Elektrische boiler versus warmtepompboiler

De meeste huishoudens verwarmen hun sanitair water met een elektrische boiler of met een warmtepompboiler. Welk van de twee toestellen je best kiest, hangt onder meer af van jouw budget, de beschikbare ruimte, de milieuvriendelijkheid en de energie-efficiëntie.

Om je te helpen bij je keuze, geven we hieronder voor beide systemen een handig overzicht van de voordelen en nadelen.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met professionals in jouw regio

1. Elektrische boiler

Een elektrische boiler is een apparaat dat sanitair water verwarmt met behulp van elektriciteit.

Voordelen

  • Aankoopprijs. Een elektrische boiler heeft een relatief lage prijs. Dat is ideaal wanneer je een beperkt budget hebt.
  • Installatiegemak. De plaatsing van een elektrische boiler verloopt, in vergelijking met andere boilers, relatief snel. Bovendien kan je kiezen waar de boiler terecht komt: badkamer, keuken, zolder … zijn allemaal geschikte ruimtes. De enige vereiste is dat er een stopcontact aanwezig is.
  • Elektriciteit opwekken met hernieuwbare bronnen. Je kunt een elektrische boiler aansluiten op zonnepanelen. Zo kan je met behulp van zonne-energie op een milieuvriendelijke manier in warm water voorzien. Bovendien bespaar je op je energiefactuur.  

Nadelen

  • Beperkte opslagcapaciteit. Een elektrische boiler heeft een beperkte opslagruimte. Dat is vooral een probleem wanneer je in één keer veel warm water nodig hebt.
  • Afhankelijk van elektriciteit. Een elektrische boiler werkt op elektriciteit. Dit betekent dat je afhankelijk bent van de energieleverancier. Valt de stroom uit, dan heb je ook geen warm water meer.
  • Lange opwarmtijd. Het duurt even voordat een elektrische boiler warm water produceert. Het kan dus zijn dat je een tijdje moet wachten.
elektrische boiler of warmtepompboiler

2. Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de omgevingslucht om sanitair water op te warmen.

Voordelen

  • Energierendement. Een warmtepompboiler neemt warmte op uit de omgevingslucht, wat het heel energie-efficiënt maakt. De buitentemperatuur heeft echter een grote invloed op het rendement van de warmtepompboiler. De energie-efficiënte is daarom hoger in de zomer dan tijdens de wintermaanden. Het elektrische element in het boilervat kan bijspringen wanneer nodig.
  • Koelfunctie. Een warmtepompboiler blaast koude lucht uit tijdens de werking. Dit koelt de ruimte af. Als je in een warm klimaat leeft, is dit ideaal.
  • Lage onderhoudskosten. Warmtepompboilers hebben lage onderhoudskosten. De moderne systemen hebben een lange levensduur en een eenvoudig onderhoud.
  • Premies en subsidies. De Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius bieden financiële ondersteuning in de vorm van premies. Zo kan je de kosten voor een warmtepompboiler gedeeltelijk drukken.

Nadelen

  • Aankoopprijs. Een warmtepompboiler heeft een relatief hoge prijs. Als je een bepert budget hebt, kies je beter voor een elektrische boiler.
  • Ruimtevereisten. Voor de plaatsing van een warmtepompboiler heb je voldoende ruimte nodig. De grootte van de installatie hangt echter voor een groot deel af van de capaciteit van het toestel.
  • Geluidsoverlast. Warmtepompboilers hebben een ventilator die de warme lucht opneemt en vervolgens koude lucht afvoert. Dit proces verloopt niet zonder geluid. Daarom is het verstandig het toestel niet in een leefruimte te plaatsen, maar op een plek waar je weinig komt. Denk bijvoorbeeld aan de kelder of de garage.
  • Rendement is afhankelijk van de buitentemperatuur. De prestaties van een warmtepompboiler hangen voor een groot deel af van de temperatuur van de omgevingslucht. In koude klimaten is er minder warmte in de lucht. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement.
  • Lange opwarmtijd. Net zoals bij een elektrische boiler duurt het even voordat het water is opgewarmd. Over het algemeen doet een warmtepomboiler er zelfs iets langer over dan een elektrische boiler.
Warmtepompboiler

