Wat zijn de nadelen van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een interessante, milieuvriendelijke manier om sanitair water op te warmen. De installatie heeft heel veel voordelen, maar zoals alle toestellen zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. De belangrijkste sommen we hier even op.

Warmteboiler is groot

Een warmtepompboiler neemt veel ruimte in, dus er moet voldoende plaats voorzien worden. Het is daarom interessant het toestel in een kelder, zolder of garage te laten installeren als er daar voldoende ruimte voor is. Heb je maar een kleine oppervlakte ter beschikking, dan kan je altijd investeren in een kleiner formaat.

Grote warmtepompboiler

Maakt veel geluid

Hoewel er altijd gestreefd wordt om een toestel zo stil mogelijk te maken, zal de warmtepompboiler toch geluid maken. Gemiddeld maakt de warmteboiler zo’n 60 dB, wat vergeleken kan worden met een rustig gesprek. Een elektrische boiler heeft gemiddeld maar een geluidsvermogen van 15 dB.

Er zijn warmtepompboilers die wat minder geluid maken dan andere, maar het zal nooit volledig stil zijn. De boiler in een kelder, garage of ruime berging laten installeren biedt een eenvoudige oplossing voor dit probleem.

Minder rendement in de winter

Een warmtepompboiler warmt sanitair water op door middel van de omgevingslucht. Het is dan ook logisch dat de warmtepomp meer energie nodig heeft om het water te verwarmen wanneer de omgevingslucht minder warm is. Bij een hogere temperatuur zal de warmtepomp het meest rendabel zijn. 

Daarnaast kan het gebruik van warme lucht uit de omgeving een nadeel zijn in de winter. De omgeving zal afkoelen waardoor de verwarming wat harder zal moeten werken om de koude lucht te compenseren. 

Dit is eenvoudig op te lossen door de warmtepompboiler ergens anders te installeren dan in de leefruimte.

Ontvang vrijblijvend advies op maat van jouw situatie
Ontdek welke warmtepompboiler bij jou past
arrow Ontvang offertes

Werking warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verwarmt sanitair water, maar hoe werkt dit systeem precies? Net als bij andere warmtepompen haalt de boiler warmte uit de lucht

Op het moment dat er vanuit de omgeving niet voldoende warmte beschikbaar is zal de warmtepompboiler elektrische weerstand inschakelen.

Dit is de reden dat het soms ook een hybride warmteboiler genoemd wordt. Een hybride warmtepompboiler kan ook een combinatie met een gascondensatieketel zijn.

Hierbij is er nog steeds een gasaansluiting nodig, maar zal het verbruik wel aanzienlijk lager zijn.

Hoelang blijft het water warm?

Een warmtepompboiler warmt in tegenstelling tot een elektrische boiler sanitair water maar op tot maximaal 55 graden. Zou je de boiler na het bereiken van deze temperatuur uitschakelen, dan zakt de temperatuur na enkele uren al tot kamertemperatuur.

Temperatuur op warmteboiler

Prijs boiler warmtepomp

Een warmtepompboiler is duurder in aankoop dan een elektrische boiler. Gemiddeld betaal je voor een warmtepompboiler zo’n 3.500 euro inclusief plaatsing en btw.

Verbruik

Een warmtepompboiler verbruikt 3 tot 4 keer minder elektriciteit dan klassieke waterverwarmingssystemen zoals een elektrische boiler.

Dit komt omdat het systeem de warmte uit de lucht gebruikt om water op te warmen in plaats van elektriciteit. Dit leidt tot een lagere energiekost en een verminderde ecologische voetafdruk.

De warmtepompboiler is daarom een aantrekkelijke keuze voor huishoudens die streven naar energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Terugverdientijd

Gemiddeld heb je een warmtepompboiler al terugverdiend na zo’n 5 jaar. Bepaalde warmtepompboilers zijn in sommige omstandigheden zelf al terugverdiend na minder dan 2 jaar.

