Dakreiniging: bekroon je huis met een mooi dak

Vuil of mos op je dak? Maak er korte metten mee. Een grondige poetsbeurt fleurt je dak niet alleen op, maar beschermt het ook tegen schade en lekken. Ontdek hier hoe een dak gereinigd wordt, hoe je het langdurig beschermt en wat de prijs voor een dakreiniging is.

Een beschermd dak
Mos, algen en ander vuil zijn nefast voor je dak. De wortels dringen je dakpannen binnen, wat tot structurele schade leiden. Zeker bij regenweer is het risico op scheuren en barsten groot.

Een energiezuinig dak
Is je dak geïsoleerd? Goed zo, maar het mos op je dak is wel een bedreiging voor de dakisolatie. En dat kan je energieverbruik doen stijgen. Met een dakreiniging vermijdt je dit risico.

Maar vooral een mooi dak
Een proper dak is dus beter beschermd en energiezuiniger, maar het is natuurlijk ook gewoon veel mooier. Wil je je woning verkopen? Een dakreiniging krikt de waarde van je woning nog op!

Wat kost een dakreiniging?

Wanneer je je dak wil laten reinigen, zijn de kosten niet alleen afhankelijk van de soort behandeling die je wil laten uitvoeren. Wanneer je dak grondig opgeknapt moet worden, zal de prijs anders zijn dan wanneer het een snelle opfrisbeurt nodig heeft. De aard van de verontreiniging zal dus ook invloed hebben op de prijs. Ook moet je rekening houden met de moeilijkheid van het reinigingsproces. Is je dak moeilijk te bereiken of heeft het een eerder lastig oppervlak? Dan zal dat ook doorwegen in het kostenplaatje. Natuurlijk beïnvloedt het materiaal van je dakbedekking ook de prijs, omdat de keuze van de behandeling daarvan afhankelijk is.

Over het algemeen worden voor de volgende behandelingen gemiddeld deze prijzen aangerekend per vierkante meter:

Type Prijs m²
Dak reinigen €5 tot €15
Dak ontmossen €10 tot €15
Dakcoating €25 tot €40
Dak impregneren €5 tot €10

De methodes voor een proper dak

Voor de dakreiniger aan het echte werk kan beginnen, zal het dak geïnspecteerd worden. Een rieten dak zal bijvoorbeeld niet op dezelfde manier worden behandeld als een dak met platen. Er bestaan verschillende opties om je dak weer als de oude te krijgen.

De hogedrukreiniger kan voor een aantal soorten daken worden toegepast. Het is een efficiënte manier om mos en ander algemeen vuil van het dak te krijgen. Rieten daken vereisen bijzondere aandacht. Hier is het beter om het vuil eruit te laten kammen of om het te behandelen met reinigingsproducten. Als het mos of het vuil te hardnekkig is, kan de bovenste laag van het riet worden afgeschoren. Op die manier komt een propere laag riet aan de oppervlakte en ziet je woning er weer als nieuw uit.

Heb je veel last van mossen op je dak? Een vies groen dak heeft niet alleen weinig uitstraling, het kan ook schade opleveren als je het mos te lang niet onder handen neemt. Mossen en algen vestigen zich doorgaans op poreuze daken, die regenwater en vocht wat langer vasthouden. Dat is een ideale omgeving voor veel mossen. Het mos trekt vervolgens nog meer vocht aan, kan scheurtjes veroorzaken en voor je het weet krijg je lekkages in je dak. Een proper dak ziet er niet alleen beter uit, het is ook beter voor het onderhoud van je woning.

Voor dakontmossing wordt vaak ook een hogedrukreiniger gebruikt. Door de kracht van de waterdruk weken de mossen los van het dak. Soms is het nodig dat er een speciaal anti-mos product wordt gebruikt om hardnekkige mossen van het dak te krijgen. Een plat dak onderhoud je best door regelmatig het vuil eraf te vegen met een borstel. Heb je een roofing zonder coating? Dan kan je ook een hogedrukreiniger gebruiken. Het mos kan je losweken of behandelen met een anti-mosproduct.

