Voordelen van een warmtepompboiler

Een warmtepomp boiler verwarmt het cv water voor huishoudelijk gebruik op een milieuvriendelijke manier. Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Het opwarmen gebeurt door warmte aan de (buiten)omgeving te onttrekken en zo het sanitair water in het boilervat op te warmen. De voordelen?

 • Je geniet van een hoog rendement in vergelijking met een condensatieketel.
 • Het biedt een oplossing voor woningen zonder gasaansluiting.
 • Het is geschikt om te voorzien in grote warm water behoeftes.
 • Het is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler.
 • Het is compatibel met een condensatieketel op gas of stookolie, een warmtepomp en zelfs zonnepanelen.
 • Het heeft een lager energieverbruik dan een klassieke boiler.
Persoonlijk advies gezocht?Raadpleeg warmtepompboiler installateurs uit de buurt
warmtepompboiler

Nadelen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft zeer veel voordelen, maar er zijn toch enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Wat zijn de warmtepompboiler nadelen precies?

Het formaat

Een belangrijk nadeel is de omvang van het toestel. Een warmtepompboiler is een vrij groot apparaat en heeft een grote opslagcapaciteit nodig. Je moet dus over voldoende ruimte beschikken.

Koude lucht

Een warmtepompboiler werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt energie uit de omgevingslucht. Het zet die energie om in koude lucht en geef warmte af aan de achterkant.

Een warmtepompboiler doet net het omgekeerde. Het toestel gebruikt de energie in de omgevingslucht om het sanitair water op te warmen, maar daardoor ben je de ruimte aan het koelen. Je plaatst de warmtepompboiler dus best niet in een leefruimte.

Wat kost het?

Afhankelijk van de grootte kan de prijs van je boilervat verschillen. Er zijn boilervaten in uiteenlopende volumes verkrijgbaar. Bijvoorbeeld voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld verbruik is een boilervat van minstens 200 liter aan te raden. De aankoopprijs van de warmtepompboiler, inclusief plaatsingskosten, bedraagt in deze situatie ongeveer 3.000 euro.

Is een warmtepompboiler iets voor mij?

Een warmtepompboiler is niet in elke situatie of voor elk gezin interessant. Je hebt nog altijd een apart systeem voor je verwarming nodig. Warmtepomp boilers worden extra aantrekkelijk wanneer:

 • je de warmtepompboiler combineert met zonnepanelen.
 • je de warmte van je ventilatiesysteem kan benutten.
 • de woning niet aangesloten kan worden op het gasnet.
 • je veel sanitair warm water verbruikt.
 • je elektrische gewone boiler aan vervanging toe is.
 • je voluit voor groene thermische energie wil kiezen.
 • je beschikt over een ruime berging (die je graag zo fris mogelijk houdt).
Warmtepompboiler laten plaatsen
Denk je eraan om een warmtepompboiler te installeren? Dan is het belangrijk om een betrouwbare installateur te vinden. Bobex brengt je daarom in contact met erkende installateurs uit de buurt. Vergelijk hun offertes en vind een warmtepompboiler aan de beste prijs-kwaliteit.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Alternatieven: zonneboiler en elektrische boiler

Is het plaatsen van een warmtepompboiler geen optie in jouw geval? Zijn de nadelen te groot? Geen nood, er bestaan voldoende alternatieven, zoals de zonneboiler en de elektrische boiler.

1. Zonneboiler

Een zonneboiler is vooral interessant, als ze veel zonlicht krijgt. Het rendement is dan heel hoog. Qua rendement adviseren we je de combinatie: zonnepanelen-zonneboiler + warmtepomp + een goed geïsoleerde woning

2. Elektrische boiler

Een elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen (PV-panelen) is een hele mooie combinatie en biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Op die manier bespaar je kosten op elektriciteit.

Door de juiste combinatie van warm water gebruik en het aantal zonnepanelen, beschik je energie-neutraal over voldoende warm water voor huishoudelijk gebruik.

Zelf plaatsen of laten installeren?

De installatie van een warmtepompboiler is vrij eenvoudig: Een warmtepomp installatie verschilt eigenlijk niet veel van eender welke klassieke verwarmingsinstallatie. Het enige verschil is de warmtepomp zelf. De rest van de installatie zoals vloerverwarming en/of ventilo-convectoren blijft onveranderd.

Je plaatst een warmtepompboiler best in een niet te frisse omgeving. Zo kan het toestel makkelijker warmte opnemen van de buitenlucht. Vaak wordt de boiler in de garage, berging of stookruimte geïnstalleerd.

Wil je advies op maat? Stel je vragen aan professionals en vergelijk gratis offertes

Is een warmtepompboiler een interessante optie voor jou? Heb je advies op maat nodig over je toekomstige warmtepompboiler? Kom via ons offerteformulier direct in contact met professionele installateurs in jouw regio.

Ontvang en vergelijk gratis vrijblijvende offertes via onderstaand offerteformulier. Kies zo de beste warmtepompboiler voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.