lucht gebruikt om water op te warmen, zal hij de ruimte steeds wat verkoelen.

Dit kan een voordeel bieden tijdens warme dagen. Plaats je de boiler in de woning, dan zal de verwarming tijdens koude dagen harder moeten werken om dit te compenseren. Zet de boiler daarom best niet in een leefruimte, maar in een garage of berging.

Bij buitenluchtwarmtepompen heb je niet het nadeel dat ze de woning tijdens koude dagen afkoelen, maar het voordeel van verkoeling tijdens warme dagen valt hier ook weg.

Wanneer het buiten minder dan 5 graden warm is zal de elektrische weerstand moeten bijspringen, wat het rendement wat naar beneden haalt.

Kostprijs hybride warmtepompboiler

De gemiddelde aankoopprijs van een warmtepompboiler ligt tussen 2.000 en 3.500 euro, exclusief installatie. Inclusief installatie en btw mag je gemiddeld rekenen op 3.500 euro.

Een hybride warmtepompboiler krijgt soms ook deze naam omdat het een warmtepomp met een traditionele elektrische boiler combineert.

Hoewel de aankoopkosten hoger zijn dan die van een standaard boiler, kunnen de energiebesparingen op termijn de investering terugbetalen. Het is belangrijk om de totale kosten en de verwachte terugverdientijd te berekenen voordat je een keuze maakt. 

Vraag bij verschillende installateurs offertes. Zo kan je makkelijk enkele honderden euro’s besparen aan kosten.

Contacteer een installateur
Krijg gratis en vrijblijvend advies.

Verbruik en terugverdientijd

Het energieverbruik van je warmtepompboiler is van invloed op de terugverdientijd van je investering. Een energiezuinig systeem, zoals een warmtepompboiler, kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening en een kortere terugverdientijd.

De warmtepompboiler verbruikt tot wel 4 keer minder energie dan een elektrische boiler. Dit zorgt voor een grote jaarlijkse besparing.

In het beste geval is de terugverdientijd van een warmtepompboiler minder dan 2 jaar. Gemiddeld is de warmtepompboiler terugverdiend op zo’n 5 jaar. De levensduur van 10 – 15 jaar maakt het een heel interessante investering.

Premie als je beroep doet op een installateur voor de aansluiting 

De Vlaamse overheid geeft premies en subsidies voor de installatie van warmtepompboilers. Het is de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor dergelijke financiële ondersteuning. Onder andere bij Mijn Verbouwpremie is de aankoop en installatie door een erkend installateur een vereiste.

Erkend installateur

Vind de juiste warmtepompboiler op maat van jouw woning: vergelijk gratis offertes

Het is een goed idee om verschillende offertes aan te vragen en de specificaties van verschillende warmtepompboilers te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo kun je de juiste keuze maken die past bij de behoeften van jouw woning en jouw budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Waarom hou je de boiler best niet op 60 graden?

+
Het water steeds op 60 graden houden is nadelig voor de energie-efficiëntie. Het resulteert in onnodige warmteverliezen, aangezien deze temperatuur hoger is dan nodig is voor dagelijks gebruik. Dit leidt tot onnodig hoge energiekosten. De temperatuur verlagen kan energie besparen zonder dat je moet inboeten op comfort.

Hoe warm is het tapwater van een warmtepomp?

+
De warmtepomp houdt de boiler voor tapwater op zo’n 50 graden Celsius. Dit is warm genoeg voor dagelijks gebruik, zoals douchen, handen wassen en afwassen.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

+
Een warmtepompboiler gebruikt omgevingswarmte om water op te warmen. Door middel van een koelvloeistof en een compressor wordt water milieuvriendelijk op temperatuur gebracht. Dit resulteert in een lagere energiekost dan het verwarmen met behulp van elektrische weerstand.

Hoeveel graden is sanitair water met een warmtepomp?

+
De warmtepompboiler warmt sanitair water op tot zo’n 55 graden. Dit is een stuk lager dan de elektrische boiler, maar nog steeds ruim voldoende. 
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.