Prijs warmtepompboiler en elektrische boiler

De prijs van een warmtepompboiler varieert omdat het van meerdere factoren afhankelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de boiler, maar ook de grootte en de functies van het toestel. Over het algemeen heeft een warmtepompboiler een gemiddelde prijs die tussen de 2.200 euro en 3.000 euro ligt (inclusief montage).

Voor een standaard elektrische boiler betaal je minder. De gemiddelde kostprijs ligt tussen de 800 en 1.500 euro.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul ons offerteformulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Verbruik hybride boiler versus elektrische boiler

In onderstaande tabel vind je een gedetailleerder overzicht van de kosten voor sanitaire waterverwarming met een klassieke elektrische boiler en met een warmtepompboiler.

  Klassieke elektrische boiler Warmtepompboiler
Capaciteit boiler 300 liter 300 liter
Aantal personen 4 4
kWh / jaar 4.000 1.300
Jaarlijkse kostprijs 2.000 euro 650 euro

Is een warmtepompboiler rendabel?

Een warmtepompboiler heeft een hoge energie-efficiëntie. Dat maakt het een rendabele investering met een snelle terugverdientijd. Doorgaans verdien je jouw aankoop binnen de 2 à 6 jaar al terug.

Een elektrische boiler is minder energie-efficiënt dan een warmtepompboiler, maar heeft wel een lagere aankoopprijs. Daarom verdien je de investering relatief snel terug. De terugverdientijd bedraagt over het algemeen niet meer dan enkele jaren.

Is je huidige boiler aan vervanging toe? Wat kiezen?

Een verouderde boiler vervang je best door een nieuwe. Zo ben je zeker dat je zo optimaal mogelijk in warm water voorziet. Je hebt de keuze uit een warmtepompboiler of een elektrische boiler.

Het grote verschil tussen beide twee systemen is de manier waarop het sanitair water verwarmd wordt. Een elektrische boiler gebruikt elektriciteit terwijl een warmtepompboiler warmte uit de lucht haalt.

Een ander onderscheid is de kostprijs van beide toestellen. Elektrische boilers zijn over het algemeen goedkoper. Hou er echter rekening mee dat een warmtepompboiler een betere investering is op lange termijn: het werkt energie-efficiënter en helpt je bovendien serieus besparen op elektriciteitskosten. Daarnaast ben je met een warmtepompboiler, in tegenstelling tot een elektrische boiler, bijna niet afhankelijk van je energieleverancier.

Met andere woorden: de besparingen op lange termijn maken de investering in een warmtepompboiler voordeliger.

Zonnepanelen combineren met elektrische boiler of warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler heeft zo goed als geen elektriciteit nodig om te functioneren. Daarom zijn zonnepanelen niet meteen een grote meerwaarde. Voor een elektrische boiler is de situatie anders: de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen kan je direct inzetten voor de productie van warm water.

Het betekent niet dat je geen zonnepanelen aan een warmtepompboiler kunt koppelen. In de wintermaanden gebruikt een warmtepompboiler meer elektriciteit omwille van de koudere omgevingslucht. De hogere elektriciteitskosten kan je dan dankzij de zonnepanelen beperken.

Warmtepompboiler met buitenunit en zonnepanelen

Interesse in een warmtepompboiler? Vraag gratis naar offertes bij installateurs in jouw regio

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met 1 of meerdere professionals in jouw regio. Ze bezorgen je gratis vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je de voordeligste oplossing voor jouw woning.

Bovendien zorgen deskundigen voor een correcte plaatsing met kwalitatief gereedschap. Op die manier kan je erop vertrouwen dat jouw warmtepompboiler geniet van een langdurige en optimale werking.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.