Wie moet de asbestinventaris laten opstellen?

Vroeger moesten alleen werkgevers in België een asbestinventaris laten opmaken. Echter, recente wijzigingen hebben ertoe geleid dat ook particulieren in Vlaanderen verplicht zijn om een asbestinventaris te laten opstellen. In België geldt de regelgeving met betrekking tot de asbestinventaris afhankelijk van het gewest. 

1. In België

In België is er federale wetgeving van kracht die vereist dat alle werkgevers een asbestinventaris laten opmaken. Deze wetgeving is van toepassing in alle gewesten, namelijk Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

2. In Vlaanderen 

In Vlaanderen is de federale wetgeving van toepassing, wat betekent dat werkgevers verplicht zijn een asbestinventaris te laten opstellen. Bovendien is er recentelijk een wijziging doorgevoerd waardoor particulieren in Vlaanderen ook verplicht zijn om een asbestinventaris te laten opmaken. Dit geldt voor particuliere woningen, zoals huizen, appartementen en studio’s, die gebouwd zijn vóór 2001.

3. In Wallonië

In Wallonië geldt opnieuw de federale wetgeving. Hier zijn echter alleen werkgevers verplicht om een asbestinventaris te laten opstellen. Particulieren in Wallonië vallen niet onder deze verplichting. 

4. In Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt eveneens de federale wetgeving, waarbij alleen werkgevers verplicht zijn om een asbestinventaris te laten opstellen. Daarnaast kunnen er aanvullende regelgevingen gelden voor werkgevers, zoals milieuvergunningen.

Op zoek naar een asbestspecialist?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.

Sinds wanneer is een asbestinventarisatie verplicht: regelgeving

In Vlaanderen is het belang van het veilig omgaan met asbest erkend en heeft de Vlaamse regering actief beleid geïmplementeerd om de aanwezigheid van asbest te verminderen en uiteindelijk volledig af te bouwen. Het Actieplan Asbestafbouw 2040 speelt een cruciale rol in het reguleren van asbestinventarisaties en het creëren van een veilige leefomgeving.

Het plan werd gelanceerd om de blootstelling aan asbest in Vlaanderen te verminderen en uiteindelijk te elimineren, en omvat een reeks aandachtspunten en richtlijnen om de verspreiding en risico’s van asbesthoudende materialen aan te pakken.

Een belangrijk onderdeel van dit actieplan is de verplichting tot asbestinventarisaties in specifieke situaties. De verplichting tot asbestinventarisaties is ingevoerd om ervoor te zorgen dat de aanwezigheid van asbest in gebouwen en constructies in kaart wordt gebracht.

Het Actieplan Asbestafbouw 2040 en de daarmee gepaard gaande verplichtingen heeft de bedoeling een asbestvrije toekomst in Vlaanderen te verzekeren. Het onderstreept het belang van preventie, bewustwording en een verantwoorde omgang met asbest om de gezondheid en het welzijn van de bevolking te waarborgen.

Asbest met FFP2 mondmasker en oogbescherming

In welke situaties heb je een OVAM asbestinventarisattest nodig?

OVAM staat voor Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Het is de overheidsinstantie in Vlaanderen die verantwoordelijk is voor het beheer van afvalstoffen, bodemkwaliteit en materialenbeheer, waaronder ook asbest.

In Vlaanderen is een OVAM asbestinventarisattest vereist in de volgende situaties:

1. Asbest certificaat bij verkoop

Bij verkoop van woningen of gebouwen met een bouwjaar vóór 2001, is een asbestinventarisattest vereist. Dit attest moet aanwezig zijn op het moment van de verkoopakte. Het asbestinventarisattest bij verkoop is van groot belang omdat het de transparantie bevordert en de potentiële risico’s van asbestblootstelling tijdig aan het licht brengt. Hierdoor kunnen kopers weloverwogen beslissingen nemen en indien nodig passende maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen.

2. Opmaak asbestattest verplicht bij verbouwing

Bij verbouwingswerken waarbij een sloopopvolgingsplan vereist is, is het opmaken van een geldig asbestattest verplicht gesteld in Vlaanderen. Dit is een belangrijke maatregel om ervoor te zorgen dat eventuele aanwezige asbesthoudende materialen veilig en correct worden geïdentificeerd en verwijderd tijdens het verbouwingsproces.

