Warmtepomp versus warmtepompboiler

In welk opzicht verschilt een warmtepomp van een warmtepompboiler?

  • Een warmtepomp verwarmt en/of koelt een gebouw. In bepaalde gevallen zorgt het ook voor de productie van sanitair warm water.
  • Een warmtepompboiler staat enkel in voor het verwarmen van sanitair water.

Er bestaan echter nog enkele andere verschillen:

  • Een warmtepomp kan je in verschillende grote en kleine koel- en verwarmingssystemen toepassen. Een warmtepompboiler richt zich specifiek op toepassingen binnenshuis.
  • Een warmtepompboiler is speciaal ontworpen voor het verwarmen van sanitair water. Een warmtepomp kan je daarentegen bij verschillende (water)bronnen inzetten zoals grondwater, afvalwater, ventilatielucht enzovoort.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste specialist in jouw regio snel en eenvoudig
arrow Ontvang offertes

Hoe warmtepompboiler combineren met warmtepomp?

Een warmtepompboiler en warmtepomp werken niet alleen goed op zichzelf, je kunt ze bovendien in combinatie met elkaar gebruiken. Zo heb je twee milieuvriendelijke systemen in huis die niet alleen de woning duurzaam verwarmen (warmtepomp), maar ook van sanitair warm water (warmtepompboiler) voorzien.

We zetten hieronder nog enkele gelijkenissen in de vorm van voordelen en nadelen op een rijtje.

verschil warmtepomp en warmtepompboiler

Voordelen

Hoger rendement en milieuvriendelijk

Beide systemen hebben een hoge energie-efficiëntie: ze halen hun warmte uit de omgevingslucht, een duurzame energiebron. Dit betekent dat ze geen fossiele brandstoffen uitstoten en dat ze bijna geen elektriciteit verbruiken. Je bespaart bijgevolg ook op je energierekening.

Hele jaar toepasbaar

Zowel een warmtepompboiler als warmtepomp kan je gedurende het hele jaar toepassen.

Veel warmtepompen hebben vandaag ook de optie om te koelen. Zo heb je in de zomer een airconditioning en in de winter een verwarming.

Energiezekerheid

Beide systemen halen hun energie uit een hernieuwbare energiebron: de binnen- of buitenlucht. Dit betekent dat je niet meer afhankelijk bent van energieleveranciers en hun stroomvoorziening. Je hebt met andere woorden altijd toegang tot voldoende energie.

Nadelen

Aanschafprijs

Zowel een warmtepomp als warmtepompboiler zijn relatief dure investeringen. Gelukkig is het een rendabele investering die je door besparingen op lange termijn terugverdient. Bovendien heb je voor beide systemen ook recht op een premie.

Ruimtevereisten

Beide systemen nemen behoorlijk wat ruimte in beslag. Niet elke woning heeft voldoende plaats.

Onderhoud

Om de toestellen een zo lang mogelijke levensduur te geven, is het belangrijk ze regelmatig te onderhouden. Zo garandeer je ook een optimale werking.

Prijs warmtepomp versus warmtepompboiler

De prijs van een warmtepompboiler varieert afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de capaciteit, de energie-efficiëntie, het merk en de eventuele extra functies. Bovendien hou je best rekening met de arbeidskosten. Gemiddeld gezien kost een warmtepompboiler 3.500 euro (inclusief btw en plaatsing).

Bij een warmtepomp hangt de prijs in de eerste plaats af van het type. Onderstaande tabel geeft een handig overzicht:

Type warmtepomp Gemiddelde prijs (exclusief btw en inclusief plaatsing)
Grond-water warmtepomp € 10.000 – 24.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – 20.000
Lucht-lucht warmtepomp Vanaf € 2.500
Lucht-water warmtepomp € 7.500 – 12.500
Hybride warmtpomp € 5.000 – 7.000

Via ons offerteformulier kom je snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere specialisten die je prijsvoorstellen op maat bezorgen. Zo kan je tarieven met elkaar vergelijken en de voordeligste optie kiezen voor jouw situatie.

Mijn VerbouwPremie en andere subsidies in Vlaanderen

De Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius bieden financiële ondersteuning aan in de vorm van premies. Zowel voor de plaatsing van een warmtepomp als een warmtepompboiler kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. De voorwaarden, het bedrag en de aanvraagprocedure kan je gemakkelijk nalezen op de website van de Vlaamse overheid.

Naast de Mijn VerbouwPremie heb je ook de EPC-labelpremie en de uitdovende Totaalrenovatiebonus. Je hebt recht op de EPC-labelpremie als je in een periode van 5 jaar het EPC-label van je woning verbetert. Welk label je precies moet halen en andere belangrijke voorwaarden lees je best na op de website. Je kunt de EPC-premie ook combineren met de Mijn VerbouwPremie.

Bij de uitdovende Totaalrenovatiebonus moet je bij renovatiewerken binnen de 5 jaar in 3 energiebesparende maatregelen voorzien. De eindfactuur van de eerste investering moet tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020 liggen. Welke werken in aanmerking komen en andere belangrijke info kan je online makkelijk terugvinden.

