Jouw dak reinigen, waarom is het essentieel?

1. Een beschermend dak

Het is belangrijk om het dak tijdig te laten ontmossen. Op tijd het dak reinigen voorkomt een hoop problemen.Mos, algen en ander vuil zijn nefast voor je dak. De wortels dringen je dakpannen binnen, wat tot kleine scheurtjes kan leiden.

Zeker bij regenweer is het risico op scheuren en barsten groot. Laat dan regelmatig een algemene reiniging van het dak uitvoeren om zo vuil en dus ook schade te voorkomen.

2. Een energiezuinig dak

Is je dak geïsoleerd? Goed zo, maar het mos op je dak is wel een bedreiging voor de dakisolatie. En dat kan jouw energieverbruik doen stijgen. Met jouw dak schoonmaken vermijdt je het risico op energieverlies en kleine scheurtjes.

3. Maar vooral een schoon dak

Bij een algemene reiniging wordt het hele dak schoongemaakt. Een proper en schoon dak is dus beter beschermd en energiezuiniger, maar het is natuurlijk ook gewoon veel mooier. Een dak in goede staat heeft een verzorgde uitstraling.

Dakpannen Reinigen

Wat zijn dakreiniging kosten om rekening mee te houden?

Wanneer je je dak wil laten reinigen zijn de kosten afhankelijk van een aantal zaken. De aard van de verontreiniging zal invloed hebben op de prijs wanneer je je dak schoonmaakt. Ook moet je rekening houden met de moeilijkheid van het reinigingsproces.

Heb je een zeer stijle of licht hellend dak? Natuurlijk beïnvloedt het soort dakbedekking ook de prijs, omdat de keuze van de behandeling daarvan afhankelijk is. Betonpannen reinigen, een plat dak reinigen of een rieten dak schoonmaken vereisen namelijk verschillende technieken.

Gemiddelde prijs per vierkante meter

Maar wat is nu de exacte prijs voor het reinigen van daken? Een exacte kostprijs meegeven is niet mogelijk. In onderstaande tabel vind je enkele gemiddelde prijzen of dakreiniging kosten per m² terug.

Soorten dakreiniging Gemiddelde prijs per m²
Dakreiniging € 5 – 15 per m²
Dak ontmossen € 10 – 15 per m²
Dakcoating € 25 – 40 per m²
Dak impregneren € 5 – 10 per m²
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

De beste methodes voor dakreiniging en dak ontmossen

Voor de dakreiniger aan het echte werk kan beginnen, zal het staat van het dak geïnspecteerd worden. Zeker als jouw woning ouder dan 10 jaar is. Er zijn verschillende manieren om jouw dak er als nieuw te laten uitzien, afhankelijk van het soort dak dat je hebt.

1. Reinigen onder lage druk

Om het dak niet te beschadigen is het van groot belang om op een zachte manier te werk te gaan. De waterdruk wordt aangepast, afhankelijk van de dakbedekking. Dakpannen kunnen tegen een stootje, maar een leien dak wordt best onder lage druk met warm water gereinigd. 

2. Schoonmaken met hogedrukreiniger

Wil je je dak reinigen zonder producten, dan kan je ook jouw dak reinigen met hoge druk. De hogedrukreiniger kan voor een aantal soorten daken worden toegepast. Het is een efficiënte manier om mos en ander algemeen vuil van het dak te krijgen. Dit hangt wel al van het type dakbedekking. Een rieten dak reinigen vereist bijzondere aandacht. Hier is het beter om het vuil eruit te laten kammen of om de rieten daken te behandelen met reinigingsmiddel.

Een vieze mossige dak heeft niet alleen weinig uitstraling, het kan ook schade opleveren. Mossen en algen vestigen zich doorgaans op poreuze daken. Dat is een ideale omgeving voor veel mossen. Het mos trekt vervolgens nog meer vocht aan, kan scheurtjes veroorzaken en voor je het weet krijg je lekkages in je dak.

