Hoe wordt een warmtepompboiler aangesloten?

Om te weten hoe een warmtepompboiler aangesloten wordt is het belangrijk de verschillende onderdelen van de warmtepompboiler te begrijpen. Het bestaat namelijk uit verschillende componenten die samen moeten werken om warm water te maken

Het proces begint bij de warmtepompunit, die warmte uit de omgeving haalt. De unit kan binnen, maar ook buiten geplaatst worden. Deze warmte wordt overgedragen naar de boiler, waar het water zal verwarmen. Om dit te laten werken zit er een warmtewisselaar verwerkt in de warmtepompboiler, met daarnaast een controlesysteem.

Zoals je wel kunt vermoeden, vraagt de installatie van de warmtepompboiler wat technische kennis en ervaring. Hieronder geven we kort de belangrijkste stappen voor de aansluiting

Kies een passende locatie voor de warmtepomp en de boiler. Er bestaan systemen waar deze in elkaar verwerkt zitten, maar het kan ook zijn dat je ze apart moet plaatsen. Zorg dat ze niet te ver van elkaar staan. Daarnaast is het ook belangrijk de boiler niet te ver van de wateruitlaat te installeren. Hoe groter de afstand, hoe meer warmteverlies

Wanneer er een plaats gekozen is kan de installatie met het leidingwerk beginnen. Indien boiler en warmtepomp apart staan, moeten hier ook leidingen tussen komen.

Zorg voor elektrische aansluitingen. Dit is nodig voor het controlesysteem en voor de elektrische ondersteuning van de warmtepompboiler.

Na plaatsing volgt een controle om een correcte installatie te verzekeren. Dit moet gebeuren onder toezicht van een gespecialiseerde professional. 

Installatie warmtepompboiler

Hoeveel plaats heb je nodig?

Voordat je een warmtepompboiler laat installeren, is het belangrijk te weten hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoeveel dat precies is hangt af van de grootte van de boiler. Over het algemeen kan je zeggen dat een warmtepompboiler groot is. Daarom wordt het toestel meestal in de kelder of garage geplaatst waar het niet stoort.

Er is een ruimte nodig met voldoende luchtcirculatie en ventilatie omdat de warmtepomp van de boiler warmte uit de lucht zal halen. Een alternatief hierop is een warmtepomp met buitenunit

Een laatste vereiste is dat er een waterleiding- en stroomaansluiting aanwezig zijn op de installatieplaats. Je moet niet alleen aansluitingen kunnen leggen, maar ook na de installatie toegang hebben zodat je er makkelijk bij kunt bij problemen.

Een ruimte kan groot genoeg zijn om een warmtepompboiler in te plaatsen, maar er zijn vaak nog veiligheidsafstanden waar je rekening mee moet houden. De afstanden moeten gerespecteerd worden om een optimale werking en veiligheid te garanderen.

Dit is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Vraag daarom advies op maat aan een professional en wees zeker van een juiste installatie.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang vrijblijvend advies op maat van jouw woning

Prijs warmteboiler

De prijs van de warmtepompboiler is afhankelijk van de grootte van de boiler en van het model. Een warmtepompboiler met buitenunit is vaak wat duurder dan een model met een binnenunit.

Aankoopprijs boiler warmtepomp

Gemiddeld betaal je voor een warmtepompboiler zo’n 2.500 à 3.500 euro. Dit is de prijs exclusief btw en installatiekost. 

Prijzen zijn afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van het systeem. Warmtepompboilers van 100 liter kan je bijvoorbeeld al vinden voor minder dan 1.500 euro.

Warmtepompboilers van 300 liter met een buitenunit kunnen al snel 4.000 euro kosten.

Installatiekosten

Net als de warmtepompboiler zelf zijn de installatiekosten erg verschillend. Ze zijn afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie, benodigde materiaal en zelfs de regio. Reken op een installatiekost van ergens tussen 500 en 1.500 euro.

Bij sommige professionele installateurs zijn de prijzen van de warmtepompboiler inclusief plaatsing. Het is daarom belangrijk om bij verschillende installateurs offertes te vragen. Wanneer je offertes vergelijkt, kun je makkelijk enkele honderden euro’s besparen.

Geld besparen

Verbruik en terugverdientijd

Initieel is de aanschaf van een warmtepompboiler een duurdere investering dan die van een klassieke elektrische boiler, maar het verbruik is aanzienlijk lager

Hoeveel een boiler verbruikt, hangt af van de efficiëntie waarmee hij werkt. Een warmtepompboiler zal 3 tot 4 keer minder elektriciteit gebruiken dan een elektrische boiler.

Dit betekent dat, wanneer een elektrische boiler met 1 kWh elektriciteit 1 kWh warmte produceert, een warmtepompboiler daarmee 3 of 4 kWh warmte produceert.

