Wat is een Smart Grid Ready (SG-ready) warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is qua werking vergelijkbaar met een gewone warmtepomp (bijvoorbeeld een geothermische of lucht-water warmtepomp). Waar een normale warmtepomp (heel wat) energie verbruikt om warmte uit bijvoorbeeld het grondwater te onttrekken, haalt een warmtepompboiler die warmte uit de omgevingstemperatuur

Een warmtepompboiler gebruikt die warmte vervolgens om sanitair water te verwarmen. Een warmtepompboiler verbruikt aanzienlijk minder elektriciteit dan een klassieke warmtepomp of elektrische boiler. De warmtepompboiler gebruikt namelijk restwarmte uit de lucht. 

Toch is er niet altijd genoeg restwarmte om het sanitair water voldoende op te warmen. Om extra warmte te genereren doet de warmtepompboiler beroep op elektriciteit. De verdeling is ongeveer 3/4: driekwart van de nodige warmte komt uit de lucht, het restant wordt opgewekt met elektriciteit.

Een Smart Grid Ready warmtepompboiler gebruikt elektriciteit die je zonnepanelen opwekken. Meer nog: het systeem houdt bij wanneer je zonnepanelen extra elektriciteit opwekken en gebruikt die overtollige energie om het water op te warmen.

Met een Smart Grid Ready warmtepompboiler kun je jouw sanitair water dus gratis verwarmen

Offertes voor slimme warmtepompboilers vergelijken?
Ontvang gratis 1 of meer offertes op maat en vind de juiste installateur
arrow Ontvang offertes

Merken en modellen

Er zijn verschillende warmtepompboilers op de markt die Smart Grid Ready zijn. Je vindt SGR-warmtepompboilers onder meer van:

  • Atlantic. Atlantic Explorer V4 warmtepomboiler.
  • Daikin. Daikin Altherma warmtepompboiler.
  • Ariston. NUOS PLUS WIFI warmtepompboiler.
  • Viessmann. Vitocal 060-A.

Tip: Verschillende merken, modellen en installatiekosten vergelijken? Gebruik het formulier onderaan deze pagina.

Een installateur configureert een oranje Smart Grid Ready warmtepompboiler in de boilerruimte van een moderne woning. De ruimte is betegeld met grijze tegels.

Werking Smart Grid Ready boiler met zonnepanelen

Als je zonnepanelen elektriciteit opwekken en jij die elektriciteit niet verbruikt, zijn er 2 opties:

  1. De overtollige elektriciteit wordt geïnjecteerd op het net. Vroeger ontving je daarvoor een vergoeding, maar die regeling werd gewijzigd.
  2. Je slaat de overtollige elektriciteit op om te verbruiken op een moment dat je zonnepanelen geen nieuwe elektriciteit opwekken.

Één van de manieren om die overtollige elektriciteit op te slaan, is een Smart Grid Ready warmtepompboiler. 

Opgelet: Het betekent niet dat een SGR-warmtepompboiler de elektriciteit in zuivere vorm opslaat, zoals bijvoorbeeld een thuisbatterij zou doen. De warmtepompboiler zal de elektriciteit op piekproductiemomenten gebruiken om sanitair water te verwarmen. Dat water kun je dan weer gebruiken om bijvoorbeeld te douchen als je thuis komt van het werk.

Een gewone warmtepompboiler kan natuurlijk ook overtollige energie gebruiken om water op te warmen. Een Smart Grid Ready warmtepompboiler doet daar een schepje bovenop. 

Stel: je stelt de temperatuur van de warmtepompboiler in op 45 graden Celsius – een aangename, niet te hoge temperatuur voor een warme douche. Wanneer je zonnepanelen overtollige energie opwekken, detecteert je SG-Ready warmtepompboiler dat energieoverschot. De slimme warmtepompboiler gaat meteen aan de slag en verwarmt het water niet tot de ingestelde 45 graden, maar bijvoorbeeld tot 70 graden Celsius

Die hoge temperatuur garandeert dat je water langer warm blijft. Het betekent ook dat de warmtepompboiler geen elektriciteit hoeft te verbruiken als je bijvoorbeeld een douche neemt op een moment waarop je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken.

Een dameshand regelt de temperatuur van een witte warmtepompboiler met Smart Grid Ready functie.

SG-Ready als thermische batterij

Een Smart Grid Ready gebruik je dus als een thermische batterij. Je slaat geen elektriciteit op, maar zet overtollige energie om in een voorraad warm water. Wanneer je thuiskomt na een lange werkdag kost die welverdiende warme douche je geen elektriciteit (en dus geld, want ’s avonds wekt een zonnepaneel geen elektriciteit op).

Vragen over warmtepompboilers?
Stel ze aan een expert

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepompboiler?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen en de elektriciteitsnoden van je warmtepompboiler. Hoe minder restwarmte die kan gebruiken, hoe meer elektriciteit die moet verbruiken. Hoe hoger het vermogen en de energieproductie van je zonnepanelen, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt om in die energiebehoefte te voorzien.

Tip: Vraag een ervaren installateur om je te helpen bij de exacte berekening van het aantal zonnepanelen.

Een dak met zonnepanelen op een woning met een Smart Grid Ready warmtepompboiler. Op de achtergrond een prachtige zonsondergang.

Voordelen van een Smart Grid warmtepompboilerinstallatie

Er zijn 2 belangrijke redenen om te kiezen voor een Smart Grid Ready warmtepompboiler.

Voordeel 1: economisch

Een Smart Grid Ready warmtepompboiler verhoogt je zelfverbruik en helpt je heel wat netstroom – en dus geld – te besparen. Bovendien is een Smart Grid Ready warmtepompboiler aanzienlijk goedkoper dan een thuisbatterij.

Daarnaast helpt een SGR-warmtepompboiler je ook de gevolgen van het capaciteitstarief te verzachten. Dat capaciteitstarief vertaalt zich in een hogere prijs voor elektriciteit naarmate je meer elektrische toestellen tegelijk gebruikt.

Wie vooral ’s avonds thuis is en bijvoorbeeld naast de televisie, computer en verlichting ook nog eens de warmtepompboiler moet inschakelen, betaalt al snel een vrij hoog tarief. Als de warmtepompboiler overdag al voldoende is opgewarmd met gratis zonne-energie, hoeft dat natuurlijk niet meer. Zo bespaar je nog meer!

Je warmtepompboilerinstallatie aan de beste prijs?
Vergelijk gratis vrijblijvende offertes van installateurs in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Prijs Smart Grid Ready warmtepompboiler

Een SGR-warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro, inclusief installatie. Een thuisbatterij van 14 kWh kost dan weer rond de 10.000 euro.

Voordeel 2: ecologisch

Daarnaast is kiezen voor een warmtepompboiler een ecologisch bewuste keuze. Hoe meer zonne-energie en andere hernieuwbare energie je verbruikt, hoe kleiner je ecologische voetafdruk.

Bonusvoordeel: een warmtepompboiler installatie met Smart Grid Ready-functie kan de EPC-score van je woning aanzienlijk verbeteren.

Een blad met symbolische voorstelling van de EPC-score van een woning. Op het blad liggen een spaarlamp en een rekenmachine.

Interesse? Vraag info en advies + Vergelijk gratis offertes van installateurs in jouw regio

Wil je een Smart Grid Ready warmtepompboiler laten installeren? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis volledig vrijblijvende prijsvoorstellen van installateurs in jouw regio en advies op maat. Zo kun jij bekijken welk model het meest geschikt is voor jouw woning, tarieven van bekwame installateurs vergelijken én flink besparen op de installatie van je nieuwe, slimme warmtepompboiler.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.