Voor dakontmossing wordt vaak ook een hogedrukreiniger gebruikt. Door de kracht van de waterdruk weken de mossen los van het dak. Soms is het nodig dat er een speciaal anti-mos product wordt gebruikt om hardnekkige mossen van het dak te krijgen. Een platte dak onderhoud je best door regelmatig het vuil eraf te vegen met een borstel. Het mos kan je losweken of behandelen met een anti-mos product.

Om na het dak reinigen en -ontmossen je dak te beschermen en langer mooi te houden, is het aangeraden om voor een dakcoating te kiezen. Een coating biedt extra bescherming. Het zorgt ervoor dat jouw dak langer mooi blijft en kan ook de levensduur ervan verlengen. Je kan er ook voor kiezen om je dak te laten impregneren. Deze techniek zorgt ook voor een bescherming van je dak. Het materiaal dat wordt gebruikt is kleurloos, zodat de oorspronkelijke kleur van het dak niet verandert.

We bespreken even de verschillende technieken om je dak te reinigen.

Door onderstaande knop te drukken, ontvang je meerdere vrijblijvend prijsvoorstellen van gespecialiseerde dakreinigers in jouw buurt!

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een dakreiniger

3. Algemene dak reinigen

Regelmatig jouw dak laten reinigen en het dak schoonmaken is een goed idee. Stel je het te lang uit, dan moet de behandeling aangepast worden op grover vuil of meer mos. Wanneer je dak nog niet extreem vuil is, kan het vuil worden weggespoten met alleen water en is er zelfs geen extra reinigingsmiddel nodig. Bovendien loopt een vies dak met veel mos risico op lekkages en vochtproblemen, wat weer een extra ingreep vereist.

Als je je dak algemeen wil laten reinigen, wordt dat doorgaans met de hoge waterdruk reiniger gedaan. Door de hoge temperatuur en druk van het water wordt het vuil opgelost en spoelt het zo van je dak af. Meestal wordt deze techniek voor dakreiniging gebruikt bij dakpannen, dakplaten en leien daken. Als het dak wel zeer vuil is en de vuiligheid hardnekkig is, dan wordt er een dakreiniginsmiddel toegevoegd.

Dakreinigen werkwijze

4. Dak ontmossen

Zit je met een dak vol met mos? Dan heb je jouw dak al een tijdje niet meer gereinigd. Welk middel er wordt gebruikt, is afhankelijk van het materiaal van je dakbedekking. Als je het verkeerde product toepast, kan je jouw dak beschadigen door het gevoeliger te maken voor weer en wind. Opgelet dus!

5. Dak ontmossen en coaten

Na het ontmossen van je dak kan het gebeuren dat je dak gevoeliger is geworden voor weersomstandigheden of dat het materiaal poreuzer is geworden. Het anti-mosproduct kan soms het materiaal van je dak licht aantasten, en de hogedrukreiniger kan het dak kwetsbaarder maken. Als je na die behandelingen een dakcoating aanbrengt, bescherm je je dak voor een langere periode en voorkom je dat de mossen en het vuil snel terugkomen.

De dakcoating bestaat uit een regendichte acrylaatverf en wordt in twee lagen aangebracht voor een optimaal resultaat. De beschermlaag dicht alle mogelijke poriën die ontstaan zijn in het dak zodat het mos zich in de toekomst moeilijk kan aanhechten. Het zorgt er dus voor dat je minder frequent je dak moet laten reinigen.

Is je dak toe aan een nieuwe look? Met een coating kan je jouw net gewassen dak in een fris nieuw kleurtje steken terwijl je het materiaal beschermt. Het is dus niet nodig om nieuwe dakpannen te leggen als je een nieuwe kleur wil. Er bestaan zowel een transparante als gekleurde coating.

Wil je persoonlijk advies en prijzen op maat? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvend prijsvoorstellen van gespecialiseerde dakreinigers. Vind nu de juiste vakman in jouw buurt voor jouw woning!

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakmannen

Dak impregneren of dak coaten?

Nog enkele tips!

