Hoe kun je een veranda of overkapping dichtmaken met hout? Opties en keuzes

Je veranda dichtmaken met hout biedt heel wat leuke opties. Je kunt zowel een bestaande veranda laten dichtmaken als een volledig nieuwe houten veranda laten plaatsen.

1. Volledig gesloten of halfopen zijwand overkapping dichtmaken

Een eerste belangrijke overweging: maak je de overkapping volledig dicht, of kies je voor een halfopen veranda? Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Een volledig gesloten houten veranda vormt een fijne, beschutte plek waar je heel het jaar door gezellig binnen zit. Door ramen uit glas, polycarbonaat of plexiglas toe te voegen, verzeker je jezelf van een fijne lichtinval.

De meeste veranda’s worden niet volledig met hout afgesloten. Je creëert zo eerder een houten schuurtje naast het huis. Voor een bergruimte is zo’n constructie handig, maar voor leefruimtes verkiezen mensen eerder halfopen constructies of een combinatie van hout met transparante materialen.

Met een halfopen veranda geniet je optimaal van de gezonde buitenlucht en het zicht op je tuin, zonder volledig blootgesteld te worden aan de weerselementen. Je geniet een gedeeltelijke beschutting tegen weer en wind, zonder het gevoel te hebben binnenshuis te zitten.

Je veranda professioneel laten afwerken?
Vergelijk opties, materialen en offertes op maat
arrow Ontvang offertes

2. Houtsoorten

Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor buitenshuis gebruik.

Verder in dit artikel vind je een handig overzicht met geschikte houtsoorten.

3. Houten schutting – hoog of laag

Met een schutting kun je (een deel van) de openingen rond de overkapping dichtmaken. Je kiest zelf hoe hoog de schuttingsdelen worden. Je behoudt een deel van het uitzicht op je tuin en de omgeving, en zit tegelijk deels beschut tegen weer en wind.

Een veranda die men deels heeft laten dichtmaken met een lage, open schutting uit hout. De veranda geeft uit op een weelderige tuin waar een wit pad door kronkelt. De veranda staat op een vetegelde vloer.

4. Houten zijspie

Een halfopen veranda kun je afwerken met een houten zijspie. Een zijspie vormt een beperkte afsluiting en beschermt je enigszins tegen wind en slagregen. 

Meer weten?
Stel vragen aan vakmannen en vergelijk offertes

5. Planken

Met planken kun je de veranda volledig of deels afsluiten. Je hebt keuze tussen een horizontale of verticale plaatsing.

Net als bij een houten schutting kun je ervoor kiezen om de planken slechts tot op een bepaalde hoogte te plaatsen.

Op die manier behoud je een gedeeltelijke lichtinval. Ideaal als je meerdere zijdes van de veranda dichtmaakt met hout en geen verandaramen of glazen wanden wil plaatsen, maar ook niet graag in het donker zit. 

Een volledig houten veranda die men heeft laten dichtmaken met planken. Op de houten verandavloer staan een grote en kleine zetel met dekens en kussentjes. Er ligt ook een gestreept matje op de vloer.

6. Schuifwanden

Een volledig afgesloten overkapping kun je voorzien van 1 of meerdere schuifwanden. Bij goed weer open je de voorkant van je veranda, bij slecht weer sluit je de veranda gezellig af. Een houten schuifwand kan voorzien zijn van wieltjes of werken met een railsysteem, net als glazen schuifwanden.

Schuin vooraanzicht van een ruimte die uitgeeft op een veranda. De veranda heeft men laten dichtmaken met hout en houten schuifdeuren met kleine raampjes in Japanse stijl. De veranda geeft uit op een groene tuin.

7. Designs, patronen en andere opties

Door te spelen met open ruimtes tussen de planken of schuttingsdelen, creëer je een deels transparant, deels afgesloten effect. Je zorgt op die manier voor de nodige privacy zonder zonlicht en het volledige uitzicht op de omgeving te verliezen.

Met houten rasters, openingen tussen de planken of openingen in de schuttingsdelen creëer je een unieke afdichting op maat.

Benieuwd naar de opties?
Vergelijk opties en prijzen op maat

8. Houten overkapping in combinatie met andere materialen: van glas tot screens

Hout laat zich uitstekend combineren met andere materialen. Een veranda gedeeltelijk afsluiten met houten en glazen wanden is perfect mogelijk. Door glazen of plexiglazen elementen toe te voegen aan de afscheiding, behoud je het uitzicht op je omgeving én de lichtinval. 

Je kunt hout natuurlijk ook combineren met een verandazeil, doeken, screens of aluminium. Benieuwd naar de opties en wat ze kosten? Gebruik het formulier onderaan deze pagina.

Een veranda met houten dak waar planten doorheen groeien. De veranda heeft men deels laten dichtmaken met een hoge houten schutting met houten raster. Achter de schutting is een bakstenen muur zichtbaar.

Voordelen en nadelen van houten zijwanden

Waarom zou je wel of niet voor houten zijwandjes kiezen?

Voordelen

 • Budgetvriendelijke opties. Er zijn meerdere geschikte én budgetvriendelijke houtsoorten te vinden.
 • Goed bewerkbaar. Met de nodige handigheid maak of bewerk je een houten afdichting helemaal zelf. 
 • Kant-en-klare opties. Maak het zelf plaatsen nog eenvoudiger met kant-en-klare, bewerkte zelfbouwpakketten.
 • Bescherming. Hout biedt een uitstekende bescherming tegen de weersinvloeden.
 • Veelzijdig. Je hebt niet enkel keuze tussen diverse houtsoorten, maar ook uit een heel resem aan designs, afwerkingen en plaatsingsmethodes. Met hout kun je zowel een zachte, landelijke als een moderne, strakke afscheiding creëren.
 • Natuurlijke uitstraling. Hout is een warm, natuurlijk materiaal dat mooi opgaat in een groene omgeving.
 • Privacy. Met hout gun je jezelf de nodige privacy. 
 • Isolerend. Hout heeft van nature een isolerende werking. Die houten afscheiding kan zelfs bijdragen tot de isolatiewaarde van je woning.