Het specifieke verbruik van jouw situatie hangt naast de efficiëntie voornamelijk af van jouw waterverbruik. Gebruik je het warme water niet enkel voor sanitaire voorzieningen, maar wil je het ook gebruiken voor vloerverwarming? Dan zal de grote warmwaterbehoefte het verbruik een heel stuk hoger laten liggen.

De terugverdientijd is het aantal maanden, meestal jaren dat nodig is om de investering terug te verdienen. Het wordt berekend aan de hand van de aankoopprijs, de energieprijzen en jouw verbruik. Een warmtepompboiler wordt gemiddeld tussen 2 en 7 jaar tijd terugverdiend.

Om de aankoop- en installatiekost te drukken kan je rekenen op hulp van de Vlaamse overheid in de vorm van premies of subsidies.

Wordt de installatie gedaan door een erkend expert? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6 %. Mijn Verbouwpremie zorgt voor een terugbetaling tot wel 50 % van de totale factuur, afhankelijk van het bouwjaar van de woning en jouw inkomenscategorie.

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals
Contacteer warmtepompexperten in de buurt en ontdek de terugverdientijd in jouw situatie
arrow Ontvang offertes

Hybride boiler combineren

Een warmtepompboiler is een interessante investering om energie te besparen en dus de energierekening naar beneden te halen. Dit maakt het ook een ecologische investering. Wil je nog meer uit jouw warmtepompboiler halen, combineer het dan met andere (milieuvriendelijke) installaties.

Boiler warmtepomp combineren met cv-ketel

De centrale verwarming zorgt voor warm water dat je kunt gebruiken om jouw huis mee te verwarmen. Een warmtepompboiler zorgt eigenlijk enkel voor warm water dat je kunt gebruiken voor sanitaire voorzieningen. Het boilervat is te klein om heel de woning efficiënt te kunnen verwarmen.

De combinatie kan voornamelijk in de winter heel wat voordelen bieden. Een warmtepomp is minder efficiënt als de temperatuur lager is en de cv-ketel kan dan bijspringen.

Wil je de volledige woning milieuvriendelijk verwarmen, dan zijn er betere keuzes dan de warmtepompboiler. Vraag daarom altijd advies aan een expert. Zij kunnen makkelijk de beste optie geven voor jouw woning.

Hoe aansluiten op zonnepanelen?

Een installatie zonnepanelen zorgt voor milieuvriendelijke stroom in huis. Het is een interessante overweging om hier een warmtepompboiler op aan te sluiten. Dit is naast een duurzame energievoorziening ook kostenbesparend.

Hoewel een warmtepompboiler 3 tot 4 keer minder energie nodig heeft dan een elektrische boiler, is er nog steeds stroom nodig. Met zonnepanelen wek je makkelijk voldoende energie op om het toestel te laten werken.

De exacte kosten en besparingen variëren afhankelijk van de grootte van de zonnepanelen en het waterverbruik van jouw huishouden. 

Werking vloerverwarming met warmtepompboiler

Het boilervat van de warmtepompboiler is niet groot genoeg om een volledige woning te verwarmen. Het kan wel interessant zijn bepaalde delen van het huis met vloerverwarming te voorzien, zoals enkel de badkamer.

Hoewel niet in staat de volledige woning efficiënt op te warmen kan het bij gedeeltelijke vloerverwarming enkele voordelen meebrengen.

De belangrijkste zijn een bijdrage aan een verminderde ecologische voetafdruk en een goedkopere energierekening

Zonnepanelen met warmtepompboiler, buitenunit en vloerverwarming

Zelf installeren of professional inschakelen?

Het aansluiten van een warmtepompboiler kan een doe-het-zelfproject zijn, maar het is een complexe installatie. Een expert inschakelen is daarom meestal de beste keuze

Nadelen van zelf-installatie

Zelfinstallatie kan geld besparen, maar er zijn ook allerlei nadelen verbonden aan deze aanpak. Door de complexe werking van de warmtepompboiler kan er al snel een fout gemaakt worden bij de installatie. Dit kan leiden tot inefficiëntie en zelfs schade.

Elektrische apparaten aansluiten brengt ook steeds veiligheidsrisico’s met zich mee.

Installeer je de warmtepompboiler toch liever zelf? Het is belangrijk om te weten dat sommige fabrikanten de garantie ongeldig zullen verklaren als de installatie niet door een erkende professional wordt uitgevoerd. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van het installatieproces, alvorens het kostbare toestel aan te sluiten.

Voordelen van een expert inschakelen

Hulp inschakelen van een professional kan de gemoedsrust brengen dat de warmtepompboiler correct is geïnstalleerd. Warmtepompboiler installeren vraagt technische expertise om te zorgen dat het toestel naadloos werkt. Een expert inschakelen is dan ook altijd een goede keuze.

Heb je nog een vraag over warmteboilers? Twijfel dan niet en neem gratis contact op met experten in jouw buurt. Vul het onderstaande formulier vrijblijvend in en krijg offertes. Vergelijk de prijzen en bespaar snel enkele honderden euro’s.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.