Is een warmtepompboiler rendabel?

In het slechtste geval heb je een warmtepompboiler pas terugverdiend na 10 jaar. Met een levensduur van gemiddeld 15 jaar, is een warmtepompboiler zelfs hier rendabel.

In het beste geval verdien je na 2 jaar al geld aan jouw investering. Het rendement van een warmtepompboiler ligt heel wat hoger dan dit van een alternatief waterverwarmingssysteem.

Enkel de zonneboiler heeft bij een perfecte plaatsing een hoger rendement dan een warmtepompboiler. In België is dit echter eerder uitzondering dan regel. De warmtepompboiler is daarom een prima alternatief.

Vind een installateur
Ontvang gratis offertes en bespaar kosten

Premie Vlaamse overheid

Gezien de aankoopprijs van een warmtepompboiler aan de hoge kant is, is het voor gezinnen soms een grote stap hierin te investeren. Omdat de Vlaamse overheid de installatie van de milieuvriendelijke warmteboiler wil stimuleren kwamen ze met premies.

De eerste grote premie is Mijn Verbouwpremie. Dit is beschikbaar voor woningen die minstens 10 jaar oud zijn. Hoeveel je krijgt hangt af van jouw inkomenscategorie.

De tweede premie is een EPC-labelpremie. Hiervoor moet jouw EPC-waarde binnen 5 jaar verbeteren. De bedragen hier zijn afhankelijk van wat jouw eind EPC-label is.

De overheid geeft een tijdelijke btw-verlaging van 21 % naar 6 %. Dit is beschikbaar voor elke warmtepompboiler, ongeacht de leeftijd van de woning.

Investeren in groene energie

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepompboiler?

Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn is afhankelijk van de grootte van jouw huishouden en jullie gemiddelde energieverbruik. Gemiddeld zijn 12 – 14 zonnepanelen voldoende om de energiebehoefte te ondersteunen, ook wanneer er een warmtepompboiler geïnstalleerd wordt.

Een boiler met warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zorgt niet enkel voor een lager energieverbruik, het draagt ook bij aan een milieuvriendelijke woning. Je bent namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstof dankzij de zonnestroom.

De combinatie biedt vele voordelen, waaronder een hoog rendement dat je bereikt met zonnepanelen en een warmtepompboiler.

Advies op maat is hier nodig om het juiste toestel te combineren met zonnepanelen.

Zonnepanelen combineren met warmtepompboiler

Contacteer gratis installateurs en vind de beste warmtepompboiler op maat van jouw woning

Vul het onderstaande offerteformulier gratis in en krijg advies op maat van jouw woning. Contacteer een professionele installateur en ontdek wat de beste warmtepompboiler is voor jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een zonneboiler?

+
Een zonneboiler warmt sanitair water op met warmte die het krijgt van de zon. De zon warmt de koelvloeistof in de zonnecollector op, welke op zijn beurt het water zal verwarmen. De zonneboiler werkt enkel wanneer er voldoende zon op schijnt. Is dit het geval, dan heeft de zonneboiler een heel hoog rendement. 

Kan je een hybride warmtepompboiler combineren met cv-ketel?

+
Een warmtepompboiler verwarmt sanitair water gemiddeld tot zo’n 55 graden en niet tot 70 à 80 graden. Deze temperaturen zijn wel nodig voor reguliere verwarming.

Hoe warmtepompboiler aansluiten op vloerverwarming?

+
De gemiddelde watertemperatuur van 55 graden in een warmtepompboiler is voldoende hoog in een goed geïsoleerde woning. De boiler is echter over het algemeen niet groot genoeg om een volledig huis te verwarmen. Doe je dit wel, dan loop je regelmatig de kans geen warm water over te houden om te douchen.
Wanneer de vloerverwarming slechts voor een kleine ruimte is, zoals de badkamer, is het wel mogelijk zonder in te boeten aan comfort.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.