Hoeveel premies en subsidies voor warmtepompboiler in 2024?

Er zijn momenteel twee premies en één subsidie in Vlaanderen waar je aanspraak op kan maken als je beslist te investeren in een warmtepompboiler.

Sinds oktober 2022 kan je bij de aankoop een installatie van een warmtepompboiler rekenen op Mijn Verbouwpremie. Hoeveel het premiebedrag bedraagt hangt af van het type warmtepomp en de inkomenscategorie.

Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie krijgen tot maximaal 50 % van de factuur. De premie bedraagt maximaal 1.080 euro. Bij de middelste of hoogste inkomenscategorie kan je tot 900 euro terugkrijgen, en tot 40 % van het factuurbedrag.

De EPC-labelpremie is een tweede beschikbare premie. Deze is combineerbaar met de Mijn Verbouwpremie. Het totaalbedrag is afhankelijk van het behaalde EPC-label. Zo krijg je 2.500 euro voor label C, 3.750 euro voor label B en 5.000 euro voor label A.

Bij beschermde afnemers liggen de bedragen bij beide premies nog een stuk hoger.

Als derde fiscaal voordeel heb je het verlaagde btw-tarief van 21 % naar 6 % bij het plaatsen van een warmtepompboiler.

Kom in contact met een expert
Krijg gratis en vrijblijvend advies

Aanvraag premies in Vlaanderen [voorwaarden]

Er zijn enkele voorwaarden waaraan je minimaal moet voldoen om een premie te kunnen ontvangen.

Mijn Verbouwpremie wordt door de Vlaamse overheid aangeboden bij gebouwen die voor 2014 aangesloten werden op het elektriciteitsdistributienet. Installeerde je nu een nieuwe warmtepompboiler, maar kreeg je de voorbije 10 jaar al een (eerdere) premie voor een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler? Dan heb je geen recht op deze premie.

De EPC-labelpremie wordt aangevraagd via Fluvius. Je hebt een begin EPC-label van na 2019 nodig en binnen de 5 jaar een eind EPC-label. Het ‘EPC-voor’ moet een label E of F zijn. De premie is afhankelijk van het ‘EPC-na’. Dit moet zeker een EPC-label C geworden zijn.

Wil je aanspraak maken op een premie of verlaagd btw-tarief in Vlaanderen? Dan moeten de aankoop en plaatsing van de warmtepompboiler gedaan worden door een erkende installateur. Je kan een erkende expert herkennen aan het RESCert-certificaat.

Subsidies Vlaamse overheid voor warmtepompboiler

Waar subsidie aanvragen voor boiler warmtepomp?

Er wordt naast enkele premies ook een subsidie aangeboden door de Vlaamse overheid. Dit in de vorm van een renovatiekrediet met rentesubsidie. Deze rentesubsidie is er gekomen voor mensen die een woning kopen met een EPC-label E of F. Er wordt een bedrag ontleend, en afhankelijk van het EPC-label dat je behaalt nà da renovatiewerken, wordt er een rentesubsidie teruggestort.

Je betaalt dus maandelijks een bedrag af, plus de rente. Behaal je een goed EPC-label na de werken, dan kan het zijn dat je de volledige rente terugkrijgt.

Wie al een woning bezit, kan geen gebruik maken van deze rentesubsidie. Er bestaan wel andere oplossingen zoals Mijn Verbouwlening. Deze werkt met een rente die steeds 3 % onder de wettelijke rentevoet blijft.

Wat kost een warmtepompboiler per jaar?

Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler. Jaarlijks kost dit je enkele honderden euro’s aan energie, tegenover vaak meer dan 1.000 euro bij een elektrische boiler. Daarnaast maken de oplopende energieprijzen een warmtepompboiler steeds interessanter. Je kan makkelijk 500 euro per jaar besparen op jouw energiefactuur.

Een warmtepompboiler is een hele investering, maar lage inkomens kunnen tot de helft en gemiddelde inkomens tot 40 % terugkrijgen. De warmtepompboiler verdien je meestal na minder dan twee jaar al terug.

Warmtepompboiler

Meer weten? Vraag bijkomende info en advies aan specialisten

Heb je interesse in een warmtepompboiler en advies op maat van jouw woning nodig? Vul onderstaand formulier in en kom snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere installateurs van warmtepompboilers in jouw regio.

Je ontvangt offertes, kan de prijzen en de services makkelijk vergelijken en zo de juiste installateur voor jouw project kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten:

Zijn er in Brussel en Wallonië ook premies voor warmtepompboilers?

+
Er zijn allerlei kostenverlagende oplossingen voor warmtepompen en warmtepompboilers. In heel België geldt een verlaagd btw-tarief van 6 %. In Brussel maak je kans op de premie voor de installatie van een warmtepompboiler. In Wallonië is er de Prime Habitation voor de installatie van een warmtepompboiler.

Wat is de gemiddelde prijs van een warmtepompboiler?

+
Een warmtepompboiler kost gemiddeld zo’n 3.500 euro. Dit is inclusief plaatsing en btw. Het is mogelijk een warmtepompboiler te vinden tussen 2.500 euro en 3.500, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit.

Vraag je Mijn Verbouwpremie aan via Fluvius?

+
De Vlaamse overheid geeft vaak premies in samenwerking met Fluvius. Mijn Verbouwpremie hoort hier niet bij. Om deze aan te vragen moet je in het digitale loket van vlaanderen.be zijn.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.