Kun je een warmtepompboiler gebruiken voor vloerverwarming?

De combinatie vloerverwarming-warmtepompboiler kan een manier zijn om een deel van je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen

Waar een gewone radiator gebruik maakt van water met een temperatuur van 65 graden Celsius, volstaat voor vloerverwarming een temperatuur van rond 35 graden Celsius.

Een warmtepompboiler verwarmt het water tot zo’n 55 graden Celsius, ruim voldoende dus voor je vloerverwarming. Met een speciaal aansluitstuk kan een installateur je warmtepompboiler verbinden met de vloerverwarming.

Je kunt je vloerverwarming ook aansluiten op een ander type warmtepomp. Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Opgelet: Een warmtepompboiler is een soort warmtepomp die warmte uit de omgevingslucht haalt, en geen type boiler. Lees verder in dit artikel meer over de werking van een warmtepompboiler.

Vloerverwarming aansluiten op jouw vloerverwarming of niet?
Ontvang gratis vrijblijvend advies en offertes op maat
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Aandachtspunten vloerverwarming aansluiten op warmtepomp

Waar moet je op letten als je kiest om je vloerverwarming van warm water te voorzien met een warmtepomp?

1. Isolatie

Een slecht geïsoleerde woning verwarmen met vloerverwarming is hoe dan ook geen goed idee. In een goed geïsoleerd huis kan de opgewekte warmte niet verloren gaan. Is je huis nog niet optimaal geïsoleerd? Dan loont het om daar eerst in te investeren.

2. Type warmtepomp

Niet elk type warmtepomp is geschikt voor het opwarmen van je vloerverwarming. Om je vloerverwarming op temperatuur te brengen, moet de warmtepomp water opwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp is dus niet geschikt. Je kunt wel gebruik maken van een geothermische, water-water of lucht-water warmtepomp, of een warmtepompboiler.

Een installateur plaatst vloerverwarming onder een laminaatparket in een kleine woonruimte. De vloerverwarming is aangesloten op een warmtepompboiler

3. Verbruik elektriciteit voor werking warmtepomp

Dat gezegd, lucht-water, geothermische en water-water warmtepompen verbruiken veel elektriciteit. Het is daarom zeker interessant om een warmtepomp aan te drijven met zonne-energie.

4. Vermogen warmtepompboiler: opwarmen tapwater versus huis verwarmen

Tot slot is het niet aan te raden om je hele huis met een warmtepompboiler te verwarmen, ook niet wanneer je voor vloerverwarming kiest.

Een warmtepompboiler heeft een eerder beperkt vermogen en wordt voornamelijk gebruikt om sanitair water op te warmen.

Een kleinere ruimte zoals je badkamer kun je dan weer wél opwarmen met vloerverwarming en een warmtepompboiler.

Een geothermische warmtepompinstallatie in een kelder of garage met een donkerrode vloer en wit met mintgroene muren

Prijs warmtepomp en vloerverwarming laten installeren

Hoeveel kost de installatie van een warmtepomp en vloerverwarming? Een overzicht met richtprijzen:

  Richtprijs inclusief installatie
Warmtepompboiler € 3.000 – 4.000
Lucht-water warmtepomp € 7.500 – 12.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – 20.000
Grond-water of geothermische warmtepomp €  20.000 – 30.000
Vloerverwarming € 30 – 65 per vierkante meter
Warmtepompboiler installeren?Vind de juiste installateur in jouw regio

Hoe werkt verwarmen met een warmtepomp?

Een klassieke warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit het grondwater, de bodem of de lucht te onttrekken. Met uitzondering van de lucht-lucht warmtepomp gebruikt de warmtepomp die warmte om water op te warmen. Een lucht-lucht warmtepomp zal de lucht in je woning rechtstreeks verwarmen via het ventilatiesysteem.

Werking warmtepompboiler

Een warmtepompboiler werkt anders dan andere warmtepompen. De warmtepompboiler haalt zo’n 70 procent van de nodige energie uit de binnenlucht, buitenlucht, of uit de afgevoerde lucht van een ventilatiesysteem. Een warmtepompboiler gebruikt dan ook aanzienlijk minder elektriciteit.

Een warmtepompboiler warmt met die warmte een speciale koelvloeistof op. Die vloeistof begint bij lage temperatuur te koken en wordt zo omgezet in gas. Dat gas wordt samengedrukt door een compressor, waardoor de temperatuur stijgt (tot zo’n 55 graden Celsius).

De opgewekte warmte wordt gebruikt om het water in het voorraad- of buffervat op te warmen. Daarna verandert het gas weer in vloeistof, verlaagt de druk, en begint het proces opnieuw.

Een warmtepompboiler beschikt ook over een elektrisch naverwarmingsysteem. Indien nodig kan daarmee extra water verwarmd worden. Heb je water warmer dan 55 graden Celsius nodig, of is het opgeslagen water afgekoeld? Dan zorgt de elektrische naverwarming voor extra warmte.

Optie: warmte uit retour van de vloerverwarming of radiatoren recupereren in boiler

Een gewone warmtepompboiler werkt volgens hierboven beschreven. Er zijn echter ook warmtepompboilers op de markt die geen warme lucht, maar retourwater als warmtebron gebruiken.

Zo’n water-water warmtepompboiler haalt de nodige warmte uit het retourwater van bijvoorbeeld je vloerverwarming of radiatoren.

Specialist inschakelen voor de plaatsing van een warmtepompboiler

Op zoek naar een installateur voor een nieuwe warmtepompboiler? Vergelijk gratis offertes

Zoals je ziet, is een warmtepompboiler de ideale optie voor het milieuvriendelijk verwarmen van je sanitair water. Wil je ook je vloerverwarming aandrijven met je warmtepompboiler? Dan is het aan te raden om advies in te winnen bij een expert. Die bekijkt samen met jou wat mogelijk is en gaat indien nodig mee op zoek naar een alternatieve oplossing.

Graag snel en eenvoudig informatie inwinnen bij  verschillende experts? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat van specialisten in jouw regio. Zo kun jij prijzen vergelijken, de opties verkennen en een geschikte oplossing vinden voor jouw woonst.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.