Om na het reinigen en ontmossen je dak te beschermen en langer mooi te houden, is het aangeraden om voor een dakcoating te kiezen. Een coating is een beschermende laag die ervoor zorgt ervoor dat je dak langer mooi blijft. Je kan er ook voor kiezen om na het reinigen je dak te laten impregneren. Deze techniek zorgt ook voor een bescherming van je dak. Het materiaal dat wordt gebruikt is hier echter kleurloos en toont de oorspronkelijke kleur van je dak. 

Algemene dakreiniging

Het is een goed idee om je dak regelmatig te laten reinigen. Stel je het te lang uit, dan moet de behandeling aangepast worden op grover vuil of meer mos. Wanneer je dak nog niet extreem vuil is, kan het vuil worden weggespoten met alleen water en is er zelfs geen extra reinigingsmiddel nodig. Bovendien loopt een vies dak met veel mos risico op lekkages, wat weer een extra ingreep vereist.

Als je je dak algemeen wil laten reinigen, wordt dat doorgaans met de hogedrukreiniger gedaan. Door de hoge temperatuur en druk van het water wordt het vuil opgelost en spoelt het zo van je dak af. Meestal wordt de hogedrukreiniger gebruikt bij dakpannen, dakplaten en leien daken. Wel moet met een leien dak wat voorzichtiger worden omgesprongen. Als het dak wel zeer vuil is of de vuiligheid is zeer hardnekkig, dan wordt er een product toegevoegd zodat de viezigheid gemakkelijker oplost. 

Dak ontmossen

Zit je met een dak vol met mos? Dan heb je misschien net iets te lang gewacht met het schoonmaken van je dak. Om te voorkomen dat mos scheuren en lekkages veroorzaakt, ben je er beter op tijd bij. Welk product er wordt gebruikt, is afhankelijk van het materiaal van je dakbedekking. Als je het verkeerde product toepast, kan je je dak beschadigen door het gevoeliger te maken voor weer en wind. Opgelet dus! 

Dak ontmossen en coaten

Na het ontmossen van je dak kan het gebeuren dat je dak gevoeliger is geworden voor weersomstandigheden of dat het materiaal poreuzer is geworden. Het anti-mosproduct kan soms het materiaal van je dak licht aantasten, en de hogedrukreiniger kan het dak kwetsbaarder maken. Als je na die behandelingen een dakcoating aanbrengt, bescherm je je dak voor een langere periode en voorkom je dat de mossen en het vuil snel terugkomen. 

De dakcoating bestaat uit een regendichte acrylaatverf en wordt in twee lagen aangebracht voor het beste resultaat. De coating dicht alle mogelijke poriën die ontstaan zijn in het dak zodat het mos zich in de toekomst moeilijk kan aanhechten. De coating zorgt er dus voor dat je minder frequent je dak moet laten reinigen.

Is je dak toe aan een nieuwe look? Met een coating kan je je net gewassen dak in een fris nieuw kleurtje steken terwijl je het materiaal beschermt. Het is dus niet nodig om volledig nieuwe dakpannen te leggen als je een nieuwe kleur wil. Dakcoatings kunnen zowel in een nieuwe kleur als transparant worden aangebracht.

Dak impregneren

Net als bij een dakcoating, kan je je dak beschermen na het reinigen door het impregneren. In de plaats van een acrylaatverf, wordt er bij het impregneren een waterafstotend product toegepast. Je dak zal minder vocht vasthouden en vuil en mos blijven daardoor langer weg. Je dakpannen zullen bovendien langer beschermd zijn tegen verkleuringen, vocht, afschilferen en vervuiling door verkeer. Het product dat wordt gebruikt is kleurloos.

