Wat is een horizontale warmtepompboiler?

Een horizontale warmtepompboiler is net hetzelfde als een standaard warmtepompboiler. Het enige verschil zit duidelijk in de naam: de montage gebeurt horizontaal in de plaats van verticaal. Er zijn enkele voor- en nadelen verbonden aan dit soort plaatsing. 

Voordelen

De warmtepompboiler is een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier om sanitair water op te warmen. Het grootste nadeel is de ruimte die het inneemt.

Wanneer je een kleinere woning hebt, of geen aparte bergruimte/garage is het niet altijd vanzelfsprekend het grote systeem te laten installeren. Om dit probleem op te lossen kwam er een horizontaal te monteren warmtepompboiler op de markt.

Contacteer ervaren installateurs in jouw buurt
Ontdek waar de horizontale warmtepompboiler perfect past in jouw woning
arrow Ontvang offertes

Horizontale plaatsing werkt ruimtebesparend

Een warmtepompboiler horizontaal aan een wand monteren zorgt voor een ruimtebesparing. Wil je graag een warmtepompboiler maar is de muur niet hoog genoeg? Ook in dit geval is de horizontale boiler een ideale oplossing.

Je kan de boiler inwerken in kasten, op een kleine zolder plaatsen en zelfs aan het plafond hangen in kleine ruimtes. Zo blijft er kostbare vloerruimte vrij die anders door een boiler ingenomen wordt.

Horizontale warmtepompboiler

Nadelen

Het principe van een warmtepompboiler blijft hetzelfde, ongeacht hoe deze gemonteerd wordt. Toch heeft het horizontaal installeren een nadeel ten opzichte van de standaard installatie.

Let op de thermische gelaagdheid

Een horizontaal gemonteerde boiler heeft een groter wateroppervlak. Hierdoor is de thermische gelaagdheid van het water breder dan bij een verticale montage.

Het warme water bevindt zich steeds bovenaan, en het koude water onderaan. Tussenin zit de overgangstemperatuur. Bij een horizontale boiler is de overgang tussen koud naar warm kleiner. 

Kies je voor een boiler met voldoende inhoud, dan is het temperatuurverschil verwaarloosbaar.

Prijs horizontale boiler met warmtepomp

De prijs voor een horizontale boiler met warmtepomp is ongeveer hetzelfde als voor het verticale systeem. Gemiddeld komt het op zo’n 3.500 euro inclusief installatie.

Voor hetzelfde type en dezelfde inhoud betaal je voor een horizontale boiler met warmtepomp maximaal 10 % meer dan voor een verticale.

Contacteer een installateur
Vergelijk offertes op maat van jouw situatie en bespaar

Verbruik warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verbruikt bij een gemiddeld gezin 600 tot 1.200 kWh per jaar. Dit is slechts een derde van het verbruik van een elektrisch systeem. Afhankelijk van de elektriciteitsprijzen kost dit jaarlijks in België tussen 300 en 600 euro.

Goedkoper dan gas?

Een warmtepompboiler verbruikt een heel stuk minder dan een boiler op gas. Een boiler met een warmtepomp is 3 tot 4 keer goedkoper dan een elektrische boiler en een elektrische boiler is goedkoper dan een boiler op gas

Gas zal daarnaast duurder blijven worden, terwijl elektriciteit op steeds duurzamere manieren zal opgewekt worden.

Gasboiler

Werking horizontale warmtepompboiler

De werking van een horizontale warmtepompboiler is hetzelfde als een gewone boiler met warmtepomp. Dit wil zeggen dat het water opgewarmd wordt met behulp van warme lucht uit de omgeving. 

Split warmtepompboiler met wandmontage

Een warmtepomp werkt met of zonder een buitenunit. De werking is hetzelfde, het enige verschil is van waar de lucht om het water op te warmen komt.

Een split warmtepompboiler heeft een buitenunit, wat wilt zeggen dat het de warme lucht buiten opneemt en koude lucht terug buiten loslaat. Dit is vooral een goede keuze in de winter, gezien een warmtepomp steeds deels als een airconditioner werkt.

De warmtepomp zal in de winter wel harder moeten werken om warme lucht te krijgen, maar kan indien nodig altijd elektrische weerstand gebruiken om het water op te warmen.

Warmtepompboiler met buitenunit

Ook voordelig een warmtepompboiler aansluiten? Contacteer vrijblijvend installateurs

De horizontale warmtepompboiler is een ruimtebesparende, energie-efficiënte manier om sanitair water op te warmen. Contacteer ervaren experten en ontdek welke warmtepompboiler past bij jouw woning en budget.

Vul het onderstaande offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Vergelijk offertes en bespaar zo kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Hoe groot is het buffervat voor 4 personen?

+
Als standaard gezin van 4 personen heb je een warmtepompboiler van zo’n 300 liter nodig. Hier kom je een volledige dag mee door zonder in te moeten boeten aan comfort. Ga je voor een kleinere boiler, dan kan je na een lange douche al eens even zonder warm water zitten.

Hoe lang kun je douchen met een warmtepompboiler van 100 liter versus een van 200 liter?

+
Een gemiddelde douchekop geeft zo’n 6 tot 10 liter water per minuut. Dit wil zeggen dat je met een boiler van 100 liter geen 17 minuten kan douchen. Heb je een regendouche? Dan kom je door het waterverbruik van 15 tot 20 liter per minuut maximaal 6 minuten toe. Een boiler van 200 liter kan je dubbel zo lang warm houden. 
Er bestaan douchekoppen die water kunnen besparen. De zuinigste laat maar 4 liter per minuut door. 
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.