Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler gebruikt warme lucht uit de omgeving om sanitair water op te warmen. Door gebruik te maken van de principes van een warmtepomp wordt er op een enorm energie-efficiënte manier water verwarmd. De warmtepompboiler is daarom wel 3 tot 4 keer zuiniger dan een elektrische boiler. 

Hieronder gaan we dieper op de werking die voor de optimale werking zorgt. 

Boiler warmtepomp gebruikt omgevingslucht

Een warmtepomp wordt vaak gebruikt om een ruimte te verkoelen De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verplaatst die vervolgens naar buiten. Het werkt in die situatie een beetje als een airconditioner. In de winter kan een warmtepomp gebruikt worden om warme lucht uit de buitenlucht te halen en ze te verplaatsen naar binnen. 

Water verwarmen met een warmtepomp gebeurt op een gelijkaardige manier. De aanwezige warmte in de omgeving wordt uit de lucht gehaald en door de warmtepomp gebruikt om het water in de boiler op te warmen. 

De warmtepomp zuigt lucht aan en zorgt dat ze in contact komt met de koelvloeistof. De koelvloeistof neemt de warmte op en verdampt. Het gevormde koelgas wordt dan naar een compressor geleid. De druk verhoogt en hiermee samen de temperatuur. De compressor zal het gas terug laten afkoelen, zodat het opnieuw omgezet wordt in koelvloeistof. De warmte die tijdens dit proces vrijkomt wordt gebruikt om het water op te warmen.

Dat de warmtepompboiler warmte uit de omgeving neemt, is soms een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Op warme dagen zal de warmtepompboiler de ruimte helpen afkoelen. In de winter kan dit net een nadeel zijn. De warmtepompboiler heeft warme lucht nodig, maar zal koude lucht aan de ruimte afgeven. Dat kan ervoor zorgen dat de verwarming meer moet draaien.

Om dit probleem te vermijden kan je de warmtepompboiler in een ruimte plaatsen waar er niet geleefd wordt, zoals de kelder of de garage. Je kan ook kiezen voor een buitenunit. Er wordt dan omgevingslucht van buiten gebruikt. Het rendement zal wel een stuk lager liggen tijdens koude dagen.  

Warmtepompboiler werking

Hoe warmt de boiler het water op?

Zoals eerder uitgelegd zal de koelvloeistof omgezet worden naar een gas en daarna opnieuw naar een vloeistof. Dit proces produceert warmte. Door middel van een warmtewisselaar zal de warmtepomp water in de boiler opwarmen. De temperatuur van het water stijgt hierdoor steeds wat meer. Het proces blijft zich dan ook herhalen tot er voldoende warm water beschikbaar is.

Het verwarmingsproces van de warmtepompboiler neemt wat meer tijd in beslag dan bij conventionele elektrische boilers. Belangrijk is om in een voldoende grote boiler te investeren om te voorzien in de warmwaterbehoefte van jouw huishouden, ook tijdens piekuren. Anders loop je het risico zonder warm water te vallen.

Over de capaciteit van een warmtepompboiler moet daarom goed nagedacht worden. Schakel best een expert in en ontvan advies op maat van de woning. Zo zit je nooit zonder warm water. 

Val nooit zonder warm water
Contacteer een expert en ontvang advies op maat

Aansluiten op zonnepanelen?

Een warmtepompboiler zorgt op een milieuvriendelijke manier voor warm water. Het energieverbruik is namelijk zo’n 3 tot 4 keer lager dan bij klassieke alternatieven. Dit zorgt niet alleen voor een kleinere ecologische voetafdruk, het verlaagt ook de energierekening. 

Wil je nog een stap verder gaan in de besparingen en de groene alternatieven? Sluit dan jouw warmtepompboiler aan op zonnepanelen. Zo wordt de energie die het toestel toch nog nodig heeft ook op een milieuvriendelijke manier opgewekt.

Warmtepompboiler met zonnepanelen

Wat is het verschil in werking tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

Het grote verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler is de functie van het systeem. Een warmtepomp wordt gebruikt voor ruimteverwarming of koelmiddel. Klassieke verwarming zal volledig werken op elektriciteit of een fossiele brandstof, maar een warmtepomp haalt 60 – 80 % van de energie uit de omgevingslucht. 

Een warmtepompboiler is daarentegen specifiek ontworpen om tapwater op te warmen. Een warmtepomp kan ook gebruikt worden om sanitair water te verwarmen, maar het zal minder energiewinst met zich meebrengen.