 

Nog enkele tips!

  • Wist je dat het materiaal dat wordt gebruikt voor het impregneren van een dak ook kan worden gebruikt voor de bescherming van je gevel? De gevel van je huis blijft dan langer mooi en het wordt beter beschut tegen vuil. Laat je je gevel en je dak op hetzelfde moment behandelen, dan kan je daar mooi op besparen. 
  • Je laat je dak best winterklaar maken, dus de beste periode om je dak te laten reinigen is net voor de winter. Ook is het verstandig om na de herfst en de winter te controleren of er niet te veel bladeren in de dakgoot zijn beland. 
  • Liefst is het niet te warm wanneer je je dak laat reinigen, anders kunnen de producten snel verdampen. En als het regent spoelen de behandelingsmiddelen en beschermingslagen van het dak af, dus dat is ook niet ideaal. Let ook op vrieskou, dat maakt de klus heel wat gevaarlijker. Kies bewust welke dag je je dak laat reinigen!

Hoe een leien dak reinigen?

Leien daken vergen extra aandacht. Leien daken zijn gemaakt van een gevoeliger materiaal dan dakpannen of -platen en mag dan ook niet op dezelfde manier worden aangepakt. Bij het reinigen van een leien dak, zet je de waterdruk van je hogedrukreiniger best minder hoog, zodat je je dak niet schendt. 

Bij het reinigen van een leien dak moet er rekening worden gehouden met het soort dakbedekking. Kunstleien worden niet op dezelfde manier schoongemaakt als natuurleien.  Vervolgens kan je beginnen met de reiniging van het dak afhankelijk van de hoeveelheid mos of vuil er aanwezig is. Er kan een reinigingsproduct worden gebruikt in combinatie met de hogedrukreiniger, die dus op een lagere stand staat.

Vergeet je dakgoot niet

Als je van plan bent je dak onder handen te laten nemen, is het het uitgelezen moment om ook eens naar je dakgoot te kijken. Weer en wind kan vuiligheid en bladeren in je dakgoot blazen, en als die niet eens wordt leeggehaald, kan dat voor problemen zorgen. Een verstopte dakgoot die zwaarder en zwaarder wordt door opgehoopt vuil kan los scheuren van je huis. Als je je dakgoot bij het reinigen ook grondig laat ontmossen, heb je minder kans dat die snel weer verstopt raakt. Controleer dus regelmatig of het water nog wordt afgevoerd en of er niets de dakgoot blokkeert.

Dakgoten schoonmaken kan een gevaarlijke klus zijn. Laat je je dakgoot door een professional herstellen of reinigen, dan loop je geen risico op beschadigingen aan je woning of jezelf.

Laat je begeleiden door een vakman

Wanneer je je dak laat reinigen en behandelen door professionele dakreinigers, dan weet je dat je dak in goede handen is. Zelf op het dak klimmen met de hogedrukreiniger is meestal geen goed idee. Het is niet alleen gevaarlijk, je neemt ook het risico om je dak te beschadigen. Vakmensen met ervaring weten goed waar ze op moeten letten en inspecteren het dak voor ze aan het grote werk beginnen. Op die manier kunnen ze zien of er al onopgemerkte schade is en hoe ze eventuele problemen kunnen oplossen.

Het is zeker en vast een goed idee om op voorhand verschillende offertes en adviezen te bekijken om de juiste behandeling voor jouw dak te vinden. De prijzen kunnen variëren tussen verschillende aanbieders en is afhankelijk van verschillende factoren. Elk dak heeft specifieke zorg nodig. Vraag gerust vrijblijvende offertes aan en vind een expert in jouw buurt.

Beschrijf uw project
1*. Welk type dak wilt u laten reinigen?
2*. Welk type dakreiniging wenst u?
3*. Heeft u asbestproblemen?
4*. Welke dakoppervlakte dient gereinigd te worden (schatting)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Dakreiniging