De uitdovende totaalrenovatiebonus of BENO-pass is niet opgenomen in de Mijn VerbouwPremie en kan ook niet meer aangevraagd worden sinds 30 juni 2022.

Een specialist kan je helpen met de aanvraag van de premie en bezorgt je de nodige documenten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in
arrow Ontvang offertes

Werking warmtepomp en warmtepompboiler

Een warmtepomp en warmtepompboiler hebben niet exact dezelfde werking en functie. Hieronder leggen we de werking van beide systemen iets gedetailleerder uit.

Een warmtepomp kan voor de verwarming en voor de verkoeling van één of meerdere ruimtes instaan. Bovendien kunnen sommige toestellen ook sanitair warm water produceren. De energie of warmte haalt de warmtepomp uit de lucht, de bodem of het grondwater.

De werking van een warmtepomp hangt af van het type:

  • Lucht-lucht warmtepomp. Deze soort warmtepomp bestaat uit een binnenunit en buitenunit. De ventilator in de buitenunit neemt de omgevingslucht op. Vervolgens warmt de compressor een koelgas op. De verwarmde lucht gaat nu naar de binnenunit die het vervolgens aan de ruimte afgeeft. Wanneer je dit proces omkeert, kan je jouw woning ook afkoelen. Met andere woorden: een lucht-lucht warmtepomp is zowel een verwarming als een airconditioning.
  • Lucht-water warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp heeft dezelfde werking als een lucht-lucht warmtepomp. Het grote verschil is dat het niet alleen ruimtes kan verwarmen en afkoelen, maar dat het ook voor de productie van sanitair warm water instaat.
  • Grond-water warmtepomp. In de ondergrond is er heel wat energie aanwezig. Een geothermische warmtepomp neemt deze warmte op. Dat gebeurt via een buizensysteem dat met een verticale grondboring in de bodem vervat zit. De koelvloeistof in deze buizen verzamelt warmte uit de ondergrond en gebruikt het vervolgens om je woning te verwarmen of van sanitair warm water te voorzien.
  • Water-water warmtepomp. Ook deze warmtepomp is een geothermisch systeem. Met een pompput en retourput haalt het systeem warmte uit het grondwater en voert het vervolgens het afgekoelde water weg. De opgenomen warmte gebruikt het toestel om je woning te verwarmen.

Maar, hoe verschilt de werking van bovenstaande modellen met die van een warmtepompboiler? Een warmtepompboiler werkt ook volgens het principe van warmte-uitwisseling. Maar in plaats van warmte uit de omgevingslucht op te nemen om je huis te verwarmen (en in sommige gevallen van warm water te voorzien), gebruikt het toestel die warmte enkel om in warm water te voorzien.

Met andere woorden: een warmtepompboiler gebruikt de technologie van een warmtepomp (warmte uit de omgevingslucht opnemen), maar combineert het met het volume van een boilervat.

Daarnaast hebben de meeste warmtepompboilers ook een elektrisch verwarmingselement. Stel dat de warmwarmteproductie tekortschiet, dan springt dit onderdeel bij om in je warmwaterbehoefte te voorzien.

Hoe lang blijft water warm in een warmtepompboiler?

Hoelang water warm blijft in de boiler is afhankelijk van isolatie, de hoeveelheid opgeslagen water en de temperatuur van het water in de boiler. Desondanks blijft het verwarmde water gemiddeld tussen 4 en 12 uur warm.

Kan je er een huis mee verwarmen?

Nee, een warmtepompboiler is gemaakt om water te verwarmen voor sanitair gebruik. Je kunt er dus niet een heel huis mee verwarmen. Mocht je jouw woning toch willen verwarmen dan is een lucht-water warmtepomp een goede optie.

Heeft een warmtepompboiler een buitenunit nodig?

Een warmtepompboiler gebruikt warme lucht uit zijn omgeving om water mee op te warmen. Dit betekent dus dat dit op de locatie van de warmtepompboiler gebeurt en er geen lucht door een buitenunit gaat.

specialist controleert werking warmtepompboiler

Extra verduidelijking nodig? Stel je vragen aan installateurs en ontvang gratis 1 of meer offertes

Als je na het lezen interesse hebt in groene verwarming, kan het lonen om onderstaand formulier in te vullen. Je ontvangt snel en eenvoudig gratis vrijblijvende offertes van 1 of meerdere vakmannen.

De offertes zijn op maat gemaakt en bevatten alle info afgestemd op jouw situatie. Handig om een weloverwogen beslissing te nemen! Daarnaast kan je de offertes van verschillende vakmannen makkelijk onderling vergelijken. Een vakman beschikt immers over veel kennis en ervaring. 

Verstuur vandaag je aanvraag en vind snel de juiste vakman in jouw regio. Plus, vergelijk offertes en laat jouw project voor een correcte prijs realiseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.