Beide installaties maken gebruik van de warmtepomptechnologie om het hele jaar op een efficiënte manier warmte te genereren.

Werking warmtepomp

Kostprijs warmtepompboiler

Gemiddeld betaal je voor de aankoop en installatie van een warmtepompboiler 3.500 euro.

De kostprijs van een warmtepompboiler varieert afhankelijk van het merk, de grootte van het boilervat en de installatiekosten.

De initiële investering van een warmtepompboiler ligt relatief hoog in vergelijking met klassieke waterverwarmingssystemen, maar het goede rendement van de warmtepompboiler maakt het een interessante investering.

Terugverdientijd hybride boiler

De terugverdientijd betekent niet meer dan over welke tijdspanne je de boiler terugverdiend hebt. De terugverdientijd van een warmtepompboiler is afhankelijk van de investeringskost, de energieprijzen, de efficiëntie van het toestel en het gebruikspatroon. 

Wanneer een gemiddeld gezin in een woning van 10 jaar of ouder investeert in een warmtepompboiler is de terugverdientijd heel voordelig. Vaak is de boiler in minder dan 3 jaar terugverdiend. In de meest voordelige situaties kan de warmtepompboiler al terugverdiend zijn in minder dan 2 jaar. Dit mede dankzij de premie van de Vlaamse overheid en het verlaagde btw-tarief.

Om zeker te zijn dat je de meest rendabele warmtepompboiler koopt voor jouw huishouden vraag je best advies aan experten. 

Vind de beste warmtepompboiler op maat van jouw situatie
Contacteer vrijblijvend experten en ontdek hoe snel jouw warmtepompboiler terugbetaald is
arrow Ontvang offertes

Hoeveel stroom verbruikt de boiler per jaar?

Het jaarlijkse stroomverbruik van een warmtepompboiler is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de grootte, het gebruikspatroon en de efficiëntie

Hoe groter de boiler, hoe meer stroom er nodig is om het water te verwarmen.

De efficiëntie is elk seizoen verschillend. Tijdens warme perioden zal de warmtepompboiler het minder moeilijk hebben om water op te warmen dan wanneer er weinig warmte in de omgevingslucht zit. Makkelijker gezegd: hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de omgeving en de gewenste watertemperatuur, hoe minder energie er vereist is. 

Is een warmtepompboiler goedkoper dan gas?

De aankoopprijs van een warmtepompboiler ligt hoger dan die van een boiler op gas. Ook de installatiekosten komen duurder uit.  Het jaarlijkse verbruik ligt wel lager bij een warmtepompboiler. Dit zorgt ervoor dat je na enkele jaren goedkoper uitkomt met een warmtepompboiler dan met een gasboiler. 

Naast de duidelijke besparing op lange termijn is een warmtepompboiler een ecologische keuze. Er wordt wel tot 50 % minder CO2 uitgestoten dan bij het alternatief op gas. 

Gasboiler versus alternatief

Op zoek naar een installateur? Vergelijk gratis offertes

Plan je om een warmtepompboiler te installeren en zoek je een professionele installateur? Vul onderstaand offerteformulier in. Ontvang offertes op maat van jouw woning, vergelijk ze en bespaar kosten

Vind de juiste installateur en ontvang gratis advies. Wees zeker van een correcte plaatsing en een onderhoud van de warmtepompboiler. Zo behaal je het beste rendement en verleng je de levensduur van jouw investering. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant voor jou

Heeft een warmtepompboiler installeren nadelen?

+
Warmtepompboiler hebben naast de vele voordelen ook enkele nadelen die je best mee in overweging neemt. Een groot nadeel aan de installatie van een warmtepompboiler is de hoge initiële kost. Deze is onder ideale omstandigheden wel al terugverdient na 2 jaar.
Een warmtepompboiler neemt daarnaast veel plaats in beslag, maakt redelijk wat geluid en zorgt voor een koelere omgevingstemperatuur, ook in de winter. Deze problemen kunnen allemaal makkelijk opgelost worden wanneer je de boiler in een garage of kelder plaatst.

Waar kan je de beste warmtepompboiler voor jouw woning kopen?

+
Elke merk en elk model kan juist zijn onder de correcte omstandigheden. Om de ideale warmtepompboiler te vinden voor jouw situatie is het daarom aangeraden offertes bij 1 of meerdere installateurs aan te vragen. Zij kunnen jou gericht advies geven.

Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.