Nadelen

Hout heeft natuurlijk ook enkele nadelen.

Een houten afscheiding heeft bijvoorbeeld wat meer zorg en onderhoud nodig dan een zijwand uit pvc of aluminium. Hout moet periodiek behandeld en beschermd worden met bijvoorbeeld olie of beits: voor sommige mensen een groot nadeel.

Daarnaast zal een volledig gesloten houten veranda vrij donker zijn. Gelukkig heb je heel wat opties om toch wat licht binnen te laten. Denk aan elementen uit glas of plexiglas, wisselende hoogtes of openingen in je houten afscheiding. Volledige lichtinval zoals in een volledig glazen veranda of serre heb je natuurlijk niet.

Tot slot zijn sommige houtsoorten behoorlijk prijzig

Vooraanzicht met een tuin met veranda. Men heeft de veranda laten dichtmaken met hout en grote ramen.

Hoe maak je de zijkant van een overkapping dicht met hout?

Met de nodige handigheid kun je een houten zijwand zelf in elkaar timmeren. Met kant-en-klare planken of schuttingsdelen is de klus zelfs voor minder ervaren doe-het-zelvers geschikt. 

Expert inschakelen of DIY?

Wanneer schakel je nu best een specialist in?

 • Je wil de veranda volledig afsluiten en eventueel laten isoleren.
 • Je wil gebruik maken van een hoogwaardige, dure houtsoort.
 • Je wil rekenen op een duurzaam, net resultaat.
 • Je wil hout combineren met andere materialen.

Ook met 2 linkerhanden en weinig tijd voor of zin in dergelijk project, schakel je best een specialist in.

Je veranda laten plaatsen?
Vergelijk offertes en ontvang professioneel advies

Wat is het beste hout voor je veranda?

Je veranda afwerken, kan met verschillende houtsoorten. 

Tropisch hardhout

Tropische hardhoutsoorten zijn ideaal voor buitenshuis gebruik. Ze hebben een hoge duurzaamheid en zijn van nature uitstekend bestand tegen vocht, rot en schimmel.

Ze zullen ook weinig werken (uitzetten en krimpen) onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen. Bovendien heb je keuze uit diverse tropische soorten met elk een eigen unieke uitstraling.

Daartegenover staat een (zeer) hoog prijskaartje en het feit dat tropisch hout geïmporteerd moet worden. Een eenvoudige zijspie van tropisch hardhout kan makkelijk al enkele honderden euro’s kosten.

Europees eikenhout

Net als tropische hardhoutsoorten heeft eikenhout een hoge duurzaamheid. Het is een robuuste, stevige en zware houtsoort met een klassieke uitstraling.

Waar tropisch hardhout ook bij buitenshuis gebruik wat minder onderhoud vergt, moet eikenhout wel regelmatig behandeld worden. Eikenhout is aanzienlijk budgetvriendelijker dan tropisch hardhout.

Een volledig eikenhouten veranda met lage schutting en plankenvloer.

Thermowood

Thermowood of thermisch gemodificeerd hout is geen aparte houtsoort. Het gaat om van nature minder duurzame houtsoorten die door middel van thermomodificatie verduurzaamd worden.

Het hout ondergaat een behandeling met stoom onder hoge temperaturen. Daardoor wordt het hout steviger en beter bestand tegen vocht, rot en schimmel.

Thermowood is een budgetvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het hout is verkrijgbaar in uiteenlopende prijsklassen, en te vinden in verschillende kleuren en houtsoorten

Jouw verandaproject in vakkundige handen?
Kom gratis en vrijblijvend in contact met specialisten in je buurt
arrow Ontvang offertes

Gebrand hout

Yakisugi is een Japanse techniek waarbij de toplaag van een minder duurzame houtsoort gecontroleerd verbrand en verkoold wordt.

Het resultaat? Stevige planken die bijzonder goed bestand zijn tegen regen, schimmel, rot en insecten. Ideaal voor buitenshuis gebruik en dus ook voor je veranda.

Detail van gebrande houten planken, door hun vocht- en rotbestendige eigenschappen ideaal voor het dichtmaken van een veranda.

Wat kost een veranda dichtmaken met hout?

Een overkapping dicht maken met hout kost 200 tot enkele duizenden euro’s. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Oppervlakte van de terrasoverkapping of veranda
 • Gekozen houtsoort
 • Ontwerp van de terrasoverkapping en afdichting
 • Eventuele combinatie met andere materialen, zoals aluminium, glas, of plexiglas
 • Vraagprijs van de vakspecialist

Veranda professioneel laten dichtmaken? Vergelijk opties en prijzen op maat

Wil je jouw veranda het hele jaar door comfortabel gebruiken? Ben je op zoek naar het ideale materiaal (of de ideale combinatie van materialen) voor het afwerken of opbouwen van jouw veranda? Of, wil je graag prijzen vergelijken voor jouw unieke project?

Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo krijg je snel een antwoord op al je vragen, een realistisch beeld van de prijs voor jouw project, en vind je binnen de kortste keren de ideale oplossing voor jouw veranda of overkapping.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Veranda
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Veranda