Inhoud
Hoeveel premies en subsidies voor warmtepompboiler in 2025?
Er zijn momenteel twee premies en één subsidie in Vlaanderen waar je aanspraak op kan maken als je beslist te investeren in een warmtepompboiler. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
1. Mijn Verbouwpremie
Sinds oktober 2022 kan je bij de aankoop een installatie van een warmtepompboiler rekenen op Mijn Verbouwpremie. Hoeveel het premiebedrag bedraagt hangt af van het type warmtepomp en de inkomenscategorie.
Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie krijgen tot maximaal 50% van de factuur (exclusief btw). De premie bedraagt maximaal 1.080 euro. Bij de middelste of hoogste inkomenscategorie kan je tot 900 euro terugkrijgen, en tot 40% van het factuurbedrag (exclusief btw).
Voorwaarden
Mijn Verbouwpremie wordt door de Vlaamse overheid aangeboden bij gebouwen die voor 2014 aangesloten werden op het elektriciteitsdistributienet. Installeerde je nu een nieuwe warmtepompboiler, maar kreeg je de voorbije 10 jaar al een (eerdere) premie voor een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler? Dan heb je geen recht op deze premie.
Hoe aanvragen?
Je kunt deze premie eenvoudig online aanvragen bij het Mijn Verbouwloket. Denk eraan dat je de aanvraag uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur (=eindfactuur) kan indienen.
2. EPC-labelpremie
De EPC-labelpremie is een tweede beschikbare premie. Deze is combineerbaar met de Mijn Verbouwpremie. Het totaalbedrag is afhankelijk van het behaalde EPC-label, het gebouwtype en de doelgroep (en inkomenscategorie). Zo krijgt de hoogste inkomensgroep voor een woning 2.500 euro voor label C, 3.750 euro voor label B en 5.000 euro voor label A.
Voor mensen uit de laagste inkomensgroep liggen de bedragen deze premie een stuk hoger.
Voorwaarden
De EPC-labelpremie wordt aangevraagd via Fluvius. Je hebt een begin EPC-label van na 2019 nodig en binnen de 5 jaar een eind EPC-label. Het ‘EPC-voor’ moet een label E of F zijn. De premie is afhankelijk van het ‘EPC-na’. Dit moet zeker een EPC-label C geworden zijn.
Hoe aanvragen?
Ook deze premie kun je eenvoudig online aanvragen via het Mijn Verbouwloket. Je hebt hiervoor een EPC-label van voor en na de renovatie nodig.
3. Verlaagd btw-tarief
Als derde fiscaal voordeel heb je het verlaagde btw-tarief van 21% naar 6% bij het plaatsen van een warmtepompboiler.
Voorwaarden
Wil je aanspraak maken op een premie of verlaagd btw-tarief in Vlaanderen? Dan moeten de aankoop en plaatsing van de warmtepompboiler gedaan worden door een erkende installateur. Je kan een erkende expert herkennen aan het RESCert-certificaat. Ook moet je huis ouder dan 10 jaar zijn.
Waar subsidies aanvragen voor boiler warmtepomp?
Er wordt naast enkele premies ook een subsidie aangeboden door de Vlaamse overheid. Dit in de vorm van een renovatiekrediet met rentesubsidie. Deze rentesubsidie is er gekomen voor mensen die een woning kopen met een EPC-label E of F. Er wordt een bedrag ontleend, en afhankelijk van het EPC-label dat je behaalt nà da renovatiewerken, wordt er een rentesubsidie teruggestort.
Je betaalt dus maandelijks een bedrag af, plus de rente. Behaal je een goed EPC-label na de werken, dan kan het zijn dat je de volledige rente terugkrijgt.
Wie al een woning bezit, kan geen gebruik maken van deze rentesubsidie. Er bestaan wel andere oplossingen zoals Mijn Verbouwlening. Deze werkt met een rente die steeds 3% onder de wettelijke rentevoet blijft.
Wat kost een warmtepompboiler per jaar?
Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler. Jaarlijks kost dit je enkele honderden euro’s aan energie, tegenover vaak meer dan 1.000 euro bij een elektrische boiler. Daarnaast maken de oplopende energieprijzen een warmtepompboiler steeds interessanter. Je kan makkelijk 500 euro per jaar besparen op jouw energiefactuur.
Een warmtepompboiler is een hele investering, maar lage inkomens kunnen tot de helft en gemiddelde inkomens tot 40 % terugkrijgen. De warmtepompboiler verdien je meestal na minder dan twee jaar al terug.
Ook interessant om te weten:
Zijn er in Brussel en Wallonië ook premies voor warmtepompboilers?
Wat is de gemiddelde prijs van een warmtepompboiler?
Vraag je Mijn Verbouwpremie aan via Fluvius?
Meer weten? Vraag bijkomende info en advies aan specialisten
Heb je interesse in een warmtepompboiler en advies op maat van jouw woning nodig? Vul onderstaand formulier in en kom snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere installateurs van warmtepompboilers in jouw regio.
Je ontvangt offertes, kan de prijzen en de services makkelijk vergelijken en zo de juiste installateur voor jouw project kiezen.