Net als bij het dak coaten, kan je je dak beschermen na het reinigen door het impregneren. In de plaats van een acrylaatverf, wordt er bij het impregneren een waterafstotend product toegepast. Je dak zal minder vocht vasthouden en vuil en mos blijven daardoor langer weg. Je dakpannen zullen bovendien langer beschermd zijn tegen verkleuringen, vocht, afschilferen en vervuiling door verkeer. Het product dat wordt gebruikt is kleurloos.

  • Wist je dat het materiaal dat wordt gebruikt voor het impregneren van een dak ook kan worden gebruikt voor de bescherming van je gevel? Zo kan je ook de levensduur van je gevel verlengen. Laat je jouw gevel en jouw dak op hetzelfde moment behandelen, dan kan je daar mooi op besparen!
  • Je laat jouw dak best winterklaar maken, dus de beste periode om je dak te laten reinigen is net voor de winter. Ook is het verstandig om na de herfst en de winter te controleren of er niet te veel bladeren in de dakgoot zijn beland. Je dakgoot reinigen vermijdt dat mos en alg vervuiling vasthangen na het spoelen of na regen.
  • Je dak laten reinigen doe je best niet bij warm weer, anders kunnen de producten snel verdampen. En als het regent spoelen de behandelingsmiddelen en beschermingslagen van het dak af, dus dat is ook niet ideaal. Let ook op vrieskou, dat maakt de klus heel wat gevaarlijker. Kies bewust welke dag je je dak laat reinigen!

Hoe moet je leien daken reinigen?

Leien daken zijn gemaakt van een gevoeliger materiaal dan dakpannen of -platen en vergt extra aandacht. Ze worden daarom niet op dezelfde manier aangepakt. Leien dak reinigen doe je best met een lage waterdruk, zodat je jouw dak niet beschadigd.

Dit type dak reinigen kan verschillend zijn afhankelijk van het soort dakbedekking. Kunstleien worden niet op dezelfde manier schoongemaakt als natuurleien. Indien het dak veel mos- en algenvervuiling bevat kan een reinigingsproduct gebruikt worden. Voor zo’n klus vraag je best toch om hulp van een ervaren dakreiniger. Zo verzeker je jezelf van een correcte uitvoering van de werken.

Dakgoot reinigen

Vergeet je dakgoot niet

Als je van plan bent je dak onder handen te laten nemen, is het het uitgelezen moment om ook eens naar je dakgoot te kijken. Weer en wind kan vuiligheid en bladeren in je dakgoot blazen, en als die niet eens wordt leeggehaald, kan dat voor problemen zorgen. Een verstopping kan er namelijk ook voor zorgen dat de voegen van de buitenmuur lostrekken. Een verstopte dakgoot die zwaarder en zwaarder wordt door opgehoopt vuil kan ook los scheuren van je huis. Als je de dakgoot niet regelmatig reinigt kan het systeem verstopt raken en loopt het regenwater niet meer goed weg.

Tip

Dakgoten schoonmaken kan een gevaarlijke klus zijn. Laat je je dakgoot door een professionele dakreiniger herstellen of reinigen, dan loop je geen risico op beschadigingen aan je woning of jezelf.

Dak laten reinigen door een vakman?

Op tijd het dak reinigen voorkomt een hoop problemen. Wanneer je je dakpannen laat reinigen en behandelen door professionele dakwerker, dan weet je dat jouw dak in goede handen is. Zelf op het dak klimmen met de hogedrukreiniger is meestal geen goed idee. Het is niet alleen gevaarlijk, je neemt ook het risico om je dak te beschadigen. Een professionele dakreiniger daarentegen, heeft de nodige expertise en ervaring om de juiste reinigingsmethode en nodige materiaal te bepalen en de klus tot een goed einde te brengen.

Het is zeker en vast een goed idee om op voorhand verschillende offertes en adviezen te bekijken om de juiste behandeling voor jouw dak te vinden. De prijzen kunnen variëren tussen verschillende aanbieders en is afhankelijk van verschillende factoren. Elk dak heeft specifieke zorg nodig. Wil je vrijblijvend offertes voor dakreiniging ontvangen? Vind nu een ervaren vakman in jouw buurt via onderstaand formulier voor een correcte uitvoering van de werken!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type dakbedekking heeft u?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Dakreiniging