Wanneer een sloopopvolgingsplan nodig is voor een verbouwingsproject, betekent dit dat er aanzienlijke sloop- of afbraakwerken zullen plaatsvinden. Hierbij bestaat het risico dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn, die potentieel gevaarlijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Daarom is het essentieel dat werkgevers verplicht zijn om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren voordat de verbouwingswerken van start gaan

3. Asbestattest bij sloop of afbraak

Bij sloop- of afbraakwerken van een gebouw, ongeacht de bouwdatum, is een asbestinventarisatie vereist. Dit geldt ook voor werkgevers die hun werknemers renovatiewerken laten uitvoeren waarbij een sloopopvolgingsplan nodig is. Het doel is om ervoor te zorgen dat eventuele aanwezige asbestmaterialen op een veilige manier worden verwijderd.

Bij sloop- of afbraakwerken is de aanwezigheid van asbest een belangrijk aandachtspunt vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s voor degenen die betrokken zijn bij de volledige en/of gedeeltelijke sloop.

Een asbestinventarisatie biedt inzicht in de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in het te slopen gebouw, waardoor passende maatregelen kunnen worden genomen om de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren. 

asbest verwijderen sloop

Waarom is een inventaris verplicht?

Een asbestinventaris is verplicht gesteld om de veiligheid en gezondheid van mensen te waarborgen. Asbest is een gevaarlijke stof die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals longziekten en kanker.

De verplichting van het opstellen van een asbestinventaris is belangrijk omdat het een gedetailleerd overzicht geeft van de locatie van mogelijk aanwezige asbest in een gebouw of installatie. Dit stelt bedrijven, eigenaren en werknemers in staat om de nodige maatregelen te nemen om blootstelling aan asbest te voorkomen.

Het hebben van een asbestinventaris biedt een lijst van verschillende voordelen:

  1. Bescherming van de gezondheid: door het identificeren van asbesthoudende materialen kunnen passende beheersmaatregelen worden genomen om blootstelling aan asbestvezels te vermijden en daarmee de gezondheid van werknemers, bewoners en bezoekers te beschermen.
  2. Juridische naleving: het hebben van een asbestinventaris is vaak wettelijk verplicht. Door aan deze verplichting te voldoen, voorkomt een bedrijf of eigenaar boetes en mogelijke juridische geschillen.
  3. Risicobeheer: een asbestinventaris biedt inzicht in de mate van asbestgerelateerde risico’s binnen een gebouw of installatie. Dit stelt bedrijven in staat om gerichte beheersmaatregelen te implementeren en het risico op blootstelling aan asbest te minimaliseren. 

Wanneer een destructieve inventaris?

Een destructieve asbestinventaris wordt uitgevoerd wanneer er renovatie- of sloopwerken gepland zijn in een gebouw. Bij een destructieve inventaris worden stalen genomen en geanalyseerd om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen vast te stellen.

Dit type inventaris kan alleen worden uitgevoerd met toestemming van de eigenaar en er kunnen delen van het materiaal worden verwijderd voor analyse, waardoor kleine beschadigingen kunnen plaatsvinden.

Wanneer een niet-destructieve inventarisatis?

Een niet-destructieve inventaris wordt uitgevoerd wanneer er geen sloop- of renovatiewerken gepland zijn. Bij een niet-destructieve inventarisatie wordt de aanwezigheid van asbesthoudende materialen geïdentificeerd op basis van visuele inspectie en historische informatie.

Er worden geen stalen genomen, en er wordt gewerkt met aanwijzingen en vermoedens van de aanwezigheid van asbest.

Staalnames verplicht?

Nee, het nemen van stalen is niet verplicht bij een asbestinventaris. Als de eigenaar niet wil dat er stalen worden genomen, wordt dit genoteerd in het inventarisrapport.

In dat geval wordt het betreffende materiaal behandeld als potentieel asbesthoudend totdat het anders wordt bevestigd door middel van stalen of verdere analyse.

asbestvezel

Vind een specialist in jouw regio voor een inventarisatie

Door het invullen van een offerteformulier krijg je de mogelijkheid om in contact te komen met deskundigen in jouw regio die gespecialiseerd zijn in asbestinventarisatie.

Het invullen van het formulier kan je helpen om gemakkelijk en efficiënt contact te leggen met deze experts, wat je tijd en moeite bespaart bij het zoeken naar de juiste professional. Daarnaast kan het invullen van een offerteformulier je helpen om kosten te besparen.

Door meerdere offertes te ontvangen, kan je de prijzen en diensten van verschillende specialisten vergelijken. Dit stelt je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van jouw budget en de kwaliteit van de dienstverlening die je door de gecertificeerde asbestdeskundige wordt aangeboden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type asbestattest of asbestinventaris wenst u?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wanneer zou u willen starten met de inventaris?
4*. Wenst u ook een EPC certificaat?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen